ÚJ PROGRAM HIRDETÉS
Medveébresztő családi nap a Veresegyházi Medveotthonban
Medveébresztő családi nap a Veresegyházi Medveotthonban
Mézesvölgyi Nyár 2024 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Mézesvölgyi Nyár 2024 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Oldtimer Show, minden eddiginél több külföldi kiállító, nyereményautó, családos programok
Oldtimer Show, minden eddiginél több külföldi kiállító, nyereményautó, családos programok
Március 15-ei hosszú hétvége Gyulán - teljes panziós akcióval!
Március 15-ei hosszú hétvége Gyulán - teljes panziós akcióval!
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Farsang

A farsang Vízkereszt napjától hamvazószerdáig tart, kezdete mindig január 6., vége azonban igazodik a Hold járásától függő húsvéthoz. Hamvazószerda a húsvétot megelőző nagyböjt kezdete, mely Jézus 40 napos böjtjét követi. A teljes nagyböjti időszak azonban ennél hosszabb, mert csak a hétköznapok számítanak bele, az Úr napján, azaz vasárnap nem kell böjtölni. Így azután a hamvazószerda a húsvét előtti 46. napra esik. Ekkor kezdődik a húsvéti ünnepkör, a bűnök bevallásának és a bűnbánatnak a napjával. Az őskeresztények vezeklésül hamut szórtak a fejükre, mivel a hamu az elmúlásra figyelmezteti az embert. Napjainkra a hamvazkodás rítusa megszelídült, a pap szentelt barka hamujával rajzol keresztet a hívők homlokára.

Farsangi szokások

A farsanghoz a karácsonyi ünnepkör után a legtöbb hagyományos szokás kapcsolódik világszerte. Legjellemzőbb eseményei a jelmezes, álarcos alakoskodások, melyek leggyakrabban adománygyűjtő szokással párosultak függetlenül attól, hogy házaknál vagy mulatságok helyszínén történtek. A farsangi szokások Európában a középkorban alakultak ki, Magyarországra német közvetítéssel jutottak. Az elnevezés is egy bajor-osztrák jövevényszóból, a vaschang-ból származik. A farsangi időszak a mezei munkák téli szünetelésének időszakára esik, ez adott lehetőséget a fiataloknak az ismerkedésre, párválasztásra, zajos mulatságok és lakodalmak tartására. A magyar néphagyományban a hamvazószerdát követő első vasárnap, a menyegzős vasárnap és a vővasárnap, a farsang utolsó vasárnapja utal erre. A szabados szokások, maskarás játékok különböző tiltások formájában váltották ki az egyház rosszallását. A farsang egész idejét azonban nem tölthették ki mulatságok, ezek a farsang farkára, az utolsó néhány napra koncentrálódtak. Ez a karneválok időszaka, amely már a télbúcsúztatással, tavaszvárással is kapcsolatos. Ekkor rendezik a velencei és a riói karnevált, Magyarország legjelesebb ilyen hagyománya a mohácsi busójárás.

Farsangvasárnap

A farsang farkának első napja a farsangvasárnap. A házasulandó legények ezen a napon tűzték a kalapjukra a kiválasztott lányok bokrétáját. Vővasárnap lévén az ifjú férj az apósa kontójára ihatott. Ez a nap volt az asszonyfarsang ideje is. Az asszonyok közös összejövetelén a férfiak nem vehettek részt. Ez volt az év egyetlen alkalma, amelyet az asszonyok munka nélkül, mulatozással, tánccal töltöttek el. A helyszín valakinek a háza, pincéje, esetleg a fonó vagy a kocsma volt. A Dunántúlon a nők közös pinceszere néhol még ma is él. A húshagyókedd a farsang farkának középső napja mozgó egyházi ünnep. A nagyböjt előtti utolsó nap, amikor még mulatozni, lakomázni lehet. A maskarázás, bolondozás napja. Sok helyen szalmabábut (kisze) vagy koporsót égettek, jelképesen lezárva a farsangot és eltemetve a telet. Ez a velencei karnevál utolsó napja.

Torkoscsütörtök

A torkoscsütörtök eredetileg természetesen a hamvazószerdát megelőző hét csütörtöke, a farsang csúcsidőszakának bevezető napja volt. A mai gyakorlat, a hamvazószerdát követő napi lakoma tehát ellentmond a nagyböjt előírásának. Kivételes esetekben azért előfordulhatott a böjt egynapos megtörése abból a célból, hogy a megmaradt ételek ne vesszenek kárba. Bár erre a célra a húshagyó kedd lett volna hivatott, árulkodó népi kifejezések a zabálócsütörtök és a tobzódócsütörtök. A farsangi ételsorok vidékenként változtak, de jellemzőek a káposztás levesek, a kocsonya és mindenek előtt a farsangi szalagos fánk.

Szerző: György Péter János

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3
Megadott intervallumban:
-tól
-ig
Téli programajánló
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Szeretne nálunk megjelenni ajánlatával?
ÚJ PROGRAMOK HIRDETÉSE

Szeretne több jegyet értékesíteni?
Hirdesse meg ajánlatát jegyvásárlási lehetőséggel! Bővebb információk médiaajánlatunkban