Mikor következik be a közúti baleset okozása bűncselekmény?
Ne maradj le MAGYARORSZÁG első nyári legnagyobb, legigényesebb szabadtéri fesztiváljáról!
Ne maradj le MAGYARORSZÁG első nyári legnagyobb, legigényesebb szabadtéri fesztiváljáról!
Yacht Hotel Siófok - 1000 m2-es panorámás wellness részleg
Yacht Hotel Siófok - 1000 m2-es panorámás wellness részleg
Téli programajánló
Téli programajánló

Mikor következik be a közúti baleset okozása bűncselekmény?

Közúti balesetek sajnos nagyon gyakran bekövetkeznek. Az utak zsúfoltsága, egy pillanatra elkalandozó figyelem vagy egy hirtelen fellépő műszaki hiba, és már meg is történik a baj. Azonban nem minden baleset valósítja meg a Büntető Törvénykönyv által megfogalmazott törvényi tényállást, cikkünkben bemutatjuk azt, hogy mikor tekinthető a közúti baleset okozása bűncselekménynek, illetve hogyan lehet megkülönböztetni ezt más bűncselekményektől.

A közúti balesetek bekövetkezése

Bármennyire is odafigyel az ember, mégis előfordul, hogy balesetet okoz. Dr. Janklovics Ádám közlekedési ügyekre specializálódott ügyvéd elmondta, hogy gyakran előfordul közúti baleset okozása nyaraláson, hiszen ekkor az emberek felfokozott hangulatban indulnak neki az útnak, valamint ismeretlen utakon kell vezetniük. De akár a hétköznapokban is bele lehet csúszni egy balesetbe, ha sietünk, vagy egyéb okból szegjük meg a KRESZ-t.

Btk. 235. § a közúti baleset okozásának törvényi tényállása

Ahhoz, hogy egy közúti baleset bűncselekmény legyen, több feltételnek kell megfelelnie. Először is közúton kell megtörténnie és csak a jármű vezetője követheti el. Ezenkívül kell lennie egy sértettnek, aki súlyos, azaz nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szerez a baleset során.

A balesetnek a KRESZ gondatlan megszegése miatt kell bekövetkezni, ami azt jelenti, hogy a járművezető bízott abban, hogy a szabályszegés nem fog balesethez vezetni, de ez a bizodalom nem volt alapos, vagy a tőle elvárható körültekintést elmulasztva fel sem ismerte azt, hogy a szabályszegés balesethez vezethet.

Súlyosabbnak minősül a bűncselekmény, ha a sértettnek maradandó fogyatékossága, súlyos egészségkárosodása lesz vagy meghal, illetve, ha több ember is meghal vagy az eset tömegszerencsétlenségnek minősül.

Közúti baleset vagy közúti veszélyeztetés?

A közúti veszélyeztetés során a KRESZ megsértése szándékosan történik, és ezzel közvetlen veszélynek teszi ki az elkövető mások testi épségét. A közúti baleset elkövetője azonban magát a veszélyhelyzetet nem szándékosan hozza létre. A közúti baleset okozása bűncselekménynél továbbá eredménynek, azaz egy másik személy súlyos sérülésének is be kell következnie.

A bűnösség kérdése

A közúti szabályszegés akár gondatlanul, akár pedig szándékosan történt, nagyon fontos, hogy magára az eredményre, vagyis a testi sérülés bekövetkeztére az elkövetőnek kizárólag a gondatlansága terjedhet ki. Ugyanis, ha a sérülés okozása szándékos, akkor nem közlekedési bűncselekményről, hanem élet- és testi épség elleni bűncselekményről beszélünk.

Ha valaki közúti balesetet okoz, akkor minél hamarabb keressen fel ügyvédet, aki gondoskodik arról, hogy az esetet közlekedési szakemberek elemezzék, illetve felismerheti és bebizonyíthatja, ha a baleset bekövetkeztében a sértetti közrehatás is szerepet játszott. A közlekedési ügyekben járatos ügyvéd ismeri a jogegységi határozatokat és az általános iránymutatásokat, így mindent megtesz az ügyfél védelme érdekében.

2023-01-20 09:50:37


Kiemelt ajánlatok

Kiemelt programok


Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG