FitBalance ingyenes őszi sport- és életmód fesztivál Budapesten a Papp László Sportarénában!
FitBalance ingyenes őszi sport- és életmód fesztivál Budapesten a Papp László Sportarénában!
Vidéki Hagyományok és Ízek Vására a Vajdahunyad várában
Vidéki Hagyományok és Ízek Vására a Vajdahunyad várában
A legszelídebb motorosok felvonulása, várjuk a családokat Budapesten a Hősök terére!
A legszelídebb motorosok felvonulása, várjuk a családokat Budapesten a Hősök terére!
Látványos tudományos fesztivál Budapesten!
Látványos tudományos fesztivál Budapesten!
Hagyományőrző disznóvágás bemutatók, óriási kolbászvásár, családi programok!
Hagyományőrző disznóvágás bemutatók, óriási kolbászvásár, családi programok!
Tekintse meg kiemelt esemény listánkat!
Tekintse meg kiemelt esemény listánkat!

Balatoni Múzeum programok, kiállítások 2019 Keszthely

2019.09.14. - 11.09.

Vegyen részt programjainkon, látogasson el egy igazán család- és gyermekbarát múzeumba! Csobbanjon a kultúrába a Balatoni Múzeumban, a „magyar tenger” múzeumában! Élményközpontú, interaktív tárlatainkon megismerkedhet a Balaton-vidék változatos élővilágával, gazdag múltjával, és a balatoni hajózás történetével is. Elmerülhet a „Boldog békeidők” fürdőinek világában, vagy akár az 1970-es és 80-as évek balatoni nyaralásainak emlék- és használati tárgyai keltette nosztalgikus hangulatban is.

A legszelídebb motorosok felvonulása, várjuk a családokat Budapesten a Hősök terére!

Programok

Kiállításmegnyitó - Castrum Virtuale - Időutazás a fenékpusztai római erődben
2019. szeptember 14. 17:00

A kiállítást megnyitja:

Prof. Dr. Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora

Köszöntőt mond:

Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere

Dr. Müller Róbert, a Balatoni Múzeum nyugalmazott igazgatója

Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója

Prof. Dr. Matthias Hardt, a lipcsei Kelet-Közép-Európai Történet- és Kultúratudományi Leibniz Intézet (GWZO) osztályvezetője

Prof. Dr. Christian Witschel, a heidelbergi egyetem professzora

PD Dr. Heinrich-Tamáska Orsolya, a lipcsei Kelet-Közép-Európai Történet- és Kultúratudományi Leibniz Intézet (GWZO) munkatársa

Dr. Roland Prien, a heidelbergi egyetem munkatársa

Kulturális Örökség Napjai 2019
2019. szeptember 21-22.

Programok:

2019. szeptember 21. szombat

10:00-11:00 Tárlatvezetés a Castrum Virtuale - Időutazás a fenékpusztai római erődben" című kiállításban

Vezeti: Havasi Bálint régész, múzeumigazgató

10:00-16:00 Kockajátszóház - Építs fel legóból egy római erődöt! A játszóházban való részvétel díja 900 Ft/fő.

15:00-16:00 Tárlatvezetés a Castrum Virtuale - Időutazás a fenékpusztai római erődben" című kiállításban

Vezeti: Havasi Bálint régész, múzeumigazgató

2019. szeptember 22. vasárnap

16:00-17:00 Tárlatvezetés a Castrum Virtuale - Időutazás a fenékpusztai római erődben" című kiállításban

Vezeti: Havasi Bálint régész, múzeumigazgató

17:00-21:00 A Keszthelyi Városvédő Egyesület előadásai

2019. szeptember 21-én, múzeumi nyitvatartási időben a "Castrum Virtuale - Időutazás a fenékpusztai római erődben" című kiállítás INGYENESEN megtekinthető.

  • Múzeumok Őszi Fesztiválja a Balatoni Múzeumban

A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából idén hat alkalommal várunk kicsiket és nagyokat a múzeumba. A programsorozat keretében egy régész-numizmata és egy restaurátor szemszögéből mutatjuk be az év elején napvilágra került "rejtélyes gyűjteményt", egy keszthelyi zsidó család elrejtett ékszer- és éremgyűjteményét. Emellett természetesen idén is várjuk a kreatív tevékenységek és az őszi hagyományok iránt érdeklődőket, s gondoltunk a költészetben csendesen elmélyülni vágyókra is....

TANÁROK NAPJA - Múzeumpedagógiai börze

2019. szeptember 25.

14:30-16:00

Szeretettel várjuk rendezvényünkre mindazokat a pedagógusokat, akik érdeklődnek a múzeum mint „tudástár”, a múzeumi gyűjteményekben rejlő oktatási lehetőségek iránt. A börze fő céljai, hogy a pedagógusok és a muzeológusok megismerhessék egymást, s bemutassuk gyűjteményeinket, a bennük rejlő lehetőségeket.

Hisszük, hogy a céljaink közösek: az iskolákban és a múzeumban is lehetővé tenni a minél élményszerűbb ismeretátadást; elérni, hogy a gyerekek lelkesen, örömmel tegyék magukévá az új ismereteket. A találkozó során szeretnénk áttekintést adni szerteágazó gyűjteményeinkről, azok összetételéről, ezáltal mintegy kapaszkodókat nyújtani a tanárok számára.

Konkrét ötleteket is adunk: a gyűjteményeket legjobban ismerő szakemberek kiemelve egyes tárgyakat, tematika vagy korszak szerint válogatott kisebb tárgyegyütteseket bemutatják azt is, miként lehet azokat szorosan a tananyaghoz kapcsolni, rendhagyó – akár kitelepült – múzeumi foglalkozás keretében bemutatni.

Szeretnénk megkönnyíteni ezáltal a múzeumi órák beépülését a helyi és környékbeli iskolák éves menetrendjébe, az órák tanagyagába, s elérni, hogy a környékbeli oktatási intézmények pedagógusai bátra(bba)n keressék muzeológusainkat, ha szeretnék kiegészíteni, élményszerűbbé tenni a tanórákat.

EGY REJTÉLYES GYŰJTEMÉNY - Numizmatikai előadás

2019. szeptember 28.

17:00-18:30

2019. februárjában egy több mint 2700 darabból álló, felbecsülhetetlen értékű éremleletet fedeztek fel egy keszthelyi ház pincéjében. A gyűjtemény május óta időszaki tárlaton megtekinthető a Balatoni Múzeumban, s tudományos feldolgozása is megkezdődött.

E hosszú folyamat még nem zárult le, számos kérdés vár válaszra a „kincslelet” eredetét, történetét és összetételét illetően. A kiállítás zárását követően, a nagy érdeklődésre való tekintettel rendezvényünk keretében szeretnénk megismertetni az eddigi eredményeket, s lehetőséget adni a numizmatika iránt érdeklődőknek, hogy közelebbről is megismerjék ezt a különleges együttest. Programunk egyúttal lehetőséget ad a helyi és környékbeli éremgyűjtők találkozására, eszmecseréjére is.

Dr. Redő Ferenc, éremleletekre szakosodott régész, a gyűjtemény kutatója előadása a laikusok és a szenvedélyes gyűjtők számára is tartogat izgalmas és figyelemre méltó információkat e „titokzatos gyűjteményről”.

EGY KÖZÖSSÉG MÚLTJA - Zsidó emlékek Keszthelyen - Városnéző séta

2019. október 20.

14:30-18:00

A Balatoni Múzeum évről évre szervez játékos városismereti, városfelfedező programokat. A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében idén „Rejtélyes gyűjtemény – Egy keszthelyi zsidó család megmentett öröksége” című kiállításunkhoz kapcsolódóan Keszthely zsidó emlékeit, a helyi zsidósághoz köthető épített örökséget fedezzük fel.

Sétánk során a keszthelyi hitközség vezetője megmutatja a zsinagóga eldugott épületét és kertjét, ahol megismerkedhetünk a Bibliában szereplő növényekkel, és megnézhetjük a Genezáreti-tó kicsinyített mását is.

A program második felében az ugyancsak kevéssé ismert helyen található zsidó temetőben kalauzolja az érdeklődőket a hitközség vezetője, s mesél a sírkövekről, a közösség temetkezési szokásairól.

Tartson velünk, fedezzük fel együtt e rejtett kincseket, épített és szellemi örökségünket!

AZ ÉREMRESTAURÁLÁS TITKAI - Restaurátor szakmai bemutató

2019. október 26.

16:30-17:30

A restaurátor különleges, sokak számára érdekes munkája áll programunk középpontjában. A Balatoni Múzeum restaurátora bemutatójában megismerkedhetünk a „Rejtélyes gyűjtemény – Egy keszthelyi zsidó család megmentett öröksége” című kiállításon bemutatott, ez év februárjában előkerült többezer darabot számláló éremlelet restaurálásának folyamatával.

A szakember a szakma számos titkáról fellebbenti a fátylat: bemutatója során nem csak az érmek, de a régészeti feltárások során előkerülő különböző korú és típusú fémek restaurálási módszereivel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

SZÜNETELJ A MÚZEUMBAN! – Családi délután

2019. november 2.

14:00-17:00

A rohanó hétköznapok után jó egy kicsit megpihenni, együtt lenni. Az őszi szünet a családoké, érdemes kihasználni, tartalmasan tölteni. Ebben segít a Balatoni Múzeum!

Novemberi családi napunk programját úgy állítottuk össze, hogy az a felnőttek és a gyerekek számára is érdekes, szórakoztató legyen.

Néprajzi gyűjteményünk számos olya tárgyat őriz, melynek fontos szerepe volt régen az év ezen időszakában. Néprajzkutatónk segítségével felidézzük az év ezen időszakához kapcsolódó, hagyományos mezőgazdasági munkákat, s a természet őszi ajándékait is magunk köré gyűjtjük.

Míg a gyerekeket a ragasztás, az alkotás köti le, készítik az őszi termésekből a díszeket, ajándékokat, addig a felnőttek gyűjteményünk tárgyain keresztül visszatekinthetnek nagyszüleik életébe.

KESZTHELYI KÖLTŐK ŐSZI TÉMÁI - Irodalmi találkozások

2019. november 9.

16:30-18:00

Keszthelyt iskolavárosként szokták aposztrofálni, de akár az irodalom városa is lehetne.

A 17. század első felében ugyanis a kor költői Keszthelyen gyűltek össze a mecénás, Festetics György gróf támogatásával, hogy egymás munkásságát megismerjék. Irodalmi estünkön a résztvevők megismerkedhetnek a keszthelyi kötődésű tollforgatók verseivel őszt idéző költeményeik tükrében.

A vereseket válogatja, és a poéták munkásságát ismerteti Németh István Péter költő, irodalomtörténész.

Időszaki kiállítások

  • Castrum Virtuale - Időutazás a fenékpusztai római erődben

kiállítás a Fenékpusztán 2006 óta folyó új kutatásokból kiindulva a késő ókori erőd és épületei 3D-es rekonstrukciójára vállalkozik és egy jövőbeli régészeti park vizióját vázolja fel. 

Fenékpuszta nemzetközi hírnevét elsősorban nem késő romai emlékeinek köszönheti, hanem annak, hogy itt az avar korig (7. századig) a helyben maradt provinciális lakosság megőrizte római hagyományait és keresztény hitét, kapcsolataik mindvégig kimutathatók a mediterrán világ felé.

A terület már közel 150 éve kutatott, mégis mind a mai napig újabb és újabb titkait sikerül megfejtenünk. 2009-ben magyar és német együttműködésben, a zalaegerszegi Göcseji Múzeum, a keszthelyi Balatoni Múzeum továbbá a lipcsei Kelet-Közép-Európai Történet- és Kultúratudományi Intézet (GWZO Leibniz-Institut) és Heidelbergi Ruprecht Karl Egyetem bevonásával újra indultak a tervásatások a Kr. u. 4. században épült római erőd területén, környékét pedig tájrégészeti módszerekkel vizsgálták.

A kiállítás keretében ezen új kutatások eredményeinek és leleteinek bemutatásán túl egy lehetséges jövőképre és hasznosításra is javaslatot teszünk. Fenékpuszta mind a mai napig javarészt beépítetlen területe kiváló lehetőséget nyújt a régészeti emlékek sokoldalú bemutatására. A kiállítás egyrészt az erőd hajdani védrendszerét és épületeit varázsolja újjá modern digitális módszerekkel 3D-rekonstrukciók formájában; másfelől pedig egy régészeti park megvalósítására közvetít időszerű koncepciókat.

A tárlat 2019. szeptember 14-től 2020. március 1-ig látogatható.

Forrás: Múzeum honlapja és közösségi oldala


2019.09.14. - 2019.11.09.
Találatok száma: 9

BonVital Wellness & Gastro Hotel - felnőttbarát szálloda Hévíz

BonVital Wellness & Gastro Hotel - felnőttbarát szálloda Hévíz

A BonVital Wellness & Gastro Hotel - felnőttbarát szálloda Hévíz belvárosában várja a pihenni vágyó vendégeket. A négycsillagos szálloda szeptembertől csak 14 éven felüli gyermekeket fogad. A gasztronómia, a wellness és a gyógyászat harmonikus egyvelegével szállodánk egyedi színfoltként jelenik ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Hotel Palace Hévíz****

Hotel Palace Hévíz****

Hotel Palace**** Hévíz - wellness hotel Hévíz belvárosában. A Palace Hotel 165 tágas, légkondicionált kétágyas szobát és apartmant kínál, melyek többsége erkéllyel is rendelkezik. Szállodánkban a hangsúlyt vendégeink kényelemére és kiszolgálására helyezzük. Totális kikapcsolódásra és regenerálódásra ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Kehida Termál Hotel****

Kehida Termál Hotel****

A Kehida Termál Hotel****, Hertelendy Ház**** és az Élményfalu*** változatos szobatípusokat kínál wellness hétvégék, családi üdülés, gyógykúrák idejére. Családbarát szállodánk maximális kényelmet biztosít kisgyermekkel érkezők számára. Szállodánk a gyógyfürdő és élményfürdővel közvetlen ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Hunguest Hotel Panoráma Hévíz

Hunguest Hotel Panoráma Hévíz

A világhírű hévízi gyógytó közvetlen szomszédságában található Hunguest Hotel Panoráma Hévíz szálloda egész évben várja a kikapcsolódni, gyógyulni vágyó vendégeket. A szállodát a Szent András Reumakórház és Gyógycentrummal fedett folyosó köti össze. Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Hotel Panoráma Balatongyörök***+

Hotel Panoráma Balatongyörök***+

Balatoni szállodánk parkkal, belső zárt gépkocsi parkolóval a gyermekek részére játszótérrel, játszószobával biztosít kellemes, nyugodt pihenést vendégeinek. Családi szobáink két helyiségesek, egyedileg légkondícionálhatók, erkélyesek, fürdőszobával, rádióval, televízióval, hűtővel, telefonnal felszereltek. ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda
Kiemelt partner Kiemelt partner

Hotel Spa Hévíz **** / ***

Hotel Spa Hévíz **** / ***

A Hotel Spa Hévíz - az egyedülálló Hévízi Gyógytó szállodája - a város szívében válik az Ön otthonává. A gyógytó szomszédságában, klasszicista stílusban épült szállodánk, amely légkondicionált és nemdohányzó wellness hotel 54 szobával. Patinás hangulatú virágos sétány, évszázados platánfák élmények ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Hunguest Hotel Helios Hévíz

Hunguest Hotel Helios Hévíz

Hévízen, a világhírű gyógytótól 500 m-re egy csodálatos természetvédelmi wellness parkban várja vendégeit a Hunguest Hotel Helios Hévíz, ahol saját gyógyászati részleg, egészségügyi személyzet és fedett termálvizes medence várja a gyógyulni vágyókat. A szálloda Anna épülete 150 klimatizált, erkélyes, ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Kék Vendégház Gyenesdiás

Kék Vendégház Gyenesdiás

A Kék Vendégház millió meglepetést tartogat vendégei számára. Az új építésű panzióban tizenkettő tágas, modern berendezésű apartaman várja a látogatókat, amelyek mindegyikéhez fürdőszoba, wc, televízió, erkély/terasz, illetve minibár tartozik, illetve 5 apartmanunk klimatizált. Az bőséges és ízletes ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda
Kiemelt partner Kiemelt partner

Balatontourist Park Kemping és Üdülőfalu

Balatontourist Park Kemping és Üdülőfalu

Vonyarcvashegyen a Park Kemping és Üdülőfalu különösen csendes, védett helyen terül el – a sziklás Szent Mihály-domb déli lábánál – fákkal, cserjékkel, és nádas Balaton-parttal körülölelve. A családiasan kialakított, közel 5 hektáros kemping számos lehetőséget kínál az aktív szabadidő-eltöltéshez, olyan ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Tóparti élmények

Közeli ajánlatok

Georgikon Napok Keszthely 2019. Nemzetközi tudományos konferencia
Georgikon Napok Keszthely
  • Keszthely
2019. október 3 - 5.
Csillagvár Balatonszentgyörgy programajánló 2019
Csillagvár Balatonszentgyörgy programajánló 2019
  • Balatonszentgyörgy
2019. október 5.

Figyelmébe ajánljuk!

Balatoni Múzeum
Balatoni Múzeum
  • Keszthely

Ez is érdekelheti!

Magyar Nemzeti Múzeum
Magyar Nemzeti Múzeum
  • Budapest
  • VIII. kerület
Unicum Ház - Múzeum és Mintabolt
Unicum Ház - Múzeum és Mintabolt
  • Budapest
  • IX. kerület

FitBalance ingyenes őszi sport- és életmód fesztivál Budapesten a Papp László Sportarénában!
Látványos tudományos fesztivál Budapesten!
Vidéki Hagyományok és Ízek Vására a Vajdahunyad várában
A legszelídebb motorosok felvonulása, várjuk a családokat Budapesten a Hősök terére!
Hagyományőrző disznóvágás bemutatók, óriási kolbászvásár, családi programok!
SZUBJEKTÍV - Az Iparművészeti Múzeum új szerzeményei a Várkert Bazárban
Szállásra van szüksége? Foglaljon online!

Hívjuk, várjuk, jöjjön!

Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Legjobb élmények

Múltunk játékai, a játékgyártás utóbbi száz éve a Játékmúzeumban.
Történelmi panoptikum, magyar királyok, fejedelmek, hadvezérek, költők és írók
Fél évezred kínzásai a Középkortól az Újkorig,Távol-Kelettől Amerikáig
A világon egyedülálló makett tengeri csigákból.
Középkori erotikus panoptikum csak 16 éven felülieknek!
14.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket