Nyereményjáték
Játsszon és nyerjen!
Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény Solymár
Thermál Hotel*** Superior Mosonmagyaróvár
KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5

Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény Solymár

A gyűjtemény Solymár település régészeti örökségét ismerteti az ásatások tükrében, sváb néprajzi kincsét, egykori szatócsboltját és patikáját mutatja be.

További információk


Még több a településen (Solymár):

A Pilis és a Budai hegység által határolt területen fekvő Solymár környéke mindig vonzó volt szép környezete miatt. Lakói ma is szeretnek itt élni-, büszkén vallják solymárinak magukat.

A Helytörténeti Gyűjtemény 1972-ben műemléki védettségű klasszicista épületben nyílt meg. Alapítójáról, Dr. Jablonkay István tanár úrról nevezték el , aki 28 éven át odaadó lelkesedéssel, szakértelemmel vezette.

Községünk vélhetőleg a királyi vadászatokhoz sólymokat idomító szolganépekről kapta nevét. Első írásos említése 1266-ból, egy birtokadományozási oklevélen látható, ekkor még „SOLOMAR”- ként megnevezve falunkat.

A gyűjtemény első szobája a régészeti emlékeket tárja a látogató elé a solymári ásatások leleteinek, fényképeinek bemutatásával.

A bronzkorból származó, egykor használt cserepek, őrlőkő, sütőlap, agancskapa az itt élők egyszerű életét tükrözik.

A rómaiak idejéből, a II. sz. tájékáról származnak a kerámiák, fibulák, a határból kiszántott szobortöredékek, kapudísz, sírkövek. A rómaiakat követő avarok kiemelkedő szépségű itt talált értéke egy ezüst filigrán megmunkálású fülbevaló. Valamennyi míves ezüst ékszert fényképen mutatjuk be.

A közel 200 évig fennállt várat az 1380-as években Lackfy István nádor építtette. Birtokosai többször bővítették, átépíttették. Elsősorban solymászatra, vadászkastélyként, birtokközpontként használták, és az Óbuda felé vezető utat ellenőrizte.

Valószínű, hogy a törökök 1580 körül felégették. Felkutatását Dr. Valkó Arisztid kezdte meg az 1930-as években.

Pályázati úton sikerült a későbbi évtizedekben a romokat konzerválni a falakat megemelni. Érdemes ide kisétálni, nagyon szép innen a környék panorámája is.

Az első szoba középkori tárlójában a várból származó középkori vaseszközök, nyíhegyek, sarkantyúk, láncdarabok, kályhacsempe-töredékek, és a vár dombormakettje, valamint színes grafikája láthatók.

A 2. szoba a solymári sváb népviseletet, eszközöket, használati tárgyakat, továbbá fotókon a megőrzött egykori szokásokat mutatja be. Úgy is mondhatjuk, a solymáriak életútja a bölcsőtől a koporsóig.

A népszokások ma is élnek, közülük a, a húsvéti locsolás, a májusfa-állítás, a többnapos solymári búcsú rendezvénye, és a múzeum elől induló szüreti felvonulás, valamint a Katalin bál az ismertebbek.
A 3. szoba az egykor Solymáron működő Venczel család igen közkedvelt szatócsboltja.

A 4. szobában az egykor itt élt és dolgozó gyógyszerészek fényképeivel a közel 70 évig itt használt gyógyszertári berendezés látható.

A szín és a kőtár, valamint időszaki kiállítások színesítik a kiállítást.

Forrás: A gyűjtemény Facebook oldala

2017.01.01 - 2017.12.31

Még több a településen (Solymár):

◄ Vissza

Partnereink: Interticket - jegy.hu Observer