Nemzeti parkunk érdekes programokkal várja vendégeit egész évben!
Nemzeti parkunk érdekes programokkal várja vendégeit egész évben!
Hétről hétre izgalmas programokkal várunk minden érdeklődőt bemutatóhelyeinken, tanösvényeinken.
Hétről hétre izgalmas programokkal várunk minden érdeklődőt bemutatóhelyeinken, tanösvényeinken.
Kalandok a homok és a szik birodalmában.
Kalandok a homok és a szik birodalmában.
Fedezze fel a természet csodáit a Balatonnál!
Fedezze fel a természet csodáit a Balatonnál!

Az intézmény egyaránt fontos helyszíne lesz a kutató-, a természetvédelmi és a szemléletformáló munkának. Itt találhatóak azok a speciális röpdék, ahol a mérgezett, meglőtt sasok a gyógykezelést követően lábadozhatnak, majd innen engedjük őket szabadon. Az épületegyüttesben oktatóterem, szolgálati lakás, kutatói és erdei iskolai szálláshelyek is vannak. Jászberénytől mintegy 7 km-re, a Jászárokszállásra vezető út mellett épült fel a Sasközpont, nem véletlenül ezen a helyszínen. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Jászsági Madárvédelmi Területen található jelenleg az ország legsűrűbb költő parlagisas-állománya. A térség fontos telelőhelye is a ragadozómadaraknak, köztük a parlagi sasoknak, ezért itt kezdte el működését az a sasetetőhely, melynek életét telente webkamerán keresztül bárki követheti az interneten.


A központot és a projektpartner Jászberényi Állat- és Növénykert Parlagi Sas Oktatóházát egy, az állatkertben bérelhető kerékpárokkal is bejárható, mintegy 31 km hosszú tanösvény-körút köti össze. A Sasközpontba látogatók egy 3,5 km-es gyalogos tanösvényt végigjárva további élményeket szerezhetnek a parlagi sasok jászsági élőhelyéről.

A Központban izgalmas oktatótermet alakítottak ki, ahol a falakon a hazai ragadozómadarak törzsfáját és a parlagi sasok táplálékállatait bemutató Lukács Albert festmények láthatóak. Az oktatóterem talán legizgalmasabb része az a miniatűr interaktív festmény-tanösvény, ami a sasokra leselkedő civilizációs veszélyeket, és az ezekre adható válaszokat mutatja be. A játék újdonságát az adja, hogy az egyes állomások grafikái az emberi szem számára normál megvilágításnál láthatatlanok. Ezért a fali tanösvény végigjárásához kézi UV-lámpákra van szükség, melyek fénye láthatóvá teszi a rejtett tartalmakat.

A központ látogatása bejelentkezéshez kötött.

Péntekenként a központ bejelentkezés nélkül is látogatható 9.00-17.00 óra között.
Kedvezményes belépő (gyerek, nyugdíjas) 350 Ft, teljes árú 500 Ft.
Nyílt napon a belépés díjtalan.

Forrás: A Központ honlapja és Facebook oldala

2017.01.01 - 2017.12.31

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Sasközpont