ÚJ PROGRAM HIRDETÉS

Hamvas Béla Napok 2024. Balatonfüred. Irodalom, filozófia Hamvas Béla jegyében

Kiemelt ajánlat
8230 Balatonfüred , Változó helyszíneken (46.9536 x 17.8938) Megnézem a térképen

Az író géniusz nyomában – Hamvas Napok. A hazai irodalom és bölcselet egyik legnagyobb huszadik századi alakjára, a rendkívüli műveltsége ellenére húsz évet fizikai munkásként dolgozó, saját korában agyonhallgatott, máig szélsőségesen megítélt kultikus íróra, Hamvas Bélára emlékeznek Balatonfüreden. A szellemóriás hagyatékát őrző, ápoló Hamvas Béla Asztaltársaság újra megidézi Balatonfüreden a magyar irodalom örök megosztó, kultikus szerzőjét, Hamvas Bélát. Izlandi nyelven ráolvasás a Tagore sétányon, koncert, kötetbemutató és az elmaradhatatlan Koloska-völgyi zarándoklat. A március 22-23. között rendezendő Hamvas Napokon a fiatalon elhunyt költőről Sziveri Jánosról is megemlékeznek.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Hamvas Béla Napok Balatonfüreden

2024. március 22. - 23.

 Irodalom, filozófia Hamvas Béla jegyében - Hamvas Napok: Irodalom, zene, borkóstolás

Hamvas Béláról a magyar irodalom kultikus szerzőjéről emlékeznek meg Balatonfüreden. A március 22-23-án rendezendő Hamvas Napokon bemutatják a Hamvas esszépályázat írásaiból készült kötetet, lesz Koloska-völgyi zarándoklat, borkóstolás és nem marad el a ráolvasás sem.

Helyszín: Tagore sétány, Szőcs Géza Irodalmi Szalon

A Hamvas Béla Asztaltársaság hagyományos rendezvénye.

Hamvas Béla író, filozófus 1897-ben született Eperjesen. 1919-ben jelentek meg első irodalmi tárgyú írásai. Bölcsészdiplomája megszerzése után 1923-ban a Budapesti Hírlap és a Szózat újságírója lett. 1927-ben a Fővárosi Könyvtárban helyezkedett el könyvtárosként, ott dolgozott egészen 1948-ig. Ez életének egyik legtermékenyebb időszaka. A II. világháború után egy ideig az Egyetemi Nyomda kis tanulmányai című sorozatot szerkesztette, de 1948-ban sorozatos bírálatai után felfüggesztették állásából. Fizikai munkásként nyugdíjazták 1964-ben. Négy évvel később hunyt el. Életében csupán két esszégyűjteménye jelent meg, munkásságát agyonhallgatták. Máig szélsőségesen ítélik meg az életművét, rajonganak érte vagy éppen elutasítják. 1983 után jelenhettek csak meg könyvei. 1990-ben posztumusz Kossuth-díjat kapott.

PROGRAM:

Március 22. péntek

Tagore sétány

  • 16.00 – Megemlékezés Hamvas Béláról

Hamvas Béla Fák című írásának ráolvasása magyar és izlandi nyelven Veress Kata műfordításában

A Hamvas Napok a hagyományos ráolvasással kezdődik, a Tagore sétányon álló Hamvas-hársra olvassák rá az író Fák című esszéjének egy részletét. A szellemóriás hagyatékát ápoló Hamvas Béla Asztaltársaság hosszú évek óta ezzel a rítussal igyekszik felhívni a figyelmet a máig ellentmondásosan megítélt kultikus íróra.

Szőcs Géza Irodalmi Szalon

  • 16.30 In Memoriam Sziveri János 1954-1990

Kerekasztal-beszélgetés, résztvevők: Ladányi István, Fenyvesi Ottó, Géczi János, Zalán Tibor
Közreműködnek: Bakos Árpád és együttese, és Kovács Nemes Andor színművész (Szabadka)

Sziveri Jánosról, a 20. század második felének egyik meghatározó alkotójáról emlékeznek meg. Az 1990-ben 36 évesen elhunyt költő, drámaíró, szerkesztő a műveivel és szuggesztív egyéniségével egyaránt kitűnt kortársai közül. Három évig volt főszerkesztője az újvidéki Új Symposion irodalmi folyóiratnak. Költészetének egyik alapkérdése mindvégig az ön-meghatározás vagyis a személyiségének és költészetének mibenléte volt. Erősen szenvedett a kicsinyes és korlátok közé szorított létezéstől, a szűk perspektíváktól, az értelmetlenség és reménytelenség tudatától. Legendás alakját ezúttal egykori alkotótársai (Ladányi István, Fenyvesi Ottó, Géczi János, Zalán Tibor) elevenítik majd fel egy kerekasztal-beszélgetésben. Az esten a Szabadkáról érkező Bakos Árpád és együttese meg is szólaltatja Sziveri verseit.

Figula Pincészet (Csárda utca vége, Meleghegy-dűlőn)

  • 18.00 Borkatalógus

Borait bemutatja: Andrási László (Somló) A borásszal Ambrus Lajos író beszélget.
Zenei közreműködő: Bakos Árpád és együttese

A nap a Figula Pincészetben zárul, ahol Ambrus Lajos író beszélget Andrási László somlói kézműves borásszal, és persze a borok is kóstolhatók lesznek, amelyhez Bakos Árpád és együttese ad majd lélekmelengető koncertet.

A borkorcsolyáról a Kongresszus Catering gondoskodik.
Belépődíj: borvacsorával: 11.900 Ft., csak borkóstolóval: 5.500 Ft.
ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

A jegyek korlátozott számban kaphatók.

Március 23. szombat

Koloska-völgy

  • 10.30 Séta a Hamvas hárshoz

koccintás Sava Babic (1934-2012) emlékére

A Koloska-völgyben található egy fa, mely Hamvas Béla Fák című esszéjét ihlette. Ehhez az ikonikus fához zarándokolunk el.

Szarvas József színész vezetésével séta indul a hangulatos Koloska-völgybe, ahhoz az ikonikus hársfához, amely Hamvas Fák című esszéjét ihlette. Itt Sava Babic műfordító emlékére pálinkával lehet majd koccintani.

Kisvonat indul: Vitorlás tér 10.00 A részvétel díjtalan.

Szőcs Géza Irodalmi Szalon (Vaszary Galéria „B” épület)

  • 16.00 Humor és derű a hamvasi létszemléletben meghívásos esszé pályázat (2023.) eredményhirdetése
  • 16.30 „Az isteni eredet tudata” -  Hamvas Béla hagyományai

A kötetet bemutatja: Horváth Róbert és Stamler Ábel

A Szőcs Géza Irodalmi Szalonban a Humor és derű a hamvasi létszemléletben címmel meghirdetett meghívásos esszé pályázat eredményét hozzák nyilvánosságra, majd kötetbemutatót rendeznek.

– Az isteni eredet tudata – Hamvas Béla hagyományai című tanulmánykötetet mutatjuk be, amely Hamvas intellektuális előképeit, a rá nagy hatást gyakorló szerzőket és írásokat, illetve fordításait tárja fel és értelmezi filológiai valamint eszmetörténeti megközelítésben. Impozáns a szerzői gárda, keletkutató, vallástörténész, filozófus, történész, költők, írók elemzéseit tartalmazza a kötet.

Fővédnökök:
Bóka István Balatonfüred város polgármestere
Díszvendég: Utasi Erzsébet (Sziveri János özvegye)

 

Találatok száma: 47

Akadémia Sporthotel**** Balatonfüred

Akadémia Sporthotel**** Balatonfüred

Az Akadémia Hotel a Balaton északi partjának fővárosában Balatonfüreden a Tihanyi Apátságra lenyűgöző kilátással rendelkező szállodánk csendes környezetben, közvetlen az uszoda mellett a városközponttól csupán 10 perc sétára található. A szálloda 50 szobája, mintegy 120 fő elhelyezését teszi lehetővé. ...

Szállásfoglalási lehetőség
Kiemelt partner
Aura Hotel Balatonfüred - Felnőttbarát szálloda

Aura Hotel Balatonfüred - Felnőttbarát szálloda

Töltődj fel és érezd jól magad! Élvezd az Aura Hotel Balatonfüred nyújtotta exkluzív kényelmet: king size méretű franciaágyaink, ergonomikus matracaink valamint párna menünk a pihentető alvást garantálják, esőerdő zuhanyunk és organikus fürdőszobai bekészítünk a frissítő élményeket biztosítják. Ingyenes ...

Szállásfoglalási lehetőség
Kiemelt partner
Astoria Hotel*** Balatonfüred

Astoria Hotel*** Balatonfüred

Miért különleges élmény az Astoria Hotel*** és Étterem? A villa a város egyik legszebb kastélyszerű, impozáns épülete. A szálloda épületét a Dőry család építette – romantikus stílusban – 1868-ban nyaralónak. A csodálatos nyaralót eredeti stílusában őriztük meg látogatóink számára. A főépület elegáns ...

Szállásfoglalási lehetőség
Kiemelt partner
Gold Haus Panzió Balatonfüred

Gold Haus Panzió Balatonfüred

Panziónk Balatonfüreden, a Móricz Zsigmond utcában található, ahonnan a strand közel 15, a Tagore sétány pedig nagyjából 10 perces sétával közelíthető meg. Klímás kétágyas (franciaággyal, külön ággyal), családi és földszinti superior szobáink vannak. A kétágyas szobákhoz erkély, míg a földszinti superior ...

Szállásfoglalási lehetőség
Kiemelt partner
Anna Grand Hotel Balatonfüred

Anna Grand Hotel Balatonfüred

Az Anna Grand Hotel Közép-Európa legnagyobb édesvízi tavának északi partján, Balatonfüred történelmi belvárosában helyezkedik el. Az Anna Grand Hotel Wine & Vital régmúltat idéző patinájával tökéletes a pihenni vágyóknak. Az újjászületett ANNA GRAND immár a nevéhez méltó, valódi luxust kínál. A ...

Anna Villa Vendégház Balatonfüred

Anna Villa Vendégház Balatonfüred

A Balatonfüred szívében található, egyedülálló Anna Villa Füred tökéletes egy pihentető nyaraláshoz pár percre a Balatontól, mégis csendes, nyugodt környezetben. A szállás üzleti filozófiája és adottságai okán felnőttbarát hely, ahol elsődleges a csend és nyugalom biztosítása a felnőtt vendégek ...

Apartman Bruckner Villa

Apartman Bruckner Villa

A 2004-ben épült Bruckner Villa Apartman-ház Balatonfüred-Arácson, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park határában a Péter-hegyen, az erdő közelségében helyezkedik el. Gyönyörű körpanoráma nyílik a tóra és a Tihanyi-félszigetre. A tágas, ápolt kert napozásra és sportolásra is lehetőséget nyújt kedves ...

Apartmanházak Balatonfüred

Apartmanházak Balatonfüred

Családunk három házat üzemeltet, amelyeknek mindegyike különféle szolgáltatásokkal várja vendégeit. A házainkban két-három és négyágyas elhelyezésre van lehetőség, amelyekhez saját konyhát, illetve svédasztalos reggelit biztosítunk.

Aqua Ház Balatonfüred

Aqua Ház Balatonfüred

Az Aqua Ház Balatonfüred üdülőcentrumában, zöldövezetben, nyugodt környezetben fekszik. A házban 2-3-4 ágyas szobák állnak a vendégek rendelkezésére. A szobák modern berendezésűek, teraszosak, színes TV-vel felszereltek.

Babi Panzió Vendégház

Babi Panzió Vendégház

A vendégház Balatonfüred kertvárosában, a városközponttól 500 m-re található. A szobák saját fürdőszobával, TV-vel, hűtővel és légkondicionálóval felszerelve várják a pihenni vágyókat. A reggelit a teraszon, illetve hangulatos étkezőben fogyaszthatják el a vendégek.

1 2 3 4 5   
Találatok száma: 42

L’AURA Étterem Balatonfüred

L’AURA Étterem Balatonfüred

L’AURA Étterem Balatonfüred - Kóstolj bele a hotel gasztronómiába úgy, ahogy eddig még sohasem! Légy részese egy különleges ízutazásnak és engedd, hogy kényeztessük érzékeidet reggel és este egyaránt!

