Festetics-kastély Dég
Téli Varázs Siófokon, adventi programkavalkád a nyár fővárosában!
Téli Varázs Siófokon, adventi programkavalkád a nyár fővárosában!
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertj
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertj
Ne maradj le MAGYARORSZÁG első nyári legnagyobb, legigényesebb szabadtéri fesztiváljáról!
Ne maradj le MAGYARORSZÁG első nyári legnagyobb, legigényesebb szabadtéri fesztiváljáról!
Hévízi pihenés a BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL  felnőttbarát szállodában
Hévízi pihenés a BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL  felnőttbarát szállodában
Téli programajánló
Téli programajánló

Festetics-kastély Dég


Fedezzék fel a műemléképület minden kincsét, töltődjenek fel a páratlan százhektáros kastélykertben, pihenjenek a kávézóban időzve. Élményekben gazdag látogatást kívánunk Dég régi-új ikonikus helyszínén, a Festetics-kastélyban! Az egykori Festetics birtok Európa egyik legnagyobb kiterjedésű angolparkjával és a Pollack Mihály tervezte klasszicista kastéllyal, valamint megjelenésükben, funkciójukban egyedi értéket képviselő épületekkel büszkélkedhet. Magyarország egyik leglátványosabb és legnagyobb angolkertje a dégi kastélypark, amelyet három patak találkozásánál, enyhe lankán alakítottak ki 1820 körül Festetics Antal megbízásából. Mérföldnyi hosszúságú, festői halastava a leghosszabb a hazai parkok tavai sorában.

Kastély

A dégi Festetics-kastélyhoz sok legenda fűződik: a magyarországi szabadkőművesség titkos központjaként emlegetik. Bár nem maradtak fenn bizonyítékok rejtélyes gyűlésekről, az tény, hogy több mint egy évszázadon át a kastély falai között őrizték a hazai szabadkőművesek titkos levéltárát, s az építtető, Festetics Antal is szabadkőműves volt.

A kastély épületében tematikus kiállítási terek kerültek kialakításra, ahol a vendégek interaktív élményelemeken keresztül, valamint múzeumpedagógiai foglalkozásokkal ismerhetik meg a szabadkőművesség történetét és magyarországi vonatkozásait, a park növényvilágát, a Festetics család életét, valamint a kastély építéstörténetét és azon keresztül építőjének, Pollack Mihálynak a munkásságát is. A család különös érdeklődést mutatott a botanika iránt is, szenvedélyüknek köszönhető, hogy megvalósulhatott az Európa-szerte egyedülálló angolpark kialakítása, melyben számos ősfa és egyéb növénykülönlegesség található. A kiállításban egy eredeti Kossuth-szekrényben megtekinthető a 19. század első feléből származó magyarországi botanikai gyűjtemények néhány érdekes herbáriumlapja, többek között Dégen gyűjtött növények is.

A földszinti termekben megelevenedik a Festetics család sokszínű története, történelmi szerepvállalása, hobbijai, szórakozási, sportolási szokásai. A könyvtárhelyiség szekrényeibe számos eredeti példány is visszakerült.

Az emeleti helyiségekben szabadkőműves kiállítás került berendezésre, ahol a látogatók különböző interaktív eszközök segítségével és alkalmazásával a korabeli mozgalom egy beavatási ceremóniáján vehetnek részt.

A Kastélyépület, a park bejárata és a parkolók közelében várja a látogatókat, turistafogadó, kiszolgáló funkciókkal és önálló kiállításokkal.

Az épületbe belépve a középső portikusz helyiségei mindenki által látogatott, színvonalasan kialakított fogadó térként várja az ide látogatókat. Az előcsarnokban kapott helyet a jegyárúsító pult, ezt követően jutunk be egy központi kávézó térbe. Ebből a térből differenciáltan meg lehet közelíteni az angolparkot, a fedett kerti portikusz teraszát, a kastélyegyüttest bemutató indító helyiséget és innen indul a jeggyel látogatható 2 fő tematikájú kiállítás. Az enfilade térsor termeiben jeggyel látogatható kiállítás kapott helyet. Az alagsori portikuszban reprezentatív, nagy vizesblokk és ruhatár kapott helyet.

Az emeletre felérve egy mindenki által látogatható fogadó előtérbe érünk. Ebből a térből indul egy vezetett (szabadkőművességet bemutató) kiállítás. Innen közelíthetjük meg a gyerekjátszót, a múzeumpedagógiai foglalkoztatót.                                      

A kastély több szálon köthető a szabadkőműves mozgalomhoz: itt őrizték a hazai szabadkőművesek azóta elpusztult titkos levéltárát, s az építtető, Festetics Antal maga is szabadkőműves volt. Az emeleten interaktív beavatási szertartás, vizuális és audió effektekkel látható. A kiállítási koncepció magáról a szabadkőműves mozgalomról ad teljes képet, bemutatva az angliai kezdeteket, a szabadkőművesség különböző jellegzetességeit Európa és a világ egyes részein.

Kastélytörténet, Festetics családtörténet, valamint a dégi főúri élet bemutatása

A kiállítás keretében megelevenedik a Festetics család története, mindennapi élete.

Hollandi-ház

A park tavának szigetén álló, festői megjelenésű épületet 1891-ben, egy korábbi épület helyén emelték. Földszintes része tehénistállóként szolgált (az itt lakó és a szigeten legelésző hat tarka tehén a park fontos látványelemének számított), emeletes részében pedig a tüdőbeteg Festetics Andorné gyógyítására berendezett lakosztály kapott helyet, mivel az ammónia tartalmú istálló levegőjét és a frissen fejt tejet gyógyító hatásúnak tartották. A szigetet eredetileg dróton áthúzható csónakon lehetett csak megközelíteni a kastély felől, a mai híd később épült.

Kastélypark

Magyarország egyik legnagyobb szabású és leglátványosabb tájképi kertje (angolkertje) a dégi kastélypark, amelyet több patak találkozásánál, enyhe lankán alakították ki. Mérföldnyi hosszúságú, festői halastava a leghosszabb a hazai parkok tavai között. Szigetének ékessége egy különleges kerti építmény: a németalföldi stílusban épült vöröstéglás Hollandi-ház, melynek földszintes részén tehénistálló volt, míg emeletes részén az egyik tüdőbeteg grófné szanatóriumként szolgáló lakosztálya kapott helyet.

Nyitvatartás

Felhívjuk kedves vendégeink figyelmét, hogy a kastély kizárólag előre bejelentkezéssel látogatható. Időpontfoglalás online, valamint a helyszínen lehetséges.

Nyári nyitvatartás

április 01. – október 31.

kedd – vasárnap

10.00-18.00

Téli nyitvatartás

november 01.- március 31.

kedd – vasárnap

10.00-17.00

A pénztár 1 órával a mindenkori nyitvatartási idő vége előtt zár.

2022.01.01 - 2022.12.31

Találatok száma: 1
Szállásfoglalás, ajánlatkérés közvetlenül a szálláshelyek elérhetőségein!

Borostyán Erdei Iskola és Ifjúsági Szállás Dég

Borostyán Erdei Iskola és Ifjúsági Szállás Dég

Ifjúsági szálló, lovaglási lehetőség, sportpályák, medence, kirándulás, biciklizés igazi vidéki környezetben! Bővebben
Találatok száma: 1
Asztalfoglalás, bejelentkezés közvetlenül a vendéglátóhelyek elérhetőségein!

Kristály Étterem és Pizzéria Dég

Kristály Étterem és Pizzéria Dég

Frissen készült ételekkel, ízletes pizzákkal, csavart és gombócos fagylalttal, jégkásával és süteménnyel várjuk vendégeinket. Bővebben
Találatok száma: 1

Festetics-kastély Dég

Festetics-kastély Dég

Fedezzék fel a műemléképület minden kincsét, töltődjenek fel a páratlan százhektáros kastélykertben, pihenjenek a kávézóban időzve. Élményekben gazdag látogatást kívánunk Dég régi-új ikonikus helyszínén, a Festetics-kastélyban! Az egykori Festetics birtok Európa egyik legnagyobb kiterjedésű angolparkjával ... Bővebben
Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Hasonló ajánlatok


Pontos cím, geokód, térkép
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Kiemelt ajánlatok

Kiemelt események