A Sörárium egy különleges gasztrokultúrális tér, sörkedvelőknek, baráti társaságoknak, családoknak!
A Sörárium egy különleges gasztrokultúrális tér, sörkedvelőknek, baráti társaságoknak, családoknak!
Ezerjó hotel a Móri Ezerjó fővárosában.
Ezerjó hotel a Móri Ezerjó fővárosában.

A Mezőhegyesi Állami Ménes Lótenyésztő és Értékesítő Kft. 2004. szeptember 1-jén alakult, a Császári és Királyi Ménesintézet alapításának 220. évfordulóján. A Ménesbirtok privatizációja kapcsán született meg a kormány döntése, melyszerint a ménest megtartja és megőrzi tartós állami tulajdonban.


Lóállományunkat három telepen tartjuk:

A központi ménesudvarban, ahol a lovak betanítása és sportkipróbálása folyik. A 20-as majori kancaménesben tartjuk a törzskanca állományunkat, ahol a csikók születnek, ugyanebben a ménesben tartjuk a csikóinkat fél éves korukig. A 48-as majori csikóménesben neveljük a csikóinkat fél éves koruktól három éves korukig, amíg a központi ménesbe kerülnek kiképzésre. A Ménes Kft. tulajdonába került a kiállítási terület és lovaspálya, amely Magyarország egyik legjobb adottságú lovaspályája, mely kiváló létesítmény bármilyen lovas rendezvényhez.

Méneseinkben 30 fő létszámmal dolgozunk, mely személyi állomány látja el a több mint, 300 ló gondozását, kiképzését és sport kipróbálását. Épületeink azok a 230 éves műemlékek melyek a ménes történelme során végig a lótenyésztést szolgálták és ma is lehetővé teszik a csikóink felnevelését, kiszolgálva a lótenyésztés és tartás mai követelményeit.

A Mezőhegyesi Állami Ménes elsődleges feladata, megőrizni a Ménest, mint egyedülálló történelmi és agrártörténeti emlékünket, a Nóniusz fajtát, mint az első és legjelentősebb Magyar lófajtát, itt Mezőhegyesen abban a ménesben ahol a fajta született.

Mezőhegyesnek továbbra is meghatározó szerepet kell betöltenie a Magyar és a Kárpát-medence lótenyésztésében, úgy ahogy ezt az elmúlt két évszázadban tette, így céljainkat nem adhatjuk alább méltatlanul elődeink hagyatékához, a 230 éves Mezőhegyesi Állami Méneshez.

Programajánló

A ménes udvarban megtekinthető a ménes kocsimúzeuma ahol különböző hintók, lovasszánok, és egyéb érdekes kocsik mellett az évszázados hagyományokat őrző sallangos díszveretes lószerszámokat is megcsodálhatják. Szintén a ménes udvarban találhatják Közép-Európa egyedülálló fedett lovardáját, mely 1806 óta áll és működik eredeti formájában és funkciójában. Itt lehetősége nyílik a kedves vendégnek kipróbálni a lovaglást ebben az évszázados épületben és környezetben.

Forrás: A ménes honlapja

2017.01.01 - 2017.12.31

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Mezőhegyesi Állami Ménes