Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás 130 kiállítóval Budapesten a Vajdahunyad várban
Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás 130 kiállítóval Budapesten a Vajdahunyad várban

A Falumúzeum 1960-tól őrzi és tárja az érdeklődők elé a község gazdag történeti és néprajzi emlékeit. Az épület eredetileg 1939-ben a Tessedik Sámuel nevét viselő első, országos hírű bentlakásos népfőiskolának adott helyet, melyet Sztehlo Gábor evangélikus lelkész alapított.


A Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága az Evangélikus Egyháztól vásárolta meg az alföldi parasztház-stílusban emelt épületet. Múzeumi céloknak megfelelő átalakítások után az ide látogató jelenleg 7 állandó kiállításon pillanthat be a község múltjába. Az első kiállítás megnyitását öt éves gyűjtőmunka előzte meg.

A szervező-alapító Molnár Lajos és Molnár Lajosné szül. Hajdú Margit tanító házaspár elképzelésének megvalósítását a nagytarcsai lakosság egy emberként támogatta, segítette. Az addig féltve őrzött, őseiktől örökölt tárgyakat a létesítendő múzeum számára ajándékozták. Az idős emberek szívesen meséltek, hogy írott formában az utókor számára is ismertté tegyék homályba vesző hagyományaikat, szokásaikat, életformájukat. Ennek köszönhetően több értékes tanulmány, kiadvány, könyv született az alapítók tollából.

A kiállítások felsorolása témakörök szerint:

  • Enteriőr: a pitvar és a konyha, amelynek berendezései a 19. és 20. század fordulójáról valók.
  • Enteriőr: az elsőszoba, ahol a jelzett korból származó bútorzat és a szobát díszítő tárgyak állnak.
  • Paraszti munkaeszközök: a növényápolás, az állattenyésztés, a fonás-szövés eszközei, valamint a házépítés szerszámai láthatók.
  • Népviselet, díszítőművészet: hat üveges szekrényben vannak a gyermekek, felnőttek hétköznapi és ünnepi ruhái.
  • Nagytarcsa története: tíz vitrinben megszemlélhető a történeti korok régészeti emlékei, valamint az írott források, egyéb tárgyi emlékek a 20. századig.
  • A szállítás, a teherhordás eszközei: a földműves gazda szekere, lovas szánkója, a kézi teherhordó eszközök láthatók a kiállításban.
  • Az önkéntes tűzoltóság, a kisiparosok, a gazdaság fontos eszközei tekinthetők meg.

Forrás: Nagytarcsa Önkormányzat honlapja

2017.01.01 - 2017.12.31


Megjegyzés a nyitva tartáshoz:

A múzeum nyitva tartáson kívül előzetes megbeszélés alapján is látogatható.

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Falumúzeum Nagytarcsa