Az ételízesítő és annak típusai
Siófok55 Városnap: ünnepváró színes programeső Siófokon!
Siófok55 Városnap: ünnepváró színes programeső Siófokon!
Nem kell Lappföldre utazni - A Veresegyházi Medveotthonba is jön a Mikulás!
Nem kell Lappföldre utazni - A Veresegyházi Medveotthonba is jön a Mikulás!
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertje Budapesten!
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertje Budapesten!
Gyulai téli wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai téli wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Az ételízesítő és annak típusai

Az ételízesítők már évtizedek óta fontos elemei a világ konyháinak. Igazán élvezetessé teszik az ételeket, amikhez hozzáadjuk, gazdagabbá, selymesebbé varázsolva az ízeket. A vasárnapi húsleves, a sült húsok és a főtt rizs is meghálálja a használatát. Lássuk, hogy mit is érdemes tudni az ételízesítőkről és használatukról.

Miért hasznosak az ételízesítők?

A lehető legjobb ízeket akkor fogjuk kapni, ha tudunk minden alkalommal friss zöldségekkel főzni. De ezt nagyon sokan nem tudják megtenni különböző okok miatt. Nincs konyhakert, vagy éppenséggel idő nincs a konyhakert gondozására. Ezenfelül pedig a boltban frissen vásárolt zöldségek sem minden esetben hozzák azt az intenzív ízt, amit elvárnánk mondjuk egy kertből szedett növény esetén.

Neked melyik a kedvenc ételízesítőd? Bármelyik típus is legyen, az alfoldize.hu oldalán lévő válogatott ételízesítők között megtalálhatod a számodra leginkább szimpatikus hozzávalót a következő családi ebédhez.

Az ételízesítők segítségével visszahozhatjuk a hagyományos konyhai ízeket az életünkbe, de ha olyan hangulatunk van, akár újszerű dolgokat is alkothatunk velük. Érdemes nekiállni kísérletezni, és kipróbálni, milyen receptekbe lehet beilleszteni az ételízesítőket, és milyen alapanyagok kiváltására alkalmasak.

Miből áll az ételízesítő?

Az ételízesítők tulajdonképpen egyedi tervezésű keverékei a különböző fűszereknek, szárított zöldségeknek és sónak. De természetesen léteznek olyan változatok is, amik ettől kisebb-nagyobb mértékben eltérést mutatnak.

Alapesetben az ételízesítők nagyjából 60%-ban sót tartalmaznak, a fennmaradó 40% pedig ízfokozó, esetenként cukor és szárított zöldségek elegye, például petrezselyem, hagyma, sárgarépa, paszternák, stb.

Milyen típusú ételízesítők vannak?

Vannak olyan verziók, amik teljes egészében mellőzik a sót, hiszen nem minden háztartásban főznek egyformán. Azok, akik igyekeznek, hogy alacsony szinten tartsák a sóbevitelüket saját megfontolásból, vagy akár egészségügyi okok miatt, jobb, ha ilyen változatok után kutatnak.

Egyes típusok ízfokozómentesek. Az elmúlt évek során elég nagy port kavart, hogy a nátrium-glutamát milyen hatásokkal van az emberi szervezetre. Ugyan a teóriák megcáfolásra kerültek - hiszen ez az összetevő is egy növényből kerül kivonásra -, sokan még mindig igyekeznek mellőzni a nátrium-glutamát használatát. Az ő igényeik kielégítésére pedig már ilyen típusú ételízesítkőket is lehet találni a boltok polcain.

Az ételízesítők a textúrájukban is mutathatnak eltérést. Egyes verziók nagyobb méretű darabokat is tartalmaznak, amik végig egyben maradnak a főzés során. Másik típusuk pedig tökéletesen porított formában kerül a csomagolásba, ami aztán a főzés alatt tökéletesen elkeveredik az ételbe, és teljesen észrevehetetlen marad, csupán az ízét hagyja hátra.


Kiemelt ajánlatok


Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG