Élmény, kaland, pihenés, egészség egy helyen!
Élmény, kaland, pihenés, egészség egy helyen!
Kúriánkban a nyugalom, évszázados csend, és a szántóföldek végtelenje várja!
Kúriánkban a nyugalom, évszázados csend, és a szántóföldek végtelenje várja!

Az 1983 - ban megnyílt múzeum hagyományosan berendezett lakásbelsőt mutat be - bútorokkal, konyhai és kézműves eszközökkel. A berendezési tárgyakat a lakosok gyűjtötték Kuti Imre kezdeményezése és vezetése mellett. Maga az épület valamikor az 1900 - as évek elején épült a kor építkezési szokásai szerint döngölt falakkal, kis ablakokkal, náddal fedett nyeregtetővel. Az udvari homlokzaton faoszlopos tornác látható. A ház utcai homlokzatához deszkakerítés csatlakozik, kis - és nagykapuval. Az épület érdekessége még, hogy tűzfala paticsból készült.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

A lakóház három helyiségből áll: az ajtón belépve a konyhában vagyunk, amihez egy nyitott kémény és kemence tartozik. A szinte hiánytalanul berendezett konyha tükrözi a régi életet. Az 1880 – ból származó szépen festett köcsögtartó deszkán és a hozzátartozó edényeken akad meg először tekintetünk, majd a szemközti fal tányértartóin a festett tányérokkal és régi evőeszközökkel. A kemencén és a mellette álló „csikó”- tűzhelyen füles cserépfazekak, öntött vasból készült fazekak, lábosok és egyéb apró konyhai felszerelések árulkodnak a múlt emlékeiről. A kemence mellett minden fontos kelléket megtalálhatunk a kenyér és a kalács sütéséhez: sütőlapát, dagasztóteknő állvánnyal, kendő tartófával, lisztes lapát, stb.

Az utca felöli a tulajdonképpeni élet színtere. Itt születtek meg a gyermekek, és itt ravatalozták fel a halottakat. Belépve jobbról és balról egy - egy szekrény áll (egyiken "Michael Koch Anno 1833" felirat). A véletlen műve, hogy a tulipántos láda tulajdonosa szintén Koch nevű.

A folyosóra nyíló ablak alatt áll a sublót, rajta varrott terítő, melyen faragott tükör és különböző porcelánedények állnak. Az asztalt sarokpad öleli körül, 1885-ös évszámmal, valamint egy öntvénykeretes petróleumlámpa díszíti még a sarkot. Az asztalon megtaláljuk az üveg légyfogó mellett a gót betűs Bibliát is. A jobb oldali ablak alatt található a varrógép, hajtóján varrókosár eredeti felszereléssel (pl: kézzel kovácsolt olló).
A fal mentén láthatjuk az ágyakat, kézzel varrott ágyneművel, ágytakaróval, valamint felettük egy gót betűs idézettel a Bibliából. Az ágyak előtt rongyszőnyeg terül el, rajta festett bölcső áll, melyben egy baba fekszik szépen keményített kelengyében; a pólyát piros – fehér szalaggal kötötték át és hímzett keresztelő kendővel takarták le.
Az ágyak végén egy menyasszonyi ruhában öltöztetett bábú áll, - a helyi viseletnek megfelelően - tiszta feketében. Érdekes módon ezt a hagyományt egészen 1920-as évekig megőrizték.
A sarokban esztergált fogason lóg a tarkán felpántlikázott újonckalap. A szekrényekben helyben gyűjtött textíliák, ruházati kellékek találhatók.

Forrás: A település honlapja

 

2018.01.01 - 2018.12.31

Találatok száma: 1

Falumúzeum Györköny

Falumúzeum Györköny

Az 1983 - ban megnyílt múzeum hagyományosan berendezett lakásbelsőt mutat be - bútorokkal, konyhai és kézműves eszközökkel. A berendezési tárgyakat a lakosok gyűjtötték Kuti Imre kezdeményezése és vezetése mellett. Maga az épület valamikor az 1900 - as évek elején épült a kor építkezési szokásai ... Bővebben
Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG
Falumúzeum Györköny

Könyvtár

Legjobb élmények

Egész évben, minden évszakban szeretettel várjuk tófürdőzésre Hévízen.
Behajtási ünnep a Hortobágyon
Bivalyrezervátum a Kis-Balatonnál! Hívjuk, várjuk!
Hajókirándulások Budapesten minden napszakban minden korosztálynak!
Fedezze fel Gyulát, Magyarország történelmi fürdővárosát!
Darufesztivál a Hortobágyon
11468
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
7798
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1009
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket