MONTMARTRE-I ÉJSZAKÁK - CSERNUS ÉS A MONTMARTRE - EGY MŰTEREM TITKAI CÍMŰ KIÁLLÍTÁS FINISSZÁZSA
MONTMARTRE-I ÉJSZAKÁK - CSERNUS ÉS A MONTMARTRE - EGY MŰTEREM TITKAI CÍMŰ KIÁLLÍTÁS FINISSZÁZSA
Exkluzív gasztro program sztárséfekkel Hévízen!
Exkluzív gasztro program sztárséfekkel Hévízen!
Corvina kiállítás - A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye
Corvina kiállítás - A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye
Tisza-tavi téli kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Tisza-tavi téli kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Farsangi programajánló
Farsangi programajánló

Gyál programok 2019. Események, rendezvények

2019.01.10. - 02.14.

Gyáli programok, események, rendezvények 2019-ben.

Gyál programok 2019. Események, rendezvények

Programok

2019. január 18., péntek 9:30 és 10:45
Habakuk Bábszínház Egyesület előadásában láthatjuk a Mese a Csodaszarvasról c. darabot

2019. január 22.
A Magyar Kultúra Napja

2019. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján adja át Pápai Mihály polgármester úr a Gyál Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által alapított Közművelődési Díjat. A díj azon jeles személyeknek adományozható, akik aktív közösségi
és közéleti munkájukkal hozzájárulnak Gyál közművelődési és kulturális színvonalának emeléséhez.
A hagyományokhoz híven megnyílik a XXVIII. Gyáli Téli Tárlat díjazott alkotóinak csoportos kiállítása, majd a város kulturális életében meghatározó Gyáli Néptáncegyüttes előadása következik. A műsor koreográfusa Könczei Árpád.
A programokat a Karinthy örök című vidám irodalmi műsorral zárjuk a Szabad Ötletek Színháza előadásában:
Karinthy Frigyes írásainak örök érvényűségéhez nem férhet kétség. Sok-sok generáció fog még “felnőni” sziporkázó, ironikus humorán, mely felnőttnek s gyereknek egyaránt nyújthat színvonalas, meghatározó élményt. A “Karinthy Örök…” c. előadás is ennek szellemében készült. Olyan műveket válogattunk össze, amelyekben iskolás gyermek, felnőtt egyaránt megtalálja világát. Részletek hangzanak el a legsikeresebb “tanulmányokból”: Tanár úr kérem, Görbe tükör, Rájöttem valamire, Betegek és bolondok. Az összeállítás a születéstől az elmúlásig veszi górcső alá az emberi sorsokat, Karinthy sajátos nézőpontjából, sok kacagással, vidámságunkat egy pillanatra sem engedve elveszíteni.
Előadják: Szitás Barbara, Zsolnay András/Bárkány Miklós, Bor Viktor, Bodrogi Attila.

2019. január 26., 15.00
Korán tanítsuk meg szeretni a szépet – Szombathy Márta népi ruhakészítő előadása

"Viselet készítői munkám során egyetlen határozott irány vezet: a kislányok, gyermekek számára igényes, alkatuknak és habitusuknak megfelelő öltözékek összeállítása. A hagyományos stílusjegyekre alapozva, olyan hordható ruhákat tervezek, amelyeket szívesen vesznek fel a kicsik, az iskolások, a tinédzserek. Számukra nem a felnőtt viseletek kicsinyített másolata a megoldás, hiszen sem alkatuk, sem a hordhatóságuk nem nekik való. Nagyon fontos azonban, hogy amikor még alakul, alakítható a szemléletük, minél több hagyományos elemet vigyünk be a környezetükbe.
Azt a kincset, amely a népművészetben, a viseletek gazdagságában ered, legelőször a gyerekeinknek kell átadnunk, hogy majd idővel, felnőttként is sajátjuknak érezzék.
Komolyan veszem azt a felelősséget, ami az anyanyelv, a zenei anyanyelv mellett a vizuális anyanyelv helyes megalapozását jelenti.
Munkáimat hivatalos fórumokon is elismerik, az elmúlt évi Folktrend divatbemutató sikere abban erősített meg, hogy helyes úton járok – ezt kell folytatnom."
A belépés ingyenes.

2019. január 28. 9-15.00
Ingyenes Fogyasztóvédelmi tanácsadói nap – Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Iroda

Milyen ügyekben fordulhat hozzánk:
-          hitellel, biztosítással, megtakarítással és egyéb pénzügyi fogyasztóvédelmi kérdésekben
-          meglévő szerződéssel kapcsolatos panasz esetén
-          méltányossági ügyekben

Amiben segítünk:
-          panaszlevél, méltányossági kérelem megfogalmazása
-          segítségnyújtás a Pénzügyi Békéltető Testület és a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ eljárásainak megindításában
-          ingyenes tájékoztatás a pénzügyi ismeretek növelése érdekében

2019. 02. 09., 15.00 
A Szalma-Kincs-Tár története és kincsei Zengővárkonyban – Tüskés Tünde Szalmafonó előadása

Szenvedélyes szalmafonóból szenvedélyes gyűjtő. A Szalma-Kincs-Tár története és kincsei Zengővárkonyban
Tüskés Tünde - Tanár, szalmafonó népi iparművész, a zengővárkonyi Szalma-Kincs-Tár Muzeális Szalmatárgy Gyűjtemény létrehozója, a Pest-Budai KNK Egyesület elnöke

Pécsett születtem, ma Budapesten élek. A népművészettel gyerekkorom óta állok szoros kapcsolatban. Az 1970-80-as években gyűjtöttem a tárgyalkotó népművészet még fellelhető kincseit, majd foglalkoztam korongozással, szövéssel. A szalmafonással 1993-ban jegyeztem el magamat egy életre. Angol és erdélyi mesterektől tanultam a mesterség alapjait. Könyveimmel, tanulmányaimmal, előadásaimmal igyekeztem újjáéleszteni a magyarországi szalmafonó hagyományokat, s megteremteni a szalmafonó mesterség magyarországi oktatásának az elméleti és gyakorlati alapjait. A közel 500 darabból álló, 32 ország szalmafonó művészetét bemutató gyűjteményemet Zengővárkonyban mutatom be. A Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesület elnökeként igyekszem a közösséget szolgálni.
Munkáimmal 1994 óta rendszeresen veszek részt pályázatokon, 1998-ban volt első önálló kiállításom Fóton.  Szalmafonó népi iparművészként munkáimmal igyekszem megőrizni népi gyökereinket, de egyben nyitni szeretnék a jövő tárgykultúrája felé is

A szalmafonás számomra a lélek fényűzése. Szakrális tevékenység, melyben az Életet (búzamag) tartó, szolgáló szárból valami szépet, hasznosat, szemet-lelket gyönyörködtetőt tudok készíteni. Több ezer év elhaló és újjászülető magja, népek termékenységvarázsló hiedelme, az egyszerű ember mindent felhasználó takarékossága, a leányok díszítő kedve, hosszú téli esték dolgos férfi kezei, libát őrző gyerekek játékos kedve áll mögöttem támaszul. Boldog vagyok, hogy rátaláltam erre az anyagra, s a szalmafonás teljessé teheti az életemet.

A belépés ingyenes.

2019. 02. 09., 07.00 – Gyál, Víztorony
VII. Gyáli Böllérverseny

Február 9-én, immár hetedik alkalommal rendezi meg Gyál Város Önkormányzata és az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár a Gyáli Böllérversenyt, mely a víztorony melletti területen várja az érdeklődőket.
A verseny a korábbi évekhez hasonlóan reggel 7 órakor kezdődik, így aki kíváncsi, hogyan zajlik egy igazi, autentikus disznóvágás, annak érdemes korán kelnie, hiszen többet is megtekinthet. A verseny során a csapatok a hagyományokhoz híven, de humánusan a helyszínen szúrják le az állatokat, majd kezdetét veszi a feldolgozás és a „disznótoros” ételek készítése. A megmérettetésen rangos, ötfős szakértőkből álló zsűri dönti el, melyik csapat alkotott 2019-ben egyszerre hagyományos és újszerű ízeket. Több kategóriában is pontozzák a versenyzőket, így díjakat osztanak majd ki a Legjobb összkép; Legjobb fogópálinka; Legjobb szúrás; Legjobb forralt bor; Legjobb hagymás vér, toros reggeli; Legjobb pörzsölés; Legjobb pucolás; Legjobb hasítás, bontás; Legjobb darabolás; Legjobb kolbász; Legjobb véres hurka; Legjobb májas hurka; Legjobb káposztából készült ételek; Legjobb pecsenyék; Legjobb tálalás, díszítés, felszolgálás; Legjobb böllér kategóriákban, tehát minden apró részletre érdemes lesz odafigyelniük az indulóknak.
Eddig 14 csapat jelezte részvételi szándékát, akik között szerepelnek határon túli versenyzők is. Kibédről, Gyál testvértelepüléséről érkezik egy delegáció. A délvidékről és felvidékről is érkeznek csapatok, akik évek óta részt vesznek az eseményen.
A nézőként kilátogatóknak lehetőségük lesz disznótoros ételeket, italokat kóstolni, vásárolni a büfében, illetve az árusoknál. A délután folyamán hagyományos népzenei és énekműsorral a Banda zenekar szórakoztatja a közönséget, amelyre előreláthatólag 14 órakor kerül majd sor. A versenyt 15 órakor az ünnepélyes eredményhirdetés és a díjak átadása zárja.  A rendezvény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk egy ízes délutánra.

2019. február 14., csütörtök 10:30
Tihanyi Vándorszínpad - Mindenütt jó, de a legjobb otthon

Zenés Mesejáték Gyerekeknek, egy részben, öt szereplővel.

Írta: Tihanyi Tóth Kinga
Zenéjét szerezte: Bognár Gyula
A dalszövegeket írta: Tihanyi Tóth László
Koreográfia: Bognár Rita
A jelmezeket és díszleteket tervezte és készítette:
Török Sarolta és Szonday Szandra

Szereplők:

TIBIKE………………………………….…….Juhász Ricsi
NAGYI………………………………………..Kántor Judit /
és MARICSSON, mobiltelefon       Tóth Inez
SÜN SALA………………………….……….Subi Zoltán
RÉKA, papagáj……………………………Dömök Edina /
                                                           Gazdag-Kötél Orsolya
CIFRA PACA, kóbor kandúr………. .Czakó Roland /
                                                           Bordás Misi

Rendezte: Tihanyi Tóth László

Jegyek ára: 900 Ft előadásonként.

Forrás: Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár honlapja és közösségi oldala


Dr. Csernus Imre előadása Gyálon

FEBRUÁR 21. CSÜTÖRTÖK, 19:00
Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár

Csernus Imre nevét szinte mindenki ismeri, hiszen ő volt az egyetlen pszichológus, aki média személyiséggé vált.

Folyamatosan jelennek meg sikerlistás könyvei, azonban az olvasók számára sok kérdés marad nyitottan. Ezekre a kérdésekre próbál választ adni Csernus Imre az előadásain országszerte.

Online jegyvásárlás


2019.01.10. - 2019.02.14.
2019.02.21.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Országos Széchenyi Könyvtár

Disznóvágás

Programajánlat


Jegyet online? Gyorsan és egyszerűen!
Ár: 2 900 Ft Online jegyvásárlás
Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
2360 Gyál , Arany János Közösségi Ház, Kőrösi u. 118-120.
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Legjobb élmények

Lélegzetelállító élmény! Az óriáskerékről Budapest összes nevezetessége látható teljes panorámában.
Várjuk a kultúra fellegvárában Budapesten. Irány a Várkert Bazár!
Élményvacsora sztárséfekkel Hévízen
Egész évben, minden évszakban szeretettel várjuk tófürdőzésre Hévízen.
Hajókirándulások Budapesten minden napszakban minden korosztálynak!
Corvinák - Szenzációs kiállítás a Budai Várban
12.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket