500 faj, 5000 állat, 30 hektár! Csodálja meg az állatok birodalmát Nyíregyházán!
500 faj, 5000 állat, 30 hektár! Csodálja meg az állatok birodalmát Nyíregyházán!
Hazánk legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma várja Önt!
Hazánk legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma várja Önt!

Öt éve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe is megérkezett az a sport amelyet, Magyarországon már a 90-es évek közepe óta űznek. Ez nem más, mint a kábelpályás vízisí és wakeboard. Eddig ezt a sportot, csak a Balatonon, Budapesten és más dunántúli városokban volt lehetőség elsajátítani, illetve motorcsónakos vontatással néhány helyen.

Cím: Levelek , Leveleki tó partja, közvetlenül a strand mellett

A sport Amerikából jött be Európába azon belül Magyarországra. A wakebordozás az nem más, mint a vízen snowboardozás kisebb nagyobb különbséggel. Természetesen, aki jól gördeszkázik és snowboardozik azoknak könnyebb dolguk lesz elsajátítani ezt a sportágat. A wakeboardot amerikai fiatal szörfösök találták ki, hogy akkor is deszkán lehessenek, ha nincsenek hullámok.

A sport népszerűségét mi sem bizonyítja, hogy 2002-ben Magyarország is rendezhetett egy Európa bajnokságot, ami igen nagy sikert aratott. A szervezők nem adták fel, és pályáztak a 2005-ös VB szervezési jogáért is. Nagy sportdiplomáciai sikernek számít, hogy az amerikaiak elől sikerült megszereznünk a jogot és Magyarország rendezhette a 3. Kábelpályás Wakeboard Világ-bajnokságot, Németország és Ausztrália után. A verseny 2005. augusztus 4-7-ig került megrendezésre Dunaharasztiban. Az eseményre körülbelül 25 ország 150 versenyzője vett részt.

A magyar pályákon is minden évben megrendezésre kerülnek versenyek, ahol fiúk-lányok és juniorok is részt vesznek és természetesen nemzetközi versenyeken is nagy sikereket érnek el. Magyarországon jelenleg tíz vízisí kábelpálya üzemel. A most épülő leveleki Vízisí Centrum ad otthont a tizenegyediknek kábelpályának. A magyar wakeboardosok közül egyre több fiatal tehetség villogtatja meg tudását az elmúlt években magyar, illetve külföldi versenyeken egyaránt lányok és fiúk is pl.: Horváth Kinga, Bakró Balázs és a többi wakeboarder.

A Leveleki Vízisí Centrum Nyíregyházától kb. 25 km-re, a 41-es főúton Vásárosnamény irányába közelíthető meg. A tó 250 ha méretével és a víz befogadó képességével Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2. legnagyobb víztározója, így van elég hely horgászni, szörfözni, vízibiciklizni, strandolni, vízisíelni. A pálya a leveleki üdülőben található a strand mellet 70 méterre. A víztározó az elmúlt években egyre közkedveltebb a szép környezet, tiszta víz, vízi sport (vízibicikli, szörf, stb.) és a nemrég elkészült camping lehetőségeknek köszönhetően. A legközelebbi pálya Kecskeméten illetve Budapesten található. A vízisípályát profi-, és amatőr síelők egyaránt használhatják. Az amatőröknek elérhető áron biztosít lehetőséget e sport elsajátítására, míg a profi sportolóknak lehetőségük nyílik tudásuk magas versenyszintű művelésére. A pálya nemzetközi és magyar versenyek előírásának megfelelő kivitelben és méretben készül. A pályát bárki használhatja, aki tud úszni. Gyerekek nyolcéves kortól szülői belegyezéssel, és mint mindenki csak saját felelősségére használhatja a pályát. Természetesen jó kondiba lévő idősebbeknek is igen jó testedzés és élmény. Lehetőség van páros lécet, monósít, térddeszkát, kötés nélküli lábpántos wakeboardot, trükklécet, wakeszörföt, wakeskatet, stb. használni, ezek használata és a mentőmellény ingyenes.

A pálya 5 szög alakú és 800 m hosszú, amely lehetővé teszi, hogy egymástól egyenlő távolságra egyszerre 8 ember tudjon vízisíelni, illetve egy feledhetetlen élményben részt venni. A kábelpálya árammal működik, így a környezetet semmilyen módon nem szennyezi. A sebessége 0-60 km/h, ami szabályozható. A leggyakrabban 30-33 km/h tartományban üzemel. A parton elhelyezkedő Shop-ban lehetőség lesz elérhető áron a legjobb deszkákat, mellényeket és felszereléseket megvásárolni illetve a büfében egy sör mellet a barátokkal megosztani az élményeket, és hogy a gyerekek se unatkozzanak részükre rendelkezésre fog állni egy kisebb játszótér.


Nyitva tartás:
május 1. – szeptember 30.
Hétfő-Péntek: 12:00-20:00
Szombat-Vasárnap: 11:00-20:00
Időjárástól függően.


 2014-ben érvényes árak:

1 óra pálya használat: 3 000 Ft/fő

1 napi pálya használat: 6 000 Ft/fő

Napijegy: 7 000 Ft/fő

Szezonbérlet: 160 000 Ft

A VÍZISÍELÉSHEZ, WAKEBOARDOZÁSHOZ MINDEN FELSZERELÉST BIZTOSÍTANAK. 
 

Forrás: Leveleki Vízisí Centrum weboldala

kábelpályás vízisí és wakeboard, horgászat, szörfözés, vízibiciklizés, strandolás.

2017.01.01 - 2017.12.31

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Leveleki Vízisí Centrum