Pihenjen, gyógyuljon nálunk! Egész évben szeretettel várjuk.
Pihenjen, gyógyuljon nálunk! Egész évben szeretettel várjuk.

A mosonmagyaróvári Hansági Múzeum 102 éves múltjával hazánk legrégibb alapítású múzeumai közé tartozik. A régészeti gyűjtemény tartalmazza a régi Moson megye területén 7000 év óta itt élt valamennyi népcsoport, kultúra emlékeit, melyek alapján végigkövethető a terület egész történelme. A néprajzi gyűjtemény egyik legjelentősebb részét teszik ki a parasztbútorok. A múzeum helytörténeti és numizmatikai gyűjteménnyel is rendelkezik. A Gyurkovich-gyűjtemény 471 festménnyel és grafikával gazdagítja az anyagot.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Esemény

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS

Életmesék - Kerekes István fotóművész kiállítása a Mosonvármegyei Múzeumban
2018. március 6. – április 11.
Mosonvármegyei Múzeum, Szent István király út 1.
A legrangosabb hazai fotópályázat, a 36. Magyar Sajtófotó Pályázat történetében először fordult elő idén, hogy egy kategória mindhárom díját ugyanaz a szerző vitte el. A Mosonmagyaróváron élő Kerekes István a „Mindennapi élet” (egyedi) első, második és harmadik díját is kiérdemelte.

A Mosonvármegyei Múzeumban március 4-én, vasárnap délután 5 órakor „Életmesék” címmel nyíló tárlaton e három kép is megtekinthető. Az első díjas „Pihenő”, az ezüstérmes „Ibolya” és a még szintén dobogós „A műhely” című felvételek mellett a kiállítás a Mosonmagyaróváron élő fotóművész elmúlt három évének munkásságából nyújt ízelítőt. Valamennyi fotó hazai és nemzetközi fotópályázatokon díjazott, vagy többszörösen díjazott mű. A harminc kiállított alkotás portré- és szociofotó.

Kerekes István a Nemzetközi Fotóművész Szövetség gyémántdiplomás fotóművésze.
Eddigi munkássága alatt 68 országban, több mint 1400 díjat nyert el. A fotóművészet területén elért eredményeiért a FIAP (Nemzetközi Fotóművész Szövetség) 2017 nyarán a Kiváló fotóművész gyémánt 2 fokozattal tüntette ki. Akkor, ezt az elismerést a világon hat fotóművész birtokolta. 2012 óta folyamatosan részt vesz hazai és nemzetközi fotópályázatokon mint zsűritag, vagy zsűri elnök. A Földgömb magazin állandó szerzője.
Legsikeresebb alkotása a „Yelena” című fényképe, mellyel 6 kontinens 43 országában több mint 300 díjat nyert el. Ez az eredmény abszolút rekord a magyar fotográfia történetében!
A Nemzetközi Fotóművész Szövetség adatai alapján, nemcsak Magyarországon, hanem világviszonylatban is egyedi eredményt ért el Kerekes István „Yelena” című alkotásával, mivel a FIAP nem tud még egy fényképről, amelynek ennyi díja lenne a világon!

PROGRAM

2018. március 8.16 óra
Asszonyok a festővásznon - Hansági Múzeum

A Nemzetközi Nőnap alkalmából szeretettel várjuk a lányokat, asszonyokat és a nagymamákat egy barangolásra a Gyurkovich-gyűjtemény szépséges hölgyei közé.
Tárlatvezető Székely zoltán művészettörténész, múzeumigazgató
A belépés díjtalan

2018. március 8. 17:30
Múzeumi esték - A védelmezŐ kép

Elúadó: Babos-Zemplenszky Nóra a Piarista Iskola tanára
Helyszín: Cselley-ház (Mosonmagyaróvár, Fő u. 19.). A belépés díjtalan

2018. március 12. 16 óra
Nyeregbe - A 48-as emlékhelyek nyomában kétkeréken

Szeretettel várunk minden városlakót programunkra!
Gyülekező a Cselley-háznál.
A Városház utca - Soós János utca - Deák tér - Cselley-ház kört sétálva tesszük meg.
Ekkor szállunk "Nyeregbe", az Óvári temetőben meglátogatjuk Soós János sírját.
Honvád utca - Magyar utca - Deák tér - Károly utca - Aranyossziget utca- Rév utca útvonalon jutunk el a Mosoni temetőbe, ahol a Honvéd síroknál emlékezünk.
Kerékpár túránk utolsó állomása a mosoni Plébánia falán lévő emléktáblánál van (a Soproni utcában állítjuk le a kerékpárokat). A hazaindulás egyénenként van. Mindvégig kapunk útvonal biztosítást, de a kerékpározás szabályai ekkor is vonatkoznak ránk.
Reméljük együtt emlékezünk!

2018. március 15. 15.30
Családi programok március 15-én a Mosonvármegyei Múzeumban!

Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt nemzeti ünnepünk alkalmából, a Mosonvármegyei Múzeum kertjében (Szent István király út 1.) megrendezésre kerülő városi ünnepség után a múzeumba és a múzeumkertbe, ahol a '48-49-es eseményekhez kapcsolódó programokkal várjuk a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt.
Programjaink:
- Mosonmagyaróvári Szablyavívó Iskola bemutatója
- Karzat Színház programja: céllövölde; fotóanzix; várta díszőrség gyerekeknek puskával, jelmezben, 1848-as vágtajáték
- Kamara kiállítás a múzeum '48-as dokumentumaiból, fegyvereiből és különleges tárgyaiból
- Egy kis hírszerzés
- Mosoni csata terepasztalon
- A szabadságharc csatajelenetei: videók, digitális rekonstrukciók
- Dominó, puzzle, társasjáték és memóriakártya
- Szabad sajtó - újságszerkesztés
- Nők a szabadságharcban, reformkori divatképek, kreatív foglalkozás

Állandó kiállítás

Gyurkovich-gyűjtemény

A dr. Gyurkovich Tibor főorvos több évtizedes gyűjtőmunkájának eredményeként összeállt és Mosonmagyaróvár városára hagyományozott kollekció az utóbbi két évszázad magyar festészetéből nyújt páratlan válogatást.
Az anyag gerincét a XIX. századi festmények alkotják, amelyek átfogó képet nyújtanak a biedermeiertől az akadémizmuson át a századvégen jelentkező megújulási törekvésekig. Impozáns az alkotók névsora is, amely ugyanúgy magába foglalja a legnagyobb egyéniségeket (Barabás Miklós, Borsos József, Székely Bertalan, Zichy Mihály, Munkácsy Mihály, Lotz Károly, Szinnyei Merse Pál, Ferenczy Károly, Mednyánszky László), miként a tisztes kismestereket. A stiláris sokféleség a műfajok változatosságával párosul: a tradicionális portré mellett feltűnik az életkép, a tájkép és a történelmi kép is.
A festményeket Gyurkovichné Mika Irén porcelángyűjteménye egészíti ki, amely a XVIII-XX. század európai manufaktúráinak terméséből válogat.

A táblabíróvilág otthonai

Az enteriőrszerűen berendezett kiállítás a barokk és a XIX. század első felének városi otthonait mutatja be míves bútorok és a kor kedvelt berendezési tárgyai révén.
A klasszicizmus és a biedermeier szerényebb, ám kényelmesebb polgári világát megidéző tárgyakon minduntalan visszaköszön az antikvitás öröksége: a székek meghajló lábain ugyanúgy, miként a könyvszekrény oszlopain vagy az asztalkák lantszerű támaszain. A vitrinszekrényben az asztalok ékességei, különféle kerámia-, porcelán- és üvegtárgyak kaptak helyet. A falakon Moson vármegyei nemes családok portréi, csendéletek s tájképek, közöttük a Magyaróvárott élt műkedvelő festő, a bécsi Akadémián tanult Szále János (1810-1870) alkotásai idézik meg az egykor volt otthonok világát.

Kőtár

A lapidárium római kőanyaga viszonylag kis darabszáma ellenére jól reprezentálja Pannonia provinciális kőemlékeit. A gyűjteményben katonai és polgári feliratok, a mindennapi élet tartozékai és a halotti kultusz emlékei egyaránt megtalálhatók. A síremlékanyag, melynek darabjai között az előkelő városi tisztviselő, a magas rangú katona, a római polgárjogot nyert bennszülött és a felszabadított rabszolga sírköve egyaránt szerepel, mintegy keresztmetszetét nyújtja Pannonia lakosságának.
A felsoroltakon kívül még két — mitológiai jelenetet is ábrázoló — sírkő található a gyűjteményben, melyeket Scarbantia (Sopron) város egyik tisztviselője, illetve egy katonai parancsnok tiszteletére állítottak.

További két feliratos kőtábla a magyaróvári vár kapubejáratából került elő. Mindkettőt a XIV. Gemina legio katonái állították Mars, Jupiter, Minerva és a többi isten tiszteletére. A kövek magyaróvári előfordulása alapján a légió itteni tartózkodására lehet következtetni.

A gyűjteményben található római kori mérföldkő (mille passum) Nezsider vidékéről származik és a Kr. u. II. században állították.

Gyurkovics-emlékszoba

A Cselley-ház emeleti kiállítótermeiben 1989-től látogatható Dr. Gyurkovich Tibor főorvos egykori magángyűjteménye, amely a XIX-XX. századi magyar piktúra remekműveit vonultatja fel. A műgyűjtő unokaöccse volt a Kossuth-díjas Gyurkovics Tibor. Bár a költőnek nem volt családi kötődése Mosonmagyaróvárhoz, mégis azt kívánta, hogy szellemi hagyatéka nagybátyja gyűjteménye mellett kapjon helyet. Gyurkovicsot, aki kiemelkedőt alkotott a novella, a dráma, a vers, az esszé, és a regény műfajában, kellő tisztelettel, de gyurkovicsi közvetlenséggel igyekszünk bemutatni.

Nyitvatartás

keddtől vasárnapig 10 és 18 óra

 Forrás: Hansági Múzeum honlapja, sajtóanyaga


2018.03.20. - 2018.04.11.
2018.01.01. - 2018.12.31.
Találatok száma: 1

Thermal Hotel*** superior Mosonmagyaróvár

Thermal Hotel*** superior Mosonmagyaróvár

Egészség és élmény egy helyen. Szállodánk a Szigetköz fővárosában, a történelmi hangulatú Mosonmagyaróváron található, a termálfürdő szomszédságában. Gyógyfürdőnk vize Európa öt legjobb hatású ...
Találatok száma: 1

Thermál Étterem

Thermál Étterem

A 120 fő befogadására alkalmas Thermal Étteremben vendégeinket nemzetközi, vegetáriánus és diétás ételspecialitásokkal, valamint a magyar konyha remekeivel és a híres magyar vendéglátással várjuk. ...
KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Hansági Múzeum programok 2018