Kiemelt partner
Zafír Étterem Balatonfüred

Zafír Étterem Balatonfüred

Balatonfüred egyik legcsendesebb fekvésű szállodájának, az Akadémia Hotel**** Balatonfüred Zafír étterme szeretettel várja vendégeit egy finom ebédre vagy vacsorára. Balaton északi partjának egyik legszebb kilátását kínáló panoráma teraszon és az étteremhez közvetlenül kapcsolódó teraszon nyári estéken kerti ...

Kiemelt partner
Astoria Étterem Balatonfüred

Astoria Étterem Balatonfüred

Konyhaművészeti remekek a reformkortól napjainkig. Éttermünk nemzetközi és hazai ételkínálattal várja kedves vendégeit, külön kívánságra vegetáriánus és diétás ételeket is készítünk. Jó idő esetén a mediterrán hangulatú, leanderekkel díszített 100 fős kerthelyiségünk nyújt kellemes felüdülést egy frissítő ital ...

Asztalfoglalás
Kiemelt partner
Anna Café Balatonfüred

Anna Café Balatonfüred

Anna Grand Kávéház - Tartson velünk egy kulináris időutazásra és kóstolja meg – eredeti reformkori receptek alapján készített – házisüteményeinket: Blaha Lujza, Laborfalvi Róza desszertjét, Jókai Mór kedvencét…

Bergmann Cukrászda Balatonfüred

Bergmann Cukrászda Balatonfüred

Balatonfüred egyik gasztronómiai nevezetességévé nőtte ki magát az 1992-ben megnyitott Petőfi Sándor u. 64. szám alatti Bergmann Cukrászda. Az igényesség és a békebeli elegancia ölt testet a kedves Vendég előtt, mikor ide belép. A tradicionális hagyományok ápolása és megőrzése mögött egy valóban XXI. századi ...

Bistro Sparhelt Balatonfüred

Bistro Sparhelt Balatonfüred

Gondosan válogatott borlappal és az évszaknak megfelelő ételkínálattal várunk Benneteket! A chef, Elek Balázs havonta változó étlappal örvendezteti meg vendégeinket. A nagy körültekintéssel válogatott alapanyagok, a szakma mély ismerete, konyhai fortélyok sora és a főzés szeretete teszik felejthetetlenné a ...

Blaha Lujza Hotel és Étterem Balatonfüred

Blaha Lujza Hotel és Étterem Balatonfüred

Balatonfüred a tó északi partjának legrégebbi gyógy- és üdülővárosa. Szerencsés földrajzi és éghajlati adottságai miatt kedvelt üdülőhely. A Hotel Blaha Lujza a Balatontól 200 m-re, a reformkori Füred belvárosában található. A klasszicista stílusú épületrészből alakítottuk ki az éttermet, a hozzá csatlakozó ...

Borcsa Étterem

Borcsa Étterem

Balatonfüreden, a Balaton legszebb sétánya, a romantikus és egyben idilli Tagore-sétány keleti végénél található a népszerű vendéglátó komplexum: a Borcsa Étterem. Működését 1984-ben kezdte meg, 2000. augusztusától pedig teljesen megújulva, töretlen és egyre nagyobb népszerűséggel várja vendégeit: a sétányról ...

Brada Faloda Balatonfüred

Brada Faloda Balatonfüred

Éttermünk tálcás rendszerű, önkiszolgáló jellegű, ahol a választott ételt kényelmes barátságos környezetben fogyaszthatják el. Amennyiben vendégeink nem a helyszínen kívánnak ebédelni, lehetőség van a választott ételt jól zárható műanyag edényben elvinni. Az étlapon változatos, a tradicionális , és a reform ...

Bökő Pince

Bökő Pince

Pincénk Balatonfüreden, a Bocsár dűlőn található. Minden borunk tartályos és reduktív kivéve a vörösek, melyek spontán, fahordóban erjednek, valamint szűretlenül, derítetlenül kerülnek a palackokba. A többi bornál bentonitos derítést és szűrést alkalmazunk, más beavatkozás nincs a borokba.

1 2 3 4 5   

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:
Kapcsolat, elérhetőség
Szeretné aktiválni elérhetőségeit az oldalon? Partner információ

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megadott intervallumban:
-tól
-ig