Nyereményjáték
Játsszon és nyerjen!
Augusztus 20. Állami ünnep Budapest 2016
Hotel Szieszta Sopron - Várjuk a Lövérekben
KeSzeCsüSzoVa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Augusztus 20. Állami ünnep Budapest 2016

Budapest, több helyszínen

Együtt az ország 2016. Évről-évre ünneplés és tiszteletadás vár minket az Államalapítás Ünnepén, augusztus 20-án. Tisztavatás, zászlófelvonás, kitüntetések átadása, családi programok és koncertek, Magyar Ízek Utcája, Mesterségek Ünnepe, ünnepi szentmise és tűzijáték.

További információk

Info:
Cím: Budapest , több helyszínen


Még több a településen (Budapest):

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

Tisztavatás

8.30 - 9.30

Magyarország lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonása és a honvédtisztek avatása

A Magyar Honvédség legkiemelkedőbb és leglátványosabb eseménye a honvédtisztek avatása. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtiszt-jelöltjei az állami vezetők, a szülők, a hozzátartozók és az egész ország nyilvánossága előtt teszik le a tiszti esküt.

Idén 104  fiatal sorakozik fel a Kossuth téren, hogy az ünnepélyes tiszti eskü letételével befejezzék honvédtiszt-jelölti pályafutásukat, és a Magyar Honvédség hivatásos állományának tisztjeivé váljanak. Szolnokról 4 fő légierős (3 fiú és 1 lány), a budapesti századtól 100 fő (87 fiú és 13 lány) tesz esküt. Mindannyian eredményes záróvizsgát tettek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző karán, átvették a diplomájukat, és a történelmi hagyományok szerint kiemelkedő jelentőségű tiszti eskü nyilvános letételével válnak hadnagyokká.

A zenés fegyveres alaki bemutató után a Magyar Honvédség Központi Zenekar, a Díszzászlóalj, majd a Nemzeti Lovas Díszegység a zenekar zenéjére a térre vonul. A történelmi zászlóvivők után a nemzeti lobogót tartó katonák is elfoglalják helyüket.

Az ünnepségen beszédet mond Áder János köztársasági elnök és Simicskó István honvédelmi miniszter.

Helyszín: Budapest 1055, Kossuth Lajos tér

Szent Korona látogatás az Országházban

2016. augusztus 20-án, az államalapítás ünnepe alkalmából nyílt nap lesz az Országházban.

Az érdeklődők 10:00 és 17:00 óra között ingyenesen tekinthetik meg a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát. Az Országház épülete az Alkotmány utca felől közelíthető meg.

A nagy érdeklődésre való tekintettel sorban állás várható.

A megszokott rendben vezetett Országház-látogató csoportok is indulnak a Látogatóközpontból, 9:00 és 17:00 óra között. 

Az Országgyűlési Múzeum 9:00 és 16:00 óra között várja a látogatókat A magyar törvényhozás ezer éve című állandó kiállítás megtekintésére. A Kőtár és az In memoriam 1956 emlékhely és kiállítás 10:00-től 18:00 óráig látogatható.

Helyszín: Budapest 1055, Kossuth Lajos tér - Parlament

Családi programok és koncertek a Clark Ádám téren

Gyerekprogramok, gasztronómiai különlegességek és könnyűzenei fellépők délelőttől egészen az esti tűzijáték kezdetéig

  •     10.00 Gyerekműsor a Buborék Együttessel
  •     11.00 Magyarország Tortája
  •     11.30 Szent István-napi kenyér
  •     16.00 Petruska
  •     17.30 Supernem
  •     19.00 Anna and the Barbies
  •     20.00 Üzenőlánc a Petőfi rádióval

Magyar Ízek Utcája a Lánchíd utcában

Az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségek kísérőrendezvényeként idén hetedik alkalommal szervezik meg a Magyar Ízek Utcáját. Az idei évben is két napon keresztül, augusztus 20-21-én lehet végigkóstolni az ország terményeiből készített finomságokat.

Az idén hetedik alkalommal megszervezett gasztrosétány ars poeticája: válogatott, minőségi magyar alapanyagokból a magyar ízek és receptek felvonultatása, valamint a magyar kézműves élelmiszerek garmadájának bemutatása a Kárpát-medence minél több táját bevonva. Megkóstolható lesz Magyarország Tortája, Magyarország Cukormentes Tortája, és a Magyar Pékség Védjegy címkével ellátott Szent István-napi kenyér is.

Rendezvényünkön Magyarország, a Kárpát-medence és a velünk élő nemzetiségek sokszínű gasztrokultúráját mutatjuk be, ezzel teret adva olyan kiállítóknak, akik minőségi, helyi alapanyagokból készítik el termékeiket.

A résztvevők kiválasztása során az alapanyagokra és a terményekre helyezzük a hangsúlyt. Igyekszünk minél többféle termékkel, illetve terménnyel, minél több őstermelőt bevonni a rendezvénybe. A Magyar Ízek Utcáján számos élelmiszer-előállító is képviselteti majd magát például lekvárokkal, gyógynövénykészítményekkel, gyümölcslevekkel, húskészítményekkel, sajtokkal, kézműves sörökkel, borokkal, valamint pálinkákkal.

Fontos szerepet kapnak a vendéglátók és a konyhák is, akikkel szemben elvárásunk, hogy csak és kizárólag hazai alapanyagokból állítsák elő ételeiket — akár újragondolt formában is.

Az elmúlt években a kiemelt szerepet kapott termékek — mint az eper, a barack vagy éppen a szilva — legemblematikusabb termőhelyeit, régióit, tájegységük gasztronómiáját is bemutattuk. Idén sem lesz ez másképp: a látogatókat most a makói hagyma és a kalocsai fűszerpaprika világába kalauzoljuk el.

A Magyar Pékszövetség számos finomság, helyben sütött különlegesség mellett a hagyományokhoz híven idén is elkészíti „Magyarország kenyerét”. A szakmai együttműködés jegyében ezt a Pékszövetség védjegyével ellátott kenyeret lehet majd elfogyasztani a rendezvényen vásárolt ételek mellé.

A szakmai szervezetek közül a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete is kezdetek óta hozzájárul rendezvényünk sikeréhez, így az Ország tortája verseny győztes süteményének bemutatása idén is kiemelt programja lesz a gasztroeseménynek.

Ugyanitt lehet majd megkóstolni az Ország cukormentes tortáját, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány versenyének legjobbját. Az alapítványnak köszönhetően a tudatos táplálkozás fontossága most is kiemelt szerephez jut.

Mindenkinek javasoljuk felkeresni azon főzők, hagyományőrzők standjait, akik nem professzionális vendéglátósként vesznek részt az eseményen, hanem egy-egy izgalmas és szülőhazájukra jellemző ételt és egyben hagyományt mutatnak be. Így lehet megkóstolni a sokácok szabadtűzön, cserépedényben főtt, babból készült ételét, a szatmáriak paradicsomosan tört kukoricával készített töltött káposztáját, kötött tésztalevesét. Felvidéki asszonyok káposztalevessel és mákos pogácsával készülnek, de lesznek még matyók is, akik a töltött káposzta egy másik változatát hozzák el, valamint híres birkapörköltjükkel képviseltetik majd magukat a karcagiak, amely étel a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti jegyzékén is helyet kapott.

A kézműves kitelepülőket se hagyja ki senki, hiszen standjaiknál gyümölcsboros lekvárral, hollókői házi süteményekkel, marcipánkülönlegességekkel, magkrémekkel, szörpökkel, mézekkel, hazai gyógynövénykészítményekkel és sok más színes dologgal várják az érdeklődőket.

Az üdítő-bódító standoknál a házi szörpön, az ikonikus pálinkákon és a kézműves sörökön túl fröccs formájában kínáljuk Magyarország borrégióinak legfinomabb borait.

A tavalyihoz hasonlóan idén is a Várkert Bazár előtt, pontosabban a Clark Ádám tér és a Döbrentei tér között a Lánchíd utrcában lesz megtalálható Magyarország legszínesebb gasztrosétánya.

Kutyabemutató és -örökbefogadás

Időpont: 2016. augusztus 20-21., 9.00-16.00

Helyszín: Budapest 1013, Clark Ádám tér

Három fajtamentő és örökbefogadó kutyás szervezet programja a Magyar Ízek Utcájában

Magyarország Tortája

2016. augusztus 20., 11.00

A Magyar Ízek Utcája program részeként a Clark Ádám téri színpadon felvágják Magyarország Tortáját, Magyarország Cukormentes Tortáját, valamint a Magyar Pékválogatott bemutatja a kovászolt Szent István-napi kenyér elkészítését.

Idén 43 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, mely méltónak bizonyult a Magyarország Tortája címre.

A szakmai versengés négy fordulós volt: az első körben az anonim nevezett tortákból választott ki a zsűri tíz tortát, a második körben a tízből a három döntőst, majd újrakóstolták a döntős tortákat és a készítőikkel konzultálva javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. Végül a negyedik, utolsó zsűrizési körben újra pontozással választották meg a győztest.

2016-ban Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása, az Őrség Zöld Aranya torta nyerte el az ország tortája díját. A tehetséges fiatal cukrász megvédte címét, hiszen a tavalyi győztes tortát is ő készítette.

Az „Őrség Aranyának” méltán nevezett torta a hagyományos őrségi tökmagolajjal és mandulaliszttel csodálatos ízkombinációt alkot a málnazselével, a fehércsokoládés ganache-sal, valamint a hántolt ostya és tökmag praliné felhasználásával kialakított ropogós réteggel. A különböző textúrák a tökmagolajos tükörzselével fedve izgalmas gasztronómiai élményben részesítik a torta kóstolóját.

Magyarország cukormentes tortája 2016-ban

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által 2012 óta évente megszervezett versenyen a cél nem csupán a cukormentes receptek és technológiák bevezetése a magyar cukrászatokba, hanem a figyelem felhívása az egészséges életmód fontosságára.

Idén az Áfonya hercegnő tortája nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. A győztes tortát a budapesti Tortavár Cukrászda készítette. Pechtol Zsolt cukrászmester édessége nem tartalmaz hozzáadott cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert.

Augusztus 20-ától lehet megkóstolni a tortákat a Magyar Ízek Utcájában és országszerte több száz cukrászdában.

Helyszín: Budapest 1013, Clark Ádám tér

Szent István-napi kenyér

2016. augusztus 20., 11.30

A Magyar Ízek Utcája program részeként a Clark Ádám téri színpadon felvágják Magyarország Tortáját, Magyarország Cukormentes Tortáját, valamint a Magyar Pékválogatott bemutatja a kovászolt Szent István-napi kenyér elkészítését.

A Magyar Pékszövetség 2011 óta minden évben  megrendezi Szent István-napi kenyérversenyét, ahol szakemberekből álló zsűri dönti el, melyik kenyér érdemli azt a kitüntetést, hogy az ország első számú kenyere legyen. A bírálati szempontok között a legfontosabb kritériumok, hogy az új kenyér adalékoktól mentes, természetes, egészséges, jellegzetesen magyar, tökéletes ízű, illatú, állagú, vastag héjú, frissességét hosszan megőrző legyen.

Idén versengés helyett az összefogás jegyében született meg az az új kenyér, amely a hagyományos ízvilágot ötvözi a mai kor elvárásaival és a Magyar Pékség Védjegy címkével ellátott valamennyi pékségben elérhető lesz.

A 2016. évi Szent István napi kenyér új búzából készült, kovászos technológiával, pékmesterek által, kellő szakértelemmel és gondossággal magyar pékségben készült, magyar munkaerővel előállított friss és ízletes vekni.

A Pékségek Seregszemléjén sok további hazai péksütemény is megjelenik, amelyek nemcsak ízletesek, hanem egészségesek, magas tápértékkel, a legkiválóbb minőséggel és kiváló ár-érték aránnyal rendelkeznek. Közülük is kiemelkedik a foszlós kalács, a Pékmesterek kenyere, a kovászos zsemle, a rongyos kifli, valamint a tepertős pogácsa, amelyet az Európai Bizottság is felvett a hagyományos különleges termékek listájára.

Helyszín: Budapest 1013, Clark Ádám tér

Mesterségek Ünnepe a Budai Várban

A hazai hagyományőrzés és nemzetközi kézművesség fesztiválja 30. évfordulóját ünnepli. A rendezvény fő témája idén a játék, díszvendég Üzbegisztán, de számos további országból is érkeznek kézműves mesterek, ezzel is jelezve a fesztivál megújulását a jubileum alkalmából.

A résztvevő 52 népművészeti egyesület közel 100 játékműhellyel, játszóházzal várja a látogatókat. A Mesélő Mesterek programsorozaton olyan népművészekkel lesz beszélgetés, akik mind a 30 fesztiválon részt vettek.

SZOMBAT, AUGUSZTUS 20. 

10 óra   Friss – A Magyar Dudazenekar koncertje
11 óra  Csiteri-csiteri csütörtök – Korpás Évi és zenekarának gyermekkoncertje 
12 óra   Havasréti Pál és Szokolay Dongó Balázs
13 óra  Fitos Dezső Társulat: Falusi színek 
14 óra   Bognár Szilvia és Kónya István lantművész
15 óra  Hajtva, húzva, tűrve, fűzve – Nemes Szilvia a Magyar Állami Népi Együttes táncművésze és az Imágó Tánc Társulat előadása 
16 óra   40 éves a Téka Zenekar
17 óra  Hazakísérlek – Gyergyó  régi népzenéjéből – Berecz András és zenekara 
18 óra   Széles András citeraművész és Berta Alexandra
19 óra  Kiss Ferenc – Kiss Anna: Leánydícsérő (Szalóki Ági, Bognár Szilvia és Paár Júlia közreműködésével) 
20 óra   Magyar dudazenekar a tűzijátékig…
21 óra  Téka Táncház 

VASÁRNAP, AUGUSZTUS 21. 

10 óra  Körforgás – Szalóki Ági családi koncertje 
11 óra   Agócs Gergely és Agócs Julianna
12 óra  Vendégünk Kína: báb, zene, tánc Shanxi és Guizhou tartományokból 
13 óra   Csercsel Énekegyüttes
14 óra  A Magyar Dudazenekar koncertje   Ünnepi Díjátadó
15 óra   Amerre én járok – Kubinyi Júlia, Kurdi Gábor és Pusko Gábor koncertje
16 óra  Örvénylő – a Fonó Zenekar koncertje 
17 óra   Szilágyi Áron és a Zoord
18 óra  Parno Graszt koncert 

Újvilágkert:

Pihenőkert – Mesében, muzsikában rejtezve –  Környei Alice babajátszója

Aratómenet a Szent György tértől és kenyéráldás a Szent István szobornál

2016. augusztus 20. 14.30 Arató felvonulás, 15:00 – Kenyérszentelés

A kenyéráldásra hagyományos aratómenet indul 14 óra 30 perckor a Szent György térről (Budapest 1014, Budai Vár) a Szent György utca - Dísz tér – Tárnok utca – Szentháromság tér útvonalon. A Mesterségek Ünnepe kézműves mesterei valamint táncos és zenész résztvevői népviseletbe öltözve, aratókoszorúikkal és a szentelésre készített új kenyérrel vonulnak a Szent István-szoborhoz.

Az ünnepségen beszédet mond Dr. Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere. Ünnepi áldást mond Fejes Csaba, a Mátyás templom káplánja.

A műsorban közreműködik: Szalóky Ági (ének), Szokolay Dongó Balázs, Havasréti Pál (zenészek)

Ünnepi Szentmise és Szent Jobb körmenet a Szent István Bazilikánál

A főtemplom előtt szentmisét mutat be Erdő Péter bíboros, szentbeszédet mond Josip Bozanič bíboros, zágrábi érsek. A szertartás a Szent Jobb-körmenettel zárul. Szent István jobb karjának kézfejereklyéjét a honvéd koronaőrség hordozza, előtte vonulnak a körmenetben az Apostoli Szentszék által elismert lovagrendek, Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius és a püspöki konferencia tagjai, utána Erdő Péter bíboros, a közjogi méltóságok és állami tisztségviselők, majd a plébániák zarándokcsoportjai.

Útvonal: Szent István tér - Zrínyi utca - Október 6. utca - József Attila utca - Széchenyi tér - Zrínyi utca - Szent István tér

17.00

Szent István jobb karjának kézfejereklyéjét a honvéd koronaőrség hordozza, előtte vonulnak a körmenetben az Apostoli Szentszék által elismert lovagrendek, Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius és a püspöki konferencia tagjai, utána Erdő Péter bíboros, a közjogi méltóságok és állami tisztségviselők, majd a plébániák zarándokcsoportjai.

A Szent Jobb 9 órától 13 óráig látogatható a Bazilikában.

A téren található nyilvános szektorok ülőhelyei 15 órától szabadon elfoglalhatóak a Zrínyi és a Sas utca felől.

Ünnepi tűzijáték

2016. augusztus 20. 21.00 - 21.30

Az augusztus 20-i rendezvénysorozat elmaradhatatlan eleme a sok tízezer érdeklődőt vonzó esti tűzijáték a Petőfi Rádió zenei aláfestésével.

A tűzijáték-rakétákat a Lánchídról, a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti Duna-szakaszról, a Gellért-hegyről valamint az Erzsébet hídról indítják.

Az ünnepi fényjáték a hagyományokhoz híven este 21 órakor kezdődik. A  nézők számára idén a Duna-part pesti oldalán a Parlament déli tornya és a Szabadság híd közti területről ( az Id. Antall József rkp., Jane Haining rkp. és Pesti alsó rkp.), míg a budai oldalon a Battyhány tér és az Erzsébet híd közötti területről (a Sztehlo Gábor rkp. és Friedrich Born rkp. vonaláról), ill. a Tabánból nyílik majd élvezhető látvány.

Az elsődleges látványközpont a Duna mindkét oldalán a Lánchíd és Erzsébet híd közötti rakpartokon lesz, innen lehet a legtökéletesebben élvezni a tűzijátékot.

A tűzijáték színeiben a piros-fehér-zöld látványblokkok mellett az Európai Uniót jelképező kék és sárga elemek lesznek láthatóak, valamint a kék szín szimbolizálja még a Duna folyót, a fináléban pedig az ezüst és arany színek a Szent Koronát. Kísérőzeneként az István, a király című rockopera újrahangszerelt részletei lesznek hallhatók a 2008-as A Társulat előadóinak tolmácsolásában.

Helyszín: Budapest, látványközpont a Lánchíd és az Erzsébet híd között

Véradás

A Magyar Vöröskereszt önkéntes véradást szervez a Parlamenttel szemben az Alkotmány utcában egy kifejezetten erre átalakított, speciális kamionban.

Időpont: 2016. augusztus 20., 11.00-19.00

Helyszín: Budapest 1055, Alkotmány utca

A véradás kiemelten fontos napjainkban. Minden véradó 3 beteg emberen segít. Amennyiben Ön is csatlakozna az önkéntes véradók egyre népesebb táborához, kérjük, feltétlenül hozza magával személyi igazolványát (vagy jogosítványát, vagy útlevelét), valamint TAJ kártyáját és lakcímkártyáját.

A véradás előtt fontos, hogy megfelelően étkezzen és sok folyadékot fogyasszon!

Véradásra jelentkezhet minden egészséges 18-60 éves korú felnőtt, rendszeres véradóknál maximum 65 éves korig.

Köszönjük, hogy Ön is segít!

Forrás: augusztus20.kormany.hu


Megjegyzés az időpontokhoz:

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

Még több a településen (Budapest):

◄ Vissza

Partnereink: Interticket - jegy.hu Observer