Panorámautazás, libegjen velünk a város felett!
Panorámautazás, libegjen velünk a város felett!
Budapesti Nyári Fesztivál 2018. Margitsziget - Városmajor
Budapesti Nyári Fesztivál 2018. Margitsziget - Városmajor
Zsidó Kulturális Fesztivál 2018. Jegyvásárlás!
Zsidó Kulturális Fesztivál 2018. Jegyvásárlás!
Mamma Mia musical előadások a Madách Színházban! Jegyvásárlás!
Mamma Mia musical előadások a Madách Színházban! Jegyvásárlás!
Bödőcs Tibor előadások a MOM Parkban 2018 őszén!
Bödőcs Tibor előadások a MOM Parkban 2018 őszén!
Zorán - Ti kértétek... koncert 2018 - JEGYEK!
Zorán - Ti kértétek... koncert 2018 - JEGYEK!
Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál koncertek és jegyvásárlás
Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál koncertek és jegyvásárlás
Presser Gábor 1507. és 1508. koncertjét tartja a Papp László Budapest Sportarénában
Presser Gábor 1507. és 1508. koncertjét tartja a Papp László Budapest Sportarénában
Panorámautazás a Dunától a Budai Várig.
Panorámautazás a Dunától a Budai Várig.
`ZENE-BOR` a 100 Tagú Cigányzenekar Ünnepi Koncertje
`ZENE-BOR` a 100 Tagú Cigányzenekar Ünnepi Koncertje

Programok a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban 2018-ban.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Kiállítás, program

2018. JÚLIUS 19. csütörtök, 20.00–23.00
KERTMOZI | Irány Bollywood!
Az év diákja / Student of the Year
színes, indiai vígjáték, 146 perc, 2012
nyelv: hindí, felirat: magyar
rendező: Karan Johar

Meghívott előadó: Vajdovich Györgyi filmesztéta, ELTE Filmtudomány Tanszék
Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, Kert
Szereplők: Alia Bhatt, Varun Dhawan, Sidharth Malhotran

Unod az európait? Valami szokatlanra vágysz? Felkészültél? Irány Bollywood! Szeretettel várunk mindenkit egy hangulatos, pörgős mozis estére ide, a Hopp Kertbe. Annyi biztos, hogy szem nem marad szárazon!
A program ingyenes, előzetes regisztrációt nem igényel.

A vetítés előtt Vajdovich Györgyi filmesztéta segítségével betekintést nyerhetünk a bollywoodi filmművészet témáiba, egyúttal segítséget kapunk ahhoz is, hogy hogyan értelmezzük a kulturális toposzokat, a humort és más műfaji jellegzetességeket. Ezt követően levetítjük Az év diákja című, Indiában elképesztő népszerűségnek örvendő, őrületesen látványos táncos-romantikus komédiát.

Karan Johar Bollywood egyik legismertebb rendezője, aki legendás bollywoodi sztárokkal dolgozott együtt, ehhez a filmjéhez mégis addig szinte teljesen ismeretlen színészeket válogatott. A rendező tehetségesen ötvözi a jól bevált klasszikus elemeket a mai trendekkel, így nem csoda, hogy a filmnek köszönhetően az itt megismert színészek további útja is nyílegyenes volt a sztárság felé. 

2018. július 25., 17:30–19:00
Made in Asia 3. / Magyar emlékek a Koreai-félszigetről

Helyszín: Ybl Budai Kreatív Ház, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.
Ybl Miklós tér 9-11., Budapest, 1013
ELŐADÓ: Csoma Mózes Korea-kutató, Nemzeti Közszolgálati Egyetem

A nemrégiben felújításra került Ybl Budai Kreatív Ház (egykori Várkert Kioszk) és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum májustól induló ismeretterjesztő sorozatának célja, hogy olyan, a 19. század második felében élt utazók életével ismertesse meg a nagyközönséget, akiket egytől egyik menthetetlenül megfertőzött a műgyűjtés szenvedélye.

Jelenlegi ismereteink szerint az első magyar látogatók 1890-ben érkeztek meg a Koreai-félszigetre. Vajon milyen benyomásokat szereztek a Csoszon Királyságban, és mi történt az általuk beszerzett koreai tárgyakkal? Miben különböztek a századforduló magyar utazóinak megfigyelései a félszigetről? Dr. Csoma Mózes Korea-kutató vetített képekkel illusztrált előadása a fenti kérdésekre igyekszik választ adni, részletesen bemutatva dr. Gáspár Ferenc, gróf Vay Péter, dr. Bozóky Dezső, Baráthosi Balogh Benedek, valamint Hopp Ferenc koreai utazásait és azok örökségét.

A program regisztrációhoz nem kötött és ingyenes.

SÉTÁLÓ TÁRLATVEZETÉS-SOROZAT
Időpontok:
2018. JÚLIUS 27. péntek 16.30–17.30
2018. AUGUSZTUS 31. péntek 16.30–17.30

Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, 1062 Budapest, Andrássy út 103.

Sétáló tárlatvezetés keretében ismertet meg bennünket Válóczi Róbert indológus, az ISTEN | NŐ kiállítás kurátora a nagy Istennő, Dévi különböző megjelenési formáival és az azokhoz kapcsolódó tradíciókkal. Az előadáson érdekes részleteket tudhatunk meg a kiállított tárgyakról és a kiállítás koncepciójáról (a klasszikus művészet plasztikus alkotásaitól a kortárs képregényekig), valamint a régi és új hindú művészet állandó témáiról és változatos formavilágáról.
A tárlatvezetés ingyenes, a szokásos múzeumi belépőjegy megvásárlásával lehet rajta részt venni (teljes árú: 1200 Ft; kedvezményes jegy: 600 Ft).

A program előzetes regisztrációt nem igényel.

2018. AUGUSZTUS 26. vasárnap 15.00–17.30
TESTVÉREK NAPJA
Raksábandhana - Családi délután

Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, Andrássy út 103.

Ünnepeljük együtt a raksábandhana elnevezésű hindú fesztivált, avagy a „testvérek napját”! Ilyenkor az indiai lányok és asszonyok karkötőt (rakhit) kötnek fiútestvéreik csuklójára, akik cserébe édességgel örvendeztetik meg őket.
A Hopp Múzeum munkatársai ezen a délutánon karkötő- és tradicionális halvakészítésre várják mindazokat, akik szívesen kedveskednének a testvérüknek „indiai módra”. A gyerekeket ezúttal indiai mesesarokkal várjuk.

KERTMOZI: Irány Bollywood!
2018. AUGUSZTUS 30. csütörtök 20.30–23.00
A sztori (Kahaani)

színes, indiai thriller, 122 perc, 2012
nyelv: hindí, bengáli, felirat: magyar
rendező: Sujoy Ghosh

Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, Kert
Szereplők: Vidya Balan, Parambrata Chatterjee, Indraneil Sengupta

Unod az európait? Valami szokatlanra vágysz? Felkészültél? Irány Bollywood! Szeretettel várunk mindenkit egy izgalmakkal és nyomozással teli pörgős mozis estére ide, a Hopp Kertbe.

A program ingyenes, előzetes regisztrációt nem igényel.

Először Válóczi Róbert indológusnak, az ISTEN | NŐ kiállítás kurátorának bevezető előadását hallgathatjuk meg a vetítésre kerülő filmnek az indiai filmművészetben betöltött helyéről. A sztori előzménye: Kalkuttában, a metróban egy gáztámadás következtében többen életüket vesztik és hatalmas káosz lesz úrrá a városon. Két évvel később a város legnagyobb ünnepsége, a Durgá púdzsá idején a várandós Vidjá Bagcsí ugyanebbe a zűrzavaros metropoliszba érkezik Londonból, hogy megkeresse eltűnt férjét, Arnabot. A kétségbeesett nőt egy fiatal rendőr, Raná segíti a nyomozásban. A kutatás során Vidjának egyre több súlyos titokkal kell szembenéznie, férje ugyanis kísértetiesen hasonlít Milán Damdzsíra, akinek a személyét a nyomok egyre inkább összekapcsolják a két évvel ezelőtti metrótámadással. Vidjának egyedül kell szembenéznie magánéleti krízisével, valamint India egyik legkaotikusabb és legveszélyesebb nagyvárosával is.
A 2012-ben bemutatott thriller érdekessége, hogy megkérdőjelezi az indiai nő tradicionális képét, és egy olyan asszonyt mutat be, aki sikeresen manőverezik az abszolút férfiorientált indiai társadalomban. A filmet mind a szakma, mind a közönség rendkívüli elismeréssel fogadta, és számos díjban, köztük 5 Filmfare-díjban is részesült.

A program a budapesti Indiai Nagykövetség támogatásával valósul meg.

KIÁLLÍTÁS

ISTEN ǀ NŐ - A Déví-kultusz és a hagyományos női szerepek Indiában
2018. május 11. – 2019. január 6.

Kurátor: Válóczi Róbert

Az Istennőhöz, vagy ahogy Indiában nevezik, a Dévihez kapcsolódó különböző regionális kultuszok komoly múltra tekintenek vissza az indiai szubkontinensen. Az Indus-völgyi civilizáció korától egészen a 21. századi globalizált társadalom megjelenéséig az Istennőt imádták és imádják ma is India lakói. Az Istennőnek – ahogyan magának a hinduizmusnak is – számos arca van, és minden arcához, minden megjelenési formájához más-más tradíció kapcsolódik. Ő a fiatal Szépség, aki elbűvöli az isteneket és halandókat egyaránt. Ő a hűséges Feleség, aki szelíden ül férje ölén. Ő az Anya, a mindenség és minden születő élet teremtője. De ő a vad Harcos is, aki elpusztítja a gonoszt és megmenti a világot a pusztulástól.

Léteznek azonban másfajta szépségek, más feleségek, másféle anyák és más harcosok is Indiában. Ők a földi nők: asszonyok, lányok és anyák. Habár ők is elbűvölőek, gondoskodóak, a teremtő erő és a harchoz szükséges erények birtokosai, mégsem szentelnek nekik templomokat, nem mutatnak be hódoló áldozatokat. Pedig nők nélkül Indiában sem lenne élet, társadalom, vallás vagy művészet. Talán az Istennő nem nő? Talán egy nő nem ugyanazokat a szerepeket veszi magára, mint egy istennő? Akkor miért különböznek annyira az emberek szemében?

A Hopp Múzeum legújabb kiállításának kiemelt célja, hogy a hindú Istennő különböző megjelenési formáit az általuk betöltött női szerepek szerint mutassa be. Miközben az Istennő szépségként, feleségként, anyaként és harcosként jelenik meg, a kiállítás arra a kérdésre keresi a választ, hogy ezek az idealizált női szerepek hogyan valósulnak meg a földi társadalomban. A kiállított tárgyak széles skálán mozognak a klasszikus művészet plasztikus alkotásaitól a kortárs képregényig, ezzel is kiemelve a régi és új hindú művészet állandó témáit és formavilágát.

A bemutatásra kerülő tárgyak túlnyomó része a Hopp Múzeum indiai gyűjteményének anyagából került ki, ehhez csatlakoznak a kortárs képzőművész, Abhisék Szingh egyedi vizualitást tükröző munkái, melyek középpontjában szintén az Istennő személye áll. A kiállítás külön érdekessége, hogy évtizedek óta ez a Hopp Múzeum első hindú művészetet bemutató tárlata, és hogy a legősibb korok vallásos kultuszait, valamint a legújabb korok társadalmi berendezkedését, nőképét egyaránt vizsgálata tárgyává teszi.

A kiállítás első termében látható tárgyakon keresztül az Istennő teremtő, anyai mivoltával ismerkedhetünk meg. Indiában a nők hagyományos társadalmi szerepei közül az egyik leghangsúlyosabb az anyaságé. A nő az anyaság révén teljesíti be a társadalom által rárótt kötelességét: megszüli és felneveli – általános reménykedés szerint: fiú – utódját, aki majd továbbviszi a család anyagi és szellemi örökségét. Ezzel párhuzamba állítható az Istennő anyasága, ami a teremtésben és teremtményeinek táplálásában nyilvánul meg: akár úgy, mint a világot alkotó és átható erő, akár konkrétabb módon, ahogy India Anya táplálja gyermekeit, India lakóit. Ennek különféle megjelenési formáit láthatjuk az Indus-völgyi civilizáció korától India-szerte jelen lévő termékenységi szobrocskáktól kezdve a 19. századi Bombay bazárjában árusított szuvenír tárgyakig.

A második teremben a földi nőkkel és az istennőkkel szépségként, illetve szeretőként találkozhatunk. Egy hagyományos értékrendet követő hindú családban a nő testi szépségének helye a ház belsejében van. Ez különös kontrasztban áll az indiai művészet és rituális gyakorlat által a szépségnek tulajdonított kiemelt jelentőséggel: bizonyos vallási gyakorlatokban az élvezetek elérésének nélkülözhetetlen eszközeként tartják számon, rituális elmerülések során pedig akár természetfeletti hatalom forrásául is szolgálhat a szépség. A terem falain elhelyezett, Krisna és Rádhá társadalmi tabukat ledöntő szerelmi kapcsolatát illusztráló képek szemléletes példái annak a tételnek, hogy az Isten iránti szenvedélyes szeretet hogyan vezethet el minden hindú életcéljához: az újjászületések örök körforgásából (szamszára) való megszabaduláshoz.

A hűséges feleség alakja áll a harmadik terem középpontjában, melyet egy, a tradicionális indiai esküvői szertartást idéző sátor szimbolizál. Bár India-szerte más és más hagyományai vannak az esküvői szertartásnak, a házasságkötés mindenféleképpen fontos és nagyszabású esemény egy hindú család életében. Legyen az eposzi hősnő vagy földi nő, ha feleség lesz, attól kezdve számára mindig a férj az első.

A sátorban elhelyezett menyasszonyi ruhákat bemutató babák mellett álló szatí emléktábla egykor az önkéntesen máglyahalált halt özvegyek dicsőségének állított emléket. A terem falain futó Rámajána-ábrázolásokkal díszített nyolcvanas évekbeli plakátok és kézzel festett Madhubaní festmények pedig az ideális feleség és tökéletes nő megtestesüléseként számontartott Szítá hányattatásait mutatják be, aki hitvesi odaadásában sérelmei ellenére sem kételkedik férjében, és hűen teljesíti parancsait.

A kiállítás utolsó terme a női lélek – az előző termekkel bizonyos tekintetben szemben álló – „erős, harcos” aspektusát jeleníti meg: olyan nőket mutat be, akik valamiképpen kiléptek a hagyományosnak tartott női szerepekből, de ugyanitt jelennek meg azok az átlagos indiai nők is, akik szerető-, feleség- és anyaszerepük mellett harcosként küzdenek önmaguk, családjuk és országuk boldogulásáért. Az ő arcképeik vonulnak fel a feketére festett terem falain, ahová a – szintén nem tradicionálisan női szerepben mutatkozó – harcos istennőket ábrázoló képregénylapok (Vimanica Comics) vezetnek be minket. A hindú Istennőnek ez az arca már nincs tekintettel a társadalomban rögzült nemi szerepekre: a férfiaktól függetlenül cselekszik, mi több, általánosságban férfiaktól elvárt tetteket hajt végre. Ő Durgá… Kálí… – nevezzük akármelyik nevén is, aki megmenti a démonoktól a pusztulásra szánt emberiséget. Az ő harcos alakjában a világ leghatalmasabb ereje rejtőzik.

További érdekességek:

A jórészt először látható műtárgyak mellett QR-kódok és Augmented Reality (kiterjesztett valóság) segíti az ismeretszerzést és az egy-egy témában való elmélyülést, a kiállítási koncepcióhoz szervesen kapcsolódó kerti tárlaton pedig a festő és képregényrajzoló Abhisék Szingh kortárs Istennő-adaptációi inspirálnak minket a látottak továbbgondolására.

A gyerekek ezúttal saját „tárlatvezetőt” is kapnak Rádhiká személyében, aki a kiállításban kalauzolja őket, és mesél nekik Indiáról és a hindú istenvilágról. A kiállítótér több pontján elhelyezett kultúrafelfedező batyuk kézzel fogható élményt nyújtanak minden korosztálynak. A kiállításhoz magyar nyelvű múzeumpedagógiai kiadvány tartozik, amely a képregények világát megidézve mesél hindú istenek és istennők csodás történeteiről.

A múzeumpedagógiai program keretében magyar és orosz nyelvű múzeumi órákkal és kreatív kézműves foglalkozásokkal várjuk az érdeklődőket.

A kiállítás kísérőprogramjaiként a hindú kalendárium ünnepeihez kapcsolódó családi napok, filmklubok, kertmozi és exkluzív tárlatvezetések segítik az indiai kultúrában és művészetben elmélyülni vágyókat. A Múzeumok Éjszakáján programjainkkal idén teljes egészében India kultúrájához kapcsolódunk majd. Lesz tradicionális tánc- és bábelőadás, és nagy örömünkre ellátogat hozzánk, a kiállítás vizualitását nagymértékben meghatározó indiai művész, Abhisék Szingh is.

A kiállított anyaghoz a Hopp Múzeumtól megszokott módon gazdagon illusztrált, angolul és magyarul is megjelenő tanulmánykötet kapcsolódik, melynek fókuszpontjában a hindú Istennő és az indiai nő áll. A kötet első nagy egysége ezek fogalmi meghatározásaival, a második a nőknek és istennőknek az ind vallásosságban elfoglalt helyével foglalkozik. A harmadik rész az indiai művészet nő- és istennőképét mutatja be, a negyedik egység tanulmányai a modern kor nő- és istennőképzeteinek kapcsán vetnek fel kérdéseket. A kötetet a kortárs festő-képregényrajzolóval, Abhisék Szinghgel készült interjú zárja.

Nyitvatartás:
kedd–vasárnap: 10.00–18.00, hétfőn zárva

Belépőjegy
Teljes árú (felnőtt): 1200 Ft
Ifjúsági jegy (6–26 éves kor között), nyugdíjasjegy (62–70 éves kor között): 600 Ft

Forrás: Szervezők


2018.07.17. - 2019.01.06.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

KeSzeCsüSzoVa
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum programok 2018

Programajánlat

Hovatovább Kikötő programok 2018. Online jegyvásárlás
Hovatovább Kikötő programok 2018. Online jegyvásárlás
 • Budapest
 • VI. kerület
2018. július 29.
Benczúr kert programok 2018. Online jegyvásárlás
Benczúr kert programok 2018. Online jegyvásárlás
 • Budapest
 • VI. kerület
2018. augusztus 1 - 2.
Benczúr Ház koncertek Budapesten
Benczúr Ház koncertek Budapesten
 • Budapest
 • VI. kerület
2018. augusztus 8.
Liszt Ferenc Emlékmúzeum programok 2018. Online jegyvásárlás
Liszt Ferenc Emlékmúzeum programok 2018. Online jegyvásárlás
 • Budapest
 • VI. kerület
2018. szeptember 1.
Régi Zeneakadémia matinékoncertek 2018. Online jegyvásárlás
Régi Zeneakadémia matinékoncertek 2018. Online jegyvásárlás
 • Budapest
 • VI. kerület
2018. szeptember 1.

Szolgáltató

Ádám Villa rendezvényközpont
Ádám Villa rendezvényközpont
 • Budapest
 • VII. kerület
Amazon Stúdió
Amazon Stúdió
 • Budapest
 • VI. kerület
Barcsay Kiállítóterem
Barcsay Kiállítóterem
 • Budapest
 • VI. kerület
Benczúr Ház Kulturális Központ
Benczúr Ház Kulturális Központ
 • Budapest
 • VI. kerület