Turizmus Program

Városligeti majális Budapesten

Retro Majális a Siófoki Nagystrandon

Jacuzzis szállás

TOP 100 úticél

Törley Pezsgőmanufaktúra és Látogatóközpont Budapest

Kiemelt partner

A Törley pezsgők története majdnem másfél évszázadra nyúlik vissza. Nyitottan az újdonságokra a Törley gyár a századfordulóra az ország legkorszerűbb pezsgőgyára lett, a millenniumi kiállításon pedig már a „császári és királyi udvari szállítók” címet viselte. A rákövetkező évtizedekben a Törley híre és zamata eljutott Párizstól Amerikán át egészen Ausztráliáig, a gyár pedig 1910-re már elérte az évi kétmillió palackos termelést. A sikert végül a második világháború törte meg, amelyet egy nehézségekkel, majd újjászületéssel teli időszak követett. Mindezek ellenére a Törley a mai napig tartja piacvezető pozícióját Magyarországon.
Törley Pezsgőmanufaktúra és Látogatóközpont Budapest

Kapcsolat, elérhetőség

Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont

A Törley pezsgők története majdnem másfél évszázadra nyúlik vissza. Nyitottan az újdonságokra a Törley gyár a századfordulóra az ország legkorszerűbb pezsgőgyára lett, a millenniumi kiállításon pedig már a „császári és királyi udvari szállítók” címet viselte. A rákövetkező évtizedekben a Törley híre és zamata eljutott Párizstól Amerikán át egészen Ausztráliáig, a gyár pedig 1910-re már elérte az évi kétmillió palackos termelést. A sikert végül a második világháború törte meg, amelyet egy nehézségekkel, majd újjászületéssel teli időszak követett. Mindezek ellenére a Törley a mai napig tartja piacvezető pozícióját Magyarországon.

Ezt a sokszínű, időnként nehéz, de egyúttal sikeres 135 évet meséli el nekünk a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont múzeumi szakasza. Korabeli relikviák, feljegyzések segítségével tekinthetünk be a magyar pezsgőzési kultúra születésébe és fejlődésébe. Bemutatásra kerül a Chevaliers Törley Pezsgőrend, 1886-tól a François család relikviái, továbbá az 1955-ben létesült Hungaria Pezsgőpincészet is. A gyűjtemény célja, hogy átfogó színtere legyen mindennek, ami a pezsgőzéssel kapcsolatos, egy helyen összegyűjtve az összes érdekességet, egyedi információt. A gyűjtemény nemcsak tartalmában, de külsejében is valódi különlegességnek számít. A kiállítótérbe lépve máris egy pezsgős dugó belsejében találjuk magunkat, amelyből egy pezsgős palackba, majd egy pezsgős pohárba sétálhatunk át. Ez a páratlan, újszerű formavilág a tárlatot még egyedibbé és felejthetetlenebbé teszi.

A Törley Pezsgőpincészetnél alkalmazott pezsgőkészítési metódusok megismertetését az érdeklődőkkel, szintén feladatául tűzte ki a Pezsgőpincészet vezetése, a Törley Gyűjtemény megvalósításakor. A pincerendszer ódon falai közt, autentikus helyszínen tudhatják meg a látogatók, hogy hogyan is készül e nemes ital.

Törley Pezsgőmanufaktúra

Pezsgő máglyák, rázóállványok és sok százezer palack, ezek jellemzik a Törley több mint 130 évnyi múltra visszatekintő pezsgőmanufaktúráját. Manapság természetes, hogy régmúltat felidéző eszközök használata mellett, az újabb technikai lehetőségeket is kihasználva zajlik a minőségi pezsgők érlelése és készre kezelése.

Az alapok a századokra visszanyúló eljárásokat idézik. A tradicionális pezsgők elkészítéséhez ma is hosszú hónapokra, akár három évre van szükség. A palackokat, melyek csak majd három év múlva kerülnek a pezsgőkedvelő ínyencek elé, először szakavatott kezek rendezik rakatokba, máglyákba. A seprőn érlelődő pezsgő zamatainak kiteljesítését újabb kézimunka segíti elő azáltal, hogy a palackokat hathavonta átrakják, miközben felrázzák a palack hasán pihenő seprő réteget. A műveletek itt azonban még nem érnek véget.

A készre kezelés, a degorzsálás megkezdése előtt a rázóállványokon a palackot 24 alkalommal veszik kézbe, alkalmanként 1/8-ot fordítva rajtuk. Az eljárás végén a seprő összetömörödve pihen meg a palack szájánál. Ennek eltávolítását jégdugóba fagyasztással, majd annak kilövetésével biztosítják a nagy tapasztalattal rendelkező dolgozók.

A háromemeletnyi mély pincerendszerben érlelődő palackok a tradicionális eljárás mellett a 1,5 literes magnum palackokban erjesztett transvasée pezsgőknek is az alapanyagát biztosítják. A technológia bár komolyabb gépesítést tesz lehetővé, de az emberi jelenlétet, a szorgos kezeket ez az eljárás sem nélkülözheti. A letöltött cuvée a palack koronazárral történő lezárása után kerül a fém kosarakba, konténerekbe. A kosárba rendezés során több tonnát mozgatnak meg naponta az ide beosztott munkatársak. A konténerek ezután rendezett sorokban - gondosan jelölve a bennük rejlő ital paramétereit – kerülnek a pinceágakba. Erjedésük, majd érlelésük 9 hónaptól akár másfél évig terjedhet. A hosszú pihenőidő után a már kierjedt pezsgőt teljesen zárt rendszerben kezelik készre a szakemberek.

A manufaktúra története, múltja

Törley József első pezsgőpincészetét 1880-ban a champagnei Reimsben hozta létre. A kor szokásának megfelelően nyerspezsgőket vásárolt fel a termelőktől, majd azokat készre kezelte és saját neve alatt hozta forgalomba. Két évvel később, 1882-ben Törley József felismerve az etyeki szőlők pezsgőalapborként történő felhasználásának kiválóságát, a budafoki pincék adottságát, valamint a vállalkozások meghonosításának támogatására nyújtott gazdasági lehetőségeket, Promontoron létre hozta Gyula bátyja anyagi támogatásával a Törley és Tsa. „pezsgőborgyárat”.
A pezsgőkészítés - bár a kor technikai vívmányait Törley József úttörőként hasznosította – alapjában véve jelentős kézimunka igényt vetett fel. Ez idő tájt a gyártásban az ipari forradalom számos eszköze fellelhető, ugyanakkor a fizikai munka kikerülhetetlen a palackos erjesztésű pezsgők előállításában. A gépesítés és a manufakturális elemek egyaránt megtalálhatóak voltak Törley József 1890-es években létrehozott Anna utcai 20.000 négyzetméteres pincészetében. A történelem viharai ellenére a pincék mélyén a mai napig legismertebb pezsgőkészítő műhelyben, a pezsgők mindmáig palackokban érlelődnek.

Sokan nem tudják, de a Törley Pezsgőmanufaktúra pincéiben érlelődnek a Hungaria, a Francois és a Törley palackban erjesztett, palackban érlelt pezsgői. Olyan pezsgők kerülnek ki innen, mint a kék címkés Hungaria Extra Dry, a quebecki kanadaiak kedvence a Hungaria Grande Cuvée Brut, a gasztronómiában közkedvelt Louis Francois & Co. Brut Nature, vagy a 2017-es Vinagora Champion díjasa, a Törley Chardonnay Brut.

Törley Rendezvényközpont

A Törley Pezsgőmanufaktúra Zsolnay terme, Törley Bárja és a tavasztól őszig terjedő időszakban François árkádsora a 2019-es átalakítás és felújítás óta fogadja az exkluzív rendezvények, konferenciák, esküvők, születésnapi partik vendégeit. A Zsolnay terem 1904-ben megalkotott csempeképe eredetileg a helyiségben működő pezsgőkészítő műhely falát díszítette. Ma a szecesszió báját, az egyedi helyszíneket kedvelők számára nyújt lehetőséget hangulatos programok, rendezvények megvalósítására. A Törley bár hangulatát a korabeli csigalépcső és a terem tetőszerkezetét tartó vas oszlopok, valamint bárpult határozzák meg. A François árkádsor az eredeti pincészetből maradt ránk. Kis méretű színpad nyújt itt lehetőséget koncertek, előadások, de bármilyen jellegű kötetlen események megvalósítására. Ha igazán különleges helyszínt keres látogasson el a Törley Pezsgőmanufaktúrába és kérje kollégáink segítségét annak bemutatásában.

Törley Pezsgő Mintabolt

Nyitva tartás:

Hétfőn: zárva
Kedd: 10.00 - 17.00
Szerda: 10.00 - 17.00
Csütörtök: 10.00 - 18.00
Péntek: 8.00 - 14.00
Szombat: zárva
Vasárnap: zárva

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Megosztás