Magyar Nemzeti Galéria programok 2021. Események, rendezvények, kiállítások
Újraindul az elektromos autók állami támogatása Június 14 - től lehet pályázni a támogatásra!
Újraindul az elektromos autók állami támogatása Június 14 - től lehet pályázni a támogatásra!
Irány Székesfehérvár! Kedvezménykártya szállóvendégeknek.
Irány Székesfehérvár! Kedvezménykártya szállóvendégeknek.
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Nyári programok online jegyvásárlási lehetőséggel.
Nyári programok online jegyvásárlási lehetőséggel.

Magyar Nemzeti Galéria programok 2021. Események, rendezvények, kiállítások

2021. június 23 - 25.

A Magyar Nemzeti Galéria a magyarországi képzőművészet kialakulásának és fejlődésének folyamatát dokumentáló és bemutató legnagyobb közgyűjtemény. A Magyar Nemzeti Galériában állandó- és időszaki kiállítások, magyar és idegen nyelvű tárlatvezetések, tematikus programok, családi napok, fesztiválok és koncertek várják a látogatókat.

Nyári előadássorozat a Vágyott szépség és Az utópia szépsége című kiállításokhoz - ONLINE

A 19. század legjelentősebb brit művészeti mozgalmát bemutató kiállításhoz és a korabeli magyar hatásokkal foglalkozó kísérőtárlathoz kapcsolódó online előadások művészettörténeti, irodalmi, vallási és pszichológiai szempontból is bemutatják a viktoriánus kor egyik legizgalmasabb időszakának művészeti életét.

Június 16-án, szerdán Keresztes Balázs irodalomtörténész a modern művészet kialakulásának szemszögéből beszél a preraffaelitákról, azaz a textúra művészeiről.
Június 30-án Péteri Éva egyetemi adjunktus mutatja be a korszak vallási vitáinak hatását a korabeli kritikai fogadtatásban és a preraffaelita festők vallásos témaválasztásában.
Győrffy Gabriella irodalomtörténész a preraffaelita művészek és Gulácsy Lajos képein, írásain keresztül mutatja be az irodalom és képzőművészet izgalmas kérdéseket felvető, összetett kapcsolatát július 10-én.
Vajda Réka művészettörténész a viktoriánus Anglia kultúrájáról és a Preraffelita Testvériség Árpád-házi Szent Erzsébet-kultuszáról ad elő, július 15-én.
Gerevich József pszichiáter július 22-i előadásában a preraffelita fivérek mellett újabban nagyobb figyelemnek örvendő preraffaelita nővérekről hallhatnak a résztvevők.

Az előadások a Magyar Nemzeti Galéria Zoom felületén zajlanak és minden alkalommal 18.30-kor kezdődnek.

Az online programra szóló belépőjegy a Magyar Nemzeti Galéria vagy a Szépművészeti Múzeum pénztárában bemutatva a múzeumok bármely kiállításának teljes árú belépőjéből 1000 Ft kedvezményre váltható.

Nyári foglalkozások a Nemzeti Galériában
2021. június 23-25.

Három napon át közös kiállításnézéssel és műhelyfoglalkozásokkal várjuk a gyerekeket a Nemzeti Galériában. A foglalkozások során a preraffaelita festők munkásságát bemutató Vágyott szépség és magyar kísérőtárlata, Az utópia szépsége című időszaki kiállításokat ismerjük meg. Beszélgetések, történetek és alkotás segítségével ismerjük meg jobban a festményeket. Minden nap más-más témával várjuk a gyerekeket, de a három alkalom egymástól függetlenül is látogatható.

június 23. Mesés történetek nyomában
június 24. Fák, virágok, tájak
június 25. Merész kísérletezők

Ár: 2000 Ft/fő/nap, amelyet az adott napon, érkezéskor kérünk a pénztárban rendezni.

Maximális létszám: 15 fő

Múzeumok Éjszakája
2021. június 26.

Kriptától a kupoláig - épületséta tárlatvezetéssel egybekötve
2021. június 26. 17:00 – 18:00
Gondolta volna, hogy a Magyar Nemzeti Galéria épületének egy titkos ajtaján keresztül lehet lejutni a Habsburg nádori Kriptába? Jöjjön el az épületet bemutató exkluzív sétánkra és fedezze fel az egykori király palota különleges szépségeit! A vezetés lezárásaként az egyik legszebb budapesti panorámát kínáló kupolából is kitekinthet!
A program előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrációjáról visszaigazolást kap.
Maximum létszám: 20 fő
Találkozási pont: C épület földszint, Információs pult

A Munkácsy-fordulat. Munkácsy BEST OF a Siralomháztól a Párizsi szobabelsőig – Krasznai Réka művészettörténész előadása
2021. június 26. 18:00 – 18:30
Siralomház, Ásító inas, Rőzsehordó nő, Poros út, Milton, Párizsi enteriőr, Krisztus Pilátus előtt, és még folytathatnánk… Megannyi festmény, amellyel Munkácsy történelmet írt. Első és második alkotói korszaka két külön világ leképzése: művein szinte ellentétes univerzumok alakjai jelennek meg, a legszegényebb csavargótól a nagyvilági dámáig. Hogy mi állt a Munkácsy-fordulat hátterében és milyen titkokról mesélnek a képei, Krasznai Réka előadásából kiderül.
Helyszín: B épület előadóterem
Maximum létszám: 80 fő
Helyfoglalás érkezési sorrendben.

Éjszakai panoráma – kötetlen kupolalátogatás a város legszebb látképével
2021. június 26. 18:00 – 2021. június 27. 01:00
Mesterművek panorámával? A város alighanem legszebb kilátásával várjuk a Múzeumok Éjszakáján is! Ritka lehetőség, hogy a naplementét a Magyar Nemzeti Galéria kupolájából tekinthesse meg, ám ezúttal garantált, ráadásul az év egyik leghosszabb és legszebb napján!
Extra tipp: Foglaljon helyet egy üdítőitallal az első emeleti teraszaink egyikén is, és merüljön el a folyamatosan nyüzsgő Budapest látképében. Ígérjük, hogy nem bánja meg!
Kupolazárás: június 27, vasárnap, 1.00

Non-stop filmsarok a Galéria kiemelkedő műveiről és művészeiről
2021. június 26. 18:00 – 2021. június 27. 02:00
Nagy fordulatok és változások időszaka volt az elmúlt néhány hónap, ám a zárvatartás alatt sem tétlenkedett a múzeum, sőt, jobbnál jobb online elérhető filmekkel vittük házhoz a műélvezetet!
Rippl-Rónai József, Aba-Novák Vilmos és Csók István a magyar művészettörténet kiemelkedő alakjai – róluk (is) beszélgettek nagyszerű művészettörténészeink egy-egy film keretében. A Múzeumok Éjszakáján egy-egy best of válogatást is láthatnak és hallhatnak az állandó tárlataink műremekeiről, vagy épp a 20. századi művészetet bemutató Modern idők kiállításról!
Foglaljon helyet televízióink egyike előtt, merüljön el a izgalmas kisfilmjeinkben és élőben se felejtse el megnézni a remekműveket!
Helyszínek: 1800 utáni gyűjtemény (D épület I. emelet), Modern idők kiállítás (C épület II. emelet) és Lépésváltás (C épület III. emelet) kiállítás

Kaposvártól Párizsig. Rippl-Rónai József művészete – Sepsey Zsófia művészettörténész előadása
2021. június 26. 18:45 – 19:15
A kaposvári születésű Rippl-Rónai József az 1890-es években a legmodernebb stílusban alkotta meg festményeit.

Art BonBon – zenés-táncos improvizáció a kiállítóterekben
2021. június 26. 19:00 – 23:00
A Múzeumok Éjszakáján bármi megtörténhet: miért is ne perdülhetne valaki táncra a kiállítóterekben?

Boggie és Antal Gábor duója
2021. június 26. 19:00 – 20:30
Csemer Boglárkát sokan a Parfüm című dala óta ismerik. A Fonogram díjas énekesnő több mint tíz éve a hazai és nemzetközi koncert élet meghatározó alakja.

A patikusból lett Napút-festő. Csontváry fordulatokkal teli élete és művészete – Bán Blanka művészettörténész előadása
2021. június 26. 19:30 – 20:00
„Te leszel a világ legnagyobb napút festője, nagyobb Raffaelnél” – szólalt meg az isteni hang Csontváry Kosztka Tivadar fejében 1880 októberében.

