Gombakiállítás Budapesten, Kucsmagomba napok a Magyar Természettudományi Múzeumban

2019. április 5 - 7.

Kucsmagomba napok a Magyar Természettudományi Múzeumban 2019. április 5-7. között minden nap 10-től 20 óráig. Lesz gombakiállítás, bemutató, gombahatározás, gyereksarok játékos, gombás feladatokkal és még sok más érdekes program a gombákkal kapcsolatban. Gyűjtsön gombát, és indítsa szépségversenyen a legmutatósabbat!

Gombakiállítás Budapesten, Kucsmagomba napok a Magyar Természettudományi Múzeumban

Gombakiállítás
A kucsmagomba napok keretében 3 napos gombakiállításon mutatjuk be a tavaszi gombafajokat. A kiállításon nem csak élő gombákat, hanem élethű gombamúmiákat, azaz fagyasztva-szárított (liofilizált) nyári és őszi gombafajokat is láthatnak.

Gombaszépségverseny

Gyűjtsön gombát, és indítsa szépségversenyen a legmutatósabbat!

Nevezés

A szépségversenyre a helyszínen lehet nevezni. A nevezési lapon feltüntetjük a „gombatulajdonos” nevét és elérhetőségét, valamint hozzájárulását kérjük, hogy ha helyezést ér el, akkor a múzeum online felületein (weboldal, Facebook) feltüntethessük a nevét. A versenyre benevezett gombát lefényképezzük, és kódszámmal látjuk el. A kódszámot lepecsételt, aláírt papíron átadjuk annak, aki a gombát hozta, másolatát pedig elhelyezzük a gomba mellett a szépségversenyre kijelölt asztalon. A versenyre egészen vasárnap 14 óráig lehet gombákat hozni és benevezni.

A szavazás módja

A versenyben résztvevő gombákra a látogatók cédulákon szavaznak. A lepecsételt szavazócédulákat egy, erre a célra kihelyezett urnába dobják. Urnabontás és szavazatszámlálás ideje: vasárnap 16 óra.

Eredményhirdetés: április 7. vasárnap, 17.00 óra

Aki bármelyik nap nevezett a versenyre, vasárnap 17 órától ingyen részt vehet az eredményhirdetésen. Az első három helyezett könyvjutalmat és múzeumi belépőt kap ajándékba. A 10, legtöbb szavazatot kapott gomba fotóját és kódszámát is közzétesszük a honlapon. Amennyiben nincs jelen a díjat nyert látogatónk a díjkiosztáson, akkor a jutalmát az információs pultnál 2 hétig átveheti. A díjkiosztással kapcsolatos tudnivalókat a nevezési lapon feltüntetjük.

Gombahatározás – Mindenki hozhat magával gombákat. Meghatározzuk, kiállítjuk őket, és szaktanácsot is adunk az elkészítésükhöz is. (Feltéve, ha ehetők.)

Nagygombák mikroszkóp alatt – A gombák szabad szemmel nem látható részleteit kiveítőn is megmutatjuk.

Gombaszimat szonda – Akinek jó a szimata, egy-egy gombafajra jellemző illatú vegyületmintát megszagolva kitalálhatja, vajon melyik gombához tartozik.

Gombabemutató a kiállított gombákból – Naponta több alkalommal  a kiállított gombákból

Időpontok:
április 5. (péntek): 14 óra és 16 óra
április 6. (szombat): 11 óra, 14 óra és 16 óra
április 7. (vasárnap): 11 óra és 14 óra.

Gyereksarok – játékos, gombás feladatok, memóriajáték, színezők gyerekeknek

Rejtélyes kucsmagombák

A tavasz első hírnökei közé tartoznak a kucsmagombák. Sárgásbarna vagy szürkésbarna színű, többnyire méhsejtszerű üregekből álló süvegükről és fehéres, szemcsés tönkjükről elég könnyen fel lehet ismeri őket. A kucsmagombák nagyon jellegzetesek, ezért hasonló időben növő mérgező gombafajokkal, pl. egyes papsapkagombákkal igen ritkán tévesztik össze.

A kucsmagomba fajok üreges termőtestei ízletesek, igazi csemegének számítanak, különösen megtöltve, de alaposan süssük-főzzük meg, mert nyersen fogyasztva allergiás tüneteket okozhatnak.

A hosszú téli hónapok után a gombászok izgatottan várják már a tavaszt, hogy megtölthessék kosarukat  kucsmagombákkal. A különböző kucsmagomba fajok megjelenése időben eltérhet egymástól.

Szintén ugyanebben időszakban bújik elő nyílt füves, agyagos területeken, a hazánkban helyenként nem ritka pusztai kucsmagomba (Morchella steppicola). Süvege sárgás színű, ráncolt, és vaskos, bordás tönkje idősebb korban is többüregű. Emiatt nehezebb is, mint a többi kucsmagomba, amelyeknek termőteste együregű.

Tavasszal tehát megindul a lázas kucsmagomba vadászat a természetjáró ínyencek és a gombászok körében. A kucsmagombák azonban nem mindig ott és akkor jelennek meg, ahogy azt a gombagyűjtő szeretné. Előfordul, hogy az előző évi gazdag termést adó helyeken egyetlen példányt sem találunk. Máskor viszont egészen különleges termőhelyeken bukkanunk rájuk. Találtak már kucsmagombát az aszfalt repedéseiben, virágcserépben, omladozó ház falai között vagy elhullott állatok közelében.

Miért jelennek meg hirtelen, tömegesen a kucsmagombák?

Az igazi rejtélyt azonban a természeti katasztrófákkal (erdőtüzekkel, árvízekkel) kapcsolatos megfigyelések szolgáltatták. Egy évvel az amerikai Mount Saint Helens tűzhányó kitörése (1980) után nagy mennyiségben találtak kucsmagombát a gyűjtők a vulkáni hamuval borított erdőkben. A talajon lévő hamuréteg azonban a gombákra is rátapadt, ezért sajnos a több ezer példányból csak kevés volt alkalmas fogyasztásra, a gombászok legnagyobb bánatára.

1988 nyarán tűz pusztított az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban, és a következő év tavaszán óriási mennyiségben termett kucsmagomba a kiégett, elszenesedett, erdős területeken.

Több hazai megfigyelés is alátámasztotta, hogy tavaszi áradások idején, a több hétig víz alatt álló területeken – miután a víz visszahúzódott – nagyszámú kucsmagomba termett. 1994-ben, a Duna egy kisebb szigetén, az árhullám levonulása után 40-50 db kucsmagombát lehetett megszámolni négyzetméterenként.

A mikológusok választ kerestek a kucsmagombák hirtelen, tömegszerű megjelenésére.

A kucsmagombákkal végzett laboratóriumi kísérletek segítettek a kérdés tisztázásában. A San Francisco State University kutatója, R. Ower írta le először a kucsmagombák életciklusát, és elsőként kapott kísérleti körülmények között termőtestet. Felfedezte, hogy a kucsmagomba un. szkleróciumot fejleszt, amelyből kedvező körülmények esetén kifejlődnek a termőtestek. A szklerócium (skleros = kő) több cm átmérőjű, talajban található kemény, vastag falú sejtekből álló, tápanyagraktározó képlet. Tavasszal ebből nő ki a kucsmagomba. Amennyiben a tavaszi időjárás kedvezőtlen, kevés a csapadék, akkor akár még évekig is szunnyadhat a talajban a szklerócium anélkül, hogy gomba nőne ki belőle. Ilyenkor azonban a talajban, a szkleróciumokból gombafonalak hajtanak ki, amelyek újabb szkleróciumokat fejlesztenek. A föld alatt az évek során így egyre több szklerócium képződik, amelyek egy ideális tavaszon „beindulnak” és nagy mennyiségű gombát produkálnak. Ilyenkor tulajdonképpen több év termését arathatjuk le, feltéve ha megtaláljuk a termőhelyet.

A laboratóriumi kísérletek azt mutatják, hogy a szkleróciumok rendkívül ellenállóak a hideggel és a meleggel szemben, sőt csak a kiszárított, majd tartós hideghatásnak kitett, és vízzel átitatott szkleróciumok képesek termőtestet képezni. Ez a rejtély megoldásának a kulcsa. A fent említett tűzeseteknél a szkleróciumok átvészelték a magas hőmérsékletet, többé-kevésbé kiszáradtak, majd a téli hideg és csapadék hatására tavasszal "berobbantak" a gombák. Más esetekben a tavaszi áradások átitatták vízzel a szkleróciumokat és így stimulálták a termőtestképzést. A kucsmagombák termőtestképzéséhez tehát legjobb a hideg tél, és a gyakori tavaszi esőzés.

A gomba intenzív termesztése

A gomba intenzív termesztésénél a természetben végbemenő folyamatokat próbálják utánozni ill. felgyorsítani. A micéliumot elszaporítják, amely tápanyagszegény közegben szkleróciumokat képez. A szkleróciumokat ezután elválasztják a micéliumtól, majd speciális környezetben szárítják, hűtik és nedvesítik. Ezzel az eljárással egész évben termeszthető a kucsmagomba. A módszer azonban rendkívül drága, ezért nem terjedt el a világon. Ha az intenzív termesztéssel szeretnénk foglakozni, tudnunk kell, hogy a szabadalmi leírások csak egy részét tartalmazzák a termesztéshez szükséges információknak.

Extenzív termesztés

Viszonylag  egyszerűbb az extenzív termesztés, ezzel mi magunk is megpróbálkozhatunk. Először a gomba „táptalaját” kell elkészítenünk. Két súlyrész tőzeget keverjünk össze egy súlyrész fahamuval. Keressünk egy árnyékos, jó vízellátottságú földterületet. A talaj felső 10-20 cm-es rétegét távolítsuk el. Öntsük ide a hamus tőzeget, és jól öntözzük be. Adjuk hozzá a gomba csíráját, 1-2 litert négyzetméterenként, és kapával vagy gereblyével alaposan keverjük bele a keverékbe. Ezután helyezzük vissza az eltávolított talajt és még egyszer alaposan öntözzük meg. Az eredmény a következő év tavaszán várható. A gombák a kiválasztott helytől nagyobb, akár 20-30 méter távolságra is megjelenhetnek. Ezért kiskertben a módszert csak akkor használjuk, ha jóban vagyunk a szomszédokkal, különben lehet, hogy a következő tavasszal ők fognak jóllakni az általunk termesztett kucsmagombával.

A Kucsmagomba napok a Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyarhoni Gombász Egylet közös rendezvénye.


2019.04.05. - 2019.04.07.
Kapcsolódó időpontok

2019.03.23. Magyar Természettudományi Múzeum programok 2019 Budapest
Víz világnapi programok
2019.03.23. Magyar Természettudományi Múzeum programok 2019 Budapest
Műhelytitkok - Barbacka Mária: Vízben álló erdő
2019.03.23. 10:00 Interaktív múzeum gyerekeknek, Műhelytitkok a Magyar Természettudományi Múzeumban
2019.03.27. Magyar Természettudományi Múzeum programok 2019 Budapest
Nyugdíjas teadélután - Ammoniteszvadászat Európában és Dél-Amerikában
2019.03.27. 14:30 Ásvány kiállítás a Herendi Porcelánmanufaktúrában, Ásványok az MTM Arnóth gyűjteményéből
2019.03.27. 15:00 Múzeum program nyugdíjasoknak, teadélután előadással, beszélgetéssel a Természettudományi Múzeumban
2019.03.30. Magyar Természettudományi Múzeum programok 2019 Budapest
Műhelytitkok - Dányi László: Városi avarlakók
2019.03.30. Magyar Természettudományi Múzeum programok 2019 Budapest
Hiúz-ábrándok - „2019. Év emlőse a hiúz” programsorozatának nyitórendezvénye
2019.03.30. Az Év Emlőse: a hiúz, programok a Természettudományi Múzeumban
2019.03.30. 10:00 Interaktív múzeum gyerekeknek, Műhelytitkok a Magyar Természettudományi Múzeumban
2019.04.05. - 2019.04.07. Magyar Természettudományi Múzeum programok 2019 Budapest
Kucsmagomba napok
2019.03.07. - 2019.04.22. Varázslatos Magyarország fotókiállítás a budapesti Természettudományi Múzeumban
2019.03.01. - 2019.12.31. Múzeumi szabadulószobák a Magyar Természettudományi Múzeumban
2019.02.28. - 2019.06.16. LEGO® kiállítás 2019. Óriások támadása, kockakiállítás a Magyar Természettudományi Múzeumban
2019.01.01. - 2019.12.31. Terembérlés Budapest, izgalmas és különleges rendezvényhelyszín Budapest egyik legnagyobb parkjában!
2019.01.01. - 2019.12.31. A dinoszauruszok kora Magyarországon, állandó kiállítás a Magyar Természettudományi Múzeumban
2019.01.01. - 2019.12.31. Rovarlesen, múzeumpedagógiai foglalkozás óvodásoknak és alsósoknak a Természettudományi Múzeumban
2019.01.01. - 2019.12.31. Korallzátony világa, múzeumpedagógiai foglalkozás 4-14 éveseknek a Természettudományi Múzeumban
2019.01.01. - 2019.12.31. Erdő lakói - erdőkerülő, múzeumpedagógiai foglalkozás 4-10 éveseknek a Természettudományi Múzeumban
2019.01.01. - 2019.12.31. Mamutok és társaik múzeumpedagógiai foglalkozás 5-10 éveseknek a Magyar Természettudományi Múzeumban
2019.01.01. - 2019.12.31. A mi dinoszauruszaink, múzeumpedagógiai foglalkozás 5-10 éveseknek a Természettudományi Múzeumban
2019.01.01. - 2019.12.31. A vizek világa, múzeumpedagógiai foglalkozás felsősöknek a Magyar Természettudományi Múzeumban
2019.01.01. - 2019.12.31. Az erdők világa, múzeumpedagógiai foglalkozás felsősöknek a Magyar Természettudományi Múzeumban
2019.01.01. - 2019.12.31. A világ rovarszemmel, múzeumpedagógiai foglalkozás 10-18 éveseknek a Természettudományi Múzeumban
2019.01.01. - 2019.12.31. Az ember evolúciója, múzeumpedagógiai foglalkozás 10-18 éveseknek a Természettudományi Múzeumban
2019.01.01. - 2019.12.31. Dinoszaurusz kiállítás, állandó szoborkiállítás a Természettudományi Múzeum kertjében
2019.01.01. - 2019.12.31. Emberi csontok titkai, múzeumpedagógiai foglalkozás 10-18 éveseknek a Természettudományi Múzeumban
2019.01.01. - 2019.12.31. Paleontológia, csontok nyomában múzeumpedagógiai foglalkozás a Magyar Természettudományi Múzeumban
2019.01.01. - 2019.12.31. Városi vadon, múzeumpedagógiai foglalkozás felsősöknek a Természettudományi Múzeumban
2019.01.01. - 2019.12.31. Barázdás bálna csontváza, állandó kiállítás a Magyar Természettudományi Múzeumban
2019.01.01. - 2019.12.31. Természetbúvár terem, interaktív program gyerekeknek a Természettudományi Múzeumban
2019.01.01. - 2019.12.31. A korallzátonyok csodálatos élővilága, állandó kiállítás a Magyar Természettudományi Múzeumban
2019.01.01. - 2019.12.31. Sokszínű ÉLET - Felfedező úton Magyarország tájain, állandó kiállítás a Természettudományi Múzeumban
2019.01.01. - 2019.12.31. Titkok a föld alatt – ásványok, kőzetek, drágakövek kiállítás a Természettudományi Múzeumban
2019.01.01. - 2019.12.31. Különleges rendezvényhelyszín a budapesti Magyar Természettudományi Múzeumban
2019.01.01. - 2019.12.31. Különleges születésnapi helyszín a budapesti Természettudományi Múzeumban
2019.01.01. - 2019.12.31. JÉGKORSZAK - a Magyar Természettudományi Múzeum kölcsönözhető vándorkiállítása
Találatok száma: 5

Jagelló Business Hotel***

Jagelló Business Hotel***

A kitűnő elhelyezkedésű Jagelló Business Hotel a budai üzleti negyedben található, az M1-es és M7-es autópályák és a Budapest Congress és World Trade Center közelében. Budapest budai oldalán, a 12. kerületben zöld környezetben várja vendégeit budapesti üzleti hotelünk 24 modern szobával. A szobák ... Bővebben


Anna Hotel*** Budapest

Anna Hotel*** Budapest

Az Anna Hotel Budapest a XI. kerületében, idilli környezetben helyezkedik el. A hotelt körülölelő gyönyörű kertnek köszönhetően vendégeink a béke szigetén érezhetik magukat, a főváros hangos forgatagától néhány perc távolságban. A hotel a főváros egyik legújabb szállodája és nyitása óta célja, hogy ... Bővebben


Continental Hotel Budapest**** Superior

Continental Hotel Budapest**** Superior

CONTINENTAL HOTEL BUDAPEST****SUPERIOR - A négycsillagos design hotel Budapest történelmi belvárosában a szecesszió és a modern belsőépítészet elemeiből kialakított egyedi saját stílust sugároz. A szálloda 272 szobája - ebből 13 lakosztály - szélessávú internet elérhetőséggel, személyre szabott és ... Bővebben


Danubius Hotel Gellért

Danubius Hotel Gellért

Budapest egyik legszebb szecessziós épülete a Duna-parton, a Gellért-hegy lábánál. A híres Gellért Fürdőhöz közvetlenül csatlakozó patinás szálloda hangulatos belső terekkel nyújt kényelmet és kikapcsolódást. Ki sem kell tennie a lábát a szállodából, hogy megtapasztalja a világhírű Gellért fürdő ... Bővebben


Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Luxus hotel Budapest szívében, a Duna partján. A hotelben 350 légkondicionált szoba, melyből 54 lakosztály, áll a vendégek rendelkezésére, csodálatos kilátással a Lánchídra és a várra. Bővebben
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Figyelmébe ajánljuk!

Magyar Természettudományi Múzeum
Magyar Természettudományi Múzeum
  • Budapest
  • VIII. kerület

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK
Pontos cím, geokód, térkép
További információra lenne szüksége?
Szívesen segítünk, forduljon szerkesztőségünkhöz!
Információkérés a szerkesztőségtől itt
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Legjobb élmények

Időutazása hívjuk! Ismerje meg, hogy milyen lehetett az élet a középkori Magyarországon!
MINI világ ÓRIÁSI élmények! A világ egyik legnagyobb modellvasút kiállítása Budapest belvárosában
Katica Tanya, egy élményparadicsom a kisgyermekes családok számára
Kalandpark Játszóház
Csodák Palotája interaktív tudományos játéktér az egész családnak.
12.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket