Sisi szívügyei - Valentin-napi séta a Várkert Bazárban
Sisi szívügyei - Valentin-napi séta a Várkert Bazárban
Valódi kikapcsolódásra vágyik? Akkor irány Gyopárosfürdő! Kedvezményes ajánlat korlátlan fürdőbelépő
Valódi kikapcsolódásra vágyik? Akkor irány Gyopárosfürdő! Kedvezményes ajánlat korlátlan fürdőbelépő
Utazás kiállítás Budapest - Aktív hétvége van
Utazás kiállítás Budapest - Aktív hétvége van
Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója - Irodalmi előadás a Várkert Bazárban
Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója - Irodalmi előadás a Várkert Bazárban
Tisza-tavi téli kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Tisza-tavi téli kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Tavaszi feltöltődésre hívjuk, várjuk!
Tavaszi feltöltődésre hívjuk, várjuk!

Felvidék programok 2019. Rendezvények, események, fesztiválok

2019.02.01. - 03.13.

2019. évi programok, rendezvények, események, fesztiválok a Felvidéken.

Felvidék programok 2019. Rendezvények, események, fesztiválok

Kiállítás a  Madách-kastélyban Alsósztregován

„Óh, hol vagyok , hol vannak álmaim?” - állandó kiállítás
Állandó kiállítás az alsósztregovai Madách-kastélyban

2018. január 1. - 2019. december 30.
Helyszín: Madách-kastély  |  Település: Alsósztregova
Az állandó kiállítás megvalósításába több, mint 50 intézmény és szakember kapcsolódott be Szlovákiából és Magyarországról egyaránt.
A kiállításról:
Az alsósztregovai Madách-kastélyban található tárlat a szlovák irodalmi múzeológiai hálózathoz tartozik, amely megközelítőleg 80 irodalmi és múzeumi objektumot foglal magába. A Madách család kastélya egyike a legjelentősebb magyar irodalmi emlékhelyeknek (a kastély Madách Imre, a világhírű drámaíró szülőháza. Itt alkotta meg Az ember tragédiája c. művét és itt is van eltemetve). Az alsósztregovai kastély üzemeltetője 2002-től a SZNM- A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma.
A tárlat első része, amelyet 2013 október 4.- én nyitottak meg , a kastély falain belül zajló életet mutatja be a 19. században, valamint ezzel egyidejűleg azt a környezetet is, ahol Madách, világviszonylatban is jelentős műve megszületett és amelyet a világirodalom kincsei között tartanak számon.
Az ember tragédiája – az állandó kiállítás második része:
A képzőművészeti megoldás a drámai alkotás mind a 15 képéből kiemeli Madách műveinek legfontosabb gondolatait.
Az öt egymásba nyíló szoba által, amelyeken keresztül rálátni egészen a londoni kép falfestményre megnyílik előttünk a Tragédia világa, amely a végtelenség érzését idézi elő bennünk. A mű a látogatót szinte átkarolja és elnyeli. Mindegyik termet rendhagyó tapéta borítja, amelyen a teljes mértékben fennmaradt kézirat szövegének részletei találhatóak a falaktól a mennyezeten, függönyökön keresztül egészen a kihangsúlyozott zárómondatig az utolsó teremben.

Programok, események

A pozsonyi Pozsonyi Magyar Intézet ajánlója

ESÉLYEK ÉS KILÁTÁSOK
február 7., 17.00, Pozsonyi Magyar Intézet, Štefánikova (Stefánia út) 1.
Kerekasztal-beszélgetés
a magyar nemzetpolitika lehetőségeiről Gecse Gézával, a Nemzetpolitika – szorítóban 2002-2017, valamint Éger Györggyel, a Magyarok Romániában című könyv szerkesztőjével.
Vendég: Duray Miklós
Moderátor: Kövesdi Károly

IRODALMI SZEMLE – lapbemutató
február 8., 17.00,
Pozsonyi Magyar Intézet, Štefánikova (Stefánia út) 1.
Az Irodalmi Szemle 60 éve –  kerekasztal-beszélgetés a lap egykori és jelenlegi szerkesztőinek, szerzőinek, munkatársainak részvételével.
Fő szervező az Irodalmi Szemle folyóirat és a Madách Egyesület.

