Nyereményjáték
Játsszon és nyerjen!
Mohácsi Nemzeti Emlékhely
Thermal Hotel Mosonmagyaróvár
KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Mohácsi Nemzeti Emlékhely

A Mohácsi Történelmi Emlékhelyet az 1526. augusztus 29-i mohácsi csata emlékére alakították ki a Mohácstól délre fekvő Sátorhely szomszédságában az esemény 450 éves évfordulóján, 1976-ban. A Mohácsi Történelmi Emlékhely a mohácsi csata helyszíne. A park területe több mint 1.700 katona végső nyughelye, sírkertje. A fogadótér tablói a csata előzményeit, lefolyásának körülményeit és következményeit mutatják be.

További információk

Info:


Még több a településen (Sátorhely):

2017. május 13.: Emlékhelyek Napja

A Nemzeti Örökség Intézete Emlékhelyek Napja 2017 elnevezéssel országos rendezvényt szervez 2017. május 13-án. Az esemény célja az emlékhelyek népszerűsítése, valamint hogy az egyes emlékhelyek programjain keresztül a köztudatba mindinkább beépüljön a magyarországi emlékhelyek létezése. Ezen a napon a nemzeti és történelmi emlékhelyek különleges programokkal várják a történelem és kultúra iránt érdeklődő látogatókat szerte az országban. 
Magyarország bővelkedik a magyarság és a Magyarországon élő nemzetiségek történelméhez, emlékezetéhez kapcsolódó helyszínekben, amelyek kulturális és szimbolikus jelentősége páratlannak mondható. A kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény alapján 17 nemzeti emlékhelyet és 49 történelmi emlékhelyet tartunk számon országszerte. Az emlékhelyek, mint az emlékezet és a közösségi emlékezés helyei végigkísérik Magyarország történetét az államalapítástól egészen a 20. század második feléig. A dicsőség és gyász terei ugyanúgy megtalálhatók köztük, mint a békés építkezésre emlékeztető szimbolikus helyszínek. Emlékhelyeink legalább annyira sokfélék, mint amennyire tragikus vagy dicső fordulatokban gazdag volt hazánk történelme. E páratlan jelentőségű, szimbolikus helyszínek lényegi és megszüntethetetlen sokszínűségét, az évszázadok, évtizedek alatt egymásra rakódó jelentését a maguk komplexitásában szükséges megismernünk és megismertetnünk a fiatalabb generációkkal.

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely programja 2017. május 13-án

Az Emlékhelyek Napja alkalmából az idei évben is gazdag programsorozattal várunk minden érdeklődőt a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen.

Május 13-án szombaton 9.00 órai kezdettel történelmi hagyományőrzők tartanak bemutatót, valamint felépítésre kerül egy török és egy magyar katonai tábor. Csatajelenet, tüzérségi bemutató, kézműves foglalkozás gazdagítja a programot, valamint XVI. századi török és magyar viseleti elemek, fegyverek, használati eszközök megismerésére lesz lehetőség. Az emlékhelyen a sírkertben, illetve a múzeumban igény szerint szakvezetést biztosítunk!

Nyitva tartás az Emlékhelyek Napján: 9.00-18.00
Belépődíj: egységesen 1000 Ft/fő

Mohácsi Nemzeti Emlékhely

Az új fogadóépület

2011-ben a Mohácsi Történelmi Emlékhely új fogadóépülettel bővült. Az impozáns megjelenésű létesítmény méltó módon mutatja be a mohácsi csata előzményeit, a csata lefolyását és annak következményeit, lehetőséget biztosít a sírkert virágszirmot mintázó kialakításának „madártávlatból” történő megszemlélésére.
Az épület legalsó, „nulladik” szintjén kiállítótér kapott helyet, ahol a csatával kapcsolatos bemutató tekinthető meg. A látogató mintha egy régészeti ásatáson venne részt, úgy láthatja a földben rejlő kincseket, fegyvermaradványokat. A legkorszerűbb, interaktív módszerek alkalmazásával ismerhető meg a csatához vezető folyamat, a csata lefolyása és a csatát követő tragikus események sora.

A Mohácsi Történelmi Emlékhely új kiállítása

A Mohácsi Történelmi Emlékhely új kiállítása egyszerre hagyományos és ugyanakkor formabontó történeti kiállítás. Grandiózus kisérlet arra, hogy a tárgyak (régészeti leletek) valamint történeti források (magyar és török) együttes bemutatása során a látogató számára kézzelfogható valósággá, átélhető történeti élménnyé váljon 1526. augusztus 29. napja.

Forrás: az emlékhely honlapja

 

2017.01.01 - 2017.12.31

Még több a településen (Sátorhely):

◄ Vissza

Partnereink: Interticket - jegy.hu Observer