Húsipari Múzeum
A kiállítás áttekintést ad a húsipari eszközök, a vágási és feldolgozási technológiák fejlődéséről. Bemutatót láthatunk a húsipari szakirodalomból, valamint nyomon követheti a látogató a Húsipari Kutatóintézet történetét, fejlődését.
Az élőállat feldolgozását az alábbi módon végezték illetve végzik még ma is, csak modernebb eszközök segítségével. A vágóhídra beszállított állatok vágása az állatok kábításával kezdődik. A kábítás többféleképpen történhet. A sertések esetében például elektromos úton, a marháknál kábítópisztoly segítségével. Ezután következik a szúrás. A kifolyó vért vagy kannákba fogják fel, ha étkezési célra szánják, vagy gyűjtőtartályba kerül és takarmánylisztté dolgozzák fel.
Ezután a vágott test magaspályára kerül, ahol a forrázás és a perzselés következik, majd pedig a további feldolgozástól függően vagy eltávolítják az állat bőrét vagy nem. A bőrfejtés után felnyitják az állat hasüregét és a belső részeket kiemelik, majd az állatot félbe vagy negyedbe darabolják és előhűtőben tárolják, pihentetik további feldolgozásig.
Ezt követően tovább bontják az állatot és húskészítményként feldolgozzák, vagy tőkehúsként kiszállítják. A vágóvonalon dolgozó állatorvos szigorúan ellenőriz minden egyes vágott testet a hozzájuk tartozó belsőséggel együtt. Az esetleges beteg húsrészeket illetőleg az egész vágott állatot ha szükséges eltávolítják. Az ilyen húsból kellő kezelés után takarmánylisztet készítenek. A húskészítménnyé történő feldolgozása a darabolással kezdődik. A húsrészeket osztályozzák, majd csontozzák. Ezt követően a hús a feldolgozó gépekbe (daráló, keverő, kutter) kerül további feldolgozásra.
A 4. és 5. tárlókban a vágás és a feldolgozás szerszámai láthatók, melyek ma már többnyire nem használatosak az iparban, vagy modernebb, fejlettebb változataikat használják. Látható itt lókábító álarc, melyet ideges lovak kábításánál használtak. A lóvágóhidat bemutató album érdekessége az üzem speciális volta mellett az is, hogy az 50-es évek elején a kutatóintézet területén működött. Található itt rézzel futtatott ún. patent kés is, amellyel a vágás mélységét lehetett szabályozni. A kés magyar találmány, de a továbbfejlesztett, elektromos meghajtású változata is itt látható. A vitrin alján egy kaparó áll, mellyel pörzsölés után a sertésbőr felületéről a fekete részeket kaparták le. A felső karmos résszel a körmöt lehetett letépni. A fűrésszel csontot daraboltak úgy, hogy a hasnak és a falnak támasztott fűrészen mozgatták a csontot fel-le. A lánckesztyű a balkézre húzva csontozásnál baleset ellen óvta a dolgozót. A fémből készült késtartó tokot a derékra kötötték. Ebben tartották a késeket, és így védekeztek a szúrás-vágás veszélye ellen. A pácolótűvel, mint egy injekciós tűvel, fecskendezték be a páclevet a húsba. A kávédarálóra emlékeztető készülékkel fűszereket őröltek. Látható itt egy amerikai kézi húsdaráló, egy állóhengeres, fogasléc meghajtású kolbásztöltő, valamint egy 25 cm magas kézihajtású húszúzó készülék is. Ezzel a húspépgyártók részére előzetesen ledarált húst lehetett tovább feldolgozni. A feldolgozott húst teknőben sóval kezelték, majd vízzel pépesítették.
A tartósított szalámi készítésének titkát a mesterek a végvárak erősítésén dolgozó olasz kőfaragóktól és kőművesektől lesték el, még a török világban. Az első magyar nyelvű recept 1780-ból maradt fent, mely szerint háromféle hús (marha, borjú, sertés), szalonna és többféle fűszer kell a jóízű szalámihoz. Marha- vagy lóbelekbe töltötték a kézzel aprított és jól összekevert masszát. A szalámikészítésben rejlő lehetőségekre a 19. század utolsó harmadában a terménykereskedők figyeltek fel. Kezdetben a szalámiipar éppen olyan kis- és kézműipar jellegű volt, mint a húsipar egyéb területei. 1880-ig csak a belföldi vásárlók részére készült néhány száz kg szalámi, ez is kizárólag a téli időszakban. A kisipari munka párosult az idényjelleggel.
Majd megindult a nagyobb méretű termelés: 1862-ben Szegeden Kis Márton, 1867-ben Győrben Forgiarini Cedero, 1867-ben Debrecenben Szabó Mihály, 1875-ben Budapesten Giovanni Piazzon, 1878-ban Szegeden Pick Márk, 1885-ben Debrecenben Vidoni és fivére és 1888-ban Budapesten Beimel és Herz kezdeményezésével. Szabó Mihály hamar kivált e sorból szárazkolbász és császárhús gyártására specializálódott.
A termény-, a paprika- és a sertéskereskedés párhuzamosan élt együtt a szalámikészítéssel, a Pick-cég csak az I. világháború után vált tiszta profilú szalámigyártó üzemmé. A századfordulóra nőtt meg igazán a termelés. Ekkor már 13 gyárnak volt fő profilja a szalámikészítés. A termelés döntően a monarchia piacaira épült. Az 1890-es és 1899-es ipartámogató törvények a húsiparon belül csak a szalámigyártásra hatottak kedvezően. Adott volt a lehetőség, hogy méreteinél fogva gyárak, üzemek jöjjenek létre. A fel-fellángoló sertéspestis és az emelkedő húsárak ellenére a háború kitöréséig a gyártás erőteljesen fejlődött.
A legfontosabb húsipari gépek is elsősorban a szalámikészítésnél terjedtek el. A meghajtóerő zömmel gőz volt, de akadt már elektromotor is.
A múzeum egy szabadtéri résszel is rendelkezik, ahol tető alatt nyertek elhelyezést a különféle húsipari gépek.
A sort egy állóhengeres, samottbetétes 100 literes főző üst nyitja. A kiállított darálók között van kézi és transzmissziós meghajtású, valamint saját motorral rendelkező. A bemutatott töltőgépek közül az egyik hidraulikus müködtetésű a másik kézi hajtású állóhengeres fogosléces.
A szabadtéri részen még megtekinthető két darab lapátos keverőgép, egy 1930-as évekből származó fűszerdaráló és egy transzmissziós meghajtású zúzógép. A kiállított gépek között van egy kutter, amelyet RICHARD STATNY brnói üzemében gyártottak. A gépek sorát egy kisérleti gép zárja. Ez egy folyamatos kutter amelyet Kettesy Szilveszter javaslatára készítettek az 1950-es években.
Az udvarban található még egy sertésszállító vagon. A vagon kétszintes és etetővályúkkal van felszerelve.
Forrás: A Múzeum honlapja
2024.01.01 - 2024.12.31 | |
Hétfő: | 09:00 - 15:00 |
Kedd: | 09:00 - 15:00 |
Szerda: | 09:00 - 15:00 |
Csütörtök: | 09:00 - 15:00 |
Péntek: | 09:00 - 15:00 |
Szombat: | - |
Vasárnap: | - |
Tompa17 Kávézó Budapest
Kedves megálló könnyű ebédre, könyvért hazafelé, ébresztő kávéra, kulturális töltődésre, finom borokra.
Trattoria Étterem Budapest
A Trattoria Za-Za Étterem mediterrán és magyaros ételekkel, válogatott magyar és olasz borokkal várja kedves vendégeit.
Vega Kuckó Vegetáriánus Gasztro-Étkezde Budapest
Konyhájukon az egészséges és tápláló, harmonikus ízvilágú, tartalmas ételkészítésre törekednek, ötvözve a magyar konyha sajátosságait a mediterrán ízvilággal. A kínálatban rendszeresen található egy-egy népszerű Közel és Távol-Keleti, illetve Dél-Amerikai ételféleség is. Ételeik 80%-a gluténmentes és vegán. ...
VinoPiano Kézműves Borkereskedés
A VinoPiano az Élesztőház borbárja, a borsziget a sörfolyamon. Célunk ismeretlenebb és kisebb pincészetek felkutatása és bemutatása. Nálunk te is megismerkedhetsz fantasztikus kistermelői, “kézműves” borokkal, melyek hordozzák készítőjük kézjegyét, egyedi stílusát, jellegét, melyben a fajta, a ...
Agykontroll tanfolyamok 2024. Felnőtt alapfokú agykontroll tanfolyamok és továbbképző tanfolyamok 2024. május 25. (szombat) - 2024. május 26. (vasárnap)
Ultra gyógyító
Az ország több településén elérhető négynapos (két hétvégés) agykontroll tanfolyamokon az alapvető stresszkezelő és elmefejlesztő technikák sajátíthatók el. Az agykontroll gyakorlatok segítségével megszüntethetők az alvászavarok, a koncentrációs nehézségek, valamint intuíciónk is fejlődik, mellyel ...
Unicum Ház látogatás 2024 Budapest. Standard és prémium túrák Unicum kóstolással 2024. április 22. (hétfő) - 2024. április 26. (péntek)
Standard és prémium túrák
Az Unicum és a Zwack család különleges története egybefonódott Magyarország történelmével. Ma is Magyarország legnépszerűbb itala, hogy miért? Erre kaphatunk választ, a mind az öt érzékünket megmozgató Unicum Házban. Látogasson el hozzánk! Várjuk az Unicum Házban.
Unicum túra 2024 Budapest. Ismerje meg az Unicum és a Zwack család különleges történetét! 2024. április 22. (hétfő) - 2024. április 27. (szombat)
Standard és prémium múzeumi túrák
Az Unicum és a Zwack család különleges története egybefonódott Magyarország történelmével. Ma is Magyarország legnépszerűbb itala, hogy miért? Erre kaphatunk választ, a mind az öt érzékünket megmozgató Unicum Házban. A látogatás során betekintést nyerhetnek az Unicum gyárba. A látogatók ...
Unicum Ház programok 2024 Budapest 2024. április 22. (hétfő) - 2024. április 27. (szombat)
Standard és prémium múzeumi túrák
Unicum Ház programok Budapesten. Standard s vezetett túrák garantált időpontokban és előzetes bejelentkezéssel csoportok számára. A Dandár utcai épületben a Zwack család és az Unicum történetét ismerhetik meg az érdeklődők. Az Unicum keserűlikőr a Zwack márka legfontosabb terméke, mára egyike ...
Dr. Bagdy Emőke előadások 2024. Online jegyvásárlás 2024. április 26. (péntek)
Dr. Bagdy Emőke előadások online jegyvásárlási lehetőséggel 2024-ben. Dr. Bagdy Emőke mindig is fontosnak tartotta a társadalommal folytatott párbeszédet, a lélektani ismeretek terjesztését, a szakmai közvélemény formálását.
MITEM Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó 2024 2024. április 5. (péntek) - 2024. április 27. (szombat)
A Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó egy hagyományteremtő szándékkal létrehozott találkozó terep, amely lehetőséget kínál arra, hogy más kultúrák, nemzetek vérfrissítő hatással legyenek a hazai színházi szakmára, valamint a külföldi szakemberek megismerkedjenek hazai előadásokkal, művészekkel. ...
Trafó jegyek, programok 2024 2024. április 23. (kedd) - 2024. április 25. (csütörtök)
Trafó programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel. Független színházak helyből és távolabbról, urbánus újcirkusz, elemi erővel dolgozó táncosok, okos-technológia művészek kezében, nem rádióból megszeretett zenészek. Felejtsd el a komfortzónád, nézd meg, amiről eddig lemaradtál, amiről a többiek ...
Stúdió K Színház műsor 2024. Online jegyvásárlás 2024. április 23. (kedd) - 2024. április 28. (vasárnap)
Stúdió K Színház műsor, online jegyvásárlás 2024. A Stúdió K elnevezés az állandó változásra és változtatásra utal, a folytonos képzésre, kreativitásra, a közösségben kísérletező, kapcsolat-építő, különleges konfliktusokat kíméletlenül kereső, kíváncsian kutató kritikai műhelyre.
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem programok 2024. Online jegyvásárlás 2024. április 24. (szerda) - 2024. április 25. (csütörtök)
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem programok 2024. Online jegyvásárlás. A Művészetek Palotájában található a gótikus katedrálisokat idéző Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem.
Budapest Music Center programok 2024 / 2025. Online jegyvásárlás 2024. április 24. (szerda) - 2024. április 25. (csütörtök)
Budapest Music Center programok 2024 / 2025, online jegyvásárlási lehetőséggel. A központ éves rendezvényeinek, mintegy hétszáznak a felét, klasszikus, kortárs és jazz koncertek, zenei ismeretterjesztő előadások, közönségtalálkozók, zenei kurzusok és továbbképzések teszik ki. Fő feladatának a magyar zene ...
IF Kávéház programok 2024. Mindenkit vár az IF Cafe Jazz Club 2024. április 18. (csütörtök) - 2024. április 30. (kedd)
Az év minden napján élő jazz koncertek, finom ételek és italok.
Ráday utca programok Budapest 2024. Online jegyvásárlás 2024. április 22. (hétfő) - 2024. április 28. (vasárnap)
A Budapest 9. kerületében, Belső-Ferencvárosban található Ráday utca számos kikapcsoldási lehetőséget kínál. Több alternatív színház működik itt, nagy multú jazz kávézó, alternatív szórakozóhelyek, éttermek, specialty kávézók, reggelizőhelyek. Itt található a Biblia Múzeum is. Programajánló.
Kertvárosi Időutazás 2024. Budapesti és főváros környéki városnéző séták 2024.01.01. (hétfő) - 2024.12.31. (kedd)
Több mint 40 féle különleges séta Budapest 16. kerületében, és múzeumi szerdák az ismeretlen főváros felfedezésére. Túravezető: Benedek Ágnes helytörténész.
Kényszermunka a Szovjetunióban című kiállítás az MNM Malenkij Robot Emlékhelyen 2024.01.01. (hétfő) - 2024.12.31. (kedd)
MNM Málenkij Robot Emlékhely - A Magyar Nemzeti Múzeum új állandó kiállítóhelye a második világháború után a Szovjetunióba tömegesen kényszermunkára elhurcolt nők és férfiak számára állít emléket. A kiállításnak otthont adó, Ferencvárosi pályaudvar mellett álló „atombiztos” épület egykor a Magyar ...
Pancs - Gasztroplacc események 2024. Termelői Piac Budapest 2024.01.01. (hétfő) - 2024.12.31. (kedd)
Frissen, egyenesen a termelőktől szerezhetitek be a hazai alapanyagokat, finomságokat a Pancs gasztroplaccon! Romkocsmából közösségi piac minden vasárnap 9:00-14:00 óráig. A Corvin-negyed vonzáskörzetében, a Trafó mellett található a Gasztro Placc. Őstermelői piaccal, gasztro vendéggel, közösségi asztallal ...
Színháztörténeti, kertművészeti és építészettörténeti séta a Nemzeti Színház kert- és szoboparkjában 2024.01.01. (hétfő) - 2024.12.31. (kedd)
A kert és a szoborpark, a színház külső környezetének megálmodója Török Péter kerttervező művész. A kert és annak szerves részét alkotó szoborpark, a Nemzeti Színház külső térben megfogalmazott folytatása. A színház tehát nem ér véget az épület falainál, a színháztörténet, a kertművészet-történet és ...
Ferencvárosi programok 2024 2024.01.01. (hétfő) - 2024.12.31. (kedd)
Ferencvárosi programok 2023. Ajánló
Ferencvárosi programok, események, rendezvények, fesztiválok Budapest 9. kerületében.
Bibliamúzeum időszaki kiállítás 2024 Budapest. Nemzedékről nemzedékre - Böhm Gyűjtemény 2024.03.23. (szombat) - 2024.07.13. (szombat)
Szeretettel várjuk a Bibliamúzeum Nemzedékről nemzedékre - Böhm Gyűjtemény időszaki kiállítására. A Bibliamúzeum tárlatán többek között Kiss Béla, Lakner László, Jakobovits Miklós, Mauer Dóra, Haász István, Konok Tamás, Mengyán András, Bak Imre és Fajó János alkotási segítenek bepillantani ebbe a sokszínű ...