Próbálja ki a vezetés új korszakát! Jelentkezzen tesztvezetésre!
Próbálja ki a vezetés új korszakát! Jelentkezzen tesztvezetésre!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Felhőtlen pihenés Zamárdiban: közvetlenül a magyar tenger partján
Felhőtlen pihenés Zamárdiban: közvetlenül a magyar tenger partján
Soproni nyári élmények: Kedvező árú mini szünidő Sopronban!
Soproni nyári élmények: Kedvező árú mini szünidő Sopronban!
Pünkösdi programokra hívjuk és várjuk!
Pünkösdi programokra hívjuk és várjuk!

Balatoni Múzeum programok, kiállítások 2019 Keszthely

2019. május 23.

Vegyen részt programjainkon, látogasson el egy igazán család- és gyermekbarát múzeumba! Csobbanjon a kultúrába a Balatoni Múzeumban, a „magyar tenger” múzeumában! Élményközpontú, interaktív tárlatainkon megismerkedhet a Balaton-vidék változatos élővilágával, gazdag múltjával, és a balatoni hajózás történetével is. Elmerülhet a „Boldog békeidők” fürdőinek világában, vagy akár az 1970-es és 80-as évek balatoni nyaralásainak emlék- és használati tárgyai keltette nosztalgikus hangulatban is.

Balatoni Múzeum programok, kiállítások 2019 Keszthely

Programok

2019. május 23. 17:30
Lóczy Lajos "A Balaton földrajzi és társadalmi állapotainak leírása" című kötete legújabb kiadásának bemutatója

A három évtizeden át tartó Balaton-kutatás eredményeit 32 nagy monográfiában tették közzé az 1900-as évek elején. Ez a magyar tudomány történetének egyik kimagasló teljesítménye. A tudományos monográfiák azonban nem voltak alkalmasak arra, hogy az érdeklődő nagyközönség tájékozódni tudjon belőlük. Ezért Kvassay Jenő felkérte Lóczy Lajost, hogy készítsen el egy rövid és közérthető összegzést, amely a kutatás alapján tartalmazza a Balatonra vonatkozó legfontosabb ismereteket.

Így született meg 1920-ban ez a kevéssé ismert, mintegy 250 oldalas, fényképekkel és ábrákkal gazdagon illusztrált könyv, amely széles áttekintést ad a Balatonról. A szöveget maga Lóczy Lajos írta, az egyes fejezetek lényegében a megfelelő monográfiák kivonatai, könnyed, lendületes stílusban. A könyv ma is érdekes olvasmány, hiszen ez a Balaton egyik leginkább sokoldalú bemutatása. Az egyes témák ismeretanyagán túl, az olvasó előtt kirajzolódik Lóczy Lajos és munkatársainak elképesztő munkabírása, szigorú elvárásai, és a tó iránti rajongásuk.

A kötetet bemutatja: Lóczy István

A rendezvényen a könyv megvásárlására is lesz lehetőség. A kötet kedvezményes ára: 3.200 Ft

A rendezvényen való részvétel ingyenes.

2019. június 2. 14:00
Kiállításmegnyitó: "Mindig nyíló virágok..." - a Zsolnay-lányok néprajzi gyűjteménye

Zsolnay Teréz és Zsolnay Júlia néprajzi örökségét mutatja be a 2019. június 2-án 14 órakor nyíló kiállítás, mely a pécsi Janus Pannonius Múzeum néprajzi gyűjteményének anyagát tárja az érdeklődők elé.

Zsolnay Teréz - 1870-es években kezdődő - gyűjtéseinek köszönhetően egy mintegy 10.000 darab népi textilből és 150 népi kerámiából álló gyűjtemény alakult ki, mely  a magyar és nemzetiségi népi kultúra egykori tárgyi világát, népművészeti forma- és mintakincsét tárja elénk. Ez az anyag a második világháborút követően 1949. decemberében került Mattyasovszky-Zsolnay Margit kérésére a Pécsi Néprajzi Múzeumba, letétbe - ennek köszönhetően Magyarország második legnagyobb múzeumi népi textilgyűjteménye jött létre. A múzeum úgynevezett “Zsolnay-gyűjteményének” egy részét képezik a kiállításunkon bemutatott főkötők, amelyek kivételességük, archaikus mivoltuk okán nehezen sorolhatók be a hagyományos néprajzi kategóriákba - s talán éppen ezért nem került sor mindezidáig azonosításukra, konzerválásukra, publikálásukra és bemutatásukra sem.

A kiállítás megidézi azt a kulturális és történeti hátteret, amely a Zsolnay nővéreket körülvette, és amely Terézt a népi tárgyak gyűjtésére inspirálta. Bemutatja többek között azt is, mi a jelentősége Zsolnay Teréz és Júlia munkásságának, nagyobb hangsúlyt helyezve Teréz néprajzi gyűjtéseire, a gyűjtött tárgyak másodlagos felhasználására, a mintakincs továbbélésére és a korban egyre népszerűbb népművészeti kiállításokon való szereplésére.  A látogatók megismerhetik a kutatás eddigi eredményeit e különleges tárgycsoport eredetét és használatát illetően, a készítés technikáját, s a viselés módját is.

A kiállítás kurátora: Burján István, etnográfus főmuzeológus, Janus Pannonius Múzeum, Néprajzi Osztály

Kiállításmegnyitó

Időpont: 2019. június 2. vasárnap, 14 óra

Helyszín: Balatoni Múzeum, aula

Program:

Köszöntőt mondanak:

Ruzsics Ferenc, Keszthely Város polgármestere,

Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója

A kiállítást megnyitja: Burján István, etnográfus főmuzeológus, Janus Pannonius Múzeum, Néprajzi Osztály

Közreműködik: A Bodzavirág Népdalkör, Alsópáhok

2019. július 13. 16:00
XII. Országos Kerámia és Gobelin Biennále megnyitója

2019. július 13-án, szombaton 16 órakor nyílik a Balatoni Múzeum Dísztermében a XII. Országos Kerámia és Gobelin Biennále. Az idei kiállításra az ismert mondás „Navigare necesse est…” (evezni muszáj) jegyében várják az alkotásokat a gobelin és keramikusművészektől.

Az 1997-ben indult Pelso kiállítás sorozat a római korban itt élők kultúráját, hétköznapjait és ünnepeit kívánta a művészet valóságértelmezésével gazdagítva bemutatni, lehetőséget adva a művészeknek tág asszociációkra. Az idei tárlaton a textil és kerámia művek ismét együtt szerepelve reprezentálhatják művészetünk harmonikus sokszínűségét.

Időszaki kiállítások

Csiszár Elek festőművész életmű kiállítása

Tárlata 2019. március 9. és május 18. között tekinthető meg a Balatoni Múzeumban.

Csiszár Elek Keszthelyen született, és rövid budapesti megszakításokkal itt is lakott 1959-ig. A jelenleg Siófokon élő művész eddigi életét tehát közvetlen a Balaton közelében töltötte. Így nem véletlen, hogy a tó és annak környezete, tájképi és emberi világa folyamatosan megtalálható képein. 

Kelemenné Mészöly Laura festőművész emlékkiállítása

A tárlat megtekinthető 2019. május 4-től július 4-ig.

Az 1991-ben elhunyt festőművész idén, 2019-ben lenne 100 éves. Centenáriumi emlékkiállításán életműve fontosabb alkotásait, valamint az 1950-60-as évek után készült, keszthelyi, gyenesdiási, szigligeti tájakat, s a Balaton sokszínű arcát ábrázoló rajzait, festményeit is felsorakoztatja a Balatoni Múzeum kiállítása.

A festészet történetében a tájképfestés önálló műfajként viszonylag rövid időre, nagyjából négy évszázados múltra tekinthet vissza.

Ez alatt az időszak alatt sokan, sokféle megközelítéssel, sokféle szándékkal választották ezt a témát. Volt, aki pusztán dokumentálni kívánta a szeme elé táruló pompás látványt, mások romantikus hevülettel a szélsőségeket keresték, megint mások a formákat többé vagy kevésbé feloldva a színek és a hangulatok megörökítésére törekedtek. A táj lehetett az elvágyódás kívánt, ideális helyszíne, lehetett ember-nemjárta, misztikusan ismeretlen közeg, vagy lehetett belső érzések, emóciók kivetítésének médiuma. A hozzá való viszonyulás az adott kor szellemi áramlatait is tükrözi, hiszen az éppen uralkodó felfogástól csak kevesen képesek elvonatkoztatni.

Mészöly Laura számára a táj, a szabad levegő az a természetes közeg, ami nélkül egyikünk sem tud létezni. Isten tökéletes ajándéka az ember számára, ami létének forrása, életének táplálója. A természetben a művész a világnak az ember által még meg nem rontott szeletét látja, amely mindig pozitív kisugárzást kelt benne, és amelyhez különös poézissel közeledik. Tájképein egyszerre törekszik a látvány, az atmoszféra és a hangulat visszatükrözésére, és mindezt bizonyos emelkedettséggel teszi. Személyes jó ismerősének, s egyben mindennapjai környezetének érezzük a Balaton fodrozódó tükre mögött kéklő szelíd hegyeket, a zöldellő fák levelei között átszűrődő, csiklandozó napsugarakat vagy az erdei utat magába szippantó őszi ködöt.

E tájak, vagy intim tájrészletek mindenkor hordoznak egy csipetnyi titokzatosságot is, éppen csak annyit, hogy a teljes kitárulkozás helyett megmaradjon némi belső varázsuk és titokzatosságuk, mint olyan helyszíneké, ahol az ember közvetlenül csodálhatja a teremtő Isten keze nyomát.

(Kostyál László)

Fiatal tehetségek a „Sokszínű múzeumban”

A 2019. május 15-én 14 órakor nyíló kiállítás a keszthelyi Zöldmező Utcai Általános Iskola diákjainak munkáit mutatja be.

A tárlat a Balatoni Múzeum EFOP-3.3.2-16-2016-00123 kódszámú „A sokszínű múzeum”  elnevezésű pályázatához kapcsolódik. A projekt során a gyerekek - többek között - kézműves szakkörökön is részt vettek, és Simon Edit és Bordácsné Kishonti Erika népi iparművészek vezetésével különféle használati- és dísztárgyakat készítettek.

A kiállítás 2019. május 25-ig tekinthető meg a Balatoni Múzeum aulájában.

Forrás: Múzeum honlapja és közösségi oldala


2019.05.23.
2019.06.02.
2019.07.13.
Találatok száma: 11

BonVital Wellness & Gastro Hotel - felnőttbarát szálloda Hévíz

BonVital Wellness & Gastro Hotel - felnőttbarát szálloda Hévíz

A BonVital Wellness & Gastro Hotel - felnőttbarát szálloda Hévíz belvárosában várja a pihenni vágyó vendégeket. A négycsillagos szálloda szeptembertől csak 14 éven felüli gyermekeket fogad. A gasztronómia, a wellness és a gyógyászat harmonikus egyvelegével szállodánk egyedi színfoltként jelenik ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda

Hotel Palace Hévíz****

Hotel Palace Hévíz****

Hotel Palace**** Hévíz - wellness hotel Hévíz belvárosában. A Palace Hotel 165 tágas, légkondicionált kétágyas szobát és apartmant kínál, melyek többsége erkéllyel is rendelkezik. Szállodánkban a hangsúlyt vendégeink kényelemére és kiszolgálására helyezzük. Totális kikapcsolódásra és ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda

Kehida Termál Hotel****

Kehida Termál Hotel****

A Kehida Termál Hotel****, Hertelendy Ház**** és az Élményfalu*** változatos szobatípusokat kínál wellness hétvégék, családi üdülés, gyógykúrák idejére. Családbarát szállodánk maximális kényelmet biztosít kisgyermekkel érkezők számára. Szállodánk a gyógyfürdő és élményfürdővel közvetlen ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda

Hunguest Hotel Panoráma Hévíz

Hunguest Hotel Panoráma Hévíz

A világhírű hévízi gyógytó közvetlen szomszédságában található Hunguest Hotel Panoráma Hévíz szálloda egész évben várja a kikapcsolódni, gyógyulni vágyó vendégeket. A szállodát a Szent András Reumakórház és Gyógycentrummal fedett folyosó köti össze. Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda

Hotel Panoráma Balatongyörök***+

Hotel Panoráma Balatongyörök***+

Balatoni szállodánk parkkal, belső zárt gépkocsi parkolóval a gyermekek részére játszótérrel, játszószobával biztosít kellemes, nyugodt pihenést vendégeinek. Családi szobáink két helyiségesek, egyedileg légkondícionálhatók, erkélyesek, fürdőszobával, rádióval, televízióval, hűtővel, telefonnal ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda

Várvölgy Panzió - Resch

Várvölgy Panzió - Resch

Várvölgyön a Keszthelyi-hegység lankáin várjuk pihenni vágyó vendégeinket Várvölgy Panzióban. A településtől kb. 600 méterre, átmenő forgalom nélkül élvezhetik az erdő hangjait és a csodálatosan festői panorámát. A panzióban 2 ágyas, 3 ágyas, 4 ágyas szobák, illetve 3 lakosztály van, melyekhez ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda

Hotel Spa Hévíz **** / ***

Hotel Spa Hévíz **** / ***

A Hotel Spa Hévíz - az egyedülálló Hévízi Gyógytó szállodája - a város szívében válik az Ön otthonává. A gyógytó szomszédságában, klasszicista stílusban épült szállodánk, amely légkondicionált és nemdohányzó wellness hotel 54 szobával. Patinás hangulatú virágos sétány, évszázados platánfák élmények ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda

Hunguest Hotel Helios Hévíz

Hunguest Hotel Helios Hévíz

Hévízen, a világhírű gyógytótól 500 m-re egy csodálatos természetvédelmi wellness parkban várja vendégeit a Hunguest Hotel Helios Hévíz, ahol saját gyógyászati részleg, egészségügyi személyzet és fedett termálvizes medence várja a gyógyulni vágyókat. A szálloda Anna épülete 150 klimatizált, ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda

Kék Vendégház Gyenesdiás

Kék Vendégház Gyenesdiás

A Kék Vendégház millió meglepetést tartogat vendégei számára. Az új építésű panzióban tizenkettő tágas, modern berendezésű apartaman várja a látogatókat, amelyek mindegyikéhez fürdőszoba, wc, televízió, erkély/terasz, illetve minibár tartozik, illetve 5 apartmanunk klimatizált. Az bőséges és ízletes ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda

Balatontourist Berény Naturista Kemping

Balatontourist Berény Naturista Kemping

A Balaton legnagyobb és legrégebbi tradíciókkal rendelkező naturista kempingje. Az 1990 óta üzemelő 5,5 hektáros naturista kemping a naturista stranddal természetes környezetben, nádasokkal övezett területen található. 2009-től a Balatontourist hálózatának tagja. Befogadóképessége 1600 fő. A ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda

1 2   


A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


IQ Drive Roadshow

Közeli ajánlatok

A Balaton Napja 2019
A Balaton Napja 2019
  • Keszthely
2019. június 1. 14:00
Keszthely Triatlon 2019
Keszthely Triatlon 2019
  • Keszthely
2019. június 15.
Keszthely Múzeumok Éjszakája 2019
Keszthely Múzeumok Éjszakája 2019
  • Keszthely
2019. június 22.

Figyelmébe ajánljuk!

Balatoni Múzeum
Balatoni Múzeum
  • Keszthely

Ez is érdekelheti!

Magyar Nemzeti Múzeum
Magyar Nemzeti Múzeum
  • Budapest
  • VIII. kerület
MTM Mátra Múzeuma
MTM Mátra Múzeuma
  • Gyöngyös

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Legjobb élmények

Múltunk játékai, a játékgyártás utóbbi száz éve a Játékmúzeumban.
Történelmi panoptikum, magyar királyok, fejedelmek, hadvezérek, költők és írók
Fél évezred kínzásai a Középkortól az Újkorig,Távol-Kelettől Amerikáig
A világon egyedülálló makett tengeri csigákból.
Középkori erotikus panoptikum csak 16 éven felülieknek!
13.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket