Lónya

Lónya (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)


Feliratkozás értesítésre Iratkozz fel Lónya legfrissebb programajánlataira! Ne maradj otthon!

Lónya község az Alföldön, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Vásárosnaményi kistérségben. A beregi tájegység legészakibb magyar települése. A községet nyugati oldalról a Tisza, északi és keleti irányból az ukrán határ szegélyezi. A település mellet elhaladó Tiszát a vízitúrázók és a horgászok látogatják.

Lónya egy elnéptelenedő beregi falucska az ukrán határ mellett. Sok szép természeti adottsága mellett híres a verses temetői kopjafáiról, az 1781-ben készült haranglábról és (ma már) a restaurált templomról is.

Református templom ( Kossuth u. 91. ) : A pápai tizedjegyzék szerint 1332 és 1335 között már Szent Péter és Pál tiszteletére szentelt templomként említik. Legkorábbi falképei a XIII. században keletkeztek. Előkerülésük óta (2001) minden szakirodalom párhuzamot von Csaroda, Vámosatya és Márokpapi falképei között. De most a restaurálás után egyértelmű: Lónyán minden korból egy-egy kimagasló alkotásról beszélhetünk, melyek kvalitásában magasan kiemelkednek az említett templomok falképei közül, pl. Lónyán légiesek, mosolygósak és mindegyik szent egy kicsit másként van festve, ezzel szemben pl. Csarodán sematikusan egymása után ábrázolják őket.

 SAJNOS NINCS TALÁLAT!

Javaslat:

Szerkesztőségünktől kérjen információt az alábbi e-mail címen, ha nem talál valamit a portálon.

E-mail: info@programturizmus.hu

Szeretne megjelenni ebben a találati listában?
TÖLTSE fel online, és küldje be programját! A nevezéshez, előzetes regisztrációhoz, bejelentkezéshez, asztalfoglaláshoz, szállásfoglaláshoz, ajánlatkéréshez, jegyvásárláshoz, közvetlen információkéréshez, kapcsolatfelvételhez szükséges elérhetőségeket régebbi és új megjelenéseihez is megrendelheti. Bővebb információért keresse szerkesztőségünket!

Hol járunk?

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG
Nőnapi programokra hívjuk, várjuk!
Nőnapi programokra hívjuk, várjuk!
Szeretne nálunk megjelenni ajánlatával?
PROGRAMOT KÜLDÖK BE
Szeretne online jegyet értékesíteni?
Növelje bevételeit online jegyértékesítéssel! Bővebb információért keresse ügyfélszolgálatunkat!