Zelei Miklós: AZ ISTEN BALJÁN - Situs inverzus
A Békéscsabai Jókai Színház vendégjátéka Ady Endre halálának 100. évfordulója tiszteletére
február 12., 17.00,
Csemadok – Rákosi Ernő-terem, Május 1. tér 10–12.
Rendező: Köllő Miklós
Szereplők: Katkó Ferenc és Csomós Lajos

A történet szerint Ady Endrének nem sikerül meghalnia 1919 telén. A Situs inversus – Isten balján című darabban éppen ezért konstancai internáltként több túlélési esélyt kell latolgatnia. Legyen hajógyári törzsgárdatag, esetleg a szekuritáté ellenőrzésével és irányításával vállalja el a Konstancai Harcos című román napilap szerkesztését? Álházasság-engedély megszerzésével próbáljon átjutni az „anyaországi“ paradicsomba, ahol majd a kezdődő demokrácia egyik pártja frakcióvezető-helyettesének instrukciói nyomán országimázs-javító költeményeket írhatna, de ha okosan hallgat, esetleg akkor is cseng a kassza? A darabban, amely minden eddigi Ady-képet felülír, megzenésített Ady-versek hangzanak el.

Az én irodalmi műfajom a műfordítás
KAROL WLACHOVSKÝ irodalmi estje
február 14., 17.00,
Pozsonyi Magyar Intézet, Štefánikova (Stefánia út) 1.

Karol Wlachovský irodalmi munkásságát Görözdi Judit irodalomtörténész mutatja be. Vendégek: Peter Zajac irodalomtörténész és Tóth László író, szerkesztő.
Összesen 73 eddig megjelent fordítás és további 4 előkészületben lévő mű fordítása írható Karol Wlachovský műfordító, irodalomtudós, egyetemi tanár, szerkesztő számlájára, akit a magyar irodalom szlovák nagyköveteként emlegetnek. Diplomataként többször állt a Budapesti Szlovák Intézet élén, de jelentős oktatói tevékenységet is végzett mind a piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, mind a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán. Ennek köszönhetően is sikerült kinevelnie és ösztönöznie egy új műfordítói generációt.

SZTRAVINSZKIJ: A KATONA TÖRTÉNETE
Előadás a KONVERGENCIÁK 2019 fesztivál keretében
február 16., 19.00, S
zlovák Rádió Nagy hangversenyterme, Mýtna 1.
Lenyűgöző partitúra 1918-ből, hét kiváló zenész, két táncművész és a karizmatikus Robert Roth színművész közreműködésével. Sztravinszkij felnőtteknek szánt zenés meséje a jó és a rossz ősrégi harcáról, szerelemről, háborúról szól, és arról, hogy hogyan ne adjuk el a lelkünket.
Magyarországi vendégművészek: Molnár Zoltán (kürt) és Gergye Krisztián (tánc)

TAKÁCS ANDRÁS, a szlovákiai magyar „NÉPTÁNCFEJEDELEM”
február 28., 17.00

Pozsonyi Magyar Intézet, Štefánikova (Stefánia út) 1.
A Takács Andrással való beszélgetést Katona István koreográfus vezeti.
Takács András csehszlovákiai, majd szlovákiai magyar néptáncgyűjtő, koreográfus és néprajzkutató tagja volt annak a generációnak, amely a második világháborút átélve, küldetéstudatból táplálva mindent megtett a magyar közösség kultúrájának, ezen belül a magyar népi kultúrának az ápolásáért és továbbadásáért.
Kezdetektől ott volt a Csemadok életének kellős közepében: belső munkatársként, folkloristaként, néprajzi gyűjtőként, koreográfusként.
Szakmai felkészültsége miatt megkerülhetetlen és pótolhatatlan volt, és mindmáig pótolhatatlan

2019. február 28-ig CSONTVÁRY ÉN VAGYOK - Huszárik Zoltán rajzai és Markovics Ferenc standfotói
Pozsonyi Magyar Intézet, Štefánikova (Stefánia út) 1.
A filmművész-grafikus Huszárik Zoltán alkotói pályája igen rövid, a létrehozott művek azonban a filmművészet remekei: Elégia, Capriccio, Tisztelet az öregasszonyoknak, Amerigo Tot, A piacere, a két nagyjátékfilm ‒Szindbád és Csontváry; valamint a filmekkel szinte naplószerűen együtt születő rajzok, rajzok, rajzok. Aki Huszárik Zoltánra emlékezik, életművét értelmezi, meg kell említenie sokoldalúságát, a képzőművészi és írói tehetséget, mely a filmművészetben nyerte el végső kifejezési formáját. Huszárik addig nem látott képi univerzumot teremtett filmjeiben és rajzaiban, sűrített képszavakkal fogalmazva, új nyelvi logika, új ritmus szerint.
Kurátor: Medve Mihály (Műcsarnok, Budapest)
A kiállítás 2019. február 28-ig tekinthető meg.

2019 március 31-ig  A TERMÉSZET MAGÁNYOS, ZSENIÁLIS VÁNDORAI
Csontváry Kosztka Tivadar (Kisszeben 1853 – Budapest 1919) – Mednyánszky László (Beckó 1852 – Bécs 1919)
Pozsonyi Városi Galéria, Mirbach-palota, Ferencesek tere 11.

A XIX. és a XX. század fordulójának két, csodálatos életutat megjárt művésze halálának centenáriuma alkalmából nyílik kiállítás Pozsonyban.
Mednyánszky László és Csontváry Kosztka Tivadar egy esztendő eltéréssel születtek Felvidéken, a Kárpátok és a Tátra fenséges vidékén, de míg Mednyánszky László már 18 évesen a Müncheni Művészeti Akadémián tanult, Csontváry majd negyvenéves korában kezdte el ugyanott a művészeti stúdiumokat.  Mednyánszky több ezer festményből álló életművet hozott létre, addig Csontvárytól száznál kevesebb festményt ismerünk – igaz, festői munkássága csak egy évtizedig tartott.
Alkotói hitvallásuk azonban rendkívül közeli volt egymáshoz. Mindketten hittek a természet fenségében, s egy mindenben ott rejlő szellemi/isteni teremtő akaratban. Ezt Mednyánszky bukolikus, sejtelmes, misztikus fényekkel festett erdőivel vagy tátrai tájképeivel, míg Csontváry a „napút” intenzív, világító színeivel festett képeivel jelenítette meg, melyek hol a négy őselemhez, hol kiemelkedő jelentőségű történeti helyszínekhez – Jeruzsálem, Baalbek, Athén, Taormina kötődtek. Sorsuk annyiban is közös, hogy mindketten a társadalom perifériáján, lényegében kiközösítettként éltek. Meg nem értett, zseniális művészetük haláluk után nyert elismerést.
A pécsi Janus Pannonius Múzeum több mint 14 000 művet őrző képzőművészeti gyűjteményéből kiválasztott 16 darab Mednyánszky- és Csontváry- festmény kis számuk ellenére is maradandó élményt adva teremti meg az emlékezés és tisztelgés lehetőségét a szülőföldön.

A kiállítás kurátora: Sárkány József művészettörténész (JPM)
A kiállítás 2019 március 31-ig tekinthető meg.

V. TEXTILE ART OF TODAY
február 1–március 13., Poprádi Tátrai Galéria

Közép-Európa legnagyobb kulturális projektjének ötödik évfolyama vándorkiállítás keretében immár 15. éve mutatja be a világ kortárs, professzionális textilművészetét a visegrádi négyek országaiban. Öt kontinens 400 művészének 1000 pályamunkájából 121 művet választott ki a nemzetközi zsűri, amelyek a textilművészet és a modern technológiák összefonódásából jöttek létre.
Magyarországi kiállítók: Balog Edit, Bornemisza Eszter és Somodi Ildikó textilművészek
Kurátor: Júlia Sabová


Zorán koncert Komáromban
2019. február 20-án, szerdán 19.00

Helyszín: komáromi Városi Művelődési Központban.
Belépő elővételben 23 és 20 euró.
A 2 órás koncerten a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművészt kíséri:
Sipeki Zoltán gitárvirtuóz
Gátos Iván zongorista
Csányi István szaxofonművész
és három vokalista hölgy:
Óvári Éva
Kabelács Rita
Péter Barbara

KomRock Tribute festival Komáromban
2019. február 23.

2019. február 23-án, szombaton első alkalommal kerül megrendezésre a KomRock Tribute festival a komáromi Városi Sportcsarnokban. A műfaj legnagyobb klasszikusai élednek újra a színpadon. Az Iron Maiden, az AC/DC, a Metallica és a Blink-182 felcsendülő slágerei garantáltan megmozgatja majd a zenét szerető közönség minden tagját. Belépő elővételben 7 euró, a helyszínen 9 euró.
Kapunyitás 20.00 órakor. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Fellépők

MTB - Maiden Tribute Band - Iron Maiden tribute
AC/DC.sk revival - AC/DC tribute
TVM Metallica Tribute - Metallica tribute
Small Things - Blink 182 tribute

Forrás: Szervezők


2019.02.01. - 2019.03.13.
Kapcsolódó időpontok

2019.06.06. - 2019.06.09. Bősiek - Bősért Fesztivál 2019
2019.06.14. - 2019.06.15. Felvidéki Magyar Sziget 2019
2019.06.28. - 2019.06.30. Alsószeli Jurtanapok 2019 (Szlovákia, Felvidék)
2019.07.11. - 2019.07.14. Pohoda Festival 2019
2019.07.12. - 2019.07.14. Fröccsfest Dunaszerdahely 2019
2019.07.19. - 2019.07.20. Kürti Borfesztivál 2019
2019.10.10. - 2019.10.13. Simon-Júda napi vásár 2019 Párkány

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Kiemelt ajánlatok

Bősiek - Bősért Fesztivál 2019
Bősiek - Bősért Fesztivál 2019
  • Bős
2019. június 6 - 9.
Felvidéki Magyar Sziget 2019
Felvidéki Magyar Sziget 2019
  • Alistál
2019. június 14 - 15.
Alsószeli Jurtanapok 2019 (Szlovákia, Felvidék)
Alsószeli Jurtanapok 2019 (Szlovákia, Felvidék)
  • Alsószeli
2019. június 28 - 30.
Pohoda Festival 2019
Pohoda Festival 2019
  • Trencsén
2019. július 11 - 14.
Fröccsfest Dunaszerdahely 2019
Fröccsfest Dunaszerdahely 2019
  • Dunaszerdahely
2019. július 12 - 14.
Kürti Borfesztivál 2019
Kürti Borfesztivál 2019
  • Kürt
2019. július 19 - 20.

Hasonló ajánlatok

Zsidó Kiválóságok Háza programok 2019
Zsidó Kiválóságok Háza programok 2019
  • Balatonfüred
2019. február 22. 17:00
Baba-Expo bababörzék 2019
Baba-Expo bababörzék 2019
2019. február 24.
MINIVERSUM programok 2019
MINIVERSUM programok 2019
  • Budapest
  • VI. kerület
2019. február 23.

Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Legjobb élmények

RiverRide Budapest
Lepence Spa Fürdő- és Wellness Központ
Segway túra Zalakaroson és környékén
Balaton Ballooning, hőlégballonos sétarepülések a Balaton felett
Időutazása hívjuk! Ismerje meg, hogy milyen lehetett az élet a középkori Magyarországon!
12.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket