Fedezze fel velünk az a Tisza-tó téli mesebeli világát! - wellness pihenés a Balneum Hotelben
Fedezze fel velünk az a Tisza-tó téli mesebeli világát! - wellness pihenés a Balneum Hotelben

Tiszalöki Arborétum. Az 1954-ben üzembe helyezett Tiszalöki Vízlépcső mellett, a Tisza bal partján a vízügyi igazgatóság egy gyűjteményes kertet, parkerdőt telepített. Az akkori építési törmelék és föld depónia helyén, több mint ötven év után ma már gyönyörű erdő van. A jövő pedig egy angolpark-szerű kialakítás lehet.


Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

Tiszalöki Arborétum


Maga az Arborétum ma már egy különleges szépségű tájképi kert, angolpark, amely megérett a nagyközönség előtti megnyitásra. A faj-gazdag, nem egy botanikai ritkasággal rendelkező növénygyűjteményt a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, mint a terület kezelője, közparkká kívánja fejleszteni.

A megtervezett fejlesztések alapján, azok megvalósulásával a Felső-Tiszavidéknek egy olyan kiemelkedő értékű kulturális centruma jön itt létre, amely amellett, hogy pihenést, felüdülést nyújt a látogatóknak, de jól szolgálja a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízgazdálkodási nevelés ügyét is.

Az Arborétum nagy gondossággal és precizitással összeállított gyűjtemény, 31 hektáron terül el. A fák és cserjék ma már 30-40 évesek. Eddig 164 fa és cserje fajt sikerült meghatározni, de a növényállomány teljes megismerése után a meglévő fajok száma minden bizonnyal 200 fölé emelkedik. Nem egy közülük botanikai ritkaság.

A száraz, alföldi klíma ellenére a folyó közvetlen közelsége jelentősen növeli a páratartalmat. Az évi 600 mm körüli csapadékkal jól gazdálkodnak a növények, a lombok árnyai alatt még a nyári forróság is elviselhetőbbé válik. A parkerdő ökológiai szigetet képez a természet után áhítozó emberek számára.


Forrás: a TIVIZIG honlapja


Megjegyzés az időpontokhoz:

Az arborétum néhány órás vagy egynapos látogatásra fogad csoportokat.

KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Tiszalöki Arborétum látogatás