Ellopták, elpusztult, lappang. Részletek a Szinyei-nyomozásból – Prágai Adrienn művészettörténész előadása
2021. június 26. 20:15 – 20:45
Szinyei Merse Pál a legismertebb magyar festők egyike: kultusza máig töretlen, műveivel találkozhatunk múzeumok falain, bélyegeken.

A Waldorf Diákkórus fellépése a Trónteremben
2021. június 26. 20:30 – 21:15
A Waldorf Diákkórus 2009 decemberében tartotta az első próbáját.

Nagy Balázs trió
2021. június 26. 21:00 – 23:59
A zenekar a jazz-örökzöld dallamokon keresztül enged bepillantást a műfaj széles spektrumába.

Egy marsbéli város Gulácsy Lajos festészetében: Na’ Conxypán – Bellák Gábor művészettörténész előadása
2021. június 26. 21:45 – 22:15
Gulácsy Lajos a magyar művészet egyik legkülönösebb és ugyanakkor egyik legkedveltebb alakja.

Dante Gabriel Rossetti – „aki úgy gondolta, hogy mindenhez ért, még a festéshez is” | Péteri Éva, az Eötvös Loránd Tudományegyetem adjunktusának előadása a Magyar Nemzeti Galériában
2021. július 06. 17:30 - 19:00

A Vágyott szépség című új időszaki kiállítás a preraffaellita mozgalmat mutatja be a londoni Tate egyedülállóan gazdag preraffaelita gyűjteményének közel száz lenyűgöző alkotásán keresztül. Péteri Éva előadásában a Preraffaelita Testvériség egyik alapítója, a félig olasz származású költő, illusztrátor, festő és műfordító Dante Gabriel Rossetti személyét és művészetét járja körül.

A kortárs festőnek, James McNeill Whistlernek a címben idézett ironikus megjegyzése valójában tisztelgés Rossetti művészi sokoldalúsága és szenvedélyessége előtt. A fenti kijelentéséhez Whistler még azt is hozzátette, hogy Rossetti nem angol volt, sokkal inkább egy „olasz herceg”. A furcsa szokásairól ismert Rossetti valóban más volt, mint a viktoriánus angolok általában; a maga útját járta művészetben, irodalomban és hétköznapi életében egyaránt. Ugyanakkor volt benne valami ellenállhatatlanul magával ragadó: ahogy Jane Morris megfogalmazta, Rossettit „nem lehetett nem szeretni”.

Előadó: Péteri Éva, az Eötvös Loránd Tudományegyetem adjunktusa, a Vágyott szépség kiállításkatalógus két tanulmányának szerzője

A résztvevők száma:  max. 30 fő
Részvételi díj: Baráti Kör Mecénásoknak és Pártolóknak 2500 Ft/fő | Baráti Kör Tagoknak és Külsős érdeklődőknek 5000 Ft/fő

Borszerda | VÖRÖS
2021. július 07. 18:00 - 22:00

A Magyar Nemzeti Galéria legnépszerűbb nyári programsorozata, a Borszerdák idén immár tizedik alkalommal várja a képzőművészet és a bor iránt érdeklődő látogatókat. Az idén tízéves rendezvény ismét izgalmas programot kínál júliusban: szerda esténként különleges kiállítások, izgalmas tárlatvezetések és előadások, élő zene és borkóstoló várja a művészet rajongóit. Az idei Borszerdák témája: Színek, ízek, képek, s ennek megfelelően minden héten másik szín – vörös és kék, zöld és arany – áll a programok középpontjában.

Egy üveg bor nem csak annak a természeti környezetnek és adottságait foglalja magába, ahol született, hanem a kitartó emberi munkát és az bor megalkotójának lelkét is. Ez tesz igazán finommá, igazivá és egyedivé minden italt, Magyarország ráadásul rendkívül gazdag ilyen szempontból is, s a legváltozatosabb íz-élményekkel büszkélkedhetünk.

A tizedik évfordulós Borszerdák meghívott borászatainak képviselőit szakmai beszélgetéseken ismerhetik meg. Az idei eseményeken a bor szerelmese, Kocsis-M. Brigitta beszélget a Pannonhalmi Főapátsági pincészet, a Laposa Pincészet, az Etyeki Kúria, a Villa Pátzay Pincészet képviselőivel.

Idén nyáron különleges kiállítást is láthat a Borszerdák közönsége: a júliusi esteken megtekinthetik a Vágyott szépség című, a londoni Tate képtár egyedülállóan gazdag preraffaelita gyűjteményének remekműveiből válogatott tárlatot.

2021. július 7-én, 14-én és 21-én a Magyar Nemzeti Galériában, míg az utolsó, július 28-ai programon – rendhagyó módon – a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumban lesz a Borszerda est. Ne hagyják ki idén sem az eseményt és élvezzék a csodálatos panorámát a Nemzeti Galéria teraszáról, vagy a Hopp Múzeum csendes szigetét az Andrássy út forgatagában!

Bor | Pannonhalmi Főapátság borászata
A Pannonhalmi Főapátság borászata Magyarország legrégebbi szőlészeti-borászati hagyományokkal bíró pincészete. A 996-ban „Pannónia Szent Hegyén” letelepedett bencés szerzetesek templomuk és monostoruk felépítésével egy időben újjáélesztették a rómaiak által meghonosított, de időközben feledésbe merült szőlőművelő-borkészítő tradíciót. Jelenleg 50 hektáros összterületen saját kézben folyik a szőlőtermesztés, amely birtokrendszer 2010-ig évről évre teljesen újratelepítésre került. Az új pincészet a legmodernebb technológiával van felszerelve, míg borkészítési koncepciójának alapja a gravitációs anyagmozgatási rendszer, amelynek révén évi mintegy 400 000 palack kimagasló minőségű, a termőhely és a szőlőfajták sajátosságait magán hordozó bor készítésére nyílik lehetőség.

Zene | Oláh Kálmán
Oláh Kálmán szólistaként és a saját zenekaraival is jelentős nemzetközi sikereket aratott, évtizedek óta kiemelkedő nemzetközi előadók, sztárok rendszeres partnere. Nemcsak előadóművészként, hanem zeneszerzőként is a világ élvonalába tartozó művész: számos nemzetközi, előadói díja mellett megnyerte a legrangosabb amerikai zeneszerzői díjat, a Thelonious Monk Jazz Composers Competition fődíját is. A világhírű zenészekből álló zsűri 2006-ban több száz mű közül választotta a legjobbnak Oláh Kálmán Always című kompozícióját. Szerzeményeiben egyéni módon ötvözi a klasszikus zene, a jazz és a népzene hagyományait. Minden területen alaposság, igényesség, elmélyültség és kreativitás jellemzi – ennek lehetnek tanúi a július 7-i Borszerda vendégei is, akik szólókoncerten hallgathatják a kitűnő zongorista játékát.

Előadás | Skarlát, gránát, rózsa – Munkácsy párizsi szalonja és a vörös árnyalatai – Krasznai Réka művészettörténész előadása
„Ez a gránátvörös velúrba öltöztetett és japán kézimunkákkal díszített szalon az ízlés csodája.” Munkácsy hercegeket megszégyenítő palotája csakúgy, mint szalonjában rendezett híres fogadásai a 19. század végi Párizs fő látványosságai közé számítottak. Minden pénteken mintegy ötven kocsi vitte oda a legválogatottabb társaságot délutáni teára. A Munkácsy-rezidencia – a kor eklektikus divatjának megfelelően vörösekben és zöldekben pompázó, színgazdag enteriőrjével – valóságos múzeum volt, tele műkincsekkel és kuriózumokkal. Bár teljes egészében lehetetlen rekonstruálni a palotabelsőt, a rengeteg képi és szöveges forrásnak köszönhetően mégis képet kaphatunk arról, milyen érzés lehetett belépni a festőfejedelem otthonába.

Tárlatvezetések:
Lángoló szerelem – szenvedélyes történetek a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében – Sepsey Zsófia művészettörténész tárlatvezetése

Bíbor, bársony, vörös – 20. századi textúrák, érzések, élmények vörös festékbe mártva – Koós Nikolett múzeumpedagógus tárlatvezetése (19. századi állandó kiállítás – első rész, Modern idők)

Energia és hiány – Király Zsuzsanna múzeumpedagógus tárlatvezetése (Lépésváltás)

Százados László kurátori tárlatvezetése a Vagy-vagy. Baranyay András: Önarckép Jane Morisszal című időszaki kiállításban

A tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, regisztrációt követően lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!

Borszerda | KÉK
2021. július 14. 18:00 - 22:00

A Magyar Nemzeti Galéria legnépszerűbb nyári programsorozata, a Borszerdák idén immár tizedik alkalommal várja a képzőművészet és a bor iránt érdeklődő látogatókat. Az idén tízéves rendezvény ismét izgalmas programot kínál júliusban: szerda esténként különleges kiállítások, izgalmas tárlatvezetések és előadások, élő zene és borkóstoló várja a művészet rajongóit. Az idei Borszerdák témája: Színek, ízek, képek, s ennek megfelelően minden héten másik szín – vörös és kék, zöld és arany – áll a programok középpontjában.

Egy üveg bor nem csak annak a természeti környezetnek és adottságait foglalja magába, ahol született, hanem a kitartó emberi munkát és az bor megalkotójának lelkét is. Ez tesz igazán finommá, igazivá és egyedivé minden italt, Magyarország ráadásul rendkívül gazdag ilyen szempontból is, s a legváltozatosabb íz-élményekkel büszkélkedhetünk.

A tizedik évfordulós Borszerdák meghívott borászatainak képviselőit szakmai beszélgetéseken ismerhetik meg. Az idei eseményeken a bor szerelmese, Kocsis-M. Brigitta beszélget a Pannonhalmi Főapátsági pincészet, a Laposa Pincészet, az Etyeki Kúria, a Villa Pátzay Pincészet képviselőivel.

Idén nyáron különleges kiállítást is láthat a Borszerdák közönsége: a júliusi esteken megtekinthetik a Vágyott szépség című, a londoni Tate képtár egyedülállóan gazdag preraffaelita gyűjteményének remekműveiből válogatott tárlatot.

2021. július 7-én, 14-én és 21-én a Magyar Nemzeti Galériában, míg az utolsó, július 28-ai programon – rendhagyó módon – a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumban lesz a Borszerda est. Ne hagyják ki idén sem az eseményt és élvezzék a csodálatos panorámát a Nemzeti Galéria teraszáról, vagy a Hopp Múzeum csendes szigetét az Andrássy út forgatagában!

Bor | Laposa Pincészet

Egy család, egy borászat, egy birtok és sok-sok gasztronómiai élmény a beach foodtól a modern bisztrókonyháig. A Laposa-birtok mára Badacsony egyik legkedveltebb borászatává vált, bemutatva a borvidék minden ízét és értékét. Családjuk alapvetően tradicionális, helyi szőlőfajtákkal foglalkozik, amelyek a vulkanikus eredetű tanúhegyek legjobb területein teremnek.

Fontosnak tartják, hogy Badacsonyt és a Badacsonyi borvidéket megismertessék a világgal, és olyan fenntartható fejlődésre törekszenek, amely összhangban van a természet ritmusával. Fontos céljuk, hogy igazi életpályamodellt biztosítsanak a helyi fiatalok számára, példázva, hogy vidéken is nagyszerűen lehet boldogulni.

Zene | Gyárfás Family Trió

A Szabó Gábor-díjas gitárművész, „Gyafi” nem szorul bemutatásra, hiszen évek óta ő vezeti a jazzma.hu olvasói és kritikusi népszerűségi szavazólistáit. Állandó fellépője a külföldi és hazai fesztiváloknak, kluboknak, az utóbbi években fellépett Izráelben, Kenyában, Indonéziában és Katarban is. Két tehetséges fia külföldön végezte a zenei tanulmányait. Gyárfás Attila dobos, Hollandiában, a hágai királyi konzervatóriumban és az amszterdami akadémián szerezte diplomáit. Gyárfás Péter zongorista a bachelor diplomáját a grazi akadémián kapta meg, jelenleg Helsinkiben, a Sibelius akadémia hallgatója. Műsorukon népszerű jazzstandardek feldolgozásai szerepelnek egyedi, kreatív előadásmódban, valamint néhány friss saját szerzeményük is.

Előadás | Forradalmi hevület – Mácsay Kriszta művészettörténész előadása

A Bastille lerombolásának évfordulóján ugyan mi másról szólhatna az előadás, mint a lázadó francia művészekről! A történelem során sokan, sokféleképp fordultak szembe a hivatalos művészettel. Gustave Courbet, Claude Monet vagy Paul Gauguin egyaránt újító volt. Nem vállvetve és nem azonos ellenféllel szemben küzdöttek, de a maguk módján mindannyian forradalmárok voltak. Az 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményben őrzött remekműveken keresztül ismerkedünk meg a francia mesterek küzdelmeivel.

Tárlatvezetések:

Vivre la France! – minden, ami francia – Sepsey Zsófia művészettörténész tárlatvezetése

Színtisztán KÉK – Koós Nikolett múzeumpedagógus tárlatvezetése (Kisgótika, Késő gótikus szárnyas oltárok)

Modern idill – a képzelet tájai – Király Zsuzsanna múzeumpedagógus tárlatvezetése (Modern idők – második rész)

A tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, regisztrációt követően lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!

Vágyott szépség & Az utópia szépsége | Plesznivy Edit művészettörténész kurátori tárlatvezetése a Magyar Nemzeti Galéria két időszaki kiállításában
2021. július 15. 18:00 - 19:30

A londoni Tate Britain múzeum egyedülállóan gazdag preraffaelita gyűjteményének közel száz lenyűgöző alkotása látható a Magyar Nemzeti Galériában a mozgalmat bemutató első nagy magyarországi kiállításon. A Vágyott szépség című tárlathoz kapcsolódóan a mozgalom magyarországi hatását bemutató kísérőkiállítás is nyílt, Az utópia szépsége. Preraffaelita hatások a századforduló magyar művészetében címmel.

A Vágyott szépség tárlaton a londoni Tate kollekciójában egyedülálló helyet elfoglaló preraffaelita remekműveket tekintheti meg. A legnagyobb hatású 19. századi brit művészeti mozgalom alkotóinak több mint kilencven alkotása érkezett Londonból Budapestre. A bemutatott remekművek között találjuk a mozgalomalapító Dante Gabriel Rossetti Ecce Ancilla Domini! című festményét, John Everett Millais Szabadon bocsátó parancs és John William Waterhouse Shalott kisasszonya című képét. A program második felében a brit anyagot kísérő Az utópia szépsége című kiállítás legszebb műveit csodálhatja meg, többek között Gulácsy Lajos, Rippl-Rónai József, Ferenczy Károly vagy Kozma Lajos alkotásait.

Előadó: Plesznivy Edit művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa

A résztvevők száma:  max. 15 fő
Részvételi díj: Baráti Kör Mecénásoknak és Pártolóknak 3000 Ft/fő | Baráti Kör Egyéni Tagoknak és külsős érdeklődőknek 5500 Ft/fő

Borszerda | ZÖLD
2021. július 21. 18:00 - 22:00

A Magyar Nemzeti Galéria legnépszerűbb nyári programsorozata, a Borszerdák idén immár tizedik alkalommal várja a képzőművészet és a bor iránt érdeklődő látogatókat. Az idén tízéves rendezvény ismét izgalmas programot kínál júliusban: szerda esténként különleges kiállítások, izgalmas tárlatvezetések és előadások, élő zene és borkóstoló várja a művészet rajongóit. Az idei Borszerdák témája: Színek, ízek, képek, s ennek megfelelően minden héten másik szín – vörös és kék, zöld és arany – áll a programok középpontjában.

Egy üveg bor nem csak annak a természeti környezetnek és adottságait foglalja magába, ahol született, hanem a kitartó emberi munkát és az bor megalkotójának lelkét is. Ez tesz igazán finommá, igazivá és egyedivé minden italt, Magyarország ráadásul rendkívül gazdag ilyen szempontból is, s a legváltozatosabb íz-élményekkel büszkélkedhetünk.

A tizedik évfordulós Borszerdák meghívott borászatainak képviselőit szakmai beszélgetéseken ismerhetik meg. Az idei eseményeken a bor szerelmese, Kocsis-M. Brigitta beszélget a Pannonhalmi Főapátsági pincészet, a Laposa Pincészet, az Etyeki Kúria, a Villa Pátzay Pincészet képviselőivel.

Idén nyáron különleges kiállítást is láthat a Borszerdák közönsége: a júliusi esteken megtekinthetik a Vágyott szépség című, a londoni Tate képtár egyedülállóan gazdag preraffaelita gyűjteményének remekműveiből válogatott tárlatot.

2021. július 7-én, 14-én és 21-én a Magyar Nemzeti Galériában, míg az utolsó, július 28-ai programon – rendhagyó módon – a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumban lesz a Borszerda est. Ne hagyják ki idén sem az eseményt és élvezzék a csodálatos panorámát a Nemzeti Galéria teraszáról, vagy a Hopp Múzeum csendes szigetét az Andrássy út forgatagában!

Bor | Etyeki Kúria

Az Etyeki Kúria Borgazdaság 1996 óta működik Etyeken, az Öreghegyen. A pince a hagyományok tisztelete mellett kezdettől fogva újító szemléletmódjával vált ismertté, például a borvidéken elsőként telepített pinot noir szőlőfajtát. A főborász, Mérész Sándor tíz éve csatlakozott a csapathoz, azóta formálja a borok egyedi stílusát, összehangolja a helyi tapasztalatokat a legújabb kutatási eredményekkel. A kezdeti 1,5 hektáros termőterület mára elérte az 54 hektárt, a termelés két borvidéken zajlik, az etyeki sauvignon blanc, chardonnay és pinot noir trió mellett a soproni szőlőterületeken a meghatározó fajta a kékfrankos.

A július 21-ei Borszerda Zöld tematikájával összhangban Sauvignon Blanc tételükkel várjuk a vendégeket. Az est során lehetőség lesz további fehér- és rozéborokat kóstolni, és egy igazi különlegességet, a szürkebarátból készült narancsborukat is bemutatjuk.

Zene | Gáspár Károly Trió

Gáspár Károly zongorista a hazai jazzélet egyik meghatározó szereplője. Triójával saját kompozíciókat és jazzstandardeket egyaránt műsoron tartanak. Zenéjükre jellemző, hogy friss és előremutató, romantikus és esztetizáló, ugyanakkor tiszteletben tartja a mainstream jazz hagyományait. A hármasban Gáspár Károly partnerei Horváth Balázs bőgős és Varga Bendegúz dobos. Gáspár Károly a jazzma.hu 2019-es szerkesztőségi szavazólistáján Az év zongoristája-díjat nyerte el, a fesztivál- és koncertszervezői szavazólistán a Salvation az év lemeze lett, a Gáspár Károly Trió pedig Az év együttese. 2020-ban a Salvationt Fonogram-díjra jelölték.

Előadás | Zöld, mindenhol zöld – Halász Rita művészettörténész előadása

Zöld a természet színe, zöld a remény színe, de van nekünk zöldszemű szörnyetegünk és zöld múzsánk is. Az előadásban azt vizsgáljuk meg, hogy milyen módon változott a zöld szín szerepe az évszázadok alatt a festészetben. Szűz Mária szoptatóspárnája mellett Bortnyik híres zöld szamarán keresztül többek között bodzazöld, mohazöld és malachitzöld színekben tobzódunk.

Tárlatvezetések:

A nyugalom szigetei – tájképek – Sepsey Zsófia művészettörténész tárlatvezetése

Zöldségek – képzőművészeti ételkalauz vegetáriánus felhanggal – Koós Nikolett múzeumpedagógus tárlatvezetése (19. századi állandó kiállítás, Modern idők/Lépésváltás)

Megszelídített természet – kertek és parkok a századforduló festészetében – Király Zsuzsanna múzeumpedagógus tárlatvezetése (Modern idők – első rész)

A tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, regisztrációt követően lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!

Forrás: A Galéria honlapja


2021.06.23. - 2021.06.25.
2021.06.26.
2021.06.30.
2021.07.06.
2021.07.07.
2021.07.10.
2021.07.14.
2021.07.15.
2021.07.21.
2021.07.22.
További ajánlataink

2021.06.23. - 2021.06.25. Magyar Nemzeti Galéria tábor 2021
2021.06.24. Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum programok 2021
2021.06.26. Épület-séta, garantált vezetések a Magyar Nemzeti Galériában 2021
2021.06.26. Múzeumok Éjszakája Magyar Nemzeti Galéria 2021
2021.06.26. Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum programok 2021
2021.07.07. Borszerda 2021. Gasztrokulturális program a Magyar Nemzeti Galériában
2021.07.14. Borszerda 2021. Gasztrokulturális program a Magyar Nemzeti Galériában
2021.05.26. - 2021.09.26. Magyar Nemzeti Galéria kiállítások 2021
„…félig kép, félig fátyol…” Gedő Ilka (1921-1985) grafikái
2021.07.15. Magyar Nemzeti Galéria tárlatvezetések 2021
2021.07.21. Borszerda 2021. Gasztrokulturális program a Magyar Nemzeti Galériában
2021.05.13. - 2021.07.25. Magyar Nemzeti Galéria kiállítások 2021
VAGY-VAGY. Baranyay András: Önarckép Jane Morrisszal
2021.05.13. - 2021.08.22. Magyar Nemzeti Galéria kiállítások 2021
Vágyott szépség. Preraffaelita remekművek a Tate gyűjteményéből
2021.05.13. - 2021.08.22. Magyar Nemzeti Galéria kiállítások 2021
Az utópia szépsége. Preraffaelita hatások a századforduló magyar művészetében
2021.05.13. - 2021.08.22. Vágyott szépség. Preraffaelita remekművek a Tate gyűjteményéből a Magyar Nemzeti Galériában
2021.01.01. - 2021.12.31. Magyar Nemzeti Galéria rendezvényhelyszínei és bérelhető termei
2021.01.01. - 2021.12.31. Aktszobrok a századfordulóról. A Magyar Nemzeti Galéria 19-20. századi állandó kiállítása
2021.01.01. - 2021.12.31. A magyar művészet 1945 után, újrarendezett állandó kiállítás Lépésváltás címmel a Nemzeti Galériában
2021.01.01. - 2021.12.31. Modern idők - Magyar művészet a millennium és a második világháború között
2021.01.01. - 2021.12.31. Reneszánsz kőtár állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában
2021.01.01. - 2021.12.31. Gótikus táblaképek állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában
2021.01.01. - 2021.12.31. Gótikus szárnyasoltárok állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában
2021.01.01. - 2021.12.31. 19. századi magyar szobrászat állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában
2021.01.01. - 2021.12.31. Munkácsy Mihály és a századvég realizmusa, állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában
2021.01.01. - 2021.12.31. A 20. század művészete 1945 előtt, állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában
2021.01.01. - 2021.12.31. 19. század festészete állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában
2021.01.01. - 2021.12.31. Bécsi kapu séta a Budai várban
2021.01.01. - 2021.12.31. Programok a Budai Várnegyedben 2021
Programok a Budai Várnegyedben

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Kiemelt ajánlatok

Magyar Nemzeti Galéria tábor 2021
Magyar Nemzeti Galéria tábor 2021
 • Budapest
 • I. kerület
2021. június 23 - 25.
Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum programok 2021
Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum programok 2021
 • Budapest
 • VI. kerület
2021. június 24.
Múzeumok Éjszakája Magyar Nemzeti Galéria 2021
Múzeumok Éjszakája Magyar Nemzeti Galéria 2021
 • Budapest
 • I. kerület
2021. június 26.

Hasonló ajánlatok

Kisfaludy Galéria programok 2021 Balatonfüred
Kisfaludy Galéria programok 2021 Balatonfüred
 • Balatonfüred
2021. június 24 - 26.
MANK Galéria programok 2021
MANK Galéria programok 2021
 • Szentendre
2021.05.28. - 06.25.

Figyelmébe ajánljuk!

Magyar Nemzeti Galéria
Magyar Nemzeti Galéria
 • Budapest
 • I. kerület

Érdemes felkeresni!

Országos Széchényi Könyvtár
Országos Széchényi Könyvtár
 • Budapest
 • I. kerület
Alabárdos Étterem
Alabárdos Étterem
 • Budapest
 • I. kerület
Arany Hordó Étterem
Arany Hordó Étterem
 • Budapest
 • I. kerület

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események