Hortobágy - hagyományőrzés természetesen!
Hortobágy - hagyományőrzés természetesen!

A behajtás népszokása elevenedik meg Hortobágyon 2017. október hónap 21-én a Kilenclyukú híd lábánál, amikor is a pásztorok állataik - rackajuhok, szürke marhák, nóniusz lovak, bivalyok - társaságában átvonulnak a hídon, miközben az érdeklődők a behajtás néprajzi hátteréről hallgathatnak érdekes információkat. A látványos felvonulás után lehetőség van a pásztorokkal és jószágaikkal való ismerkedésre, majd csikós bemutatóban is gyönyörködhetünk.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

Szent Dömötör-napi Behajtási ünnep a Hortobágyon

A behajtási ünnep programterve

 •  09.30 - Vendégvárás, gyülekezés a Pásztormúzeum mellett
 • 10.00 - Vendégek köszöntése, a pásztorok, jószágok, fogatok érkezése a Kilenclyukú hídon át a Pásztormúzeumhoz
 • 10.10 - Ünnepi köszöntő, a rendezvény megnyitása
 • 10.20 - A Hortobágyi Délibáb Népdalkör előadása
 • 10.25 - A Hortobágyi Örökös Pásztorok bemutatása
 • 10.40 - Néptáncbemutató
 • 10.50 - A Hortobágyi Nonprofit Kft. tevékenységének, tenyészállatainak bemutatása
 • 11.15 - A közönség ismerkedése a pásztorokkal és az állatokkal
 • 11.30 - Csikósok bemutatója
 • 11.40 - Elköszönés, a pásztorok, jószágok, fogatok elvonulása a Kilenclyukú hídon át
 • 12.30-tól - Mulatság a Hortobágyi Csárdában zeneszó mellett

A hideg idő beálltával, ahogy a napok egyre rövidülnek, Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre, hiszen az állat a „havat hazahozta a hátán”, vagyis már nem talált táplálékot a határban.

A behajtásnak, vagy más néven szorulásnak megvoltak a jeles napokhoz kapcsolódó határnapjai: a marhákat Katalin, vagy Mihály napján, a juhokat Dömötör napján hajtották haza. A beszoruláshoz kapcsolódott a pásztorok elszámoltatása és bérfizetés is.

„Dömötör juhászt táncoltat” – tartja a közmondás, mely egyrészt a hideg idő beálltára utal, hiszen nem sokáig lehet már a szabadban maradni, másrészt a juhászok bottal táncoltatták meg azon társukat, akinél az elszámolásnál hiány mutatkozott.

Dömötör napjának – aki egyébként a pásztorok védőszentje is volt – megünneplése a „dömötörözés” a pásztorok körében mindig is nagy eseménynek számított, amelyre már jó előre készültek, a csárdában, vagy az ún. pásztorházban s akár több napon át mulattak, pásztorbált tartottak.

A behajtás népszokása elevenedik meg Hortobágyon e hónap 22-én a Kilenclyukú híd lábánál, amikor is a pásztorok állataik– rackajuhok, szürke marhák, nóniusz lovak, bivalyok – társaságában átvonulnak a hídon, miközben az érdeklődők a behajtás néprajzi hátteréről hallgathatnak érdekes információkat. A látványos felvonulás után lehetőség van a pásztorokkal és jószágaikkal való ismerkedésre, majd csikós bemutatóban is gyönyörködhetünk.

A rendezvény ingyenesen látogatható, melynek ideje alatt a Pásztormúzeum oldalában a Pusztai Állatpark szamarai simogathatók és szamaragolhatók.


Megjegyzés az időpontokhoz:

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

Találatok száma: 1

Hortobágyi Csárda

Hortobágyi Csárda

Több mint 300 éve várja az utazókat az egykori sóút mellett, a Kilenclyukú híd tövében ez a gyönyörű, nemrégiben felújított műemléképület, mely a világörökség részét is képezi. Történetét, a vándorok ...
KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Szent Dömötör-napi Behajtási ünnep 2017 Hortobágy

Programajánlat

Hortobágyi programok 2017
Hortobágyi programok 2017
 • Hortobágy
2018. február 11.