ÚJ PROGRAM HIRDETÉS
Oldtimer Show, minden eddiginél több külföldi kiállító, nyereményautó, családos programok
Oldtimer Show, minden eddiginél több külföldi kiállító, nyereményautó, családos programok
Kóstolja körbe Siófokot! Bor- és gasztronómiai kínálat Széplaktól Sóstóig, Kilititől Szabadiig.
Kóstolja körbe Siófokot! Bor- és gasztronómiai kínálat Széplaktól Sóstóig, Kilititől Szabadiig.
Mézesvölgyi Nyár 2024 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Mézesvölgyi Nyár 2024 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Szerencse hétvége 2024. április 19-21. között Hévízen a Bonvitalban
Szerencse hétvége 2024. április 19-21. között Hévízen a Bonvitalban
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Alsópetényi Vendégházak

A falusi turizmus gyöngyszeme, a vidék semmihez nem fogható megélése a Nógrád megyei Alsópetényben. A sokszor a Cserhát kis Svájcaként emlegetett Nógrád megyei Alsópetény a dél-cserháti dombok lankái közt meghúzódva terül el. Tökéletes hely a pihenést, kikapcsolódást keresők számára.

Nem szabad csak úgy átutazni ezen a kis falun. Meg kell állni, meg kell ismerni, meghálálja - a templomdombról festői látványt nyújt, és meseszép naplementék figyelhetők meg innen, harsogóan tiszta levegője átjárja az ide látogatót, barangolás közben izgalmas múltbéli, történelmi érdekességre bukkanhatunk. Számos kiépített turistaút várja a kirándulni vágyókat – áthalad itt az Országos Kéktúra útvonala is –, déli határában a horgászparadicsom, Cser-tó tükrözi a környező dombokat, a környék bővelkedik természeti látnivalókban is.

Gyere hozzánk, ha szeretnél:

 • kikapcsolódni pároddal, barátaiddal vagy családoddal
 • vidéki workshopot, céges elvonulást szervezni
 • feltöltődni
 • romantikázni
 • túrázni
 • biciklizni
 • gyermekbarát helyen nyaralni
 • pancsolni a kerti medencében
 • kutyával együtt utazni
 • nógrádi ízeket kóstolni
 • bográcsozni a kertben
 • piknikezni a szabadban

Körtefa Vendégház

Négy napraforgós

A Körtefa Vendégház egy omladozó, falusi kisház újraálmodása. Fedett tornácán a szúette fapadot reggeltől kezdve beragyogja a napsütés, ennél talán csak a táblás üvegablakokkal körülölelt, kis verandán esik jobban a napfürdőzés egy kiadós séta után. Udvarán, éppen a paddal egy vonalban körtefa magaslik és termi a zöldessárga, illatos, szemcsés húsú gyümölcsöket. A négy napraforgós minősítésű házban három, teljesen felszerelt, otthonos szoba, szobánként külön fürdőszobával várja az itt pihenni vágyókat. A konyhában, ahogy ez a ház legfontosabb részéhez méltó, csikótűzhely ontja magából a meleget, a konyhaasztal piros kockás abroszára bőven felfér egy nógrádi finomságokból összerakott reggeli kosár. A nyári melegben májustól szeptember végéig a medence hűs vize ad felfrissülést.

Férőhely: 3 szoba; 6 fő + 2 fő részére pótágyazási lehetőség.

Csak a teljes ház bérelhető.

Cím: Alsópetény, Béke u. 10.

Levendula Vendégház

Négy napraforgós

Nevét a kerítés mellett végigfutó, 800 tő dús bokrú és átható illatú levendulasorról kapta. Június-július hónapokban fővirágzása idején a lila bokrok illata és látványa megnyugtatja az ide érkezőket. A négy napraforgós minősítésű vendégház két elszeparálható részből áll, mindegyikben kettő kétágyas, külön fürdőszobás szoba található, így összesen négy szoba áll a vendégek rendelkezésére. Mindkét apartmanban teljesen felszerelt konyha várja a vendégeket. A Levendula Vendégház mellett található a Levendula Bár és Recepció, ahol a nyári hónapokban frissítőkkel várjuk a megfáradt turistákat.

Férőhely: két apartmanban 8 fő + 2 fő részére pótágyazási lehetőség.

1. apartman: 2 szoba; 4 fő + 1 pótágyazási lehetőség.
2. apartman: 2 szoba; 4 fő + 1 pótágyazási lehetőség.

Apartmanonként külön is bérelhető.

Cím: Alsópetény, Béke u. 2.

Zsálya Vendégház

Négy napraforgós

A vendégház kerjében kapott helyet fűszernövény kertünk. A teraszon üldögélve zsálya, menta, citromfű, borsikafű, oregánó és megannyi növény illata érződik a levegőben.

A négy napraforgós minősítésű vendégházban két apartman kapott helyet. Az 5 férőhelyes apartmanban egy három- és egy kétágyas szoba található, szobánként külön fürdőszobával, a 2 férőhelyes apartman pedig egy kétágyas szobával és a szobához tartozó fürdőszobával várja vendégeit.
Az apartmanokhoz teljesen felszerelt konyha is tartozik.

Férőhely: két apartmanban 7 fő

1. apartman: 2 szoba; 5 fő
2. apartman: 1 szoba; 2 fő

Apartmanonként külön is bérelhető.

Cím: Alsópetény, Béke u. 1.

Ribiszke Vendégház

Négy napraforgós

Szeretettel várja vendégeit a piros ajtós Ribiszke vendégház, ami nevét a kert végében futó ribizli bokrokról kapta. A Prónay-kastély szomszédságában álló ház régi, vályog építésű része annak idején a kastély cselédházainak egyike lehetett. A vendégházban két kétszemélyes apartman teljesen felszerelt konyhával és apartmanonként külön fürdőszobával áll a vendégek rendelkezésére.

Az apartman mellett ebben a házban közösségi tér is kialakításra került, mert fontos volt a vendégházakba érkező vendégeinknek egy olyan helyet kialakítani, ahol akár 18 fő is összejöhet egy beszélgetésre, egy céges összetartásra, egy tréningre vagy akár egy közös főzésre. A terem rendelkezik saját felszerelt konyhával, beépített projektorral és wifi hozzáféréssel is. A házhoz tartozó gyönyörű kert és a fedett terasz igazi kikapcsolódást biztosít a vendégek számára.

Férőhely: két apartmanban 4 fő

Piros Ribiszke apartman; 2 fő
Fekete Ribiszke apartman; 2 fő

Apartmanonként külön is bérelhető.

Cím: Alsópetény, Kossuth u. 30.

Levendula Bár

A Levendula Vendégház mellett az illatozó kert közepén augusztus végéig a Levendula Bár várja vendégeit levendulás frissítővel, kitűnő borokkal, kézműves sörrel, jégkrémmel…


Programlehetőségek Alsópetényben

A sokszor a Cserhát kis Svájcaként emlegetett település a dél-cserháti dombok lankái közt meghúzódva terül el. A közel 680 lelkes kistelepülés a nemzetközi főútvonalaktól távol esik, de a környező nagyobb városokból (Vác, Rétség) autóval és busszal is könnyen megközelíthető. Így a település ideális hely a pihenést és kikapcsolódást keresők számára. Jó levegője és a hely atmoszférája marasztaló.

Templomdomb

Már a dombra felvezető lépcsősor is a letűnt korok hangulatát árasztja. A római katolikus templom a XV. században épült. Hajóját Jeszenszky István 1724-ben átépíttette, s felhasználta hozzá a régi anyagokat. A déli oldalon található a sekrestye, az északin három barokk ablak. Az oldalbejárati ajtón rokokó kilincs, zár és vasalás. Belépve a templomba a gótikus, keresztboltozatú szentélyben egy XVIII. század közepéről származó barokk főoltárt találunk. Az oltárképen Szent István látható, amint felajánlja a koronát. A templomból kilépve a különálló, kétemeletes barokk harangtorony tűnik a szemünkbe, mely a XVIII. században épült. Harangját már az 1717-es irodalom megemlíti. A legnagyobb felirata: “Szűz Mária, Magyarország védasszonya könyörögj az alsópetényi jámbor hívekért!” A középsőn “Szent József, oltalmazod az alsópetényi híveket” felirat látható. Mindkettő 1920-ban készült, Szlezák László budapesti műhelyében. A legkisebb harang felirata Szent Mihály arkangyalhoz szól. A templomdombot körbejárva régi szép kőkeresztek jelzik, hogy itt volt az ősi temetkezési hely.

Werbőczy emlékét őrzi a templomdombon található hatalmas méretű gránit emlékmű, a Werbőczy gúla. A középkorban egy rövidebb időre Werbőczy István volt a terület ura. Itt írta meg a híres Hármaskönyvet (Tripartitum), mely a középkori nemesség jogforrásává vált.

Alsópetényen áthaladva ez a két épület már messziről felhívja magára a figyelmet. Az emlékmű alatt található a Gyurcsányi család kriptája.

Zsidó temető

Az országos kéktúra útvonalán található a község zsidó lakosságának temetkezési helye. A temetkezési helyet évtizedek óta nem használják, de felkeresése a környék múltjának egy szeletét idézi fel. A sírok közt egy rövid sétát téve felidézhetjük a falu 19. és 20. századi történelmének egy szeletét.

Cser-tó

A falu határában található a mesterségesen kialakított népszerű horgásztó. Az országos ismertséggel bíró tavon, horgászversenyek sokaságát rendezik. Az innen induló turista útvonalon közelíthető meg a környék legmagasabb pontja a 422 méter magas Kő-hegy.

Prónay-kastély

Az alsópetényi Prónay-kastély 1750 körül épült barokk stílusban. Az eredeti tulajdonosa Gyurcsányi Ignác volt, majd a család férfiágának kihalásával a Prónay család tulajdonába került. A nógrádi nemes kúriák sorában az alsópetényi Prónay-kastély sorsa nem a pusztulás, hanem a megújulás lett. A nagy gondossággal felújított műemlékegyüttes, és a Kastély ősfás parkja harmonikus egységet alkot a nógrádi tájjal. A kastélyegyüttes négy fő épülete, a Nagykastély, a Kiskastély, a majorsági épületből kialakított Vendégház, valamint a Fürdőház. Ezek közül a két kastélyépület a 18-19. században keletkezett és a mai formájukban is elsősorban ennek a korszaknak az emlékeit őrizték meg.

A Kastély tökéletes helyszíne esküvők, családi és baráti eseményeknek, konferenciáknak, szakmai és kulturális rendezvényeknek.

Andreánszky kúria és park

A falu szélén álló kisebb kúria pedig az Andreánszky családé. Az ő híres leszármazottjuk volt Andreánszky Gábor (1895 – 1967), botanikus, az MTA tagja. A kastély parkja korábban természetvédelmi terület volt, jelenleg helyi védettség alatt áll. Az épületet korabeli feljegyzések és egy fotó alapján jelenlegi tulajdonosai teljesen újjáépítették.

Programok Alsópetény környékén

Nógrádi Vadaspark

Látogasson el a Nógrádi Vadasparkba, ahol 110 hektáron természetes élőhelyén szemlélhetőek meg a fenséges gímszarvasok, dámvadak viselkedése, a muflonkosok vad összecsapásai és a vaddisznó családok vidám csörtetése. Esti vadlesen a látogatók természetes közegükben találkozhatnak a Magyarországon honos nagyvadakkal. A program keretében ismertetik az etetőhelyen megfigyelt állatok életvitelét, szokásait, viselkedési formáit és szívesen válaszolnak a vendégeink részéről felmerülő kérdésekre.

A program sötétedésig tart, időtartama: 1,5 - 2 óra

Cím: Nógrádi Vadaspark, 2642 Nógrád, Szondi u. 67.

Seholsziget Élménypark

A nőtincsi Seholsziget Élménypark a következő szolgáltatásokkal várja a látogatókat:

        kézműves foglalkozások,
        mini állatkert megtekintése, állatsimogatás,
        Erdei Madár Tanösvény bejárása,
        labirintus, kosárhinta, csikó játszótér és erdei játszótér használata,
        íjászat, terep íjászat,
        lovaglás, lovardai oktatás, lovaskocsikázás,
        élményvonatozás,
        sportolási lehetőségek (röplabda, foci, touchtennis, Speedbadminton, ping-pong)

Cím: Seholsziget Élménypark, 2610 Nőtincs, Diófa u. 41.

Tó Szabadidőközpont és Kalandpark

Kitűnően felkészült oktatók segítségével bárki elsajátíthatja azokat az egyszerű szabályokat, amelynek betartásával biztonságosan leküzdhetőek a magasban kialakított izgalmas akadályok. A teljes szellemi és fizikai felfrissülés, kikapcsolás garantált!

A hagyományos mozgásformák kedvelői a földön dolgozhatják meg elgémberedett izmaikat, tenisz, tollaslabda- és streetball áll a rendelkezésükre.

Természetesen a legkisebbekről sem feledkeznek meg, az óriás sakktábla és a játszótér kitűnő szórakozást ígér számukra.

Cím: Tó Szabadidőközpont és Kalandpark, 2653 Bánk, Tóparti sétány.

LÁTOGASSA MEG A KÖRNYÉK KIÁLLÍTÁSAIT!

Bánk – Szlovák Tájház

A Kiállítást, egy a XIX. században épült szabadkéményes parasztházban rendezték be. A látogatók betekintést kapnak egy közepes gazdaságú, gyermektelen házaspár otthonába, megtekinthetik az egykori szlovák szőtteseket, a bánki népviseletet, korabeli berendezési, használati tárgyakat.

Cím: 2653, Bánk, Petőfi út 94.

Mikszáth Emlékház, Horpács

A falu elsődleges látnivalója az 1909-ben épült kúria, mely Mikszáth hírnevének köszönhetően őrizte meg irodalmi kegyhely jellegét. A múzeum legfőbb értéke az író bútorai, használati tárgyai, pipái, kéziratai. A mikszáthi életút szellemi és tárgyi hagyatéka legteljesebben itt, Horpácson, az ország egyetlen Mikszáth emlékhelyén tekinthető meg.

Cím: 2658 Horpács, Kossuth út 2.

Palóc Múzeum, Balassagyarmat

A múzeum fő kutatási területei a népművészet, a népi vallásosság, népi írásosság valamint a szokások és hagyományok. A múzeum jelentős néprajzi gyűjteménnyel rendelkezik, ezen belül kiemelkedik a textil és viselet-, a pásztor-, és a népi vallásosság tárgyi gyűjteménye.

Cím: 2660 Balassagyarmat, Palóc liget 1.

Madách Emlékház, Csesztve

A kiállítás a költő csesztvei otthonát, életének állomásait, valamint az 1861-ben megjelent Az ember tragédiája drámai költeményét mutatja be. Madách 1844 és 1853 között élt itt, az irodalmi emlékkiállítást 1964-ben nyitották meg a közönség előtt.

Cím: 2578 Csesztve, Kossuth út 76.

Tolnai Klári Emlékház, Mohora

Az emlékkiállítás a Művésznő életútját bemutató fényképekből, személyes használati tárgyaiból, színházi előadásainak kosztümjeiből áll. A fényképeken megelevenedik 60 év munkássága, kitüntetései között a két Kossuth-díj, érdemes és kiváló művész kitüntetés és a középkereszt is látható. Színpadi ruhái között szerepel a „Katyi ruha”, Blanche pongyolája”, „Nóra” és „Maude” kösztümjei.

Cím: 2698 Mohora, Kossuth Lajos utca 30.

Kubinyi Ferenc Múzeum, Szécsény

A szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum alapítására 1973-ban került sor. A Múzeum az egykori Forgách-kastély főépületében kapott helyet, melyet 1969 és 1973 között újítottak fel.

1974-ben a Nógrád Megyei Múzeumi Szervezet egyik legfiatalabb intézményévé vált, miután a megye – a háborúban jelentősen sérült – régészeti, numizmatikai, kőzettani gyűjteménye a korábbi vármegyei múzeumból Szécsénybe került.

A kastélymúzeum állandó és időszakos kiállításokkal várja látogatóit.

Cím: Szécsény, Ady Endre utca 7.

Hollókői Falumúzeum, Hollókő

A Világörökség részét képező hollókői Ófalu védett népi építészeti együttese hitelesen idézi fel a 20. század eleji palóc település képét. Központjában, a templommal átellenben álló egykori lakóház 1964 óta múzeum.

Cím: 3176 Hollókő, Kossuth Lajos utca 82.

TÖRTÉNELMI VISSZATEKINTÉS: VÁRAK

Hollókő Vára

Hollókő középkori vára a Cserhát hegyei között, az UNESCO által a Világörökség részévé nyilvánított palóc település közelében, egy kiugró sziklaszakadék szélén trónol.

A levegőből a vár olyan, mint egy csigaház, amelynek központja az ötszögletű öregtorony. A várban múzeum került kialakításra, melynek része a panoptikum, a fegyverterem, a várkápolna és a kőtár. A Szent László lovagrend tagjai korhű ruhákban várják a turistákat, akik a középkorban használt fegyvereket is kipróbálhatják, megismerhetik az íj, a számszeríj, a hajítóbárd, és a lándzsa használatát is.

Cím: 3176 Hollókő, Hrsz. 057/1.

Nógrád vára

A nógrádi vár – a magyar történelem ezeréves néma tanúja – öregtornyának messziről látható csonkjával várja a távoli múltra kíváncsi látogatókat.

A legősibb nógrádi vár az Ipoly folyó által félkörívbe fogott Börzsöny belsejében megbújó Nógrád község névadó vára, amely a környező vidékből hatvan méterre kimagasodó, nagy területű fennsíkot koronázza.

Cím: 2642 Nógrád, Hunyadi János út

Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület

Az 510 hektáros Ősvilági Pompeji, kontinensünk egyik legösszetettebb és látványosan kiépített ősmaradvány lelőhelye, Budapesttől 140 km-re.

Az 1944-ben védetté nyilvánított világhírű természetvédelmi terület földtani örökségünk gyöngyszeme, egy 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa által elpusztított ősvilág páratlan gazdagságú lelőhelye. 1995-ben az összeurópai természeti örökség részének nyilvánították, Európa Diplomával tüntették ki.

Cím: 3138 Ipolytarnóc

Drégely vár romjai

A Börzsöny északi részén, Drégelypalánk és Nagyoroszi községektől egyforma távolságra, a zöldellő hegyek egyik 444 méter magas sziklacsúcsán emelkedik Drégely vára. Drégely és Palánk hajdan két község volt. A községen keresztülvezető patak képezte a határt közöttük.

2024.01.01 - 2024.12.31

Találatok száma: 1
Asztalfoglalás, bejelentkezés közvetlenül a vendéglátóhelyek elérhetőségein!

Hármaskönyv Fogadó

Hármaskönyv Fogadó

A régi parasztházból felújított igazi nádtetős épület a maga külső- és belső harmóniájával, kiválóan illeszkedik a békés, nyugodt falu arculatához. Vendégmarasztaló berendezése, a diófa bútorok, a szénvasaló, vagy a teknő, a fonott kosár... az egykori népi romantikát idézi. Kedves és kedvelt étterme ...

Találatok száma: 1

Prónay-kilátó Alsópetény

Prónay-kilátó Alsópetény

A Prónay kilátó a Nógrád megyei Romhány és Alsópetény határában, a cserháti Romhányi-hegy Kecske-kő nevű, 421 méteres csúcsán emelkedik. Az Országos Kéktúra útvonaláról rövid kitérővel megközelíthető. A minden évszakban és napszakban szabadon látogatható építmény 23 m magas, a környező tölgyerdő ...

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Hasonló ajánlatok

Wellness akció Bükfürdőn, tavaszi pihenés a Caramell Prémium Resort szállodában Wellness akció Bükfürdőn, tavaszi pihenés a Caramell Prémium Resort szállodában
 • Bük (Bükfürdő)
2024.03.01. (péntek) - 2024.06.01. (szombat)

Figyelmébe ajánljuk!

Érdemes felkeresni!

Kapcsolat, elérhetőség
Szeretné aktiválni elérhetőségeit az oldalon? Partner információ

Alsópetényi programturizmus

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megadott intervallumban:
-tól
-ig

Prémium program