ÚJ PROGRAM HIRDETÉS
A tájházak és szabadtéri múzeumok izgalmas, színes programokkal tárják ki kapuikat!
A tájházak és szabadtéri múzeumok izgalmas, színes programokkal tárják ki kapuikat!
Ezernyi pünkösdi élmény a Balaton parton! Várjuk Siófokon!
Ezernyi pünkösdi élmény a Balaton parton! Várjuk Siófokon!
Mézesvölgyi Nyár 2024 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Mézesvölgyi Nyár 2024 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Idegenvezetők Világnapja Budapest 2024. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara programsorozata

Budapest , több helyszínen

Minden év február végén ünnepeljük az Idegenvezetők Világnapját. Budapest 1991 óta buszos városnézésekkel, a világörökségi helyszíneket bemutató gyalogos sétákkal ünnepli a szakma napját. 2024-ben február 21-én ünnepeljük idegenvezetőinket, akik oroszlánszerepet vállalnak nap, mint nap Budapest népszerűsítésében a külföldi és a hazai turisták körében. Az Idegenvezetők Világnapján induló programsorozat lehetőséget ad az idegenvezetők kulcsfontosságú értékteremtő és közvetítő munkájának bemutatására, akik számos vezetett sétán, buszos és hajós városnézések során mutatják be résztvevőinknek a főváros kereskedelmének, és iparának fejlődését. 2024. február 21-25. között városszerte több mint száz városnéző túrával – sétákkal, buszos és sétahajós városnézésekkel, valamint villamosjárattal az 1-es villamos vonalán - várjuk az érdeklődőket és a turisztikai szakma képviselőit.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Idegenvezetői Világnap Budapest 2024

2024. február 21-25.

Idén is számos program várja az érdeklődőket az Idegenvezetők Világnapja alkalmából.

2024-ben február 21-25. között városszerte több mint száz városnéző túrával – sétákkal, buszos és sétahajós városnézésekkel, valamint villamosjárattal az 1-es villamos vonalán - várják az érdeklődőket és a turisztikai szakma képviselőit.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) az idei évben kiemelten fontos feladatának tekinti, hogy a turizmus és az idegenvezetői szakma népszerűsítése mellett szerepet vállaljon a regionális turizmus fellendítésében is. Ennek érdekében panelbeszélgetéseket és szakmai találkozót szervezünk a turisztikai szakma neves képviselőivel, valamint a területi kamarákkal közösen a Hungexpo-n megrendezésre kerülő Utazás kiállításon 2024. február 22-25-ig.

Továbbra is elkötelezettek vagyunk abban, hogy egy világvároshoz méltón, magas színvonalon mutassuk be Budapest és az ország értékeit, valamint segítsük ebben az idegenvezetők jövő generációját is. Ennek érdekében az egyes programok vezetésében együttműködünk a SZÁMALK-Szalézi Technikum és Szakgimnázium, BZSH Külkereskedelmi Technikum, valamint a BKSZC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum szakoktatóival és tanulóival.

A programok többsége térítésmentesen látogatható. A programokra előzetesen regisztrálni szükséges. Az esetleg szabadon maradó helyekre, a helyszíneken is lehet majd jelentkezni.

A turisztikai esemény szervezője a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Kereskedelmi Tagozata, valamint idegenvezetői, akiknek kitartó munkája és alapos felkészültsége nélkül a rendezvénysorozat nem jöhetne létre.

A programok többséges térítésmentesen látogatható. A programokra előzetesen regisztrálni szükséges. Az esetleg szabadon maradó helyekre (séta, busz, hajó és villamos esetén), a helyszíneken is lehet jelentkezni.

Idegenvezetés különjárati villamossal, az 1-es villamos vonalán

Utazás az 1-es villamoson - a Duna szigetei felett, Óbudától a Hungaria körgyűrűn át Újbudáig

A Bécsi út / Vörösvári út – Etele út /Fehérvári út – Kelenföld vasútállomás viszonylatban közlekedő 1-es járat nem csak Budapest legtöbb kerületét köti össze. Szervesen kapcsolódik vasúti- és távolsági buszpályaudvarainkhoz, MÁV-HÉV és Metro vonalainkhoz. A nagykörúti négyes-hatos vonal után fővárosunk második legforgalmasabb, leghosszabb villamosjárata. Utazásunk során alkalmunk lesz visszapillantani a városról őrzött emlékeinkbe, és megfigyelni az elénk táruló - némely városrészben dinamikusan változó - városképet.

A különjárati villamosok megállás nélkül közlekednek végállomástól végállomásig, napi utazásra nem vehetők igénybe. A TW 6000 típusú villamost a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara béreli a BKV-tól az idegenvezetés céljára, igénybe vételéhez regisztráció szükséges, jegy, vagy bérlet nem. A villamos 46 ülő és 104 állóhellyel rendelkezik, a regisztráció során nem tudjuk biztosítani az ülőhelyeket, ezek felszállási sorrendben vehetők igénybe.

Idegenvezető mindkét irányban: Chikán András

Figyelem! A villamosok a megadott időpontban érkeznek és felszállás után azonnal indulnak. Egy villamos futja mindkét túrát, így az esetlegesen előforduló csúszásért előre is szíves elnézésüket kérjük.

Korábban érkezzenek, időt hagyva a felszállásra, mert a megadott időpontban a villamos már indul!

