Vadon a város felett! Várjuk a Pécsi Állatkertben!
Vadon a város felett! Várjuk a Pécsi Állatkertben!
Várjuk wellness szállodánkban Pécs zöldövezetében.
Várjuk wellness szállodánkban Pécs zöldövezetében.
Tartalmas kikapcsolódás minden korosztálynak Pécsen.
Tartalmas kikapcsolódás minden korosztálynak Pécsen.

A Mohácsi Történelmi Emlékhelyet az 1526. augusztus 29-i mohácsi csata emlékére alakították ki a Mohácstól délre fekvő Sátorhely szomszédságában az esemény 450 éves évfordulóján, 1976-ban. A Mohácsi Történelmi Emlékhely a mohácsi csata helyszíne. A park területe több mint 1.700 katona végső nyughelye, sírkertje. A fogadótér tablói a csata előzményeit, lefolyásának körülményeit és következményeit mutatják be.


2017. augusztus 29-én 17.00
Megemlékezés a mohácsi csata 491. évfordulóján

A Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen minden évben megemlékezünk a tragikus végű mohácsi csata áldozatairól és megkoszorúzzuk a hősi halottak tömegsírjait. Az emlékhely idei programjai közül kiemelt figyelmet kap a mohácsi csata 491. évfordulóján tartandó ünnepség, amely 2017. augusztus 29-én 17.00 órakor kezdődik.    
A megemlékezés programja:
Himnusz
Ünnepi beszédet mond: Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke
Közös imára hív: Bacsmai László plébános
Katonai zarándokok köszöntése
Koszorúzás

Közreműködik:
Csajághy György tárogatóművész
Honvéd Kulturális Egyesület
Nemzetközi Szent György Lovagrend
Honvéd Hagyományőrző Egyesület
Magyar Nemzetőrök Országos Szövetsége
Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző- és Sportegyesület

Mohácsi Nemzeti Emlékhely

Az új fogadóépület

2011-ben a Mohácsi Történelmi Emlékhely új fogadóépülettel bővült. Az impozáns megjelenésű létesítmény méltó módon mutatja be a mohácsi csata előzményeit, a csata lefolyását és annak következményeit, lehetőséget biztosít a sírkert virágszirmot mintázó kialakításának „madártávlatból” történő megszemlélésére.
Az épület legalsó, „nulladik” szintjén kiállítótér kapott helyet, ahol a csatával kapcsolatos bemutató tekinthető meg. A látogató mintha egy régészeti ásatáson venne részt, úgy láthatja a földben rejlő kincseket, fegyvermaradványokat. A legkorszerűbb, interaktív módszerek alkalmazásával ismerhető meg a csatához vezető folyamat, a csata lefolyása és a csatát követő tragikus események sora.

A Mohácsi Történelmi Emlékhely új kiállítása

A Mohácsi Történelmi Emlékhely új kiállítása egyszerre hagyományos és ugyanakkor formabontó történeti kiállítás. Grandiózus kisérlet arra, hogy a tárgyak (régészeti leletek) valamint történeti források (magyar és török) együttes bemutatása során a látogató számára kézzelfogható valósággá, átélhető történeti élménnyé váljon 1526. augusztus 29. napja.

Forrás: az emlékhely honlapja

 

2017.01.01 - 2017.12.31