Fűtőház Sörfőzde Rétság

Fűtőház Sörfőzde Rétság

Kiemelt partner

Sör és vasút találkozása = FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE, ahol kizárólag minőségi alapanyagokat használunk fel a kézműves sörök elkészítéséhez. Mindegyik sörfajtát egy-egy mozdonyról neveztük el, ezzel állítva emléket egy-egy klasszikus mozdonytípusnak, mintaboltunk pedig – a SÖRVÁRÓTEREM –, egy vasúti váróteremre emlékeztet. Hívjuk és várjuk szuper hangulatú látványsörfőzdénkbe!

FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE - MINŐSÉG – KOMPROMISSZUMOK NÉLKÜL

Sör és vasút találkozása

A vasút szeretete gyermekkoromban ragadt rám – Édesapám mozdonyvezető volt, csodáltam, imádtam a hatalmas fújtató gépezeteket, sokat utaztam Apámmal rajtuk, ezek az élmények örökre belém égtek, engem a „… mozdony füstje megcsapott”.

A sör… Kedveltem régen is, ám sosem a mennyiséget, hanem a minőséget helyeztem előtérbe. Ha tehettem, mindig valami újabbat vásároltam, részesítettem előnyben. Megfogott a sokszínűségük, a változatosságuk, azt gondoltam, szinte végtelen a lehetőségek tárháza, hisz’ annyi íz, illat, szín létezik. Izgatott, foglalkoztatott, hogyan készülhet ez a csodás nedű?

Reinheitsgebot – A német Tisztasági törvény. Sokan hallottak róla, emlegetik, de kevesebben tudják mit is takar valójában. Az idén pont 500 éves a IV Vilmos bajor herceg által életbe léptetett rendelet, mely szerint a sörhöz három alapanyag szükséges: víz, árpamaláta és komló – a negyedik összetevőt, az élesztőt Pasteur csak az 1860-as években izolálta.

Megtetszett ez a gondolat – ilyen egyszerű lenne a sör készítése?! Azóta már tudom, igen, a sörhöz csak ez a négy összetevő szükséges, a mi söreink nem tartalmaznak más anyagot. Az elkészítés módja azért kicsit bonyolultabb, de nem megoldhatatlan feladat.

Pár éve a csillagok állása azt mutatta, itt az idő, most – vagy soha. Belevágtunk – megcsináltuk. Egy év alatt felépült FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE.

Visszaköszön a vasutas vér, hisz’ a söreink emléket állítanak egy-egy klasszikus mozdonytípusnak, mintaboltunk pedig – a SÖRVÁRÓTEREM –, egy vasúti váróteremre emlékeztet.

Az üzem egyszerre korszerű – komoly ipari számítógép vezérli a főzés bizonyos folyamatait –, ugyanakkor megvannak benne a kézműves sörfőzés elemei is. Az előkészület fázisában a  maláta roppantás, a cefrézés előkészülete, vagy az utolsó fázisban a palack töltés, a címkézés mind automatizált gépek nélkül történik, de a főzés során a több mint ötven szelepet is kézzel állítjuk, kapcsoljuk, akárcsak egy régi gőzmozdonyon.

Az ÓVÓHELY nem kocsma, nem pub, nem egy rendszeresen nyitva tartó vendéglátóipari egység. Az ÓVÓHELY kizárólag a látogató csoportok számára készült, előzetes bejelentkezés után, a főzde látogatás lezárására vehető igénybe. Előzetes ételkiválasztás után lehet itt éhet/szomjat csillapítani.Ideális helyszín céges rendezvényekre, csapatépítő tréningekre, meglepetés programra, legénybúcsúra, baráti társaságoknak, kirándulóknak, nyaralóknak.

Ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék söreinket és sörpárlatainkat óvó-helyen kóstolgatni.

Csak apa és fia – és ezt mindketten élvezzük.

Kizárólag minőségi – német, belga, amerikai, szlovén – alapanyagokat használunk, nem spórolunk ezek mennyiségével sem, nem gyorsítjuk a gyártás folyamatát, hisz’ az első osztályú termékhez a minőségi alapanyagon, a precíz gyártási folyamaton túl, idő is kell.

A termékeink érlelési ideje – 0 °C-os tartályainkban – minimum 60 nap. Ez manapság nem jellemző. Mi kivárjuk, míg megérik a sör, mert jelmondatunk:

MINŐSÉG – KOMPROMISSZUMOK NÉLKÜL

Söreink

Sörfőzdénk sörei csak palackban érhetők el. A legjobb hely a kóstolásukra egyébként maga a sörfőzdénk, vagyis „Sörváróterem”, ahol  szívesen mesélünk a látogatóknak, sőt, bemutatjuk a helyet is, ahol készülnek.

V43 SZILI SPECIAL
Saját sörpárlatával fűszerezett summer ale típusú kézműves sör

M61 NOHAB
A legnépszerűbb mozdony a névadója a legnépszerűbb sörüknek, típusa IPA

TRANS EUROP EXPRESS
Akár egy pilseni is lehetne, megjelenése, íze alapján, de ez egy belgia pale ale.

327-139
Egy igazi fekete sör, Dublinban a fekete sör egyik őshazájában aranyérmet nyert. Típusa stout

M63 BULLDOG
Egy igazi ütős belga, trópusi gyümölcs ízekkel, nem érződik az ereje, itatja magát. Kétszeres aranyérmes, dublini Nagydíj győztes belgian golden strong.

Díjaink:

2017. február 23. Dublin Craft Beer Cup:

    327-139 stout – aranyérem
    M63 BULLDOG belgian golden strong – ezüstérem

2017. május 20. Lexington Commonwealth Cup:

    V43 SZILI summer ale – bronzérem
    327-139 stout – bronzérem
    M63 BULLDOG belgian golden strong – aranyérem

2018. március 8. Dublin Craft Beer Cup:

    M40 PÚPOS dunkelweizen – bronzérem
    327-139 stout – bronzérem
    M61 NOHAB IPA – ezüstérem
    M63 BULLDOG belgian golden strong – aranyérem + a Nagydíj

Az alábbi helyeken találkozhattok a FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE söreivel:

Rétság – SÖRVÁRÓTEREM

Budapest – Beerselection
Budapest – BorházXII
Budapest – Italom Delikátesz
Budapest – Lakomatív Étterem

Alsópetény – Prónay-kastély
Diósjenő – Erdei Szabadidő park
Eresztvény – Novohrad-Nógrád Geopark
Hollókő – Castellum Hotel
Nagymaros – Bor-Piac
Nagymaros – Termelői Piac
Máv Nosztalgia Kft. időszakos járatai
Zebegény – Vasparipa falatozó

2021.01.01 - 2021.12.31


Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Rétsági programturizmus

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG