Farkasszigeti Arborétum
Siófoki télen is elvarázsol! Mindenkit vár a Jégkikötő!
Siófoki télen is elvarázsol! Mindenkit vár a Jégkikötő!
Borbarangolás Borvacsorák Badacsonyban
Borbarangolás Borvacsorák Badacsonyban
Pécsi állatkertünkben egész évben várjuk!
Pécsi állatkertünkben egész évben várjuk!
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Farkasszigeti Arborétum


A nyolc hektáros arborétumban körülbelül 650 fajta fa és cserje él. A püspökladányi arborétum telepítése 1954-ben kezdődött. A három évtizeddel korábban meginduló szikfásítási kutatások ke­retében létesítették kötött, illetve szikes talajú és erdősztyepp klímájú termő­helyek erdészeti hasznosítása, valamint az erdők fafaj választékának bővítése céljából. A díszítő jellegű fásítások megalapozása, az ahhoz szükséges fa- és cserje­fajok, fajták, változatok kiválasztása és bemutatása csak másodlagos cél volt.

A változatos növényanyagból említést érdemelnek még a különféle fás bazsarózsák, az 1928-ban telepített kocsányos tölgy csoport, vagy a különleges vasfa, iráni varázsfa vagy japán cseresznye egyedek. Virágzáskor aranyvesszőkben, díszalmákban, fehér és lila virágú orgonákban gyönyörködhetünk.

Az Arborétumban található esőbeálló és egy kilátó, melynek magassága 16 m. A felső szintről K-i és D-i irányba nyílik szép kilátás.

Az arborétum két tavában élő növények közül említést érdemel az átokhínár, a békatutaj, a fehér tündérrózsa, a sárga vízitök, a keskenylevelű gyékény, a mocsári illetve a szibériai nőszirom. Az arborétumban található a Bemutatóház, amelyet Kaán Károly születésének 125-dik évfordulója alkalmából nyitottak meg. Benne a Farkassziget élővilágát bemutató kiállítás látható.

A telepített fák zöme több hazai arborétumból és csemetekertből származik de van Kínából, Dániából és Oroszországból származó faj is. A kocsányostölgy-csoport az arborétum legősibb állománya. Az alföldön ritkaságszámba menő fafajjal, cserjével is találkozhatunk. Többek között vasfával, török mogyóróval, iráni varázsfával, japán cseresznyével, szomorú japán akáccal és kőrissel is.

Az arborétum területén kilátó is található, melyről szép kilátás tárul elénk. A kilátó melletti víztározó az arborétumhoz tartozó csemetekertek öntözésére szolgál. Az arborétumi bemutatóházban Püspökladány élővilágát és a szikfásítási kutatások történetét bemutató állandó kiállítás 1992 óta üzemel.

Az Arborétum területén található az Erdészeti Tudományos Intézet irodaépülete, előtte áll Kaán Károly szobra, aki a természetvédelem és az al­földfásítás úttörője volt. Kaán Károly kezdeményezésére jött létre a Püspökladányi Szikkísérleti Telep is 1924 őszén. Szintén az irodaépület előtt áll Magyar Pál szobra, aki a biológiai tudományok dok­tora volt. Őt tekintjük a magyar erdészeti ökológia megalapítójának. Magyar Pál volt a kísérleti állomás első kutatója, illetve vezetője. A Bemutatóházhoz vezető út mellett áll Tury Elemér szobra, aki a II. világháború előtt és után, egészen 1963-ig vezette a telepen folyó kísérleteket.

Nyitvatartás:

H-Cs: 8:00 - 16:00
P: 8:00 - 13:00

Gyalogosan bármikor

Belépőjegy nincs

Forrás: Az Arborétum honlapja

2022.01.01 - 2022.12.31

Találatok száma: 2
Dumaszínház Dombóvári István előadások 2022. Online jegyvásárlás

Dumaszínház Dombóvári István előadások 2022. Online jegyvásárlás 2022. február 10.

Dombóvári István fellépések, műsorok online jegyvásárlási lehetőséggel. A szereplés számára terápia. Élvezi, hogy bámulhatja a nőket, akik az előadás alatt a zárt ajtók miatt nem tudnak tőle elmenekülni. Humora nehezen behatárolható, valahol a ne már és az inkább hagyd abba irányzatokat képviseli. Még nem ... Bővebben

Jegyvásárlás
Ár: 3 690 Ft -tól 6 500 Ft -ig JEGYVÁSÁRLÁS

Püspökladányi programok 2022. Események, rendezvények

Püspökladányi programok 2022. Események, rendezvények 2022. február 10.

Püspökladányi programajánló. Bővebben

Jegyvásárlás
Ár: 3 690 Ft -tól 4 190 Ft -ig JEGYVÁSÁRLÁSTalálatok száma: 1
Püspökladányi Piac 2022

Püspökladányi Piac 2022 2022.01.01. - 12.31.

A piac egész évben, heti 3 alkalommal működik, kedden, pénteken és vasárnap 6.00 és 14.00 között. Bővebben
Találatok száma: 2

Farkasszigeti Arborétum

Farkasszigeti Arborétum

A nyolc hektáros arborétumban körülbelül 650 fajta fa és cserje él. A püspökladányi arborétum telepítése 1954-ben kezdődött. A három évtizeddel korábban meginduló szikfásítási kutatások ke­retében létesítették kötött, illetve szikes talajú és erdősztyepp klímájú termő­helyek erdészeti hasznosítása, ... Bővebben


Karacs Ferenc Múzeum

Karacs Ferenc Múzeum

A püspökladányi születésű Karacs Ferenc közkedvelt térkép- és rézmetsző illusztrátor volt Budapesten. A róla elnevezett gyűjtemény iskolamúzeumként indult 1959-ben, majd 1978-ban ünnepélyes keretek között hivatalosan is Karacs Ferenc Múzeummá avatták. Bővebben
Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Közeli ajánlatok

Ez is érdekelheti!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Püspökladányi programturizmus

Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események