Szirák

Szirák (Nógrád megye)


Feliratkozás értesítésre Iratkozz fel Szirák legfrissebb programajánlataira! Ne maradj otthon!

Szirák az ország északi részének közepén, Nógrád megyének a délkeleti sarkában, a Bér patak völgyében, a Cserhát lábánál elterülő dombvidéken helyezkedik el. A község belterületén is - az előbbiek miatt - jelentős a szintkülönbség. Az idilli tájba a község lakóépületei harmonikusan illeszkednek. A három jellegzetes községképet alakító, a falu arculatát formáló épület a két templom (az egyik a község "feletti" dombon, a másik a település központjában) és a kastély. A község Pásztótól 24 km-re, a fővárostól 60 km-re fekszik. A Pásztói kistérséghez tartozik.

Ősidőktől lakott hely volt, a legnagyobb helyi lelet 1894-ben került elő, egy 69 sírból álló szarmata temető.

Szirák honfoglalás előtti létét a Nemzeti, illetve a Palóc Múzeumban megtalálható kő- és bronzkori, valamint az avar leletek bizonyítják. A községgel kapcsolatos első írásos adatot 1219-ből a váradi regest-rumban találták, mely szerint a jeruzsálemi Szent János lovagrendnek volt itt rendháza. A johanniták a sziráki birtokot II Andrástól kapták. Ez még a tatárjárás előtt elpusztult, de csakhamar helyreállították.
A XIV. században a rendház megszűnik, a helység az esztergomi János Lovagok birtokába kerül. Zsigmond királyunk 1424-ben Borbála királynénak adományozta. 1439-ben egy része a bujáki várhoz tartozik. 1453-ban a lovagok birtokait Mohorai Vidfi János kapja meg egyháznemesi jószágként. 1412-ben már a Szobi család, 1562-63-ban Hasszán Daud hűbérbirtoka. 1579-ben kilenc ház után adózik a település a töröknek. 1584-85-ben Mahmud bin Musztafa, a budai defter futárának a hűbérbirtoka volt. 1598-ban Orlé Miklós volt a földesura.

1552-től a település a nógrádi szandzsákhoz (kerülethez) tartozott. Majd 1683-ban Sobieski János hadjárata szabadította fel. A török hódoltság alatt a helység magyar lakosai kivesztek. 1692-ben Szirák Roth János tulajdonába került, aki a Felvidékről 27 tóth családot telepített ide.

Johanna, Roth Tamás lánya 1761-ben feleségül ment gróf Teleki Józsefhez, így hagyományozódik a birtok a Telekiekre. 1762-ben házasság révén a gróf széki Teleki család is birtokos Szirákon, s ennek a régi, híres grófi családnak ezután több, ugyancsak nagyhírű sarja születik, nevelkedik Szirákon. 1782-88-ig építi Jung József pesti építész a község evangélikus templomát. 1830-ban alakult meg a szíráki céh.
1832-ben újra tűzvész pusztít, még a harangok is elolvadnak. Szirákhoz nagyon sok szál köti a gróf Teleki családot. Meghatározó személyiségei közül gróf Teleki József a Magyar Tudós Társaság első elnöke Teleki Ádám tábornok az 1848-as szabadság és függetlenségi harc egyik seregének főparancsnoka, Teleki László pedig diplomata, a Határozati Párt vezére és a Kegyenc című dráma írója volt.

1850-től zsandárosztag, majd járási szolgabíróság kezd működni. 1869-ben lakosainak száma 1360 fő a 2. legnagyobb járás a sziráki a megyében 28857 fővel. 1880-ban a sziráki járás lakóinak száma 26378 fő. Ebben az évben nyer a település nagyközségi jogokat, a megye három adóhivatalából egy itt működik. 1896-tól helyi újságokat jelentetnek meg: Szabadság, Szirák és Vidéke. 1897-ben indult meg az állami elemi népoktatás. Az óvodát 1885-ben adták át, 80 gyermek járhatott ide.

A község lakossága az 1900-as évek elején volt a legmagasabb, 1949-től csökkenő tendenciát mutat. Szirák és környéke a Cserhát jellegzetes, kiemelkedően szép része. A közeli Kelet-Cserhát vidéke tájvédelmi körzet. A Cserhát különleges báját lankás domjai, kanyargó csörgőpatakjai és páratlan tájképet formáló felszíni formái adják. (Béri andezit ömlés)
A természeti környezet szépségéhez hasonló csodálatot vált ki az emberből Szirák néhány műemlék- és műemlék jellegű épülete is. Elsőként említendő a Dégenfeld-Teleki kastély, melynek építése 1690-re tehető. Később királyfalvi Róth Tamás bővíttette. 1762-ben leánya hozományaként a Teleki család birtokába kerül. A századfordulón a Degenfeldeké volt, 1945 után a Sziráki Állami Gazdaság tulajdonába került. A barokk, klasszicista és romantikus stílusjegyeket hordozó kastély a világháború alatt és az azt követő évtizedekben erősen leromlott állapotba került. 1985-ben állította helyre a Magyar Szénhidrogénipari Kutató-Fejlesztő Intézet, azóta - teljes pompájában - szállodaként üzemel. Parkja növényi ritkaságokkal teli védett terület.

Említést érdemel a barokk stílusú Teleki sírbolt, ami 1784-ben épült Wattay Borbála halálakor Jung József pesti építőmester vezetésével, miként az 1782-88-ban épített copf stílusú Evangélikus Templom is. Helyén valaha kolostorépület, majd imaház állt, de lerombolták. Onnan származik az emberfejet ábrázoló faragvány, amit beépítettek a falba. A templom 1832-ben leégett, mindhárom harangja elolvadt, ekkor készítette el Schaudt András mester a ma is meglévő legöregebb harangot. Tornyát 1836-ban, a templomot 1880-ban, 1927-ben és nemrégiben is helyreállították. A templom egyhajós, díszítés nélküli oldalfalakkal. A szószékoltár festetlen fenyőfa, az oltárkép és az aranyozott fafaragványok élénkítik a mértékadó megjelenést.
A Bozó kúria néven emlegetett épületet 1840 körül emelték klasszicista stílusban. Földszintes L alakú épület oszlopos terasszal. 1945 után posta, szolgálati lakás és öregek otthona is működött benne.

A műemlék jellegű Bozó ház 1820 körül épült klasszicista stílusban. Földszintes, téglalap alakú épület oszlopos tornáccal, 5 és fél dór oszloppal, amit azóta átalakítottak. A keleti házrész alatt pince húzódik, 10 méterrel az épületen túl. Főszolgabírói lakás is volt, majd 1954 óta óvodaként használja a település.

Az infrastruktúra egyik jellemzője, hogy a vasútvonalak elkerülik a községet, a közlekedés és az áruszállítás teljes egészében a közútra korlátozódik. Legközelebbi vasútállomások: Apc-Zagyva-szántó 16 km, Galgagtua 19 km, Pásztó 24 km, Aszód 26 km.
 Találatok száma: 1

PROGRAMGAZDÁK


Teleki-Degenfeld Kastélyszálló Szirák****

Teleki-Degenfeld Kastélyszálló Szirák****

A kastélyszálló és a hozzá tartozó hatalmas park reprezentatív környezetet biztosít rendezvények, fogadások, konferenciák megtartására, továbbá várja a pihenésre, aktív kikapcsolódásra vágyókat. Az 1748-ban épült egykori Teleki-Degenfeld kastély az egyik legszebb barokk kastélyok közé tartozik, ... Bővebben
Szeretne megjelenni ebben a találati listában?
TÖLTSE fel online, és küldje be programját! A nevezéshez, előzetes regisztrációhoz, bejelentkezéshez, asztalfoglaláshoz, szállásfoglaláshoz, ajánlatkéréshez, jegyvásárláshoz, közvetlen információkéréshez, kapcsolatfelvételhez szükséges elérhetőségeket régebbi és új megjelenéseihez is megrendelheti. Bővebb információért keresse szerkesztőségünket!

Hol járunk?

Sziráki programturizmus

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG
Szerelemnapok jönnek..........
Szerelemnapok jönnek..........
Szeretne nálunk megjelenni ajánlatával?
PROGRAMOT KÜLDÖK BE
Szeretne online jegyet értékesíteni?
Növelje bevételeit online jegyértékesítéssel! Bővebb információért keresse ügyfélszolgálatunkat!