ÚJ PROGRAM HIRDETÉS
Pünkösdi wellness hétvége a Bonvitalban - Sztárvendég: Gájer Bálint
Pünkösdi wellness hétvége a Bonvitalban - Sztárvendég: Gájer Bálint
Gyulai tavaszi wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai tavaszi wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Hogyan segíthet a csoportterápia a függőségek kezelésében?

A legtöbb ember a problémáit szereti magában tartani, hiszen fél attól, hogy mások gyengének tartják majd, netán bírálják, vagy elítélik. Sokszor már az is nehéz, hogy a közvetlen családtagokkal őszintén legyünk, hát még egy csapatnyi idegennel!

A tapasztalatok alapján azonban a csoportterápiák igen hatékonyak például a függőségek kezelésében, ezért kapnak kiemelt szerepet például a Swan Lake Központ programjában is

Egy közösség, ahol mindenki küzd valamivel

A csoportos terápia azért is remek dolog, mert olyan emberekkel beszélgethetünk, akik hozzánk hasonló cipőben járnak. Ha például problémáink vannak az alkohollal, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a szeretteink minden jó szándékuk ellenére sem értenek meg minket, hisz nem tudják, min megyünk épp keresztül. Emiatt gyakran konfliktusba is keveredünk velük.

Egy alkoholbetegeknek szóló terápiás közösségben azonban mindenki tudja, mit jelent beleesni az alkohol csapdájába, így a tagok átérzik a helyzetünket, és nem kritizálnak, nem ítélnek el. Itt nyugodtan lehetünk őszinték, elmondhatjuk a legbelsőbb gondolatainkat, félelmeinket is.

Emellett természetesen mi is megismerjük a többiek történetét, és tanulhatunk egymás hibáiból. A csoportban nem számít, ki honnan jött, mivel foglalkozik, milyen anyagi helyzetben van… itt mindenki egyenlő, és ugyanazzal a problémával küzd.

Egy csoport, ami mindig szívesen fogadja az új tagokat

Sokan azért nem mernek elmenni csoportos terápiára, mert félnek attól, miképp viszonyulnak hozzájuk a tagok, nem-e fogják kiközösíteni azok, akik már jobban összecsiszolódtak. Ezek az alaptalan aggodalmak azonban ne tartsanak vissza, hisz egy segítő csoportban mindig van hely a bajbajutottak számára.

A csoport tagjai befogadják az új tagokat, segítenek a beilleszkedésben, illetve megnyílni azoknak, akik gátlásosabbak. Eligazítják őket a szokásokról, a foglalkozások menetéről, így az újonnan érkezők is hamar otthon érezhetik magukat.

Egy terápiás közösség ugyanis sokszor olyan, mint egy család, ahol mindenki előítéletek nélkül elfogadja a másikat, és nem szemrehányást tesz a hibái miatt, hanem a megoldás keresésében nyújt segítséget.

A kitárulkozás, a teljes őszinteség csak tovább erősíti ezt a “bajtársias” viszonyt, hiszen “együtt sírunk, együtt nevetünk”, felfedjük egymás előtt, hogy mennyire sebezhetőek vagyunk.

Egy csoport, ahol tükröt tartanak elénk

A csoportos terápia másik hatalmas előnye a visszajelzés. Sokszor ugyanis képtelenek vagyunk az igaz valónkban látni saját magunkat, de ezt megteszik helyettünk a csoporttársak. Ők őszintén elmondják, ha valami zavarót tapasztalnak a viselkedésünkben, vagy rosszul reagálunk le egy-egy helyzetet.

A visszajelzés mindig őszinte, de sohasem bántó. A segítségével egy külső szemlélő szemével is láthatjuk magunkat, ami sokat segíthet abban, hogy a gyógyulás útjára léphessünk. Ez a dolog azonban oda-vissza működik, így természetesen mi is adhatunk visszajelzést a többieknek, ha valami említésre méltót tapasztalunk.


Kiemelt ajánlatok

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megadott intervallumban:
-tól
-ig