Okosmegoldásokkal az újtípusú múzeumi élményekért

Okosmegoldásokkal az újtípusú múzeumi élményekért

A Herman Ottó Múzeum legfiatalabb kiállítóépülete, a „Pannon-tenger Múzeum” egy nemzetközi program keretében új SMART eszközök beszerzése és további fejlesztések által egészen különleges múzeumi élményeket kínál a látogatóknak. A már eddig is igen közkedvelt, az idén 10 éves jubileumát ünneplő „Pannon-tenger Múzeum” fennállása óta több százezer látogatót fogadott, népszerűségét a 2019-ben nyitott Dinók Földjén – MezoZOOikum című tárlat csak tovább növelte.

Az új fejlesztéssel ezentúl 30 db visual guide-ként funkcionáló tablet teszi lehetővé a múzeum tárlatainak önálló felfedezését.  A látogatót a három kiállításban (Őserdei ösvényeken – A bükkábrányi mocsárciprus-erdő és kora, A Kárpátok ásványai és a már említett Dinók Földjén) összesen 60 információs pont segíti, amely tovább gazdagítja az amúgy is rendkívül informatív és már korábban is számos interaktív újdonságot felvonultató kiállításokat. Az alkalmazás gazdag és interaktív élményként mutatja be az itt látható tárlatokat. A látogató térképes nézet és lista segítségével választhat az információs pontok között. Az alkalmazás, melyet június végétől élvezhetnek a látogatók, négy nyelven lesz elérhető. A fejlesztés magában foglalja mind az eszközök telepítését, mind a személyzet képzését. Azok, akik még az utazás előtt szeretnének információt gyűjteni a kiállításokról, megtehetik ezt a „Pannon-tenger Múzeum” megújult honlapjának (www.pannontenger.hu) segítségével: az új weboldal friss tartalomkezelő rendszeren működik és a kor elvárásainak megfelelően reszponzív vagyis többféle eszközről is teljes értékűen lehet használni.

Lényegi eleme a fejlesztésnek az a CBC platform, amely weboldal megjeleníti a projektben résztvevő 6 partnerintézmény (a  Munkácsi Vár (UA), a Szepességi Múzeum (Igló, SK), a Dél-Zempléni Múzeum és Kulturális Központ (Tőketerebes, SK), a Zempléni Múzeum (Nagymihály, SK), valamint Füzér Vára és a Herman Ottó Múzeum a Pannon-tenger Múzeum Kiállítóépülettel) információit, turisztikai kínálatát, fejlesztéseiket. A partnerintézményeknek lehetőségük van külön-külön hozzáféréssel az információk rendszeres frissítésére, aktualizálására. A „Pannon-Tenger Múzeumban” található három állandó kiállítás, A Kárpátok ásványai, az Őserdei ösvényeken, és a Dinók Földjén - MezoZOOikum című tárlatok virtuális túrája a kiállítások alapján elkészült gömbpanorámás bejárást tesz lehetővé. A 3D adatbázisban pedig 200 műtárgy digitalizált képe is elérhetővé válik, s ez egészen biztosan eddig ismeretlen távlatokat nyit meg az érdeklődő nagyközönség előtt.

A 2019 szeptemberében a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretein belül elindított projekt Európai Uniós és hazai társfinanszírozással, ukrán, szlovák és magyar közgyűjteményi intézmények partnerségi összefogásával jött létre. A projekt célja, hogy a rendelkezésre álló, nagy mennyiségű digitalizált kulturális örökségi tartalmat egy határon átívelő, közös nemzetközi tematika és módszertan keretei között közkinccsé tegyék a résztvevők és turisztikailag is értelmezhető formában beépítsék  múzeumi kínálatukba. A “SmartMuseum as a way to present cultural heritage”, HUSKROUA/1702/3.1/0026 című projekt kétnapos záró programjának ünnepi eseménye volt a partnerek további együttműködését rögzítő memorandum aláírása.

https://pannontenger.hu/

https://hermuz.hu/

Figyelmébe ajánljuk!


Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG