Bugaci Karikás Csárda és Ménes

Bugaci Karikás Csárda és Ménes

Szállásfoglalási lehetőség
Asztalfoglalás
TOP 10-es programgazda
Kiemelt partner

Klasszikus csárdaételek újragondolás nélkül! A Kiskunsági Nemzeti Park bejáratánál a Karikás Csárda kívül-belül őrzi a népi építészet hagyományait. A fehér falú, nádtetős építmény, kis ablakokkal, árnyas udvarával a romantikus alföldi hangulatot idézi. A csárdabelső népi motívumokkal díszített, a kékfestő abrosz, a faragott faszék, a falakra akasztott használati tárgyak mind a pusztai élet hangulatát idézik. A teraszról egy kis fahídon keresztül elénk tárul a végtelen puszta látványa. A csárdához tartozik a méntelep, az istállók a bugaci ménessel, őshonos állatokkal együtt.

Csárda

Mesterszakácsunk, Kun Péter különös figyelmet fordít a tradicionális magyar konyha jegyeinek megőrzésére. Konyháján csak a kiváló minőségű alapanyagokat használja, különös figyelmet fordít a beszerzésre. Olyan különlegességnek számító húsokból varázsol ételeket asztalainkra, mint az őshonos rackajuh, szürkemarha vagy mangalica. Az étlapról soha nem hiányozhatnak az idénynek megfelelő specialitások.

A Karikás Csárda, és a hozzá tartozó terasz kialakításának és hangulatának köszönhetően ideális helyszín ballagási ebédek, keresztelők, születésnapok, céges ebédek vagy akár osztálytalálkozók megrendezésére! A 16 fő befogadására alkalmas különtermünk pedig az igazán bensőséges hangulatú találkozók részére ajánljuk. A Karikás Csárda belső tere 100 fő, terasza pedig további 200 fő befogadására alkalmas.

Programok

Csikósbemutató

Szeretné látni a valódi magyar pusztát, ami oly sokszor megihlette magát Petőfi Sándort is? Látogasson el Bugacpusztára a legismertebb magyar puszták egyikére – ahol a hagyomány és a látvány egységet alkot az érintetlen környezetben.Puszta Programunk teljes egészében a Kiskunsági Nemzeti Park területén zajlik.

Pusztaprogramot tartunk minden szombaton és vasárnap  10:30-tól, melyre jegyet váltani a Karikás Csárda bejáratánál található „Információ” pultnál tudnak.A bemutató helyszíne 1,5 km-re található az Információs pulttól, ami egyben a Kiskunsági Nemzeti Park bejárata! Ezt a távot megtehetik lovas kocsival, illetve gyalog is. A fogatok szintén az Információs Pulttól indulnak.

Lovaskocsikázás

Vendégeinknek a lovaskocsikázás során lehetőségük van egy kellemes kikapcsolódásra, a Bugac Puszta kínálta érintetlen környezet megismeréséhez! Valamint átélhetik, hogy milyen sebességre is képes két „lóerő” segítségével egy klasszikus lovaskocsi.

A fogatok a Karikás Csárdától indulnak. Az út során folyamatosan tárul elénk a végtelen magyar puszta, a maga jellegzetes növény- és állatvilágával. Mindeközben pedig végig a Kiskunsági Nemzeti Park területén utazunk.

Első megállónknál lehetőségünk van megnézni a pásztor építményeket. (kontyos kunyhó, cserény). Ezt követően, néhány homokbucka után, második megállónk a több száz éves kocsányos tölgyek mellett álló, Pásztormúzeum kör alakú építménye, ahol az épületben látható kiállítás a bugaci pásztorélet tárgyi emlékeit és a nemzeti park élővilágát mutatja be.

A múzeumtól rövid séta vezet az Őshonos Állatparkunkhoz, ahol egy nem mindennapi állatcsoportot tekinthetnek meg! Többek között lakóink a szürkemarhák, rackabirkák, mangalicák, kendermagos-, kopasznyakú,- és búbos tyúkok, magyar kacsák, pulykák és természetesen itt lakik a bugaci sárga ménes, melynek fajtája kisbéri félvér. Ősi magyar fajtájú komondor és kuvaszunk új lakói parkunknak.

Lehetőség nyílik vendégeinknek kipróbálni a patkódobást, illetve legkisebb vendégeinket póni simogatóval várjuk!

Élményekkel gazdagon térhetnek vissza a Karikás Csárdához, ahol klasszikus magyar ízek közül válogathatnak étlapunkról. A fogatok az istállók mellől indulnak vissza.

Pusztai öttusa

A Puszta Program kiegészítése képpen egy igazán vidám, interaktív játékot ajánlunk, a Pusztai Öttusát! A játék helyszíne, a Karikás Csárda előtti füves terület, amely határos a végeláthatatlan pusztával.

Legyen szó bármilyen csapatról: céges vagy diák, kicsik vagy nagyok, semmi nem kovácsol jobban össze egy közösséget, mint a közös játék a pusztában!

Séta a Kiskunsági Nemzeti Park területén

A Kiskunsági Nemzeti Park homokterületei közül a 11 000 hektáros Bugac a leghíresebb, már az 1930-as években is kedvelt idegenforgalmi célpont volt.Természeti értékei, valamint az itt folyó hagyományos külterjes állattartás és az élő pásztorhagyományok ma is sok látogatót vonzanak. Gyalogosan bejárva ismerhetjük meg a homokpuszta változatosságát. Lehetőség nyílik rövidebb vagy hosszabb túra megtételére is.

Séta Bugacpusztán (5 km-es túra)

A túrázást kedvelőknek, a Kiskunsági Nemzeti Park Boróka tanösvényét ajánljuk. A piros félkör jelzésen elindulva a turistaút a Karikás Csárdától indul a Pásztormúzeum irányába, egy széles földúton. Kb. 1500 méter megtétele után érjük el a Pásztormúzeumot. Útközben egy pusztai kereszt, majd később régi időket idéző pásztorépítmények (kontyos nádkunyhó, cserény) mellett halad el utunk. A pásztorok szálláshelyénél található tájékoztató táblák a múltban használatos építményeket mutatják be.

A tájat legelésző szürkemarhák és lovak látványa teszi változatossá. Tovább haladva egy nádfedelű építményhez érünk, amely egyben egy madárodú bemutatóhely is, melynek árnyékában egy is pihenőre is lehetőség van.

Kiemelkedő látványosság a pusztán a Pásztormúzeum kúp alakú építménye, melynek újabb keletű kiállítása látványos elemekkel állít emléket a szilaj pásztorkodásnak. A bugaci kiállítóhely 1975-ben épült Kerényi József alföldi szárazmalmokat idéző tervei alapján. A pusztában szabadon álló épület ma már értékes építészeti emléknek tekinthető, tükrözi a 70-es évek építészeti vonulatát, így a táj emblematikus épületévé vált. A múzeum fő tematikai egységében a letűnt pásztorvilág elevenedik meg: kontyos nádkunyhó, elégséges taliga, címerfa, pásztorfigurák, cserény, racka, kuvasz, különféle használati eszközök emlékeztetnek a régi világra.

A múzeumtól néhány száz méterre található Őshonos Állatparkunk, amely mögött kezdődik a Boróka tanösvény (hossza: 1100m). A hurokszerű tanösvény bejárása nem igényel sok időt. A vendégek megismerhetik a maradvány homokterületek ökológiáját. Kisebb emelkedők, fehérnyárral fedett buckák övezik utunkat. Egy rövid időre részesei lehetünk a homoki erdőssztyepp víziójának.

A túra hossza 5 km, időtartama kb. 2 óra. Kiinduló helyszíne a Karikás Csárda.

Látogatási feltételek: Kiskunsági Nemzeti Park bugaci területe egész évben látogatható, viszont az áprilistól- október 31-ig tartó turista szezonban csak belépőjegy váltásával, melyet a Karikás Csárdánál vásárolhatnak. Szezonon kívül a turisztikai létesítmények zárva vannak.

Szállások

Toldi Tanyák

A Karikás Csárdától 300m-re található, a Kiskunsági Nemzeti Park területén. Udvarából tökéletes kilátás nyílik a végtelen pusztára, az ott legelésző állatokra. A tanya külső megjelenésében fehérre meszelt fallal és nádtetővel őrzi a népi építészet hagyományait, az udvaron gémeskúttal. A három különálló épület mind a 11 szobájához külön fürdőszoba tartozik.

Szobák felszereltsége: mini hűtőszekrény, vízforraló, ágynemű, törülköző.

A Toldi tanyához tartozó 16 fős fedett, kerti kiülő külön bérelhető:

A kerti kiülőhöz tartozik: hűtő, mosogató, előkészítő asztal, teljes étkészlet biztosítása,továbbá bográcsozási és grillezési lehetőség.

A tanya május 1. és szeptember 30. között foglalható.

Deák Tanya

A Karikás Csárdától 600m-re található, a Kiskunsági Nemzeti Park területén. Udvarából, a Toldi tanyához hasonlóan, tökéletes kilátás nyílik a végtelen pusztára, az ott legelésző állatokra. A tanya külső megjelenésében fehérre meszelt fallal és piros cseréptetővel, az udvaron gémeskúttal őrzi a népi építészet hagyományait.

A Deák tanyán 4 db szobával várjuk vendégeinket:

    A nagyobb tanyában kettő kétágyas szoba egybenyitható, 1 fürdőszobával és további 1darab kétágyas szoba saját fürdőszobával.
    A kisebb épületben pedig 1 db franciaágyas szoba található fürdőszobával.

Szobák felszereltsége: mini hűtőszekrény, vízforraló, ágynemű, törülköző.

A tanya május 1. és szeptember 30. között foglalható.

Rendezvények

A Karikás Csárda teraszáról tovább lépve találjuk az Ybl-díjas építész, Farkas Gábor tervei alapján készült Bogáncs Rendezvényházat, mely 2011. június 1-jétől fogadja vendégeit. Az épület a népi építészeti formákat követi és gyönyörű kilátást nyújt a pusztára.

Az épület különlegessége, hogy a nádtető alatt az igényes ács-szerkezet látható, mennyezet nem takarja, este reflektorok világítják meg. Berendezése a ház hangulatához igazodik, faragott bútorok, alkalomhoz illő terítés (kékfestő vagy fehér abrosz). A rendezvényház előtt hangulatos nyári terasz került kialakításra, melyet rangos fahíd köt össze a tanyaudvarral, ahol szabadtéri kemence, gémes kút, kukoricagóré őrzik a tanyák romantikus hangulatát. Az udvarról szemünk elé tárul a végtelen puszta látványa, távol a város zajától élvezhetjük a páratlan természeti kincsek adta tökéletes kikapcsolódást.

A Rendezvényház befogadóképessége maximálisan 280 fő, a teraszon további 100 főnek tudunk helyet adni. Az udvar nemcsak szabadtéri programok ideális helyszíne, hanem korlátlan lehetőség baráti, családi, vállalati és incentive rendezvények sikeres lebonyolítására.

A Karikás Csárdától 500 méterre található a Gavallér Rendezvényház. Névadója Szappanos Jolán Nagy pusztán című munkájában szerepel, melyben az írónő XIX. évszázadbeli bugaci pásztoréletet ismerteti.

Gavallér Jóska másodbojtár, aki lovat lopott, hogy a kecskeméti vásáron ködmönt tudjon vásárolni kedvesének, Dobos Marcsának. Tettét azonban nem tudta büntetlenül végrehajtani, elfogták és felakasztották.

A fehérre meszelt, nádfedeles rendezvényház összesen 120fő (esküvő esetén 80 fő) elhelyezésére alkalmas.

A Kiskunsági Nemzeti Park területén található Gavallér Rendezvényház és udvara ideális helyszín zártkörű rendezvényeknek. A bőséges étel- és italkínálat a puszta közepén páratlan hangulatot ad családi és vállalati rendezvényeknek, esküvőknek. A nyári naplemente felejthetetlen élménnyel gazdagítja az itt szerzett emlékeket.

Esküvő

Most, hogy életük egyik legszebb napjára készülnek, természetes, hogy ehhez a tökéletes helyszínt keresik. Bugacpuszta valódi vonzereje a természet varászlatos közelsége, a rendezvényházakat körülölelő végtelen puszta, a csörgedező patak hangja.

Nálunk minden adott, ahhoz, hogy elfeledhessék a nyüzsgő világ zaját és megélhessék élni a nagy nap minden pillanatát!

Bács-Kiskun megyében, Kecskeméttől félórányira, a Kiskunsági Nemzeti Park határában várjuk Önöket két csodás helyszínünkön: a 200 fős Bogáncs Rendezvényházban és a 80 fő befogadására alkalmas Gavallér Rendezvényházban.

Több mint 25 éves tapasztalattal, Magyarország egyik legromantikusabb környezetében vállaljuk akár a teljes esküvő lebonyolítását

Osztálykirándulás

Szeretnék látni a valódi magyar pusztát, ami oly sokszor megihlette magát Petőfi Sándort is? Illesszék be idei osztálykirándulásuk progjamába Bugacpusztát a legismertebb magyar puszták egyikét – ahol a hagyomány és a látvány egységet alkot az érintetlen környezetben.

Puszta Programunk teljes egészében a Kiskunsági Nemzeti Park területén zajlik.

2023.04.01 - 2023.10.31

Találatok száma: 1
Puszta program 2023. Csikósbemutató lovaskocsikázással Bugacpusztán a Karikás Csárdánál

Puszta program 2023. Csikósbemutató lovaskocsikázással Bugacpusztán a Karikás Csárdánál 2023. szeptember 22. (Péntek) - 2023. szeptember 24. (Vasárnap)

Pusztaprogramra várunk mindenkit Bugacpusztán a Karikás Csárdánál. A bemutató előtt lehetőség nyílik vendégeinknek kipróbálni a patkódobást, illetve legkisebb vendégeinket póni simogatóval várjuk. A bemutató után, vendégeink maguk is kipróbálhatják a csikós élet különlegességét, a szőrén lovaglást. A garantált ... Bővebben


Népszerűség
Szállásfoglalási lehetőség
Asztalfoglalás
Kiemelt ajánlat


Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Puszta program 2023. Csikósbemutató lovaskocsikázással Bugacpusztán a Karikás Csárdánál
Puszta program 2023. Csikósbemutató lovaskocsikázással Bugacpusztán a Karikás Csárdánál
  • Bugac
2023. szeptember 22. (Péntek) - 2023. szeptember 24. (Vasárnap)

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG