Nyereményjáték
Játsszon és nyerjen!
Mohácsi Nemzeti Emlékhely
Thermál Hotel*** Superior Mosonmagyaróvár
KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5

Mohácsi Nemzeti Emlékhely

A Mohácsi Történelmi Emlékhelyet az 1526. augusztus 29-i mohácsi csata emlékére alakították ki a Mohácstól délre fekvő Sátorhely szomszédságában az esemény 450 éves évfordulóján, 1976-ban. A Mohácsi Történelmi Emlékhely a mohácsi csata helyszíne. A park területe több mint 1.700 katona végső nyughelye, sírkertje. A fogadótér tablói a csata előzményeit, lefolyásának körülményeit és következményeit mutatják be.

További információk

Info:


Még több a településen (Sátorhely):

Május 14.: Emlékhelyek Napja

A Nemzeti Örökség Intézete Emlékhelyek Napja 2016 elnevezéssel országos rendezvényt szervez
2016. május 14-én. Az esemény célja az emlékhelyek népszerősítése, valamint hogy az egyes emlékhelyek programjain keresztül a köztudatba mindinkább beépüljön a magyarországi emlékhelyek létezése. Ezen a napon a nemzeti és történelmi emlékhelyek különleges programokkal várják a történelem és kultúra iránt érdeklıdı látogatókat szerte az országban. Magyarország bıvelkedik a magyarság és a Magyarországon élı nemzetiségek történelméhez, emlékezetéhez kapcsolódó helyszínekben, amelyek kulturális és szimbolikus jelentısége páratlannak mondható. A kulturális örökség védelméről  szóló 2001. évi LXIV. törvény alapján 14 nemzeti emlékhelyet és 46 történelmi emlékhelyet tartunk számon országszerte. Az emlékhelyek, mint az emlékezet és a közösségi emlékezés helyei végigkísérik Magyarország történetét az
államalapítástól egészen a 20. század második feléig. A dicsőség és gyász terei ugyanúgy megtalálhatók köztük, mint a békés építkezésre emlékeztető szimbolikus helyszínek. Emlékhelyeink legalább annyira sokfélék, mint amennyire tragikus vagy dicső fordulatokban gazdag volt hazánk történelme. E páratlan jelentőségű, szimbolikus helyszínek lényegi és megszüntethetetlen sokszínűségét, az évszázadok, évtizedek alatt egymásra rakódó jelentését a maguk komplexitásában szükséges megismernünk és megismertetnünk a fiatalabb generációkkal.

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely programja

Egész napos program:
• Történelmi hagyományırzık bemutatkozása – hiteles, jól felszerelt katonai tábor, amelyben
minden felszerelés, ruházat korabeli források alapján készült, a legnagyobb hitelességgel.
• Történelmi játszóház – malomjáték, ügyességi játékok és játékkardos vívási lehetőség.
A programokat a Mathias Rex Történelmi Hagyományőrző Egyesület biztosítja.
• Kézmőves foglalkozás, játszóház: – a vendégek hagyományos eszközökbıl régi használati
tárgyakat, játékokat készíthetnek, melyet utána haza is vihetnek.
Előadások:
13.00, kupola: Négyesi Lajos hadtörténész: Kilátás a csatatérre egy hadtörténész szemével
14.30, kiállítótér: B. Szabó János hadtörténész: A Mohácsi csata hadtörténeti szemszögből

Mohácsi Nemzeti Emlékhely

Az új fogadóépület

2011-ben a Mohácsi Történelmi Emlékhely új fogadóépülettel bővült. Az impozáns megjelenésű létesítmény méltó módon mutatja be a mohácsi csata előzményeit, a csata lefolyását és annak következményeit, lehetőséget biztosít a sírkert virágszirmot mintázó kialakításának „madártávlatból” történő megszemlélésére.
Az épület legalsó, „nulladik” szintjén kiállítótér kapott helyet, ahol a csatával kapcsolatos bemutató tekinthető meg. A látogató mintha egy régészeti ásatáson venne részt, úgy láthatja a földben rejlő kincseket, fegyvermaradványokat. A legkorszerűbb, interaktív módszerek alkalmazásával ismerhető meg a csatához vezető folyamat, a csata lefolyása és a csatát követő tragikus események sora.

A Mohácsi Történelmi Emlékhely új kiállítása

A Mohácsi Történelmi Emlékhely új kiállítása egyszerre hagyományos és ugyanakkor formabontó történeti kiállítás. Grandiózus kisérlet arra, hogy a tárgyak (régészeti leletek) valamint történeti források (magyar és török) együttes bemutatása során a látogató számára kézzelfogható valósággá, átélhető történeti élménnyé váljon 1526. augusztus 29. napja.

Forrás: az emlékhely honlapja

 

2017.01.01 - 2017.12.31

Még több a településen (Sátorhely):

◄ Vissza

Partnereink: Interticket - jegy.hu Observer