Nyereményjáték
Játsszon és nyerjen!
Rákóczi Tárogató Egyesület
Thermal Hotel Mosonmagyaróvár
KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Rákóczi Tárogató Egyesület

A Rákóczi Tárogató Egyesület Magyarország egyetlen olyan szervezete, amelyik összefogja a tárogatón játszó zenészeket határon innen és túl. Létszámuk folyamatosan bővül, tagsága Magyarország szinte minden vidékén megtalálható. Az egyesület a Vay Ádám Múzeumban működik, melynek épülete méltó történelmi környezetet biztosít az egyesületnek. Az egyesület keretén belül működik a Rákóczi Tárogató Együttes. Az együttes alapító tagjai vajai fiatalok voltak, akik a község kuruc hagyományait ilyen módon is szerették volna ápolni. Minden évben rendszeres közreműködői a Rákóczi ünnepségeknek Borsiban, Vaján, Körömben, Tiszaújlakon és a Majtényi síkon. Egyre nagyobb ismertségünk révén meghívást kapnak Magyarország különböző településeire.

További információk

Info:
Cím: Vaja , Vay Ádám Múzeum, Damjanich utca 75.


Még több a településen (Vaja):

TÁROGATÓ        

A tárogató a magyar történelem kísérője a honfoglalástól napjainkig. Az évszázadok során a hangszer felépítése, hangja, hangszíne kisebb nagyobb változásokon ment át.

A történeti tárogató a honfoglalás idejétől ismert, más népektől vettük át a használatát. A leírásokban gyakran harci hangszerként szerepel, máskor pedig a mindennapi élet, - vigasság, szomorúság - hangszere volt. A történeti tárogatónak az ismertsége különösen kötődik a kuruc korszakhoz, a Rákóczi szabadságharc eseményeihez.

A reform tárogató a 19.sz végén Budapesten, a Schunda és a Stowasser hangszergyárban hosszas kísérletezés után született meg. A történeti tárogatóhoz képest a hangszer testét megnagyobbították, billentyűket is szereltek rá, és a megszólaltatás módját is megváltoztatták. A tárogató ebben a megreformált formában nagyon közkedvelt hangszer lett. Történelmi zenét, népzenét, klasszikus zenét és jazz zenét egyaránt játszanak rajta.

A tárogatót magyar hangszerként tartják számon az egész világon!  A Hungarikum Bizottság döntése alapján a tárogató kiemelkedő nemzeti érték címet kapott és a legmagasabb elismerést is elnyerte: a tárogató hungarikum.

 

 

2017.01.01 - 2017.12.31

Még több a településen (Vaja):

◄ Vissza

Partnereink: Interticket - jegy.hu Observer