Teleki-kastély Koltó
Budapesti Pörkölt Parádé Parádés Hangulatban!
Budapesti Pörkölt Parádé Parádés Hangulatban!
Mindenkit vár az egészséges életmód és a magyar sport fesztiválja!
Mindenkit vár az egészséges életmód és a magyar sport fesztiválja!
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?

Teleki-kastély Koltó


Koltón felújították a Teleki-kastélyt. Az uniós pályázati forrásból három év alatt felújított műemlék avató-ünnepségére szeptember 6-án került sor a hagyományos Petőfi-emlékünnep keretében. Év végéig a korábbi Petőfi-múzeum kiállítási anyagát költöztetik vissza, a közeljövőben pedig budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai támogatásával korszerű kiállítási anyaggal és interaktív eszközökkel fog bővülni a látogatóközpont.

Koltót elsősorban Petőfi látogatásai tették a magyar irodalom nevezetes helyévé. A forradalmár költő itt töltötte mézesheteit Szendrey Júliával 1847. szeptember 9. és október 19. között. Hat hetet töltöttek édes kettes magányban, mely idő alatt a költő 24 verset írt. A kastélykertben lévő életerős somfa melletti kőasztalon született a Szeptember végén című szerelmi elégia, a magyar és világirodalom egyik ékes gyöngyszeme.

A felújított kastélyt csak részlegesen sikerült berendezni. Tetőterőben létrehozott konferenciatermében  a nagybányai képzőművészek gyűjteményes kiállítása tekinthető meg, az emeleten a Petőfi Koltón tematika részleges kiállítása látható,  a lenti termekben a Teleki család Kővárvidéki ágának bemutatására, kastély  és a  múzeum történetének szemléltetésére kerül sor. Tervben van egy helytörténeti kiállítás megnyitása  még ebben az évben.

A kastély parkjában felkereshetik a Petőfi-somfát, valamint az elmúlt két évtizedben felavatott köztéri műalkotásokat: Petőfi-Szendrey páros szobrát (Pogány Gábor Benő alkotása,1998), valamint  gr. Teleki Sándor (Dinyés László, 2009), Liszt  Ferenc (Dinyés László, 2011) és Bem József tábornok (Deák Árpád, 2014) mellszobrait.

Ugyancsak a kastély udvarán az évszázados fák árnyékában megtekinthető az épület avató ünnepsége alkalmával leleplezett kopjafa és emléktábla, melyet a Petőfi-emlékszoba alapítói és gondozói tiszteletére emeltek.

Koltón a felújított Teleki-kastélyt és benne látható részleges kiállítást továbbra is előzetes bejelentkezéssel lehet megtekinteni.

Forrás: Sajtóanyag

2020.01.01 - 2020.12.31

Találatok száma: 1

Teleki-kastély Koltó

Teleki-kastély Koltó

Koltón felújították a Teleki-kastélyt. Az uniós pályázati forrásból három év alatt felújított műemlék avató-ünnepségére szeptember 6-án került sor a hagyományos Petőfi-emlékünnep keretében. Év végéig a korábbi Petőfi-múzeum kiállítási anyagát költöztetik vissza, a közeljövőben pedig budapesti Petőfi ... Bővebben
Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Ez is érdekelheti!


Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Koltói programturizmus

Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Hívjuk, várjuk, jöjjön!

Online jegyvásárlás