PONTYSHOW - Közép-Európa legnagyobb horgászkiállítása Budapesten!
PONTYSHOW - Közép-Európa legnagyobb horgászkiállítása Budapesten!
Korda György és Balázs Klári - Életműkoncert 2018. Online jegyek!
Korda György és Balázs Klári - Életműkoncert 2018. Online jegyek!

Programok a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban 2018-ban.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Kiállítás, program

2018. AUGUSZTUS 26. vasárnap 15.00–17.30
TESTVÉREK NAPJA
Raksábandhana - Családi délután

Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, Andrássy út 103.

Ünnepeljük együtt a raksábandhana elnevezésű hindú fesztivált, avagy a „testvérek napját”! Ilyenkor az indiai lányok és asszonyok karkötőt (rakhit) kötnek fiútestvéreik csuklójára, akik cserébe édességgel örvendeztetik meg őket.
A Hopp Múzeum munkatársai ezen a délutánon karkötő- és tradicionális halvakészítésre várják mindazokat, akik szívesen kedveskednének a testvérüknek „indiai módra”. A gyerekeket ezúttal indiai mesesarokkal várjuk.


KERTMOZI: Irány Bollywood!
2018. AUGUSZTUS 30. csütörtök 20.30–23.00
A sztori (Kahaani)

színes, indiai thriller, 122 perc, 2012
nyelv: hindí, bengáli, felirat: magyar
rendező: Sujoy Ghosh

Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, Kert
Szereplők: Vidya Balan, Parambrata Chatterjee, Indraneil Sengupta

Unod az európait? Valami szokatlanra vágysz? Felkészültél? Irány Bollywood! Szeretettel várunk mindenkit egy izgalmakkal és nyomozással teli pörgős mozis estére ide, a Hopp Kertbe.

A program ingyenes, előzetes regisztrációt nem igényel.

Először Válóczi Róbert indológusnak, az ISTEN | NŐ kiállítás kurátorának bevezető előadását hallgathatjuk meg a vetítésre kerülő filmnek az indiai filmművészetben betöltött helyéről. A sztori előzménye: Kalkuttában, a metróban egy gáztámadás következtében többen életüket vesztik és hatalmas káosz lesz úrrá a városon. Két évvel később a város legnagyobb ünnepsége, a Durgá púdzsá idején a várandós Vidjá Bagcsí ugyanebbe a zűrzavaros metropoliszba érkezik Londonból, hogy megkeresse eltűnt férjét, Arnabot. A kétségbeesett nőt egy fiatal rendőr, Raná segíti a nyomozásban. A kutatás során Vidjának egyre több súlyos titokkal kell szembenéznie, férje ugyanis kísértetiesen hasonlít Milán Damdzsíra, akinek a személyét a nyomok egyre inkább összekapcsolják a két évvel ezelőtti metrótámadással. Vidjának egyedül kell szembenéznie magánéleti krízisével, valamint India egyik legkaotikusabb és legveszélyesebb nagyvárosával is.
A 2012-ben bemutatott thriller érdekessége, hogy megkérdőjelezi az indiai nő tradicionális képét, és egy olyan asszonyt mutat be, aki sikeresen manőverezik az abszolút férfiorientált indiai társadalomban. A filmet mind a szakma, mind a közönség rendkívüli elismeréssel fogadta, és számos díjban, köztük 5 Filmfare-díjban is részesült.


SÉTÁLÓ TÁRLATVEZETÉS-SOROZAT

 • 2018. augusztus 31. péntek 16.30–17.30
 • 2018. szeptember 28. 16.30–17.00
 • 2018. október 19. 16.30–17.00

Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, 1062 Budapest, Andrássy út 103.

Sétáló tárlatvezetés keretében ismertet meg bennünket Válóczi Róbert indológus, az ISTEN | NŐ kiállítás kurátora a nagy Istennő, Dévi különböző megjelenési formáival és az azokhoz kapcsolódó tradíciókkal. Az előadáson érdekes részleteket tudhatunk meg a kiállított tárgyakról és a kiállítás koncepciójáról (a klasszikus művészet plasztikus alkotásaitól a kortárs képregényekig), valamint a régi és új hindú művészet állandó témáiról és változatos formavilágáról.
A tárlatvezetés ingyenes, a szokásos múzeumi belépőjegy megvásárlásával lehet rajta részt venni (teljes árú: 1200 Ft; kedvezményes jegy: 600 Ft).

A program előzetes regisztrációt nem igényel.


2018. szeptember 19. szerda, 17.30–18.00
Made in Asia 4. – Magyar gyűjtők ázsiai kincsei
Japán gyűjteményeink nyomában

ELŐADÓ: Kiss Sándor
HELYSZÍN: Ybl Budai Kreatív Ház, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.

A nemrégiben felújított Ybl Budai Kreatív Ház (egykori Várkert Kioszk) és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum májustól induló ismeretterjesztő sorozatának célja, hogy olyan, a 19. század második felében élt utazók életével ismertesse meg a nagyközönséget, akiket egytől egyik menthetetlenül megfertőzött a műgyűjtés szenvedélye.
Kik voltak ők és miért éppen Kelet felé indultak? Milyen járművel utaztak és mennyi ideig tartott egy-egy útjuk? Hol szálltak meg? Mi alapján gyűjtöttek és hol vásárolták gyűjteményük darabjait? Ezeknek és még megannyi kérdésnek járhatnak utána azok, akik részt vesznek a havi rendszerességgel megtartott előadásokon.

„A kiegyezés utáni Magyarországon ázsiai, s ezen belül japán ritkaságot gyűjteni izgalmakat rejtő kihívás volt. Az expedíciók kollekciói mellett magángyűjtőink tematikus gyűjteményei is mesterdarabokat őriztek. Közülük jó néhányan Japánban is jártak, de voltak olyanok is, akik európai és amerikai utazásaik során hozták létre és gyarapították gyűjteményüket. Szeretném röviden bemutatni Delmár Emil, Faragó Ödön, Giergl Kálmán, Hopp Ferenc, Kertész K. Róbert, Lindh Marcella, Szemere Attila és Xántus János gyűjteményét, valamint megosztani a hozzájuk tartozó nem mindennapi történeteiket is.” Kiss Sándor

A program regisztrációhoz kötött és ingyenes. 


INDIAI FILMKLUB A NYITOTT MŰHELYBEN
„Irány Bollywood!”

HELYSZÍN: Nyitott Műhely, 1123, Budapest, Ráth György u. 4.
Belépődíj: 900 Ft
A filmek után szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt egy kötetlen beszélgetésre.

2018. SZEPTEMBER 28. 19.00–23.00
Sharat Katariya: Mindent bele! (Dum Laga Ke Haisha), 2015

nyelv: hindí, felirat: magyar
Szereplők: Ayushmann Khurrana, Bhumi Pednekar, Sanjay Mishra
Meghívott előadó: Jancsó Dorka

Az iskolázatlan, egyszerű családból származó Prém kazettákat árul a piacon, és amikor eljön az ideje, édesapja egy tanult, ám túlsúlyos lányt választ jövendőbelijéül. A csinos feleségről álmodozó fiúnak persze esze ágában sincs megnősülni, a családja azonban meggyőzi a tervezett házasság anyagi előnyeiről. Az esküvőre végül sor kerül, de a nászéjszakát Prémnek nem akaródzik elhálnia. A fordulat akkor áll be, amikor a piacon megjelenik egy cd-árus, és a megélhetését féltő fiú kénytelen benevezni a helyi „feleségcipelő versenyre”.
A Mindent bele! bár látszólag a bollywoodi romantikus komédiák kliséit követi, teljesen új alapokra helyezi és sok tekintetben felül is írja őket. A legszegényebb rétegek mindennapi életének bemutatása, a realisztikus lepusztult helyszínek és a minimalista színészi játék jól illeszkednek a modern felfogású lány és a konzervatív család konfliktusának bemutatásához. A daljeleneteket mellőző, bollywoodi ideáloktól jelentősen eltérő, pályakezdő színésznőt és majdnem ismeretlen partnerét szerepeltető film meglepő nagy siker lett és számtalan fesztiváldíjat besöpört.

Belépődíj: 900 Ft
A film után szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt egy kötetlen beszélgetésre.


Múzeum a könyvespolcon
ISTEN|NŐ  - kötetbemutató
2018. október 4. csütörtök 17.00–18.30

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és az Írók Boltja szervezésében
HELYSZÍN: Írók Boltja, 1061 Budapest, Andrássy út 45.

