Szigligeti nyári színházi elődások 2024-ben a Veres 1 Színházzal
Szigligeti nyári színházi elődások 2024-ben a Veres 1 Színházzal
Mézesvölgyi Nyár 2024 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Mézesvölgyi Nyár 2024 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Wellness pihenés Hévíz felnőttbarát szállodájában  - BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL
Wellness pihenés Hévíz felnőttbarát szállodájában  - BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Keceli Borrend

A Borrend célul tűzte ki a Kecel környéki bortermelő vidék szőlő és borkultúrájának megismertetését, a minőségi szőlőtermesztés és az ebből készült borok bemutatására szakmai és tudományos rendezvénysorozatok szervezését.

A Duna és Tisza folyók mentén terül el az ország legnagyobb borvidéke , a főként homoktalaj fehér borokat terem, de számos kitűnő minőségű rozébor és vörösbor is készül itt. A magas napsütéses órák száma kedvezően hat a szőlő érésére, a kellemes ízű, könnyű borok készítésére.

A borvidék szlogenje: A kunsági bor a mindennapok bora.

A borvidékhez tartozik Bács-Kiskun megye Kiskunsághoz tartozó területe, Pest megyének a Duna menti, valamint déli Jász-Nagykun-Szolnok megyei tiszazugi és jászsági szőlőtermelő települései, valamint Heves város, összesen 96 település alkotják. A nagy kiterjedés, az egyes területek eltérő adottságai , fajtahasználata, borászati hagyományai és lehetőségei, piaci megjelenési törekvései miatt a borvidék 8 körzetre tagozódik, ezek egyikéhez tartozik városunk is..

A borvidék területén folyó szőlőtermelés első írásos dokumentuma a Garamszentbenedeki apátság 1075-ből származó alapítólevele, melyben I. Géza király a Felső- Alpár (ma Lakitelek-Szikra) és kürti (ma Tiszakürt) szőlődombokat az apátságnak adományozta. A török időkből Kecskemét város fennmaradt jegyzőkönyveiben találtunk utalást a szőlő és gyümölcstermesztésre, a XVIII. században pedig a homokveszedelem elleni küzdelem egyik hatékony fegyvere volt a szőlő a gyümölcsös és erdő mellett az itteni települések lakóinak . A filoxéravész idején a magyar szőlőkultúra átmentésének volt meghatározó bázisa a kiskunsági homok. Ekkor települt Kecskemétre Mathiász János, a méltán világhírű szőlőnemesítő és létesült Miklós-telep is.

A Kiskőrös-Kecel-Solvadkert „Három Város” szőlőtermesztő körzete meghatározó a borvidéken. Legfőbb fajtáink a borvidéken található 64 szőlőfajtából Zala gyöngye, Kékfrankos, Cserszegi fűszeres, Rizlingszilváni, Kövidinka, Kadarka, Kunleány, Olaszrizling.

Az borvidéki, alföldi, országos és nemzetközi borversenyeken is rendre aranyérmes helyezést érnek el a régió borai.

A borrendek megalakulása is az Alföldhöz kapcsolódik Magyarországon, hiszen 35 évvel ezelőtt az első borrend, Baján a Bajai Állami Gazdaság támogatásával jött létre, mint az első „bormarketing”-nek számító szerveződés. Ma a Duna Borrégioban régióban – az Alföldön: kunsági, csongrádi, hajós-bajai borvidékeken - 12 borrend működik.

A „bor városa” címet elnyerte több alföldi város mellett településünk, Kecel is.

Forrás: A borrend közösségi oldala

2024.01.01 - 2024.12.31

Találatok száma: 1
Szállásfoglalás, ajánlatkérés közvetlenül a szálláshelyek elérhetőségein!

Korona Panzió és Rendezvényház

Korona Panzió és Rendezvényház

A Korona Panzióban 8 db 2 fős szobában 16 vendéget tudunk elszállásolni. A Panzió 1999-ben épült, 2019-ben pedig teljes körű felújításon esett át. A földszintet akadálymentesítettük, hang-, illetve hőszigetelés került kialakításra, megújult a bútorzat és a fürdőszobákat is teljesen felújítottuk. ...

Találatok száma: 2
Keceli Virágfesztivál 2024. FLORA Virágfesztivál és Keceli Országos Fazekas Kiállítás

Keceli Virágfesztivál 2024. FLORA Virágfesztivál és Keceli Országos Fazekas Kiállítás 2024. december 6. (péntek) - 2024. december 8. (vasárnap)

Kecelen a FLORA Virágfesztivál 2024. december 6-8. között kerül megrendezésre. A rendezvényre az ország minden tájáról érkeznek virágkötők, virágtermelők, fazekas- és népi mesterek, hogy virágkölteményeikkel és nívós munkáikkal bemutatkozzanak a nagyközönség előtt. Virágkiállítás, ifjúsági kötészeti ...

Kiemelt ajánlat
Keceli programok 2024. Események, rendezvények, fesztiválok

Keceli programok 2024. Események, rendezvények, fesztiválok 2024. december 6. (péntek) - 2024. december 8. (vasárnap)

FLORA Virágfesztivál és Keceli Országos Fazekas Kiállítás

Keceli programajánló. Fesztiválok, természeti szépségek, múzeumok, Petőfi-Emlékház, Haditechnikai Park várja a látogatókat. Színházi előadások, szórakoztató műsorok, kulturális események a Városi Könyvtár és Művelődési Ház szervezésében egész évben várják az érdeklődőket Kecelen.

Találatok száma: 2
Haditechnikai Park Kecel programok 2024

Haditechnikai Park Kecel programok 2024 2024.05.17. (péntek) - 2024.06.02. (vasárnap)

Haditechnikai Park programajánló. A keceli Pintér Művek Haditechnikai Park a méreteit és a kiállítási tárgyak számát illetően Európában is egyedülálló létesítmény három egymástól független kiállításból áll. Fegyvermúzeum, Makettház és Szobor- és Haditechnikai park.

Keceli túra a Natura tanösvényen

Keceli túra a Natura tanösvényen 2024.01.01. (hétfő) - 2024.12.31. (kedd)

A Natúra Tőzegbánya Kft. telephelyének területén parkosított környezetben, az egykori bányatavakból kialakított horgásztó partján, kellemes séta közben ismerkedhetnek a látogatók a vízi- és vízparti életközösségekkel, valamint a tőzegbányászat hazai történetével.

Kiemelt ajánlat
Találatok száma: 2

Pintér Művek Haditechnikai Park Kecel

Pintér Művek Haditechnikai Park Kecel

A keceli Pintér Művek mellett található a Közép-Európában egyedülálló Haditechnikai Park. A 68 ezer négyzetméteres kiállítási tér leglátványosabb, több, mint 3 hektáron elhelyezkedő része a szabadtéri haditechnikai park és a hozzá szervesen illeszkedő szoborpark, ahol a Magyar Honvédség története és ...

Városi Múzeum Kecel

Városi Múzeum Kecel

A kiállításon a XX. századi Kecel tárgyi emlékeit láthatjuk, olyan eszközöket, melyeket nagy- és dédszüleink nap mint nap használtak, valamint majdnem száz érdekes fotót a településről, melyek nagyrészt a századforduló és a ’80-as évek között készültek. Sokszínű intézmény a miénk, hiszen többször ...

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Közeli ajánlatok

Keceli programok 2024. Események, rendezvények, fesztiválok Keceli programok 2024. Események, rendezvények, fesztiválok
  • Kecel
2024. december 6. (péntek) - 2024. december 8. (vasárnap)
Kapcsolat, elérhetőség
Szeretné aktiválni elérhetőségeit az oldalon? Partner információ

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Megadott intervallumban:
-tól
-ig

Prémium program

Érdekelnek a hirdetési lehetőségeink ?
Kérlek, küldj e-mailt az info@programturizmus.hu címre!