Sasközpont Jászság

Sasközpont Jászság


Jászberénytől mintegy 7 km-re, a Jászárokszállásra vezető út mellett épült fel a Sasközpont, nem véletlenül ezen a helyszínen. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Jászsági Madárvédelmi Területen található jelenleg az ország legsűrűbb költő parlagisas-állománya. A térség fontos telelőhelye is a ragadozómadaraknak, köztük a parlagi sasoknak, ezért itt kezdte el működését az a sasetetőhely, melynek életét telente webkamerán keresztül bárki követheti az interneten.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES NYITVATARTÁSI IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt információk már lehet, hogy NEM AKTUÁLISAK! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

A látogatóközpont nem véletlenül ezen a helyszínen épült fel. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósághoz (HNPI) tartozó Jászsági Madárvédelmi Területen található jelenleg az ország egyik legsűrűbb költő parlagisas-állománya. A térség fontos telelőhelye is a ragadozómadaraknak, köztük a parlagi sasoknak, ezért itt kezdte el működését az a sasetetőhely is, melynek életét telente webkamerán keresztül bárki követheti az interneten.

Az itt található kiállítás és két tanösvény a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) gondozásában került kialakításra.

A Sasközpontot és a projektben szintén partner Jászberényi Állat- és Növénykertet egy, az állatkertben bérelhető kerékpárokkal bejárható, mintegy 30 km hosszú tanösvény körút köti össze, amely a Jászság természeti értékeit mutatja be. A Sasközpontból a látogatók egy 4 km-es gyalogos tanösvényt végigjárva ismerkedhetnek meg a parlagi sasok életével.

Az intézmény egyaránt fontos helyszíne a kutató-, a természetvédelmi és a szemléletformáló munkának, mivel a bel- és kültéri kiállítások mellett iroda, szolgálati lakás, 24 fős szálláshely és játszótér is kialakításra került benne. Emellett bemutatásra kerülnek a Jászságra jellemző ragadozómadár-fajok azon sérült példányai is, amelyek már nem elengedhetőek vagy a gyógykezelésüket követően elengedésre várnak.

A Sasközpont létrehozását az Európai Unió Life Nature programja és a Magyar Állam finanszírozta a „HELICON - A parlagi sas védelme Magyarországon (LIFE10NAT/HU/019)” projekt keretében.

 

 


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG