500 faj, 5000 állat, 30 hektár! Csodálja meg az állatok birodalmát Nyíregyházán!
500 faj, 5000 állat, 30 hektár! Csodálja meg az állatok birodalmát Nyíregyházán!
Hazánk legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma várja Önt!
Hazánk legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma várja Önt!

A Rákóczi Tárogató Egyesület Magyarország egyetlen olyan szervezete, amelyik összefogja a tárogatón játszó zenészeket határon innen és túl. Létszámuk folyamatosan bővül, tagsága Magyarország szinte minden vidékén megtalálható. Az egyesület a Vay Ádám Múzeumban működik, melynek épülete méltó történelmi környezetet biztosít az egyesületnek. Az egyesület keretén belül működik a Rákóczi Tárogató Együttes. Az együttes alapító tagjai vajai fiatalok voltak, akik a község kuruc hagyományait ilyen módon is szerették volna ápolni. Minden évben rendszeres közreműködői a Rákóczi ünnepségeknek Borsiban, Vaján, Körömben, Tiszaújlakon és a Majtényi síkon. Egyre nagyobb ismertségünk révén meghívást kapnak Magyarország különböző településeire.


TÁROGATÓ        

A tárogató a magyar történelem kísérője a honfoglalástól napjainkig. Az évszázadok során a hangszer felépítése, hangja, hangszíne kisebb nagyobb változásokon ment át.

A történeti tárogató a honfoglalás idejétől ismert, más népektől vettük át a használatát. A leírásokban gyakran harci hangszerként szerepel, máskor pedig a mindennapi élet, - vigasság, szomorúság - hangszere volt. A történeti tárogatónak az ismertsége különösen kötődik a kuruc korszakhoz, a Rákóczi szabadságharc eseményeihez.

A reform tárogató a 19.sz végén Budapesten, a Schunda és a Stowasser hangszergyárban hosszas kísérletezés után született meg. A történeti tárogatóhoz képest a hangszer testét megnagyobbították, billentyűket is szereltek rá, és a megszólaltatás módját is megváltoztatták. A tárogató ebben a megreformált formában nagyon közkedvelt hangszer lett. Történelmi zenét, népzenét, klasszikus zenét és jazz zenét egyaránt játszanak rajta.

A tárogatót magyar hangszerként tartják számon az egész világon!  A Hungarikum Bizottság döntése alapján a tárogató kiemelkedő nemzeti érték címet kapott és a legmagasabb elismerést is elnyerte: a tárogató hungarikum.

 

 

2017.01.01 - 2017.12.31

Találatok száma: 1

MNM  Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye

MNM Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye

Vaján a megye egyik legjelentősebb műemlék épülete, a vajai várkastély ad otthont a MNM Vay Ádám Muzeális Gyűjteménynek, a működő intézmény elsődleges feladata a Rákóczi-kor kutatása, a szabadságharc ...
KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Rákóczi Tárogató Egyesület