Mit kell tudni a sínes lámpáról?
Téli Varázs az 55 éves Siófokon, hisz Siófok télen is varázslatos!
Téli Varázs az 55 éves Siófokon, hisz Siófok télen is varázslatos!
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertje Budapesten!
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertje Budapesten!
Wellness pihenés Hévíz felnőttbarát szállodájában  - BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL
Wellness pihenés Hévíz felnőttbarát szállodájában  - BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Mit kell tudni a sínes lámpáról?

A világítástechnika megtervezésére mindig elegendő időt kell szánni. Az egyes helyiségekben ugyanis eltérő típusú és mennyiségű lámpákra lesz szükség. Persze nagyon fontosak a személyes igényeink, de ezenkívül a tájolás, a lakás elrendezése, jellege és az alapvető fényviszonyok szerint érdemes mérlegelni. Először nem árt megismerkedni a különféle lámpákkal. Mi most a következő cikkben a sínes lámpákat vesszük górcső alá. Tarts velünk te is!

Miért hasznos a sínes lámpa?

Kezdjük mindjárt az elején! A sínes lámpa legnagyobb előnye, hogy könnyen variálható. A Designmarket sínes lámpa kínálatában sok-sok típussal találkozhatunk, így egyetlen vad ötletről sem kell lemondanunk.

Vannak olyan helyiségek, amelyeket akár évi több alkalommal is átrendezünk. Ennek az oka lehet egy felújítás, de az is megesik, hogy szimplán valami újra vágyunk. A nagy házalakítás során persze a világítás sem mindig marad a régi. Továbbá egy kiállítóteremben, eladótérben vagy az irodában talán még gyakrabban szükséges módosításokat végezni.

Ilyenkor jól jöhet egy olyan lámpatest, amelyet gyakorlatilag egyetlen mozdulattal áthelyezhetünk. Ugye? Persze azért a sínes rendszerek között is vannak különbségek. Lássuk, hogy mit kell tudni róluk!

Mekkora a használati feszültség?

Ha innen közelítjük meg a témát, akkor vannak erős, illetve gyengeáramú sínek. Az erősáramú sínekben 230V-os feszültség van jelen. Ezzel szemben a gyengeáramú rendszerekben egy speciális transzformátor egyaránt megtalálható, amelynek fő feladata a hálózati feszültség gyenge árammá alakítása. Ekkor nagyjából 12 V-ról beszélünk.

Az utóbbinak egyébként kissé korlátozott felhasználási lehetőségeit ismerjük, és inkább speciális esetekben alkalmazzuk.

Az áramkörök száma és a kialakítás

A következő csoportosítás aszerint történik, hogy hány áramkör van a rendszeren belül. Napjainkban 1, 2 és 3 fázisú rendszerek építhetők ki. A fázisok száma tulajdonképpen a kapcsolható áramkörök számát határozza meg.

Az egyfázisú sínekhez egy áramkör tartozik, s ezen belül minden egyes lámpatest egyszerre kapcsolódik fel vagy le. Ilyen például az SLV GLU-TRAX, törpefeszültségű sínes lámpa rendszere.

A többfázisú változatok esetében általában egy számozott állásokkal ellátott kapcsoló is adott, plusz egy sínhez több villanykapcsoló jár. Erre tökéletes példa az SLV D-Track kétfázisú rendszer.

Végül, de nem utolsósorban a lámpák szerkezete szintén különbözhet. Beszerezhetünk felületre szerelhető, függesztett, valamint süllyesztett síneket.

Ne feledd, hogy minden épület világítása más, ezért a tervezéskor a legjobb megoldásra kell törekedni. A Designmarket lakberendezési webáruház kínálatában a világítástechnika leghatékonyabb eszközeit fedezhetjük fel, amelyekben biztosan nem fogunk csalódni!


Kiemelt ajánlatok

Kiemelt programok


Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG