Nyereményjáték
Játsszon és nyerjen!
Cserkúti Helytörténeti Gyűjtemény
Thermál Hotel*** Superior Mosonmagyaróvár
KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5

Cserkúti Helytörténeti Gyűjtemény

Pécstől nyugati irányban, 5 km-es távolságban a Jakab-hegy lábánál található csendes kis falu, melyet a 6-os főútról, Szigetvár irányában közlekedve a hegy felé leágazó mellékúton érhetünk el. Cserkút és környéke ősidők óta lakott hely volt. Régészeti leletek is bizonyítják, hogy már a kora vaskorban éltek itt emberek, a római korban számos villa is épült itt. Első írásos emléke 1291-bol származik, amelyben Cherkuth néven említik. A török hódoltság óta folyamatosan lakott magyar falu, ahol a középkortól egészen a múlt század derekáig tartott fenn birtokot a pécsi káptalan.

További információk

Info:


Még több a településen (Cserkút):

Kiemelt műemléke a restaurált falfestményeiről és freskóiról híres katolikus templom, amely román stílusban a XIII, harangtornya pedig a XIV. században épült. Turisztikai vonzerejét, természeti értékei mellett, kiépült szálláshelyeinek és vendéglátásának is köszönheti.

A helytörténeti gyűjtemény a polgármesteri hivatal épületének mélyföldszintjén kapott helyet, amely épület a múlt században még iskolaként és tanító lakásként működött. A kiállítás anyagában a hagyományos gazdasági eszközök mellett, egyéb mesterségekhez kapcsolható tárgyak is találhatóak (asztalos, kovács, lószerszámgyártó). A régi parasztkonyhák hangulatát idézik a szépen helyreállított rakott tűzhelyen kiállított cserépből készült főző és sütőedények, kancsók és tejes köcsögök. Gazdagon díszített szőttesei és keresztszemes textiljei régi korok gazdag hagyományát tükrözik.

A kenderfeldolgozás jellegzetes tárgyai és a mosásnál használt eszközök is (mángorló, sulykoló) megtalálhatóak a gyűjteményben, melyek a népi emlékezetben még elevenen élő a falu határában megtalálható Cser forrásnál (melynek előterében 1933-ban mosóház is épült) történő mosás szokásához kapcsolódnak.

Forrás: A Pécsi Kistérségi Fejlesztő Egyesület honlapja

2017.01.01 - 2017.12.31

Még több a településen (Cserkút):

◄ Vissza

Partnereink: Interticket - jegy.hu Observer