A cégeljárás nem bonyolult folyamat
Siófok55 Városnap: ünnepváró színes programeső Siófokon!
Siófok55 Városnap: ünnepváró színes programeső Siófokon!
Nem kell Lappföldre utazni - A Veresegyházi Medveotthonba is jön a Mikulás!
Nem kell Lappföldre utazni - A Veresegyházi Medveotthonba is jön a Mikulás!
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertje Budapesten!
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertje Budapesten!
Gyulai téli wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai téli wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

A cégeljárás nem bonyolult folyamat

Elsőre bonyolult folyamatnak tűnik a cégalapítás és a változásbejegyzés, azonban gyorsan és egyszerűen elvégezhetőek. Milyen lépésekből állnak az említett folyamatok? Mikor van szükség elektronikus aláírásra vagy időbélyegző használatára? Hogyan zajlik a cégbírósági eljárás? Mikor kötelező a jogi képviselet? Mutatjuk a válaszokat!

A cégeljárás fogalmába tartozik a cégek bejegyzése és nyilvántartása, illetve a változásbejegyzés. A cégeljárási kérelem minden esetben elektronikusan nyújtható be jogi képviselő által. A tanúsítványok, az igazolások és a végzések is elektronikus úton érkeznek. A TESZOR jelentésének és a besorolásoknak is így lehet utánanézni.

Mikor van szükség elektronikus aláírásra vagy időbélyegző használatára?

Fontos, hogy a cégeljárás során minden elektronikusan küldött okiratot időbélyeggel és elektronikus aláírással kell ellátni. A jogi képviselőnek nem kell minden okirat esetében ezt alkalmaznia, csupán a bejegyzési kérelemnél fontos az elektronikus aláírás és az időbélyegzés. Ehhez feltétlenül olyan programot kell használni, mely teljes mértékben megfelel az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium műszaki elvárásainak.

A cégbírósági eljárás első lépéseként a cégbejegyzési kérelem benyújtása történik jogi képviselő által. Fontos, hogy elektronikus nyomtatványon történjen a cég székhelye szerint illetékes cégbírósághoz. Ezt követően a cégszolgálat ellenőrzi a benyújtott kérelmet informatikai szempontok alapján. Ha hibát vagy hiányosságot észlel, akkor visszaküldi a jogi képviselő számára. Ha nem talál hibát, akkor a cégbíróság számára továbbítja azt.

Az illeték és a közzétételi díj megfizetéséről sem szabad megfeledkezni

Ha beérkezett a cégbírósághoz a hibátlan kérelem, sor kerül a formai szempontból történő ellenőrzésre. Az illeték és a közzétételi díj megfizetéséről sem szabad megfeledkezni. Ha a cégbíróság hibát talál, akkor elutasító határozatot küld. Ezután 8 napon belül kell újra benyújtani a javított kérelmet. Ha nem talál hibát, akkor 15 napon belül dönt a bejegyzésről.

Egyszerűsített cégeljárásra is sor kerülhet kft., kkt., zrt. és bt. esetében. Ebben az esetben fontos, hogy szerződésminta alapján készüljön a létesítő okirat. Egyszerűsített cégeljárás esetén a cégbíróság egy munkanapon belül hozza meg a megfelelő döntést. Elutasítás esetén 8 napon belül újra be kell adni a kérelmet.

Mindenképpen szükség van jogi képviseletre a cégeljáráshoz

Cégeljárás során mindenképpen szükség van jogi képviseletre, vagyis közjegyző vagy ügyvéd segítségére. Ez azért fontos, mert a cégiratokat ellenjegyzett magánokiratként vagy pedig közokiratba foglalva kell benyújtani.

Továbbá a jogi szakember a megfelelő cégnév megtalálásához és ellenőrzéséhez is segítséget nyújt, elkészíti a cégiratokat, és benyújtja azokat a cégbírósághoz. A bejegyzési végzés megérkezéséig ellát minden teendőt.


Kiemelt ajánlatok

Kiemelt programok


Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG