Pulzoximéterrel az életért
Pulzoximéterrel az életért
Csobbanjon fürdőinkben a Strandok Éjszakáján!
Csobbanjon fürdőinkben a Strandok Éjszakáján!
Ha érdekel India világa, itt a helyed!
Ha érdekel India világa, itt a helyed!
Charlie 77 koncert
Charlie 77 koncert
Mézesvölgyi Nyár 2024 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Mézesvölgyi Nyár 2024 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Állatkertek Éjszakája - Veresegyházi Medveotthon 2024. augusztus 30.
Állatkertek Éjszakája - Veresegyházi Medveotthon 2024. augusztus 30.
Nyári programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Nyári programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Pulzoximéterrel az életért

Egyik legalapvetőbb fiziológiai szükségletünk a légzés. A levegő annyira körbevesz minket, hogy sokszor észre sem vesszük, hogy ott van. Pedig az oxigénmolekulák hiánya komoly gondot okozhat, hiszen a létfenntartásunkról van szó. Ha éppen nincs semmilyen problémánk az egészségünkkel, sokszor bele sem gondolunk abba, hogy egy légzési nehézségekkel küzdő vagy szívelégtelenségben szenvedő ember számára milyen komoly megpróbáltatást jelenthet minden egyes levegővétel.

A vér oxigénszintje

Vörösvértestjeinkben vastartalmú, úgynevezett oxigéntranszport található. Ezt nevezzük hemoglobinnak. A hemoglobin tehát oxigénnel telített, amely telítettséget oxinszaturáció néven ismerjük. Az oxigénszaturáció mértékét leginkább százalékban tudjuk kifejezni és pulzoximéterrel mérhető. A normálisnak tekinthető oxigénszaturáció 95%, míg az adott érték alatti vagy feletti értéktartomány cianózist, azaz túl magas vagy túl alacsony hemoglobinszintet jelent. Az abnormálisnak tekinthető oxigénszint általában a bőrfelszín közeli szövetek kékes elszíneződéshez vezet.

A pulzoximéter feladata

Láthatjuk tehát, milyen fontos szerepet játszhat a pulzoximéter mindennapi életünkben, hiszen a szerkezet segítségével könnyedén megfigyelhetjük szervezetünk oxigénellátottságát. A GyógyászatiShop.hu kitűnő gyógyászati mérőeszközei között minőségi pulzoximétereket is találhatunk, ezért mindenképpen érdemes szétnéznünk az oldalon.

Az artériás hemoglobin oxigéntelítettsége, valamint a pulzusszám mérése szinte életmentő lehet, ha tűdődaganattól, szívelégtelenségtől, esetleg asztmától szenvedünk. Ez utóbbi esetekben egy, a háziorvosunknak időben jelzett 90% alatti érték, akár az életünket is megmentheti. Ez jelentheti azt, hogy a tüdőbe nem jut elég oxigén, a szív nem képes keringtetni a vért, vagy akár a vörösvértestek nem tudják azt felvenni, szállítani.

Hogyan kell használni a pulzoximétert?

A legfontosabb szempont, hogy a pulzoximétert mindig nyugalomban használjuk. Magától értetődő ugyanis, hogy sportolás közben vagy fokozott izgalmi állapotban magasabb a pulzusszám, így a készülék nem feltétlenül mutat a valóságnak megfelelő adatokat. A pulzoximéter nemcsak életmentő helyzetekben segíthet, hanem a hétköznapok során is, hiszen a pulzushullám rendszeres nyomon követése életminőségünkön is nagyban javíthat.

A pulzoximéter legfontosabb jellemzői

Léteznek pulzoximéterek, amelyek a normától eltérő pulzusszám vagy oxigénszint esetén auditív és vizuális jelzésekkel adják tudomásunkra a rendellenességet. Amennyiben kisgyermekünk van, kaphatunk csecsemők számára kifejlesztett készüléket is. Vannak csipesszel ellátott pulzoximéterek, amelyek könnyen hordozhatók, azonban kevésbé tartós szerkezetek. Végül, de nem utolsósorban vehetünk cserélhető fejjel rendelkező terméket is.


Kiemelt ajánlatok

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Megadott intervallumban:
-tól
-ig
Érdekelnek a hirdetési lehetőségeink ?
Kérlek, küldj e-mailt az info@programturizmus.hu címre!