Kötetbemutatóval összekötött szakmai beszélgetésre invitáljuk az indiai kultúra szerelmeseit az Írók Boltjába. A „Múzeum a könyvespolcon” című sorozat ezúttal a Hopp Múzeum ISTEN | NŐ kiállításához készült tanulmánykötetet veszi górcső alá.
A beszélgetés résztvevői: Szivák Júlia indológus, Dezső Csaba indológus, valamint Válóczi Róbert indológus, az ISTEN | NŐ kiállítás kurátora
Moderátor: Vécsei Anna


SÉTÁLÓ TÁRLATVEZETÉS – Meghívott előadóval
„Szupernők”
2018. október 6. szombat

Előadó: Szivák Júlia indológus
Szeptembertől induló négyalkalmas mini sorozatunkat különösen azoknak a látogatóinknak ajánljuk, akik már ismerik a kiállítást, de szeretnének a koncepció egy-egy újabb szeletével közelebbről is megismerkedni. Ez persze azokat se tántorítsa el, akik még nem jártak nálunk: a kiállítás kurátora ezúttal is végigkalauzol bennünket a négyteremnyi műalkotás kiválasztása mögött megbújó, korokat és földrajzi területeket egymás mellett láttató elképzelésen. A Válóczi Róbert kurátorral  dialógusba lépő előadó, ezúttal Szivák Júlia indológus lesz, aki olyan szupernőket (írók, politikusok, zenészek) idéz meg, akik képesek voltak túllépni nemük kínálta szűkre szabott lehetőségeiken, és ezáltal elérték, hogy meghallják, sőt meg is szeressék a hangjukat.

Jegyáraink:
Teljes árú jegy: 1500 Ft
Kedvezményes jegy: 900 Ft


DESIGN HÉT BUDAPEST 2018 

Isteni fülönfüggők -  Ékszerkészítő workshop a Hopp Múzeumban
2018. október 12. 16.00–18. 00

HELYSZÍN: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, 1062 Budapest, Andrássy út 103.
Az indiai ékszerek valódi szépségét a formák és színek változatos kombinációja adja. Készítsünk indiai „ernyős fülbevalót” Pinkóczi Barkával, és keressük meg a gyöngyök szimbolikus értelmét az ISTEN | NŐ kiállításban. Ismerkedjünk meg a hagyományos esküvői ékszerekkel és testfestéssel, melyek viselését évezredes szokások szabályozzák.

Jegyáraink:
Teljes árú jegy: 1500 Ft
Kedvezményes jegy: 900 Ft
A belépőjegy megvásárlásával az Isten|Nő kiállítás is megtekinthető.

KIÁLLÍTÁS

ISTEN ǀ NŐ - A Déví-kultusz és a hagyományos női szerepek Indiában
2018. május 11. – 2019. január 6.

Kurátor: Válóczi Róbert

Az Istennőhöz, vagy ahogy Indiában nevezik, a Dévihez kapcsolódó különböző regionális kultuszok komoly múltra tekintenek vissza az indiai szubkontinensen. Az Indus-völgyi civilizáció korától egészen a 21. századi globalizált társadalom megjelenéséig az Istennőt imádták és imádják ma is India lakói. Az Istennőnek – ahogyan magának a hinduizmusnak is – számos arca van, és minden arcához, minden megjelenési formájához más-más tradíció kapcsolódik. Ő a fiatal Szépség, aki elbűvöli az isteneket és halandókat egyaránt. Ő a hűséges Feleség, aki szelíden ül férje ölén. Ő az Anya, a mindenség és minden születő élet teremtője. De ő a vad Harcos is, aki elpusztítja a gonoszt és megmenti a világot a pusztulástól.

Léteznek azonban másfajta szépségek, más feleségek, másféle anyák és más harcosok is Indiában. Ők a földi nők: asszonyok, lányok és anyák. Habár ők is elbűvölőek, gondoskodóak, a teremtő erő és a harchoz szükséges erények birtokosai, mégsem szentelnek nekik templomokat, nem mutatnak be hódoló áldozatokat. Pedig nők nélkül Indiában sem lenne élet, társadalom, vallás vagy művészet. Talán az Istennő nem nő? Talán egy nő nem ugyanazokat a szerepeket veszi magára, mint egy istennő? Akkor miért különböznek annyira az emberek szemében?

A Hopp Múzeum legújabb kiállításának kiemelt célja, hogy a hindú Istennő különböző megjelenési formáit az általuk betöltött női szerepek szerint mutassa be. Miközben az Istennő szépségként, feleségként, anyaként és harcosként jelenik meg, a kiállítás arra a kérdésre keresi a választ, hogy ezek az idealizált női szerepek hogyan valósulnak meg a földi társadalomban. A kiállított tárgyak széles skálán mozognak a klasszikus művészet plasztikus alkotásaitól a kortárs képregényig, ezzel is kiemelve a régi és új hindú művészet állandó témáit és formavilágát.

A bemutatásra kerülő tárgyak túlnyomó része a Hopp Múzeum indiai gyűjteményének anyagából került ki, ehhez csatlakoznak a kortárs képzőművész, Abhisék Szingh egyedi vizualitást tükröző munkái, melyek középpontjában szintén az Istennő személye áll. A kiállítás külön érdekessége, hogy évtizedek óta ez a Hopp Múzeum első hindú művészetet bemutató tárlata, és hogy a legősibb korok vallásos kultuszait, valamint a legújabb korok társadalmi berendezkedését, nőképét egyaránt vizsgálata tárgyává teszi.

A kiállítás első termében látható tárgyakon keresztül az Istennő teremtő, anyai mivoltával ismerkedhetünk meg. Indiában a nők hagyományos társadalmi szerepei közül az egyik leghangsúlyosabb az anyaságé. A nő az anyaság révén teljesíti be a társadalom által rárótt kötelességét: megszüli és felneveli – általános reménykedés szerint: fiú – utódját, aki majd továbbviszi a család anyagi és szellemi örökségét. Ezzel párhuzamba állítható az Istennő anyasága, ami a teremtésben és teremtményeinek táplálásában nyilvánul meg: akár úgy, mint a világot alkotó és átható erő, akár konkrétabb módon, ahogy India Anya táplálja gyermekeit, India lakóit. Ennek különféle megjelenési formáit láthatjuk az Indus-völgyi civilizáció korától India-szerte jelen lévő termékenységi szobrocskáktól kezdve a 19. századi Bombay bazárjában árusított szuvenír tárgyakig.

A második teremben a földi nőkkel és az istennőkkel szépségként, illetve szeretőként találkozhatunk. Egy hagyományos értékrendet követő hindú családban a nő testi szépségének helye a ház belsejében van. Ez különös kontrasztban áll az indiai művészet és rituális gyakorlat által a szépségnek tulajdonított kiemelt jelentőséggel: bizonyos vallási gyakorlatokban az élvezetek elérésének nélkülözhetetlen eszközeként tartják számon, rituális elmerülések során pedig akár természetfeletti hatalom forrásául is szolgálhat a szépség. A terem falain elhelyezett, Krisna és Rádhá társadalmi tabukat ledöntő szerelmi kapcsolatát illusztráló képek szemléletes példái annak a tételnek, hogy az Isten iránti szenvedélyes szeretet hogyan vezethet el minden hindú életcéljához: az újjászületések örök körforgásából (szamszára) való megszabaduláshoz.

A hűséges feleség alakja áll a harmadik terem középpontjában, melyet egy, a tradicionális indiai esküvői szertartást idéző sátor szimbolizál. Bár India-szerte más és más hagyományai vannak az esküvői szertartásnak, a házasságkötés mindenféleképpen fontos és nagyszabású esemény egy hindú család életében. Legyen az eposzi hősnő vagy földi nő, ha feleség lesz, attól kezdve számára mindig a férj az első.

A sátorban elhelyezett menyasszonyi ruhákat bemutató babák mellett álló szatí emléktábla egykor az önkéntesen máglyahalált halt özvegyek dicsőségének állított emléket. A terem falain futó Rámajána-ábrázolásokkal díszített nyolcvanas évekbeli plakátok és kézzel festett Madhubaní festmények pedig az ideális feleség és tökéletes nő megtestesüléseként számontartott Szítá hányattatásait mutatják be, aki hitvesi odaadásában sérelmei ellenére sem kételkedik férjében, és hűen teljesíti parancsait.

A kiállítás utolsó terme a női lélek – az előző termekkel bizonyos tekintetben szemben álló – „erős, harcos” aspektusát jeleníti meg: olyan nőket mutat be, akik valamiképpen kiléptek a hagyományosnak tartott női szerepekből, de ugyanitt jelennek meg azok az átlagos indiai nők is, akik szerető-, feleség- és anyaszerepük mellett harcosként küzdenek önmaguk, családjuk és országuk boldogulásáért. Az ő arcképeik vonulnak fel a feketére festett terem falain, ahová a – szintén nem tradicionálisan női szerepben mutatkozó – harcos istennőket ábrázoló képregénylapok (Vimanica Comics) vezetnek be minket. A hindú Istennőnek ez az arca már nincs tekintettel a társadalomban rögzült nemi szerepekre: a férfiaktól függetlenül cselekszik, mi több, általánosságban férfiaktól elvárt tetteket hajt végre. Ő Durgá… Kálí… – nevezzük akármelyik nevén is, aki megmenti a démonoktól a pusztulásra szánt emberiséget. Az ő harcos alakjában a világ leghatalmasabb ereje rejtőzik.

További érdekességek:

A jórészt először látható műtárgyak mellett QR-kódok és Augmented Reality (kiterjesztett valóság) segíti az ismeretszerzést és az egy-egy témában való elmélyülést, a kiállítási koncepcióhoz szervesen kapcsolódó kerti tárlaton pedig a festő és képregényrajzoló Abhisék Szingh kortárs Istennő-adaptációi inspirálnak minket a látottak továbbgondolására.

A gyerekek ezúttal saját „tárlatvezetőt” is kapnak Rádhiká személyében, aki a kiállításban kalauzolja őket, és mesél nekik Indiáról és a hindú istenvilágról. A kiállítótér több pontján elhelyezett kultúrafelfedező batyuk kézzel fogható élményt nyújtanak minden korosztálynak. A kiállításhoz magyar nyelvű múzeumpedagógiai kiadvány tartozik, amely a képregények világát megidézve mesél hindú istenek és istennők csodás történeteiről.

A múzeumpedagógiai program keretében magyar és orosz nyelvű múzeumi órákkal és kreatív kézműves foglalkozásokkal várjuk az érdeklődőket.

A kiállítás kísérőprogramjaiként a hindú kalendárium ünnepeihez kapcsolódó családi napok, filmklubok, kertmozi és exkluzív tárlatvezetések segítik az indiai kultúrában és művészetben elmélyülni vágyókat. A Múzeumok Éjszakáján programjainkkal idén teljes egészében India kultúrájához kapcsolódunk majd. Lesz tradicionális tánc- és bábelőadás, és nagy örömünkre ellátogat hozzánk, a kiállítás vizualitását nagymértékben meghatározó indiai művész, Abhisék Szingh is.

A kiállított anyaghoz a Hopp Múzeumtól megszokott módon gazdagon illusztrált, angolul és magyarul is megjelenő tanulmánykötet kapcsolódik, melynek fókuszpontjában a hindú Istennő és az indiai nő áll. A kötet első nagy egysége ezek fogalmi meghatározásaival, a második a nőknek és istennőknek az ind vallásosságban elfoglalt helyével foglalkozik. A harmadik rész az indiai művészet nő- és istennőképét mutatja be, a negyedik egység tanulmányai a modern kor nő- és istennőképzeteinek kapcsán vetnek fel kérdéseket. A kötetet a kortárs festő-képregényrajzolóval, Abhisék Szinghgel készült interjú zárja.

Nyitvatartás:
kedd–vasárnap: 10.00–18.00, hétfőn zárva

Belépőjegy
Teljes árú (felnőtt): 1200 Ft
Ifjúsági jegy (6–26 éves kor között), nyugdíjasjegy (62–70 éves kor között): 600 Ft

Forrás: Szervezők


2018.09.01. - 2019.10.12.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL
-IG
Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum programok 2018

Programajánlat

Oktoberfest Budapest 2018. Online jegyvásárlás
Oktoberfest Budapest 2018. Online jegyvásárlás
 • Budapest
 • X. kerület
2018. szeptember 27 - 30.
Hovatovább Kikötő programok 2018. Online jegyvásárlás
Hovatovább Kikötő programok 2018. Online jegyvásárlás
 • Budapest
 • VI. kerület
2018. szeptember 27.
Liszt Ferenc Emlékmúzeum programok 2018. Online jegyvásárlás
Liszt Ferenc Emlékmúzeum programok 2018. Online jegyvásárlás
 • Budapest
 • VI. kerület
2018. szeptember 28 - 29.
Régi Zeneakadémia matinékoncertek 2018. Online jegyvásárlás
Régi Zeneakadémia matinékoncertek 2018. Online jegyvásárlás
 • Budapest
 • VI. kerület
2018. szeptember 29.

Szolgáltató

Amazon Stúdió
Amazon Stúdió
 • Budapest
 • VI. kerület
Barcsay Kiállítóterem
Barcsay Kiállítóterem
 • Budapest
 • VI. kerület
Benczúr Ház Kulturális Központ
Benczúr Ház Kulturális Központ
 • Budapest
 • VI. kerület
Borkápolna
Borkápolna
 • Budapest
 • VII. kerület

Legjobb élmények

Nézze meg Budapestet az Óriáskerékről! Felejthetetlen látvány, kihagyhatatlan élmény!
A Csodák Palotája élmény minden korosztálynak!
Libegjen velünk! Repülő székekkel Budapest felett.
Cápás állatkertünkben egy látványalagútban csodálhatják meg a tigris-, és barna cápákat.
A vezetés élménye! Várjuk a Közép-Európában egyedülálló autóverseny szimulátor központunkban!
Csobbanjon velünk a Dunába! Kétéltű buszos városnézés Budapesten.
Buszos városnézésre hívjuk és várjuk, fedezze fel velünk Budapest legfontosabb látnivalóit!
11012
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
7798
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1009
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket