7. FINA Junior Úszó Világbajnokság a budapesti Duna Arénában!
7. FINA Junior Úszó Világbajnokság a budapesti Duna Arénában!
Téged is vár Budapest legnagyobb augusztus huszadikai bulija a Városligetben!
Téged is vár Budapest legnagyobb augusztus huszadikai bulija a Városligetben!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
A vakáció alatt minden nap izgalmas programokkal várjuk a gyerekeket és a felnőtteket.
A vakáció alatt minden nap izgalmas programokkal várjuk a gyerekeket és a felnőtteket.
Airshow Budaörsön, légiparádé a levegő királyaival!
Airshow Budaörsön, légiparádé a levegő királyaival!
Tekintse meg kiemelt esemény listánkat!
Tekintse meg kiemelt esemény listánkat!

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 2019


26. alkalommal kerül megrendezésre Budapesten a Nemzetközi Könyvfesztivál, amely a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. A fesztivál igényes környezetben, könnyen megközelíthető, központi helyen, új, korszerű kiállítóterekkel várja látogatóit. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál abban is különbözik a külföldi könyvvásárok többségétől, hogy a kiállított könyveket a magyar standok mindegyikénél meg lehet vásárolni. A Millenárison megrendezésre kerülő Könyvfesztiválon a belépés ingyenes, ami igaz az egyes programokra is.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő képviselői részvételével kulturális programok sokaságát kínálja: író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, művészkönyv-bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, koncertek, színházi bemutatók, kiállítások, filmvetítések várják az érdeklődőket. A fesztivál természetesen könyvszakmai és üzleti fórum is, a régió könyvpiaci problémáival kapcsolatos szakmai tanácskozásokkal, konferenciákkal, az olvasáskultúrát középpontba állító előadásokkal. A Könyvfesztivál a nagyközönség számára nyitott vásár, évente 60 ezer látogató fordul meg a pavilonok körül, ahol közel 50000 kötet és több száz újdonság közül válogathatnak. A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat.

A 26. BUDAPESTI NEMZETKÖZI KÖNYVFESZTIVÁL PROGRAMJA

2019. április 25., csütörtök

B épület, galéria

15.00 Ünnepélyes megnyitó A Könyvfesztivált Romsics Ignác Széchenyi-díjas magyar történész nyitja meg, melyet Frank Rossavik, norvég író, újságíró, a Fritt Ord Alapítvány kuratóriuma tagjának köszöntője követ. A titokzatos észak ősi hangjai a Huld együttes előadásában. Közreműködik Kyrre Franck, Christoffer Skauge Eid és Barát István Zsolt.

16.00 Pódiumbeszélgetés a Könyvfesztivál díszvendégével Karl Ove Knausgård beszélgetőtársa Bősze Ádám.

17.00 Budapest Nagydíj átadása Budapest Főváros Önkormányzata és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése díját Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest humán területért felelős főpolgármester-helyettese és dr. Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke adja át Karl Ove Knausgårdnak. Laudációt mond: Tóth Krisztina

18.00 B1 stand

A norvég díszvendégstand megnyitója

Köszöntőt mond Olav Berstad, Norvégia nagykövete.

Külső helyszínen zajló programok

18.00–19.00  Cervantes Intézet, 1064 Budapest Vörösmarty u. 32.

Benito Pérez Galdós Tristana című regénye magyar nyelvű fordításának bemutatója Résztvevők: Pávai Patak Márta írónő, fordító és a Narradores de España gyűjtemény szerkesztője, Izsó Zita költőnő, fordító, szerkesztő, Ayhan Gökhan, török származású költő, újságíró (Cervantes Intézet)

Termekben és standokon zajló programok

13.00–14.00 Gyerek- (b)irodalom „Olvasni jó!” – Valerie Screwy és Holden Rose rendhagyó irodalomórája (Főnix Könyvműhely)

18.00–18.30 T6 stand

#nemcsakkisvakond: ünnepélyes standmegnyitó (Cseh  Centrum,  Csirimojó,  Csodaceruza,  Cseh  Nagykövetség,  Szlovák 2 Intézet, Szlovák Nagykövetség, Ukrán Nagykövetség)

2019. Április 26., péntek

Külső helyszínen zajló programok

Kis Könyves Éj – Független könyvesboltok éjszakája

2019-ben   már   8.   alkalommal   ünnepeljük   az   ország   független könyvesboltjainak sokszínűségét, gazdag és válogatott kínálatát, minőségi szolgáltatásait. Az Éjen közel 30 budapesti és vidéki könyvesbolt szervez saját stílusához illő kulturális programot számos külföldi kulturális intézettel partnerségben. Aki  lelkesedik  a  kis  könyvesboltok  különleges  hangulatáért,  és  nagy izgalommal  kutat  fel  számára  új  könyvesboltokat  –  különösen  az  éj  leple alatt –, tarka programból válogathat. Az Éj délutántól éjfélig tart. A programok nagy része ingyenes! A résztvevő könyvesboltok és kulturális intézetek pontos listáját, valamint a részletes programot a kiskonyves.blog.hu és a facebook.com/kiskonyvesejoldalakon találják!

10.00–18.30 Európa Pont Millenáris 1024  Budapest, Lövőház u. 35.

EURÓPAI ÍRÓ TALÁLKOZÓ - NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG

Norvég díszvendégség – norvég diskurzusok

Résztvevők: Thomas Hylland Eriksen (Typotex, Gondolat), Marta Breen (Cser Kiadó), Åsmund H. Eikenes (Typotex) és Klara Hveberg (Norvégia) Moderátor: Fejérvári Boldizsár  (10.00–11.30) 

10 éves az Európai Unió Irodalmi Díja

Résztvevők: Ina Vultchanova (Bulgária, Typotex), Osvald  Zebris (Lettország, L’Harmattan), Horváth Viktor, Laczházi Aranka (baltista fordító), Déri  Ákos (Typotex szerkesztő), Mondik Gábor (Kreatív Európa Iroda) Moderátor: Krasztev Péter (11.30–13.00)

Irodalmi fordítás – kulturális fordítás Karosh Taha (Németország), Nava Ebrahimi (Ausztria), Donat Blum (Svájc), Martyna Bunda (Lengyelország), Andrei Dósa (Románia), Tomáš Hučko (Szlovákia) és Váradi Péter (L’Harmattan szerkesztő) Moderátor: Csordás Gábor (14.00–15.30)

Női szerzők, női témák a kortárs európai irodalomban

Résztvevők: Vigdis Hjorth (Norvégia, Polar könyvek),  Rosa Liksom (Finnország, Széphalom), Caroline O’Donoghue (Írország), Silvia Ferreri (Olaszország) és Nasia Dionysiou (Ciprus) Moderátor: Bán Zsófia (15.30–17.00)

A Metropolis Kiadó öt, EU Irodalmi Díjat nyert könyvének bemutatója

Résztvevők: Nenad Joldeszki (Macedónia), Jasmin B. Frelih (Szlovénia), Bianca Bellová (Csehország), Tanja Stupar-Trifunovi (Bosznia-Hercegovina), Luka Bekavac (Horvátország), Czinege-Panzova Annamária, Potoczki Klára, Moldova Júlia, Rajsli Emese és Radics Viktória Moderátor: Mund Katalin (Metropolis) (17.00–18.30)

Termekben és standokon zajló programok

10.00–11.30 Táncszínház, galéria

#nemcsakkisvakond: Furda borz filmet forgat – kézműves foglalkozás ovisoknak és kisiskolásoknak beszélgetéssel és dedikálással Nagy felfordulás támad, amikor világhírű filmesek bukkannak fel a Gyertyánoserdőben. A panda, a zebra és a csóka fekete-fehér művészfilmet szeretne forgatni. Kitaláljátok, ki kapja benne a főszerepet? Vendégünk: Petr Stančík, író (Csirimojó, Cseh Centrum)

10.00–19.00 G23 Stand

Képregények a Könyvfesztiválon Minden korosztály részt vehet közös képregénykészítésben az MKSZ fiatal alkotóival, és találkozhat olyan szerzőkkel, mint a karikaturistaként is jól ismert Marabu, a munkáit francia kiadóknál megjelentető Farkas Lajos, vagy éppen a Kittenberger és Királyok és keresztek sorozatok szerzői, akik rajzos dedikációval is kedveskednek. A programot informális tematikus beszélgetések egészítik ki a szakma képviselőivel és vendégeinkkel olyan témákról, mint a történelmi, dokumentarista, ismeretterjesztő és irodalmi adaptációs képregény, valamint az illusztrált gyermekirodalom és a képregény találkozási pontjai. (Magyar Képregény Szövetség)

10.00–11.00 Márai Sándor terem

Egy megbízható elvtárs A Nemzeti Emlékezet Bizottságának legújabb könyve, a Száll József karrierdiplomatáról szóló monográfia egy rendhagyó külszolgálati pályaívet tár a nagyközönség elé. Résztvevők: Andreides Gábor, Soós Viktor Attila és Prőhle Gergely  (Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatala)

10.30–12.30 Supka Géza terem

A könyvtár mint alkotótér – kerekasztal-beszélgetés

Résztvevők: Boka László író, irodalomtörténész, egyetemi docens (OSZK tudományos igazgató), Karafiáth Orsolya költő, műfordító, publicista,Péterfy Gergely író, szerkesztő, egyetemi oktató, Szűts Zoltán író, irodalomtörténész, médiakutató, egyetemi docens és még további meghívott vendégek Moderátor: Tószegi Zsuzsanna, egyetemi docens (Magyar Könyvtárosok Egyesülete)

10.30–12.00 Szabó Magda terem

Lengyel Könyvintézet (Instytut Ksiazki) bemutatkozása (Lengyel Intézet)

10.30–11.30 Votisky Zsuzsa terem

Simon Attila: Csak álltunk és sírtunkA Felvidék 1938-as visszacsatolásának kordokumentációs könyve. A visszacsatolás első napjai a kortársak szemével – 184 korabeli fotóval. A könyvet bemutatja Simon Attila történész, egyetemi tanár, a Fórum Kisebbségkutató Intézet vezetője. Résztvevők: Simon Attila és Győry Attila (Családi Könyvklub Bt.)

11.00–12.00 Kner Imre terem

Közönségtalálkozó és interaktív játék 10-14 éves korosztály számára a Varázsecset című könyv írónőjével, Kitty Bich Thuy Ta-val (Főnix Könyvműhely)

11.00–12.00 B1 Stand NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG

Gregersen Gudbrand – Egy igazi építőmester Gregersen Gudbrand norvég ácsmester és magyar építési vállalkozó az 1880-as években az Osztrák-Magyar Monarchia egyik kiemelkedő iparosa volt. Sikeres élete során sokat tett a norvég-magyar kulturális kapcsolatok megteremtéséért és megerősítéséért. Munkásságáról, ipartörténeti, kultúrtörténeti vagy éppen irodalomtörténeti vonatkozásairól Buza Péter várostörténész, a Budapest folyóirat főszerkesztője és Gönczi Ambrus történész-muzeológus beszélget.

11.30–12.30 Votisky Zsuzsa terem

Szomolai Tibor: A KlánA vérbeli maffia-krimiben az 1991-es évek dunaszerdahelyi gengszterei, azaz a messze földön híres „PÁPAY KLÁN emberei” és a „könnyű nők” mellett színes kavalkádban vonulnak fel politikusok, bukott kommunisták... Egy sokkoló, brutális gengszter világ – amely a dunaszerdahelyiek orra előtt játszódott – mint egy többfelvonásos, végeláthatatlan maffia-filmsorozat. Ez a vérbeli gengszter-krimi ultra bestsellerré vált a Felvidéken – nem is csoda, hiszen szórakoztatja, sokkolja egyszerre elbűvöli az OLVASÓT! Résztvevők: Szomolai Tibor és Győry Attila (Családi Könyvklub Bt.)

11.30–12.30 Gyerek- (b)irodalom Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás Vajon megtalálod az elveszettnek hitt kincseket? Keress nyomokat és járd körbe a Balatont! Rendhagyó irodalomóra Fiala Borcsával (Kolibri Kiadó) 

12.00–13.30 B1 Stand NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG

Mese? Mese! Fontos? Fontos! Interaktív mesefoglalkozás gyerekeknek és beszélgetés a meseterápia alkalmazásának sokszínűségéről felnőtteknek. Résztvevők: Horgas Judit (író, szerkesztő, Liget Műhely Alapítvány) és Varga Andrea Helena (operatív vezető, Mosoly Alapítvány) A meghívottak az EGT és Norvég Alap által támogatott, a témához kapcsolódó projekteket koordinálták.

13.00–14.00 Márai Sándor terem

Filep Tamás Gusztáv: „Azt hittem egykor, hogy csapat-munkában veszek részt” –Könyvbemutató és beszélgetések kisebbségkutatókkal Résztvevők: Filep Tamás Gusztáv, Bárdi Nándor, Hornyák Árpád, L. Balogh Béni, Simon Attila és H. Szabó Gyula (Kriterion)

13.00–14.00 Votisky Zsuzsa terem

Benkő László: A pozsonyi csata

A pozsonyi csata ízig-vérig olyan fordulatos, kalandos történelmi regény, amely plasztikusan mutatja be a korabeli történéseket, annak politikumát, és megmutatja azt a maga nemében világviszonylatban is különleges taktikai érzékkel megvívott hősies csatát, amelynek következtében a XI. század első harmadáig nem mert nyugati sereg a magyarok földjére támadni...A 907-es pozsonyi csata hiteles információk szerint az USA katonai tanintézeteiben – a történelem más nagy csatáihoz hasonlóan – hadtörténeti témakörben konzultációs anyagként szerepel.Résztvevők: Benkő László és Győry Attila (Családi Könyvklub Bt.)

13.00–14.20 Könyvtáros Klub 

A tudományos és szakkönyvtárak által kiadott könyvek bemutatója és kedvezményes vására Résztvevők: a Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtára és a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ munkatársai Moderátor: Gaálné Kalydy Dóra főigazgató helyettes (MTA KIK) (MKE Tudományos Szakkönyvtári Szekció)

13.30–15.00 Supka Géza terem

Arcanum adatbázisai a kultúra és az oktatás szolgálatában Résztvevők: Biszak Sándor, Biszak Előd és Somfay Örs (Arcanum Adatbázis)

14.00–14.30 Kner Imre terem

Hatékony védekezés az illegális terjesztéssel szemben Résztvevők: Kovács László ügyvezető (Torrent Detective Kft.)

14.00–15.00 Szabó Magda terem

Segítség, megújultam! Beszélgetés Nógrádi Gáborral A rendezvényen a közönség nem csupán az újrarajzolt életműsorozatot ismerheti meg, hanem Nógrádi Gábor legfrissebb könyvét is, a Segítség, állat!-ot. Résztvevők: a szerző, Ritter Ottó grafikus, Dóka Péter szerkesztő és Koltai Róbert színművész (Móra Kiadó)

14.00–15.00 Votisky Zsuzsa terem

A 2019-es Hazai Attila Irodalmi Díj díjazottjának bejelentése Hazai Attila Budapesti Skizo című könyvének bemutatása és a Hazai Attila díj 2019-es nyertesének bejelentése.  A regényből részleteket olvasnak fel: Márkus Luca és Darvasi Áron előadóművészek Résztvevők: Garaczi László, Szegő János és Berta Ádám (Kortárs írói Alapítvány Hazai Attila Emlékére)

14.00–15.00 Táncszínház, galéria

#nemcsakkisvakond: Szerkesszük együtt a Csodaceruzát! A szerkesztőség munkatársaival most kipróbálhatod, hogyan készül a magazin. Rajzolunk, verset és mesét írunk, tudományos rovatot szerkesztünk. Szeretettel várunk minden 5–10 éves gyerekeket!  (Csodaceruza, Cseh Centrum)

14.20–15.10  Könyvtáros Klub

Az én könyvtáram program eredményei  Előadó:Farkas Ferenc szakmai vezető, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár EFOP Projektiroda Tanulás támogató, olvasásfejlesztő mintaprogramok bemutatása Digitális történetmesélés tabletek segítségével Résztvevők: dr. Komló Csaba, mintaprogram-fejlesztő, Eszterházy Károly Egyetem és Gyapay Vera kipróbáló könyvtáros, Deák Ferenc Megyei Könyvtár  Széllel szemben  Előadó: Istók Anna, mintaprogram-fejlesztő, Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ (MKE Pest Megyei Szervezet és Az én könyvtáram, FSZEK – EFOP projektiroda)

14.30–16.00 Márai Sándor terem

Holdbéli küldetés. Hogyan népszerűsítsük saját irodalmunkat külföldön? Teszári Nóra beszélget külföldi és magyar kulturális intézetek vezetőivel és munkatársaival Résztvevők: Hegyi Anita (Balassi Intézet, Moszkva), Klein Judit (Goethe Intézet), Nagy Márta (Balassi Intézet, Berlin), Orbók Lucie (Cseh Centrum), Michele Sità (Olasz Kultúrintézet), Tóth Tímea (Japán Alapítvány), Joanna Urbanska (Lengyel Intézet) (KKM-Publishing Hungary Program)

14.30–15.30 B1 stand NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG

Jostein Gaarder Éppen jó – Rövid történet szinte mindenről című könyvének bemutatója Közreműködik: Pap Vera-Ágnes műfordító, Fejérvári Boldizsár műfordító és Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó vezetője (Noran Libro Kiadó)

15.00–16.00 Kner Imre terem

Esélyteremtő együttműködési hálózat Erasmus+ projekt bemutatása Utak- és Hidak – Esélyteremtés együttműködésben a családokkal, Módszertani kézikönyv bemutatása Résztvevők: dr. Tratnyek Magdolna szerző és Kőpatakiné Mészáros Mária oktatáskutató (Luther Kiadó)

15.00–16.30 Osztovits Levente terem

„Ez költő élt közöttetek” – Vándor Lajos összes verseinek könyvbemutatója Résztvevők: Silberstein Ágnes, Kern András, Weszely Ernő és Váradi Júlia (Magyar Zsidó Kulturális Egyesülete)

15.00–16.00 Szabó Magda terem

Karig  Sára  A  szerencse  lánya,  a Tények  és  Tanúk  sorozat  új  kötetének bemutatója Résztvevők: Bakonyi Éva, Karig Zsuzsa, Barna Imre és Bödő Anita (Magvető Kiadó)

15.00–16.00 Votisky Zsuzsa terem

A Nap Kiadó új könyvei Résztvevők: Gróh Gáspár, Kakasy Dóra, Kiss Gy. Csaba, Lőkös István, Pusztay János és Sebestyén Ilona (Nap Kiadó)

15.00–16.00 Gyerek- (b)irodalom,,Mi a szavakkal szeretünk játszani... Megjelenítjük, lerajzoljuk, mondókába, dalba foglaljuk, mesébe szőjük őket.” A SzóKiMondóka segít abban, hogy olyan fejlesztő játékokat játsszatok, amiket te is élvezel, gyermeked pedig észre sem veszi, hogy tanul. Közben beszédkészsége, szókincse fejlődik és játékosan készül az olvasásra. Énekeljünk, játsszunk, szókimondókázzunk! (SzóKimondóka)

15.10–16.00 Könyvtáros Klub

Cédulagyűjteménytől  elektronikus  adatbázisig  –  A  magyar  nyelv nagyszótára

A Nagy magyar szókönyvtől A magyar nyelv nagyszótáráig Előadó: Ittzés Nóra főszerkesztő A szócikk születése Előadó: Szabó Réka szócikkíró A Nagyszótár online változata Előadó: Merényi Csaba informatikus Egységben a szótárral – Forrás- és névjegyzék Előadó: Kristóf Ibolya filológiai munkatárs A Magyarországon elérhető elektronikus tudományos tartalmak keresőfelülete: COMPASS Előadó: Lencsés Ákos osztályvezető (MTA Könyvtár és Információs Központ) Moderátor: Szőnyi Éva, szekcióelnök (MKE Bibliográfiai Szekció)

15.30–17.00 B1 stand NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG

Észak / Skandinavisztikai folyóirat – Beszélgetés és lapbemutató Skandináviáról és skandináv irodalomról beszélget Kubínyi Kata egyetemi oktató, Kúnos László műfordító, Rácz Kata és Veress Dávid szerkesztők. A beszélgetés után az Észak legutóbbi négy számának rövid, igen közvetlen (sütemény, sör...) bemutatója következik a szerzőkkel és szerkesztőkkel.

16.00–17.00 Kner Imre terem

Luther a Könyvfesztiválon – könyvbemutató Résztvevők: dr. Fabiny Tamás, dr. Csepregi Zoltán, Márton László és Richy Zsolt (Luther Kiadó)

16.00–17.00 Márai Sándor terem

Csunderlik Péter A „vörös farsangtól” a „vörös tatárjárásig” – A Tanácsköz- társaság a korai Horthy-korszak pamflet- és visszaemlékezés-irodalmában című könyvének bemutatója Résztvevők: Konok Péter és Pók Attila (Napvilág Kiadó)

16.00–17.00 Szabó Magda terem

A BFSU (Beijing Foreign Studies University) FLTRP kiadójának (Foreign Language Teaching and Research Press) és a Kossuth Kiadó Zrt. kínai témájú szerkesztőségi irodájának könyvbemutatója Résztvevők: a két kiadó vezetői és a három könyv fordítói, az FLTRP delegáltjai; Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója; László Ágnes, a Kossuth Kiadó kommunikációs vezetője; Yu-Barta Erika, a kínai-magyar iroda vezetője; valamint a fordítók, Zombory Klára (Su Tong: Rizs), Madaras- Takács Réka (Imigyen szóla Laozi) és Tokaji Zsolt (Casper Shih: A siker legmagasabb szintje – Legyél a legjobb vezető Konfuciusz bölcsességével) (Kossuth Kiadó)

16.00–17.00 Votisky Zsuzsa terem

A magyar bohémvilág Irodalom- és sajtótörténeti időutazás

Résztvevők: Kalauzol Szénási Zoltán és Virágh András (Országos Széchényi Könyvtár)

16.00–16.30 Gyerek- (b)irodalomBOOKR Kids Mesék Hámori Gabriellával Ez a mesehallgatás más lesz, mint a többi! Hámori Gabriella színésznő hangján hallgathattok történeteket, miközben a háttérben a BOOKR Kids Mesegyárának gyönyörű illusztrációit is nézegethetitek. (BookR Kids)

16.00–17.00 Könyvtáros Klub

Kerekasztal beszélgetés az Emberi Jogi Enciklopédia (HVG Orac, 2018.)szerzőivel Moderátor: dr. Aczél-Partos Adrienn könyvtárigazgató (Pázmány Péter Egyetem) (MKE Jogi Szekció)

16.00–17.00 B4 stand

Floarea Ţuţuianu – az Orpheusz Kiadónál megjelenés alatt álló – A csábítás művészete című kötetéből Tallián Mariann színművésznő olvas fel verseket Résztvevők: a szerző, valamint Király Farkas fordító Moderátor: Erős Kinga, az Orpheusz Kiadó igazgatója Tolmács: Nagy Lajos (Román Kulturális és Nemzeti Identitás Minisztériuma, Budapesti Román Kulturális Intézet, Orpheusz Kiadó)

16.30–17.15 Gyerek- (b)irodalom Cserke róka az energia nyomában – bábos öko-meskuckó foglalkozás (Európalánta Egyesület)

16.45–17.45 Osztovits Levente terem

Irodalom, szabadság „A program során a VII. SZEKSZÁRDI MAGASISKOLA MÉSZÖLY MIKLÓS IRODALMI AKADÉMIA, ÍRÓI ALKOTÓTÁBOR ÉS MESTERKURZUS idei két vezető tanárával, Darvasi Lászlóval és Szilasi Lászlóval beszélgetünk Mészöly Miklós kapcsán az irodalom és a szabadság kapcsolatáról. Majd hivatalosan meghirdetjük az 2019. évi irodalmi akadémiát és ismertetjük a tervezett programját.” Résztvevők: Darvasi László, Németh Gábor, Szkárosi Endre és Liebhauser János (Mészöly Miklós Egyesület)

17.00–18.00 Szabó Magda terem

Az Osiris Kiadó új társadalomtudományi sorozatának bemutatója Moderátor: Gyurgyák János Résztvevők: Babarczy Eszter és Borbély Gábor (Osiris)

17.00–18.00 Márai Sándor terem

Az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet bemutatkozása Résztevők: Radics Viktória, Marko Čudič, Virág Gábor és Berényi Emőke (Forum Könyvkiadó Intézet)

17.00–18.00 Supka Géza terem

Háy János Kik vagytok ti?Kötelező magyar irodalom című újraélesztő könyvének bemutatója Résztvevők: a szerző és Pikó András (Európa Könyvkiadó)

17.00–18.00 Votisky Zsuzsa terem

Cserényi-Zsitnyányi Ildikó Aknamunka című könyvének bemutatója A szerzővel Müller Rolf beszélget.  (Jaffa Kiadó)

17.00–18.00 B1 és B2 stand NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG

Tabutémák női szemmel – Beszélgetés Marta Breen (Nagyszerű nők) és Vigdis Hjorth (Örökség) norvég írónőkkel, melyet dedikálás követ a B2 standon Résztvevők: a szerzők, valamint Kertész Judit fordító és Gryllus Dorka színművész (Cser Kiadó és Polar Könyvek)

17.00–18.00 B4 stand

Könyvbemutató – Andrei Dósa Füves könyv című regényéből (Polirom Kiadó) Nagy Lajos fordított részleteket a 19. Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja alkalmából Moderátor: Claudiu TurcușTolmács: Nagy Lajos (Román Kulturális és Nemzeti Identitás Minisztériuma, Budapesti Román Kulturális Intézet)

17.00–18.00 B72 stand

Beszélgetés Soproni Andrással (társfordító M. Nagy Miklós) Dimitrij Gluhovszkij Népellenesmesék című elbeszéléskötetének műfordításáról (Magyar Műfordítók Egyesülete)

17.30–19.00 Könyvtáros Klub

A magyar kultúra kincsei a határon túlról A Felvidék fürdőinek lexikona (Szerző: Nagy Zoltán) Előadó: dr. Gazda István, tudománytörténész, a MATI igazgatója Veremidő  –  Magyarok  a  királyi  Jugoszláviában  1918-1941 (Szerkesztő-tanulmányíró Mák Ferenc) Előadó: Pastyik László magyar irodalomtörténész Kerekasztal-beszélgetés  a  határon  túl  kiadott  könyvek  magyarországi forgalmazásáról Résztvevő: Bihari Zoltán, Xantusz Könyv vezetője Moderátor: Nagy Zoltán szekcióelnök (MKE Műszaki Könyvtáros Szekció)

18.00–19.00 Osztovits Levente terem

Antonella Sbuelz La ragazza di Chagall című könyvének bemutatója Résztvevők: a szerző és Gian Luca Borghese (Olasz Kultúrintézet)

18.00–19.00 Szabó Magda terem

Kende Péter Egy magyar republikánus életútja című kötetének bemutatója Résztvevők: a szerző, valamint Ablonczy Balázs és Gombár Csaba (Osiris)

18.00–19.00 B1 és B2 stand NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG

250 éve kezdődött – finnugor nyelvrokonság és magyar őstörténet

Beszélgetés Sajnovics János 1769-ben Vardø szigetén tett nyelvészeti megfigyelései kapcsán azok utóéletéről, valamint a finnugor nyelvrokonság és a magyar őstörténet kutatásának aktuális kérdéseiről, eredményeiről. Résztvevők: Pusztay János professzor emeritus, ELTE Finnugor Tanszék, és Sudár Balázs turkológus, történész, MTA  Moderátor: Domsa Zsófia adjunktus, ELTE Skandinavisztika Tanszék (FinnAgora, Finn Nagykövetség és Norvég Nagykövetség)

18.00–19.00 B4 stand

Dálnok felfedezése. Román és magyar újságírók Dózsa falujáról című kötet magyar nyelvű fordításának bemutatója.  A kötetben 9 szerző – két magyar és hét román újságíró – járja körül a településhez kötődő, figyelemfelkeltő témák különféle vonatkozásait.  Résztvevők: Brînduşa Armanca társszerző, valamint Molnár-Bánffy Kata kommunikációs szakember és kulturális programszervező, Tiberiu Boca újságíró és a Romániai Könyvkiadók Egyesületének képviselői  Moderátor: Claudiu Turcuş Tolmács: Nagy Lajos (Budapesti Román Kulturális Intézet)

2019. Április 27., szombat

Termekben és standokon zajló programok

10.00–11.30 Táncszínház, galéria

#nemcsakkisvakond: Gréta – kézműves foglalkozás ovisoknak és kisiskolásoknak beszélgetéssel, dedikálással Gréta, a bálna, a tenger leghíresebb énekesnője egyik napról a másikra elveszti a hangját. A víz alatti rendelőben az állatok rájönnek, hogy mind a tengert elárasztó szemét miatt betegek, így összefognak, hogy cselekedjenek.  Vendégünk: Andrea Gregušová írónő, Nastia Sleptsova illusztrátor és Zuzana Mitošinková ötletgazda (Csirimojó, Cseh Centrum, Cseh Nagykövetség, Szlovák Intézet, Szlovák Nagykövetség, Ukrán Nagykövetség)

10.00–20.00 G23 Stand

Képregények a Könyvfesztiválon Minden korosztály részt vehet közös képregénykészítésben az MKSZ fiatal alkotóival, és találkozhat olyan szerzőkkel, mint a karikaturistaként is jól ismert Marabu, a munkáit francia kiadóknál megjelentető Farkas Lajos, vagy éppen a Kittenberger és Királyok és keresztek sorozatok szerzői, akik rajzos dedikációval is kedveskednek. A programot informális tematikus beszélgetések egészítik ki a szakma képviselőivel és vendégeinkkel olyan témákról, mint a történelmi, dokumentarista, ismeretterjesztő és irodalmi adaptációs képregény, valamint az illusztrált gyermekirodalom és a képregény találkozási pontjai. (Magyar Képregény Szövetség)

10.00–11.30 Kner Imre terem

Napifelhő – #autizmus #közösvilág # felfedezés #szerintem – könyvbemutató  Résztvevők: Kutyifa Anikó szerző, Kutyifa Ágnes grafikus és Havasi Ágnes szakmai lektorral beszélget Harmati Dóra újságíró, a Kötőszó evangélikus blog szerkesztője Sztehlo-gyerekek voltunk – könyvbemutató  Résztvevők: Laborczi Dóra és Andrási Andor szerkesztőkkel beszélget Stifner-Kőháti Dorottya, az Evangélikus Információs Szolgálat főmunkatársa  (Luther Kiadó)

10.00–13.30 Lázár Ervin terem

Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja Első pódiumbeszélgetés 

10.00–11.30 Moderátor: Gács Anna Nasia  Dionysiou  (Ciprus),  Caroline  O’Donoghue  (Írország),  Silvia  Ferreri  (Olaszország),  Alice  Horačková  (Csehország),  Nihan Kaya    (Törökország), Nataliya  Deleva  (Bulgária),  Anja  Mugerli  (Szlovénia),  Martyna  Bunda (Lengyelország),  Nava  Ebrahimi  (Ausztria),  Karosh  Taha  (Németország), Andrei Dósa (Románia) és Mécs Anna (Magyarország) Második pódiumbeszélgetés 

12.00–13:30 Moderátor: Forgách András Bert Moerman (Belgium, Flandria), Rinske Hillen (Hollandia), Sarah Manigne  (Franciaország),  Emmanuel  Régniez  (Belgium),  Anne  Cathrine  Bomann (Dánia),  Klara  Hveberg  (Norvégia),  Anna-Liisa  Ahokumpu  (Finnország), Tomáš Hučko (Szlovákia), Dino Pešut (Horvátország), Donat Blum (Svájc) és Rui Lage (Portugália) (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése)

10.00–11.00 Gyerek- (b)irodalom Mesedélelőtt a Pagonnyal Bemutatkoznak  Harcos  Bálint Dorka  és  az  elgurult  gomb,  Sylvia  Plath A mindegy öltöny  Dániel  András  rajzaival,  T.S.  Eliot Macskák  Varró  Dániel  és Havasi Attila fordításában Résztvevők: Harcos Bálint, Dániel András, Varró Dániel és Havasi Attila Moderátor: Stiglincz Milán (Pagony Kiadó)

10.30–11.30 Márai Sándor terem

Hazátlanok. Kováts Judit regényének bemutatója Résztvevők: a szerző, valamint Király Levente és Márkus Luca(Magvető Kiadó)

10.30–12.30  Supka Géza terem

Henry Kissinger Fehér házi éveim című könyvének bemutatója  Résztvevők: dr. Rada Péter, a NKE Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar tudományos és nemzetközi dékánhelyettese; dr. Magyarics Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Amerikanisztika Tanszékének vezetője Moderátor: dr. Baranyi Tamás, az AJTK kutatási vezetője (Antall József Tudásközpont)

10.30–11.30  Votisky Zsuzsa terem

Csóti Lili Hetedvérig című regényének bemutatása és a 2019-es [bekezdés]-programok ismertetése Résztvevők: Csóti Lili, Szabó ”Steve” István, Krausz Emma, Németh Gyula és Értékes Christos(Twister Media)

10.30–11.30 Könyvtáros Klub

Kortárs vs. klasszikus, az ismeretterjesztőről (nem) is beszélve Előadó:Dienes Éva FSZEK,Sárkányos Gyerekkönyvtár, könyvtárvezető; Könyvtárak, trollok, vikingek egy gyermekkönyvtáros szemével Előadó:Bencsikné Kucska Zsuzsanna, MKE Gyermekkönyvtáros Szekció elnökségi tagja; Idővihar a kádban: Játék a norvég gyermekirodalommal A játékot vezeti:Törökné Antal Mária gyermekkönyvtáros, József Attila Városi Könyvtár, Dunaújváros Moderátor: Budavári Klára, MKE Gyermekkönyvtáros Szekció elnökségi tagja (MKE Gyermekkönyvtáros Szekció)

10.30–11.30 Osztovits Levente terem

Lendületben a Történettudományi Intézet történészei

Résztvevők: Ablonczy Balázs tudományos főmunkatárs  – Trianon 100 kutatócsoport; Erdélyi Gabriella tudományos főmunkatárs; Géra Eleonóra Erzsébet habilitált egyetemi docens (ELTE BTK) – Családtörténet kutatócsoport; Katona Csaba tudományos munkatárs – Szent Korona kutatócsoport; Weisz Boglárka tudományos főmunkatárs – Középkori gazdaságtörténet kutatócsoport Moderátor: Katona Csaba (MTA BTK)

11.00–12.00 Szabó Magda terem

Brúnó Budapesten  Vetítős, mesélős, interaktív gyerekprogram Bartos Erikával Résztvevő: Bartos Erika író, grafikus (Móra Kiadó)

11.00–12.00 Gyerek- (b)irodalom

LÜK játszóház Szeretettel várjuk az 5-10 éves gyerekeket egy kis játékra a gyereksarokban, ahol kipróbálhatják a népszerű miniLÜK játékot. A játék fejlesztői segítenek a korosztályoknak megfelelő füzetek kiválasztásában, majd némi gyakorlás után egy rögtönzött helyi LÜK-bajnokságot is rendezünk. L(ogika) Ü(gyesség) K(itartás) – Játszva leszel okosabb!  Játékvezető: Bertalan András (Móra Kiadó)

11.00–12.00 B72 stand

Beszélgetés Lukács Laurával McEwan A Chesil-parton című regényének műfordításáról (Magyar Műfordítók Egyesülete)

11.30–12.30 Kner Imre terem

Bemutatkozik az Előretolt Helyőrség Íróakadémia (Olvasni Menő)

11.30–12.30 Márai Sándor terem

Minden múlt a múltam – Válogatás a Fortepan fotóarchívum 110 ezer képéből. Kötetbemutató beszélgetés Résztvevők: Tamási Miklós, Fortepan-alapító, Török András, a Fortepan menedzsere és Virágvölgyi István, a Magyar Nemzeti Galériában rendezett Fortepan kiállítás kurátora (Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria)

11.30–12.30 Osztovits Levente terem

Katona József Bánk bán. Eredeti szöveg Nádasdy Ádám prózai fordításával – könyvbemutató Résztvevők: Nádasdy Ádám, Kőrizs Imre, Tenki Réka és Nagy Dániel Viktor (Magvető Kiadó)

11.30–12.30 Votisky Zsuzsa terem

Hogyan tartsuk meg a kiskamasz olvasókat? Egy éves a Pagony Abszolút könyvek-sorozata Bemutatkoznak Bojti Anna Éjszaka az állatkertben, Kertész Erzsi A sárkány nyomában és Wéber Anikó Cseresznyeliget című könyveiRésztvevők: Kertész Erzsi, Wéber Anikó és Bojti Anna írók Moderátor: Vinczellér Katalin  (Pagony Kiadó)

11.30–12.30 Táncszínház galéria

Geronimo és Tea – előadás és játék Ismerkedj meg személyesen kedvenc mesehőseiddel, akik megtanítanak, hogyan köszönj a világ különböző tájain, fejts meg egy szuper kvízt és hozd el a legújabb könyved, mert Tea és Geronimo dedikálják neked! (Kolibri Kiadó)

11.30–13.00 B1 stand NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG

Norvég kezdőknek – Boronkay Soma dokumentumszínházi előadása Ismeretlen emberek csoportja összegyűlik egy megadott időpontban, egy megadott helyszínen. Ugyanaz a cél vezérli őket: minél többet megtudni a norvég nyelvről. 90 percük van minderre. Mindenki számára ismerős ez a nyelvórai keret. De vajon hol van a színház és a norvég nyelvóra határa?

12.00–13.00 Szabó Magda terem

Miért szeretjük a young adult irodalmat? Mi a titka a Vörös pöttyös-sorozat sikerének?  Katona Ildikó kiadóvezetővel Róbert Katalin a Vörös pöttyös klub vezetője beszélget. Résztvevők:a Könyvmolyképző kiadó olvasói (Könyvmolyképző Kiadó)

12.00–13.30 Könyvtáros Klub

Egymásra figyelve Köszöntők: Barátné dr. Hajdu Ágnes, az MKE elnöke; Nagy Zsuzsanna főigazgató, BCE Egyetemi Könyvtár; Murányi Lajos, az MKE Társadalomtudományi Szekció elnökségi tagja; Bakos Klára ny. főigazgató, NKE  (MKE Társadalomtudományi Szekció)

12.00–13.00 B4 stand

Pavel Şuşará Sissi című kötete magyar nyelvű fordításának bemutatója (Lector Kiadó, fordította Demény Péter) Résztvevők: a szerző, valamint Cseke Szilárd kiadó Moderátor: Claudiu Turcuş Tolmács: Nagy Lajos (Román Kulturális és Nemzeti Identitás Minisztériuma, Budapesti Román Kulturális Intézet)

12.00–13.00 B72 stand

Beszélgetés Mészáros Tündével Viola Fischerová – Veronika Homolová Tóthová A mengele-lány című könyvének fordításáról (Magyar Műfordítók Egyesülete)

13.00–14.00 Kner Imre terem

A szerzői könyvkiadás mai helyzete Magyarországon. Szükség van szerzői könyvkiadásra? Előadó: Alcser Norbert, a Publio alapító tulajdonosa, ügyvezetője (Publio Kiadó)

13.00–14.00 Márai Sándor terem

Varsó, 1937. Gyönyörű autók, jéghideg vodka, forró vér – beszélgetés A király című regény szerzőjével, Szczepan Twardochhal Résztvevők: a szerző és Nemes Z. Márió költő, esztéta Közreműködik: Szabó Simon színművész (Typotex Kiadó)

13.00–14.00 Votisky Zsuzsa terem

Az irodalom harmadszor is visszavág – avagy mi köze van a szerzőnek az életművéhez, illetve az irodalomnak a gázszereléshez? Bemutatkozik Nényey Pál Az irodalom visszavág 3. – A hit fényétől az ész világosságáig című könyve Közreműködik: a szerző, Szabó Borbála, Takátsy Péter és Végh Zsolt (Pagony Kiadó) 

13.00–13.30 Gyerek- (b)irodalom

Legyél te is sztár! A milliomos szamár – Könyvbemutató a szerzővel, Kertész Edinával, minikoncert és közös rajzolás az illusztrátorral, Hajba Lacival (Manó Könyvek)

13.30–15.00  Supka Géza terem

Közönségtalálkozó John Scalzival, melyet dedikálás követ Moderátor: Farkas István (Agave Könyvek Kft.)

13.30–15.00 Szabó Magda terem

Sergiusz Piasecki: A Nagy Medve szerelmese – könyvbemutató Mindig akadtak köztörvényes bűnözők az irodalom művelői között, de olyan kevesen, hogy hálásnak kell lennünk egy ilyen börtönben írott regényért, amelyben igazi a veszély, az árulás és a vér, bár a valódi politikai kockázat még a saját emlékeit papírra vető, az irodalmi nyelvet cellaélete során elsajátító Sergiusz Piasecki számára is felmérhetetlen volt, amikor 1935-ben pontot tett kéziratának végére. A második világháború előtti évek legolvasottabb lengyel regénye csak 1990-ben lett újra hozzáférhető a Szovjetunió letűnésével, mikor az emigrációba került szerző már évtizedek óta halott volt. „A lengyel irodalom kultikus szerzőjének kultikus műve jut el a magyar olvasóhoz sok évtizedes késéssel. De nem a dohszag árad belőle, hanem az éjszaka, a vodka, a kockázat és az életvágy szaga." Szécsi Noémi (Rézbong Kiadó és budapesti Lengyel Intézet)

13.30–14.00 Könyvtáros Klub

Rém jó módszer az olvasóvá nevelésben Az  olvasni  már  tudó  gyerekek  részére  jelenleg  számos  könyv,  illetve könyvsorozat  áll  rendelkezésre  a  könyvpiacon.  Ezeknek  a  kiadványoknak elsősorban az a céljuk, hogy felkeltsék az olvasás iránti érdeklődést, illetve a már   kialakult   olvasókedvet   fenntartsák.   Tehát   egy   olyan   mesés könyvsorozatról  van  szó,  amely  az  olvasást  valóban élményszerűvé varázsolja,  és  megajándékozza  a  még  olvasni  nem  tudó  gyerekeket  az olvasás sikerének érzésével!   Résztvevők: Bosnyák Viktória író és Dudás Győző grafikus Moderátor: Knézics Anikó szerző (Móra Kiadó)

14.00–15.00 Kner Imre  terem

Leda D'Rasi és a Boszorkánydinasztia – író-olvasó találkozó  Résztvevők: Leda D'Rasi, Jánosi Renáta, valamint az olvasók, rajongók (Imádom a könyveket)

14.00–15.00 Lázár Ervin terem

Hitlerről fiataloknak – mit, mikor, hogyan? Thomas Sandkühler Adolf H. – Egy diktátor élete című könyvének bemutatója és beszélgetés a szerzővel Résztvevők: a szerző történészprofesszor (Humboldt Egyetem, Berlin) és Balla Judit, a Magistra Kiadó vezetője (Magistra Kiadó)

14.00–15.00 Márai Sándor terem

A Vad tengeren –Benyovszky gróf kalandos élete Résztvevők: a szerző, Jean-Christophe Rufin, Pacskovszky Zsolt fordító és G. Németh György, a Benyovszky Társaság Magyarország elnöke Moderátor: Büchler András, a Libri Kiadó kommunikációs vezetője Felolvas: Kálid Artúr (Libri Kiadó)

14.00–15.00 Osztovits Levente terem

NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG

Harcom. Beszélgetés Karl Ove Knausgård norvég író életrajzi sorozatáról Résztvevők: a szerző és Szegő János (Magvető Kiadó) 14.00–15.00 Votisky Zsuzsa terem Dedikálással egybekötött író-olvasó találkozó N. Fülöp Beátával Beszélgetőtárs: Németh László A könyvből részleteket olvas fel Bognár Anna színésznő, a zenei élményt Proksa Zoltán crossover tenor biztosítja. (Gyémántfelhő Kiadó)

14.00–14.45 Gyerek- (b)irodalom

Mégis ki kérdezne egy kandúrt? – zenés könyvbemutató  Gyertek el és ismerjétek meg ti is Arisztotelészt, új könyvünk gyönyörű macskafőszereplőjét Környei Alice zenés-mesés, interaktív könyvbemutatóján. Mindenkit szeretettel várunk ezen a vidám délutánon! (Naphegy Kiadó)

14.00–14.30 Könyvtáros Klub

A könyvtárpedagógia elmélete és gyakorlata – interaktív könyvbemutató Előadó: Dömsödy Andrea iskolai könyvtári szakreferens (OPKM)     Moderátor: Simon Krisztina elnök, Könyvtárostanárok Egyesülete

14.00–15.00 B4 stand Hogyan törjük át a költészet üvegplafonját? – kerekeasztal-beszélgetés  Pavel Şuşará, Floarea Ţuţuianu és Andrei Dósa részvételével Moderátor: Claudiu Turcuş Tolmács: Nagy Lajos (Román Kulturális és Nemzeti Identitás Minisztériuma, Budapesti Román Kulturális Intézet)

14.30–15.00 Könyvtáros Klub

Móra EDU – Velünk gyerekjáték a tanulás! A  MÓRA  EDU  brand  egy  hitvallás.  Valljuk,  hogy  a  minőségi,  innovatív készség és képességfejlesztés nagyban segítheti gyermekeink boldogulását az   iskolában   és   iskolán   kívül   egyaránt.   Előadásunkban   szeretnénk megvilágítani  ennek  a  vállalásnak  a  szellemi  hátterét,  és  néhány  ötlettel bemutatni a tehetséggondozáshoz, képességfejlesztéshez ajánlott kiadványainkat. Előadó: Török Ágnes, a Móra Kiadó Edukációsproject-vezetője (Móra Kiadó)

15.00–16.00 Lázár Ervin terem

Vámos Miklós Irodalmi Gyóntatószéke – Az isten szerelmére Résztvevők: Vámos Miklós (Athenaeum Kiadó)

15.00–16.00 Márai Sándor terem

Adam LeBor Nyolcadik kerület című regényének – amelynek története a 2015. nyári-őszi menekültválság három napján játszódik Budapesten – bemutatója Résztvevők: a szerző, Adam LeBor, Iain Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete; Nádori Attila, a könyv szerkesztője; Kocsis András Sándor, a kiadó elnök-vezérigazgatója Moderátor: László Ágnes, a kiadó kommunikációs vezetője (Kossuth Kiadó)

15.00–16.00 Supka Géza terem

Eszterhai Katalin új könyvének bemutatója a szerző részvételével (Európa Könyvkiadó)

15.00–16.00 Szabó Magda terem

Rosa Liksom Az Ezredesné című könyvének bemutatója Résztvevők: a szerző, Jávorszky Béla, Mezey Katalin és Nagyné Haris Éva (Széphalom Könyvműhely, Írók Alapítványa)

15.00–16.00 Votisky Zsuzsa terem

Bauer Barbara Kétszázéves szerelem című könyvének bemutatója  A szerzővel Tomkó Bori beszélget. (Jaffa Kiadó)

15.00–16.00 Gyerek- (b)irodalom Érezd magad RÉM JÓL! Ismerkedés  és  rajzolás  Memóval  és  Pirivel,  a Rém-Jó  Könyvek  sorozatfőszereplőivel.  Résztvevők: Bosnyák Viktória író, Dudás Győző grafikus és Knézics Anikó(Móra Kiadó)

15.00–16.00 Táncszínház, galéria #nemcsakkisvakond: Szerkesszük együtt a Csodaceruzát! A  szerkesztőség  munkatársaival  most  kipróbálhatod, hogyan  készül  a magazin. Rajzolunk, verset és mesét írunk, tudományos rovatot szerkesztünk. Szeretettel várunk minden 5–10 éves gyerekeket!  (Csodaceruza, Cseh Centrum)

15.00–16.00 B1 stand

NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG Bjarte Breiteig Fantomfájások című kötetének bemutatója Résztvevők: a szerző, Fejérvári Boldizsár műfordító és Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó vezetője (Noran Libro Kiadó)

15.00–16.00 B72 stand Beszélgetés Pávai Patak Mártával Benito Pérez Galdós Tristana című könyvének műfordításáról (Patak Könyvek és Magyar Műfordítók Egyesülete)

15.30–16.30 Osztovits Levente terem

Szegvári Katalin Tíz védőbeszéd. Ügyvédportrék – peres ügyek című könyvének bemutatója A könyvet bemutatják: dr. Csiha Judit, Gönczöl Katalin és Vitray Tamás Résztvevők: a könyv szereplői, Ábrahám László, Bánáti János, Bárándy Péter, Bárándy Zsuzsa, Fekete Tamás, Groó Judit, Hegedűs László, Nehéz-Posony Márton, Papp Gábor, Zamecsnik Péter és a szerző Moderátor: Rangos Katalin (Napvilág Kiadó)

16.00–17.00 Lázár Ervin terem

Georg Hauptfeld – Heller Ágnes A véletlen értéke című könyvének bemutatója Résztvevők: a szerzők és Kassai Zsigmond, a könyv szerkesztője (Noran Libro Kiadó)

16.00–17.00 Márai Sándor terem

Nemes Péter Amerigo című könyvének bemutatója Résztvevők: a szerző és Juhász Anna (Európa Könyvkiadó)

16.00–17.00 Supka Géza terem

NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG Skandináv est – Észak vonzásában Résztvevők: a Magyar Műfordítók Egyesületének tagjai és más belföldi és külföldi vendégek (Magyar Műfordítók Egyesülete)

16.00–17.00 Szabó Magda terem

Szabó Magdára emlékezünk – Beszélgetés Szabó Magda közelmúltban megjelent novellás és kisprózai műveiről, valamint interjú kötetéről. Résztvevők: Jolsvai Júlia, a Szabó Magda- életműsorozat főszerkesztője; Tasi Géza, Szabó Magda örököse Moderátor: Kadarkai Endre (Jaffa Kiadó)

16.00–17.00 Votisky Zsuzsa terem

Mörk Leonóra Ködkirálynő című könyvének A szerzővel Finy Petra beszélget. (Jaffa Kiadó)

16.00–17.00 Kner Imre terem

Időtlen – irodalmi időutazás Rácz Ráchel filmregénye alapján Résztvevők: a szerző és Sziládi Hajna színész Moderátor: Poós Zoltán (Boook Kiadó)

16.00–17.00 Gyerek- (b)irodalom Készíts színes unikornist!Unikornis égen, földön – mese a szerzővel, Bosnyák Viktóriával, közös unikorniskészítés az illusztrátorral, Rippl Renátával (Manó Kiadó)

16.00–16.30 Könyvtáros Klub

Vajon fog olvasni? Beszélgetés arról, hogy mivel segítsük az olvasni tanuló gyerekeket. Mit ne tegyünk  soha?  Mekkora  a  tanárok,  szülők  és  a  kiadók  felelőssége  az olvasóvá nevelésben?  Előadók: Balázs Eszter, a Kolibri Kiadó főszerkesztője, Kovács Eszter, a Pagony Kiadó főszerkesztője, Török Ágnes, a Móra Kiadó szerkesztője és Simon Krisztina, a Könyvtárostanárok Egyesületének elnöke Moderátor: Simon Krisztina KTE elnök (Kolibri Kiadó)

16.00–17.00 B1 stand NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG

Etnicitás és nacionalizmus Thomas Hylland Eriksen norvég antropológussal magyarul megjelent könyveiről Feischmidt Margit és Vörös Miklós beszélget (Typotex és Gondolat Kiadó)

16.30–17.30 Osztovits Levente terem

Egyéni javaslat. Spiró György új kötetének bemutatója Résztvevők: a szerző és Szegő János (Magvető Kiadó)

16.30–17.00 Gyerek- (b)irodalom ,,Bicikli, bicikli, de gurul a bicikli..." – Gryllus Vilmos legújabb kötetének vidám, tavaszi hangulatú dalai csendülnek fel a színpadon (Central Kiadói Csoport)

17.00–18.00 Kner Imre terem

Az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet bemutatkozása Résztvevők: Laura Barna, Bognár Dorottya, Vladimir Kecmanović, Orovec Krisztina és Rajsli Emese (Forum Könyvkiadó Intézet)

17.00–18.00 Lázár Ervin terem

Turczi István Deodatus – A férfi és egy város tört.én.elme című kötetének bemutatója  Résztvevők: Völgyi Tóth Zsuzsa, Illés Andrea és a szerző (Scolar Kiadó)

17.00–18.00 Márai Sándor terem

Három Karinthy. Karinthi Ágnes Testvérlélek című könyvének bemutatója Résztvevők: a szerző, valamint Karinthy Judit és Karinthy Márton (Noran Libro Kiadó)

17.00–18.00 Supka Géza terem Nők a sorok között Résztvevők: D. Tóth Kriszta, Fiala Borcsa és Szentesi Éva Moderátor: Szűcs Péter újságíró (Libri Kiadó)

17.00–18.00 Szabó Magda terem

Dóka Péter A három űrbetyár – A szupermalac és Űrpatkány című trilógia második kötetének bemutatója A kötet rendhagyó bemutatóján Dóka Péter hőseit Máli Csaba grafikus élőben rajzolja meg. A beszélgetést dramatizált felolvasások és a Szupermalac-rajzfilmsorozat részletei egészítik ki. Résztvevők: a szerző, Máli Csaba illusztrátor és Dávid Ádám szerkesztő Moderátor: Ughy Szabina szerkesztő (Móra Kiadó)

17.00–18.00 Votisky Zsuzsa terem

Agathe – Anne Cathrine Bomann kötetének bemutatója A dán elsőkönyves szerzővel Winkler Nóra beszélget, a regényből részleteket olvas Kerekes Viktória színművész.

17.00–18.00 B1 stand NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG

Gyorsabban, magasabbra, erősebben! Evolúciós folyamatok a mindennapokban. Résztvevők: Thomas Hylland Eriksen antropológus, valamint Åsmund H. Eikenes és Kun Ádám biológusok  (Typotex Kiadó)

17.00–18.00 Gyerek- (b)irodalom Napraforgók – Dalok és versek kicsiknek és nagyobbaknak (Napraforgó Kiadó)

17.30–18.30 B72 stand

Steep Path – kortárs magyar költők angol nyelvű antológiája a 80. éves Gömöri György műfordító születésnapjára (Corvina Kiadó és Magyar Műfordítók Egyesülete)

18.00–19.00 Kner Imre terem

Miért írjunk Sci-fit? Résztvevők: Urbánszki László, Szélesi Sándor, Ronil Caine, Michael Walden, Fedina Lídia és Orosz Adél (Metropolis Media)

18.00–19.00 Márai Sándor terem

Asterix 60. A világ egyik legsikeresebb képregénye 60 éves lett. Sztorik, érdekességek szerzőkről, szereplőkről, fordításról, rajongókról és egy kis előzetes a következő kötetről – filmrészletekkel fűszerezve. Résztvevők: Bayer Antal, a sorozat fordítója, Speier Dávid, az Asterix és Obelix filmek szövegeinek fordítója, az egyik legismertebb magyar filmfordító és szinkrondramaturg Moderátor: M. Szabó Csilla szerkesztő (Móra Kiadó)

18.00–19.00 Osztovits Levente terem

Silvia  Ferreri La  Madre  di  Eva című  könyvének  bemutatója  a  szerző részvételével (Olasz Kultúrintézet)

18.00–19.00 Szabó Magda terem

Michael Ende továbbírt története – Rosszcsont Rodrigó és Filkó, a fegyverhordozója Rosszcsont Rodrigó keletkezéstörténete majdnem annyira kalandos, mint maga a róla szóló meseregény. A világhírű német író, Michael Ende, aki idén lenne kilencven éves, élete alkonyán három rendkívül szórakoztató és sodró lendületű fejezetet írt meg a gyáva, de nagyszívű rablólovag és a fegyverhordozójául szegődő kisfiú, Filkó barátságáról. A regénytöredék több mint húsz év után az ötvenéves, díjakkal elhalmozott kortárs szerző, Wieland Freund stílusbravúrjának köszönhetően kiteljesedett, és idén januárban jelent meg az egyik legrangosabb német gyerekkönyvkiadó, a Thienemann gondozásában. Rosszcsont Rodrigó és Filkó, a fegyverhordozója 2019 egyik legnagyobb gyerekirodalmi szenzációjának ígérkezik. Perczel Enikő fordítóval és Dávid Ádám szerkesztővel Forgách András író, fordító beszélget. A Goethe Intézet támogatásával megvalósuló könyvbemutatót Makranczi Zalán és Frank Ildikó felolvasószínháza teszi teljessé. Résztvevők: Perczel Enikő fordító, Dávid Ádám szerkesztő, valamint Makranczi Zalán és Frank Ildikó színművészek Moderátor: Forgách András

18.00–19.00 Votisky Zsuzsa terem

Rubin Eszter Árnyékkert című könyvének bemutatója  A szerzővel Oláh Adrea beszélget. A könyvből Csákányi Eszter olvas fel részleteket. (Jaffa Kiadó)

18.00–19.00 B1 és B2 stand

NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG

Eltűnt országok nyomában – Beszélgetés Bjørn Berge norvég íróval A szerző kalandos felfedezőútra viszi az olvasót a világ minden tájára, őserdőkön és sivatagokon keresztül, a városok lüktető életétől egészen a kihalt sztyeppékig. Olyan országok elfeledett történetét mutatja be, amelyek 1840 és 1970 között egy hónapig, egy évig, esetleg néhány évtizedig léteztek, majd eltűntek. A bemutató után a szerző a Cser Kiadó standjánál (B2) dedikálja az Eltűnt országoknyomában című könyvét.  (Cser Kiadó)

18.30–19.30 Supka Géza terem

A médium – az életben a legnagyobb úr a halál Résztvevők: Kis Kató és dr. Jekkel Gabriella  Moderátor: Szentpéteri Eszter (TV2 műsorvezető) (Publio Kiadó)

19.00–20.00 Márai Sándor terem

Pungor András A hetedik nap a papáé című, a Scolar LIVE sorozatban megjelent prózakötetének bemutatója Résztvevők: Györe Bori szerkesztő és a szerző Közreműködik: Magácska zenekar (Scolar Kiadó)

Szabadtéri színpadon és a parkban zajló programok

16.00–17.00 Külső pódium  (a Táncszínház teraszán)

Kiss-Bérczesi Én meg az Ének – zenés könyvbemutató Résztvevők: Bérczesi Róbert és Kiss László Moderátor: Karafiáth Orsolya (Athenaeum Kiadó)

17.30–19.30 Külső pódium  (a Táncszínház teraszán)

Utazás a párhuzamos univerzumokba Résztvevők: Bokor Nándor, Fillipov Gábor, Flach Richárd, Gáspár Attila, Hraskó Gábor, Miyazaki Jun, Lápossy Attila, Nagy Ádám, Orosz László, Pirkhoffer Ervin, Pongrácz Máté, Radó Péter, Torbó Annamária, Tóth Csaba, Vancsó Éva, Vinkó József és Zsótér Indi Dániel Moderátor: Mészáros Antónia Közreműködik: Balogh Anna bűvész (Athenaeum Kiadó)

2019. Április 28. vasárnap

Termekben és standokon zajló programok

10.00–11.00 B1 stand NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG

A szomjas troll – Varró Dániel olvas fel kis viking legendáriumából. A felolvasás után a szerző dedikál  (Jelenkor Kiadó)

10.00–19.00 G23 Stand

Képregények a Könyvfesztiválon Minden korosztály részt vehet közös képregénykészítésben az MKSZ fiatal alkotóival, és találkozhat olyan szerzőkkel, mint a karikaturistaként is jól ismert Marabu, a munkáit francia kiadóknál megjelentető Farkas Lajos, vagy éppen a Kittenberger és Királyok és keresztek sorozatok szerzői, akik rajzos dedikációval is kedveskednek. A programot informális tematikus beszélgetések egészítik ki a szakma képviselőivel és vendégeinkkel olyan témákról, mint a történelmi, dokumentarista, ismeretterjesztő és irodalmi adaptációs képregény, valamint az illusztrált gyermekirodalom és a képregény találkozási pontjai. (Magyar Képregény Szövetség)

10.00–11.00 Gyerek- (b)irodalom Mesedélelőtt és Ringató a Pagonnyal Bemutatkoznak Agócs Írisz lapozói és Czernák Eszter-Mayer Tamás Sári és Berci című könyve Résztvevők: a szerzők és az illusztrátor Moderátor: Hazay Ancsa és Fegyvári-Huszár Janka(Pagony Kiadó)

10.30–11.30 Márai Sándor  terem

Női Lélek – női irodalomRésztvevők: Dézsi Ibolya (szerkesztő), Ákody Zsuzsa, Bökös Borbála, Czipó Petra (az Atlantic Press Kiadó női regénypályázatának győztesei) Moderátor: Endrei Judit (Atlantic Kft.)

10.30–11.30 Szabó Magda terem

Egy szerelmes korrajz 1879-től 1941-ig Résztvevők: Petrőczi Éva író, költő, irodalomtörténész, Kálmán C. György irodalomtörténész, valamint Molnár Piroska, a Nemzet Színésze (Katica-Könyv-Műhely Kft.)

10.30–11.30 Votisky Zsuzsa terem

Olvasástanulás és diszlexia Fókuszban a Pagony Most ÉN olvasok-sorozata és Révész Emese Simi és a rendetlen betűk című meseregénye Résztvevők: Wéber Anikó, Szabó Borbála, Révész Emese írók és Koósné Sinkó Judit mestertanár (ELTE TÓK) Moderátor: Hajdu Zsanett (Pagony Kiadó)

10.30–12.00 Táncszínház, galéria

Csodaország – lengyel folklór kicsiknek és nagyoknak  Kreatív műhely gyerekeknek Marianna Oklejak lengyel illusztrátor vezetésével (7–12)  A „Cuda wianki” kifejezés olyan lengyel dolgokat jelent, amelyek szokatlanok, rendkívüliek, egyediek. Ilyen szokatlan és egyedülálló Marianna Oklejak gyerekeknek és felnőtteknek szóló könyve, amely egyszerű történetek és hagyományos motívumok újszerű felhasználásával mutatja be kicsiknek és nagyoknak a lengyel kultúra gazdagságát. Marianna Oklejak (1981) több, hazájában rendkívül sikeres gyermekkönyv szerzője; a Varsói Képzőművészeti Akadémia grafikus szakán végzett, könyvtervezésre és illusztrációkra szakosodott. Könyvillusztrációkat, plakátokat, hanglemezborítókat tervez.  A 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében bemutatásra kerülő Csodaország – lengyel folklór kicsiknek és nagyoknak című kiállítás most annak a könyvnek a varázslatos világába enged bepillantást, amelyet Lengyelországban 2005-ben az év könyvévé választottak képeskönyv kategóriában.(Lengyel Intézet)

11.00–11.30Gyerek- (b)irodalomZenés-mesés ízelítő Bíró Eszter Időradír című könyvéből Közreműködik: Bíró Eszter (énekesnő), Födő Sándor "Fodo" (zeneszerző, ütős) és Hámori Máté (gitáros) (Móra Kiadó)

11.30–12.30  Márai Sándor terem

Fordítás és ferdítés, a Balatonfüredi Fordítóháztól a Balassi Műfordítói Nagydíjig Résztvevők: Nádasdy Ádám, Rácz Péter és Zelei Dávid(KKM-Publishing Hungary Program)

11.30–12.30  Osztovits Levente terem

Hermann Ildi Hiányzó történetek című fotóriport könyvének posztumusz bemutatója Résztvevők: Winkler Nóra művészeti újságíró, Fabricius Anna fotográfus és Somogyi Zsófia művészettörténész (Scolar Kiadó)

11.30–12.30  Szabó Magda terem

Sehol. Bodor Ádám új könyvének bemutatója Résztvevők: a szerző, Szegő János és Pataki Ferenc (Magvető Kiadó)

11.30–12.30  Votisky Zsuzsa terem

Utazás egy feje tetejére állított világba – Kal Pintér Mihály Atyavilág című regényének bemutatója Résztvevők: a szerző és Filippov Gábor Felolvas: Gálvölgyi János színművész (Athenaeum Kiadó)

11.30–12.10 Gyerek- (b)irodalom10 éves a Kerekítő – Jubileumi zenés mesemóka kerekítő manóval Kerekítő manó óvodásoknak szóló könyvei és mondókás köteteink nyomán mondókák és dalok közt kalandozunk, meseszálat gurigatva, hangszerjátékkal színesítve. Előadók: J. Kovács Judit báb, furulyák; Gyulai Csaba kalimba, daff, cajon, résdob (Móra Kiadó)

12.00–13.00 B1 stand NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG

Milyen tényezők befolyásolják a norvég irodalom külföldi befogadását?A norvég krimi népszerűségéről, fordítási kérdésekről és a norvég fordítói támogatásokról Teplán Ágnes irodalomtörténész, A. Dobos Éva és Szöllősi Adrienne műfordítókkal beszélget.

12.10–13.00 Gyerek- (b)irodalom Csütörtök, a kisördög – Varró Dániel legújabb mesehősét a szerző és az illusztrátor, Agócs Írisz mutatja be (Jelenkor Kiadó – Diafilm)

12.30–14.00  Beszélgetés a kortárs science fiction- és fantasy-irodalomról Supka Géza terem Résztvevők: Kleinheincz Csilla (GABO), Németh Vladimir (Fumax) és Velkei Zoltán (Agave Könyvek)  (Agave Könyvek) 

13.00–14.00 Márai Sándor terem

Kultúrharc a 19. század végén – Pataki Éva Férfiképmás című regényének bemutatója Résztvevők: a szerző és Filippov Gábor  Felolvas: Takáts Andrea színésznő Moderátor: Veiszer Alinda (Athenaeum Kiadó)

13.00–13.30 Osztovits Levente terem

Budai-díjak A díjakat dr. Láng Zsolt, a II. kerület Önkormányzatának polgármestere adja át. (II. kerületi Önkormányzat)

13.00–14.00 Votisky Zsuzsa terem

A Hópárduc felesége. Sterczer Hildával, Erőss Zsolt hegymászó özvegyével Révész Szilvia beszélget (Harmat Kiadó)

13.00–13.45 Gyerek- (b)irodalomA Sipirc!, az Oroszlán úr sörénye és a Bújócska című Csimota Kiadónál megjelent Papírszínház-mesék bemutatója A Japánból eredő és igen népszerű Papírszínház a mesekönyvet mintegy színházzá alakítja. (5 éves kortól) Mesélő: Zsigmond Tamara (Csimota Kiadó)

13.00–14.00 B1 stand NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG

Ilyen egy norvég férfi?! Tomas Espedal A művészet ellen – A természet ellen című kötetének bemutatója A szerzővel Oláh Andrea rádiós újságíró beszélget. (Typotex Kiadó)

13.30–14.30 Szabó Magda terem

Maffiózók mackónadrágban – A magyar szervezett bűnözés története a 70-es évektől napjainkig Dezső Andrással, a kötet szerzőjével Rényi Ádám, a 21. Század Kiadó társtulajdonosa beszélget. Résztvevők: Bárdy Tibor nyugalmazott rendőrezredes és Orosz István, a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetek elleni osztályának egykori vezetője (XXI. Század Kiadó / 21. Század Kiadó)

14.00–15.00 Márai Sándor terem

Beszélgetés Szerb Antalról. Szerb Antal Magyar irodalomtörténet és Havasréti József Szerb Antal című könyvének bemutatója Résztvevők: Pálfy Eszter, Havasréti József és Szegő János (Magvető Kiadó)

14.00–14.45 Osztovits Levente terem

Gabriele Kiadó könyvbemutatója filmvetítéssel Ez az Én Szavam – Alfa és Omega – Jézus evangéliuma – Krisztus Kinyilatkoztatása, melyet időközben az igazi Keresztények az egész világon ismernek. (Gabriele Kiadó – A Szó - Kft.)

14.00–15.00 Gyerek- Játékos-verses foglalkozás Nyulász Péterrel Az óvodás és kisiskolás korosztálynakszóló játékos-verses foglalkozás a (b)irodalomZsubatta!, valamint a Miazami, a Miazmég és a Kiazaki című kötetek alapján. „A gyerekekkel kicsit tornázunk, sokat játszunk, megtanulhatnak egy-egy verset, rajzfilmeket vetítek és persze játszunk a kitalálósokkal."  (Móra Kiadó)

14.00–15.30 B1 stand NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG

Norvég kezdőknek – Boronkay Soma dokumentumszínházi előadásaIsmeretlen emberek csoportja összegyűlik egy megadott időpontban, egy megadott helyszínen. Ugyanaz a cél vezérli őket: minél többet megtudni a norvég nyelvről. 90 percük van minderre. Mindenki számára ismerős ez a nyelvórai keret. De vajon hol van a színház és a norvég nyelvóra határa?

14.30–15.30 Supka Géza terem

Pintér Béla Újabb drámák – könyvbemutató a szerző részvételével, melyet dedikálás követ A szerzővel Kővári Orsolya beszélget (Saxum Kiadó)

14.45–16.00  Osztovits Levente terem

Gabriele Kiadó könyvbemutatója filmvetítéssel A beszélő Egyetemes Egység – az Univerzális Teremtőszellem Szava (Gabriele Kiadó – A Szó - Kft.)

15.00–16.00 Márai Sándor terem

A briliáns barátnők Beszélgetés Elena Ferrante Nápolyi Regények című sorozatáról Résztvevők: Bán Zsófia író, Matolcsi Balázs fordító és Tönkő Vera szerkesztő Felolvas: Szávai Viktória Moderátor: Oláh Andrea (Park Könyvkiadó)

15.00–16.00 Szabó Magda terem

Beszélgetés Koltai Róbert Sose halok meg? – Az első 75 című könyvéről Résztvevők: Gaál Ildikó és a szerző Moderátor: Mörk Leonóra (Jaffa Kiadó)

15.00–16.00 Votisky Zsuzsa terem

Inti Chavez Perez Respekt című könyvének bemutatója Résztvevők: Halász Sári és Király Levente (Corvina Kiadó)

15.00–15.50 Gyerek- (b)irodalomKalandozások a ruhásszekrényen túli birodalomban – Fergeteges Narnia-kvíz kicsiknek és nagyoknak Bartha Álmos nemzetközi kvízmester vezetésével (Harmat Kiadó)

15.00–16.00 B72 stand

Beszélgetés Gulyás Adrienn-nel Patrick Modiano Alvó emlékek című könyvének fordításáról (Tarandus Kiadó és Magyar Műfordítók Egyesülete)

16.00–17.30 Lázár Ervin terem

Születésnapi Irodalmi Szalon Házigazda: Péterfy Gergely (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése)

16.00–17.00 Márai Sándor terem

Bánk bán... Résztvevők: a Magyar Műfordítók Egyesületének tagjai és más belföldi és külföldi vendégek (Magyar Műfordítók Egyesülete)

16.00–17.00 Osztovits Levente terem

Száraz Miklós György Székelyek című regényes művelődéstörténi kötetének bemutatója Résztvevők: a szerző és Oláh-Gál Elvira rádiós újságíró (Scolar Kiadó)

16.00–17.00 Szabó Magda terem

Légy te is hazudós! A Menő Könyvek legfrissebb antológiájának, a Hazudósnak ezúttal az ártatlan füllentések és az ordas nagy hazugságok a témája. A bemutatón a kötet szerzőivel beszélgetünk, és az is kiderül, hogy a meghirdetett pályázatra érkezett novellák közül melyik kerülhetett be egy e-könyv antológiába. (Manó Könyvek)

16.00–17.00 Votisky Zsuzsa terem

Lehetetlen küldetés? Jezsuiták. Missziók. Kommunisták – kerekasztal-beszélgetés Résztvevők: Vámos Péter, történész; Ngoc PhamDinh, jezsuita szerzetes; Tornya Erika, Sacré Coeur nővér Moderátor: Salát Gergely, sinológus (Jezsuita Kiadó)

16.00–16.30 Gyerek- (b)irodalom Az ügyetlenbohóc – mesék örökmozgóknak Balázs Ágnessel (Móra Kiadó)

16.30–17.30 Gyerek-(b)irodalom Bosnyák Viktória-Dudás Győző: Pacák a pácbanMennyi minden lehet egyetlen paca? Írjuk együtt a meséket! Alkoss, mesélj és fedezd fel az apró részleteket! A szerzők együtt játszanak, mesélnek a gyerekekkel. (Kolibri Kiadó)

17.00–18.00 Márai Sándor terem

Dénes Gábor Soros György vágatlanul című filmje ismertetéssel Résztvevők: a rendező és Kőbányai János (Múlt és Jövő)

17.00–18.00 Szabó Magda terem

Lehelj bele életet! Öt regényíró a karakterábrázolásról Résztvevők: A. I. Willis (dr. Vetter Szilvia), Cserhalmi Dániel, David Autere (Demkó Attila), Omar Adam Sayfo, Sijó (Sipos József) (A.I. Willis)

17.00–18.00 Votisky Zsuzsa terem

Beszélgetés Haydnról, Mozartról és az OSZK-ban talált Szonáta-kéziratról Mikusi Balázs tanulmánykötetét bemutatja Bősze Ádám zenetörténész (Országos Széchényi Könyvtár)

17.00–18.00 B72 stand

Beszélgetés Kiss Kornéliával Jeanne Siaud-Facchin Lehet-e boldog a szuperintelligens ember? című könyvének fordításáról(Park Kiadó és Magyar Műfordítók Egyesülete) Kiállítások T21  Táncszínház, galéria Csodaország – lengyel folklór kicsiknek és nagyoknak. Oklejak Marianna illusztrátor kiállítása (Lengyel Intézet)

Forrás: az esemény honlapja

További ajánlataink

2019.08.19. - 2019.08.25. Láthatatlan kiállítás Budapest 2019. Interaktív utazás egy láthatatlan világban. Online jegyvásárlás
2019.08.23. Láthatatlan vacsora, gasztro kaland teljes sötétségben Budapesten. Online jegyvásárlás
2019.08.26. - 2019.08.31. Láthatatlan kiállítás Budapest 2019. Interaktív utazás egy láthatatlan világban. Online jegyvásárlás
2019.08.30. Láthatatlan vacsora, gasztro kaland teljes sötétségben Budapesten. Online jegyvásárlás
2019.09.06. Láthatatlan vacsora, gasztro kaland teljes sötétségben Budapesten. Online jegyvásárlás
2019.09.08. WAMP 2019. Design vásárok Budapesten
2019.09.13. Láthatatlan vacsora, gasztro kaland teljes sötétségben Budapesten. Online jegyvásárlás
2019.09.20. Láthatatlan vacsora, gasztro kaland teljes sötétségben Budapesten. Online jegyvásárlás
2019.09.22. Szívünk Napja 2019
2019.09.27. Láthatatlan vacsora, gasztro kaland teljes sötétségben Budapesten. Online jegyvásárlás
2019.10.03. - 2019.10.06. Art Market Budapest 2019. Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Vásár
2019.10.16. - 2019.10.20. Könyvvásár 2019. Hazai és nemzetközi könyvfesztiválok, könyvvásárok és könyves találkozók
2019.10.16. - 2019.10.20. Könyvfesztivál 2019
2019.10.20. PhotoExpo 2019
2019.01.01. - 2019.12.31. Fesztiválnaptár, fesztiválok 2019
Fesztiválok országszerete
2019.01.01. - 2019.12.31. Budapesti fesztiválok 2019. Fővárosi kulturális, művészeti és gasztronómiai fesztiválok
2019.01.01. - 2019.12.31. Budapesti fesztiválok 2019. Online jegyvásárlás
Találatok száma: 4

Anna Hotel*** Budapest

Anna Hotel*** Budapest

Az Anna Hotel Budapest a XI. kerületében, idilli környezetben helyezkedik el. A hotelt körülölelő gyönyörű kertnek köszönhetően vendégeink a béke szigetén érezhetik magukat, a főváros hangos forgatagától néhány perc távolságban. A hotel a főváros egyik legújabb szállodája és nyitása óta célja, hogy ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Continental Hotel Budapest**** Superior

Continental Hotel Budapest**** Superior

CONTINENTAL HOTEL BUDAPEST****SUPERIOR - A négycsillagos design hotel Budapest történelmi belvárosában a szecesszió és a modern belsőépítészet elemeiből kialakított egyedi saját stílust sugároz. A szálloda 272 szobája - ebből 13 lakosztály - szélessávú internet elérhetőséggel, személyre szabott és business ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Danubius Hotel Gellért

Danubius Hotel Gellért

Budapest egyik legszebb szecessziós épülete a Duna-parton, a Gellért-hegy lábánál. A híres Gellért Fürdőhöz közvetlenül csatlakozó patinás szálloda hangulatos belső terekkel nyújt kényelmet és kikapcsolódást. Ki sem kell tennie a lábát a szállodából, hogy megtapasztalja a világhírű Gellért fürdő jótékony ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Luxus hotel Budapest szívében, a Duna partján. A hotelben 350 légkondicionált szoba, melyből 54 lakosztály, áll a vendégek rendelkezésére, csodálatos kilátással a Lánchídra és a várra. Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Közeli ajánlatok

Hasonló ajánlatok

Hadházi Káposztás Napok 2019
Hadházi Káposztás Napok 2019
  • Hajdúhadház
2019. szeptember 13 - 15.
Tihanyi fesztiválok 2019
Tihanyi fesztiválok 2019
  • Tihany
2019. augusztus 17 - 20.
Kis-Duna Vízi Fesztivál 2019 Ráckeve
Kis-Duna Vízi Fesztivál 2019 Ráckeve
  • Ráckeve
2019. augusztus 16 - 20.

Figyelmébe ajánljuk!

Millenáris Park
Millenáris Park
  • Budapest
  • II. kerület

Érdemes felkeresni!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Legjobb élmények

7. FINA Junior Úszó Világbajnokság 2019. Szurkoljunk együtt a fiatal magyar úszótehetségeknek!
MINI világ ÓRIÁSI élmények! A világ egyik legnagyobb modellvasút kiállítása Budapest belvárosában
Várkert Bazár, a főváros különleges ékszerdoboza.
Kirándulás a Budai Várnegyedbe a Budavári Siklóval
Magyar Nemzeti Múzeum - interaktív múzeum látogatás
Nézze meg Budapestet az Óriáskerékről! Felejthetetlen látvány, kihagyhatatlan élmény!
A Csodák Palotája élmény minden korosztálynak!
Libegjen velünk! Repülő székekkel Budapest felett.
Cápás állatkertünkben egy látványalagútban csodálhatják meg a tigris-, és barna cápákat.
Csobbanjon velünk a Dunába! Kétéltű buszos városnézés Budapesten.
14.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket