Keceli Borrend
„ZENE-BOR” A 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Koncertje
„ZENE-BOR” A 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Koncertje
Gyulai téli wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai téli wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Keceli Borrend


A Borrend célul tűzte ki a Kecel környéki bortermelő vidék szőlő és borkultúrájának megismertetését, a minőségi szőlőtermesztés és az ebből készült borok bemutatására szakmai és tudományos rendezvénysorozatok szervezését.

A Duna és Tisza folyók mentén terül el az ország legnagyobb borvidéke , a főként homoktalaj fehér borokat terem, de számos kitűnő minőségű rozébor és vörösbor is készül itt. A magas napsütéses órák száma kedvezően hat a szőlő érésére, a kellemes ízű, könnyű borok készítésére.

A borvidék szlogenje: A kunsági bor a mindennapok bora.

A borvidékhez tartozik Bács-Kiskun megye Kiskunsághoz tartozó területe, Pest megyének a Duna menti, valamint déli Jász-Nagykun-Szolnok megyei tiszazugi és jászsági szőlőtermelő települései, valamint Heves város, összesen 96 település alkotják. A nagy kiterjedés, az egyes területek eltérő adottságai , fajtahasználata, borászati hagyományai és lehetőségei, piaci megjelenési törekvései miatt a borvidék 8 körzetre tagozódik, ezek egyikéhez tartozik városunk is..

A borvidék területén folyó szőlőtermelés első írásos dokumentuma a Garamszentbenedeki apátság 1075-ből származó alapítólevele, melyben I. Géza király a Felső- Alpár (ma Lakitelek-Szikra) és kürti (ma Tiszakürt) szőlődombokat az apátságnak adományozta. A török időkből Kecskemét város fennmaradt jegyzőkönyveiben találtunk utalást a szőlő és gyümölcstermesztésre, a XVIII. században pedig a homokveszedelem elleni küzdelem egyik hatékony fegyvere volt a szőlő a gyümölcsös és erdő mellett az itteni települések lakóinak . A filoxéravész idején a magyar szőlőkultúra átmentésének volt meghatározó bázisa a kiskunsági homok. Ekkor települt Kecskemétre Mathiász János, a méltán világhírű szőlőnemesítő és létesült Miklós-telep is.

A Kiskőrös-Kecel-Solvadkert „Három Város” szőlőtermesztő körzete meghatározó a borvidéken. Legfőbb fajtáink a borvidéken található 64 szőlőfajtából Zala gyöngye, Kékfrankos, Cserszegi fűszeres, Rizlingszilváni, Kövidinka, Kadarka, Kunleány, Olaszrizling.

Az borvidéki, alföldi, országos és nemzetközi borversenyeken is rendre aranyérmes helyezést érnek el a régió borai.

A borrendek megalakulása is az Alföldhöz kapcsolódik Magyarországon, hiszen 35 évvel ezelőtt az első borrend, Baján a Bajai Állami Gazdaság támogatásával jött létre, mint az első „bormarketing”-nek számító szerveződés. Ma a Duna Borrégioban régióban – az Alföldön: kunsági, csongrádi, hajós-bajai borvidékeken - 12 borrend működik.

A „bor városa” címet elnyerte több alföldi város mellett településünk, Kecel is.

Forrás: A borrend közösségi oldala

2021.01.01 - 2021.12.31

Találatok száma: 2

Keceli Virágfesztivál 2022. FLORA Virágfesztivál és Keceli Országos Fazekas Kiállítás 2022. december 2 - 4.

Kecelen a FLORA Virágfesztivált rendezvényre az ország minden tájáról érkeznek virágkötők, virágtermelők, fazekas- és népi mesterek, hogy virágkölteményeikkel és nívós munkáikkal bemutatkozzanak a nagyközönség előtt. Virágkiállítás, ifjúsági kötészeti verseny, kiskertépítő verseny, fazekas kiállítás, ... Bővebben
Találatok száma: 1

Keceli túra a Natura tanösvényen 2021.01.01. - 12.31.

A Natúra Tőzegbánya Kft. telephelyének területén parkosított környezetben, az egykori bányatavakból kialakított horgásztó partján, kellemes séta közben ismerkedhetnek a látogatók a vízi- és vízparti életközösségekkel, valamint a tőzegbányászat hazai történetével. Bővebben
Találatok száma: 1

Pintér Művek Haditechnikai Park Kecel

Pintér Művek Haditechnikai Park Kecel

A keceli Pintér Művek mellett található a Közép-Európában egyedülálló Haditechnikai Park. A 68 ezer négyzetméteres kiállítási tér leglátványosabb, több, mint 3 hektáron elhelyezkedő része a szabadtéri haditechnikai park és a hozzá szervesen illeszkedő szoborpark, ahol a Magyar Honvédség története és ... Bővebben
Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Közeli ajánlatok

Ez is érdekelheti!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események