A villamosos vezetések térítésmentesen vehetők igénybe, felszállás csak a regisztrált utasok számára lehetséges! Regisztrálni a lejjebb lévő külön dobozban megjelenő "Jelentkezés" gomb segítségével tud! Amennyiben mindkét járatra is jelentkezni szeretne, kérjük, mindegyikre regisztráljon! Kérjük, regisztráció után a visszaigazoló e-mailben megküldött aktiválási linken keresztül érvényesítse regisztrációját!

Minden utas előre regisztrált és a neve bemondásával szállhat fel a villamosra. A villamos befogadóképessége 150 fő, kényelmük érdekében 100 főre nyitjuk meg a regisztrációt. Először azok az utasok szállhatnak fel, akik regisztráltak, de ha marad hely és van a helyszínen nem regisztrált érdeklődő, akkor ő is felszállhat a villamosra.

Kérem, hogy mindenki a befoglalt járatának indulása előtt 15 perccel legyen az alább leírt helyszíneken! (Tehát 9:45-kor a 10 órakor indulónál, illetve 10:55-kor, a 11:10-kor indulónál.)

Kérjük, hogy a programokon vigyázzanak egymásra és amennyiben bármilyen vírusos fertőzésre jellemző tünetük van, semmiképp se vegyenek részt a programokon! Az idegenvezetőnek jogában áll elküldeni a betegnek tűnő vendégeket! Megértésüket köszönjük!

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Kérjük, regisztráció után a visszaigazoló e-mailben megküldött aktiválási linken keresztül érvényesítse regisztrációját, ellenkező esetben az 48 óra után törlődik! Ha nem kapta meg a visszaigazoló e-mailt, akkor először nézze meg a Spam (levélszemét) mappában. Kérjük, visszaigazolás hiányában ne regisztráljon többször, mert akkor sem fogja megkapni a visszaigazoló e-mailt, csak lefoglalja a helyeket mások elől!

1. Óbudától Kelenföldig városnéző villamos
Indulás időpontja: 2024-02-25 10:00

Indulás helyszíne: 1-es villamos végállomása, Óbuda, Bécsi út/Vörösvári út
Útvonal: Az 1-es villamos útvonala, Bécsi út Vörösvári út végállomástól Kelenföldi pályaudvar végállomásig.
Végzés helyszíne: 1-es villamos végállomása, Kelenföldi pályaudvar
Menetidő: kb. 50 perc

Kérjük, korábban érkezzenek, időt hagyva a felszállásra, mert a megadott időpontban a villamos már indul!

A vezetés végeztével kérjük, hagyják el a villamost, mert a másik regisztrált csoporttal indul vissza!
Idegenvezető: Chikán András

LEZÁRULT!

2. Kelenföldtől Óbudáig városnéző villamos
Indulás időpontja: 2024-02-25 11:10

Indulás helyszíne: 1-es villamos végállomása, Kelenföldi pályaudvar
Útvonal: Az 1-es villamos útvonala, Kelenföldi pályaudvar végállomástól Bécsi út Vörösvári út végállomásig.
Végzés helyszíne: 1-es villamos végállomása, Óbuda, Bécsi út/Vörösvári út
Menetidő: kb. 50 perc

Kérjük, korábban érkezzenek, időt hagyva a felszállásra, mert a megadott időpontban a villamos már indul!
Idegenvezető: Chikán András

LEZÁRULT!

Ingyenes sétahajó járatok Budapest területén

Kérjük, regisztráció után a visszaigazoló e-mailben megküldött aktiválási linken keresztül érvényesítse regisztrációját, ellenkező esetben az 48 óra után törlődik! Ha nem kapta meg a visszaigazoló e-mailt, akkor először nézze meg a Spam (levélszemét) mappában. Kérjük, visszaigazolás hiányában ne regisztráljon többször, mert akkor sem fogja megkapni a visszaigazoló e-mailt, csak lefoglalja a helyeket mások elől!

A sétahajóinkon való részvételhez az adott út alatt található regisztráció kitöltése szükséges.

1. Alkonyi hajós városnézés
Indulás időpontja: 2024-02-22 18:00
Indulás helyszíne: 17:30 órától a Vigadó téri hajóállomás 5. sz. MAHART kikötőjénél
Útvonal: Vigadó tér - Margit híd - Lágymányosi (Rákóczi) híd - Vigadó tér
Végzés helyszíne: Vigadó téri hajóállomás 5. sz. MAHART kikötője
Menetidő: 60 perc

1987 óta a Világörökség része a Duna és két partja

Részvételi díj: egységesen 2.000 Ft/fő az Idegenvezetők Világnapjának rendezvénye alkalmából (a 2 év alatti gyermekek számára ingyenes regisztrációs jegy váltandó).

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a hajós városnézésen részt venni a kedvezményes jegy előzetes megvásárlásával lehet két módon:

A jegyét megválthatja személyesen a Nemzetközi Hajóállomás jegypénztárában (1056 Bp, Belgrád rakpart), mely hétfőtől péntekig: 08:30 - 16:00 között tart nyitva (szombat és vasárnap zárva), vagy a Vigadó téri hajóállomás jegypénztárában, mely hétfőtől vasárnapig 13:00 - 19:00 óra között tart nyitva, illetve 2024. február 18-ig vagy indulás előtt a helyszínen a szabad helyek függvényében.

Figyelmükbe ajánljuk még:

A Pesti Vigadó épületismertető sétáit az Idegenvezetők Világnapi rendezvényén és az év során is.

A „Budapest - a város és hídjai" és a Budapest egyesítését bemutató kamara-kiállításokat Budapest Főváros Levéltárában.

Kellemes szórakozást kívánunk!

Idegenvezető: a sétahajó fedélzetén Dr. Lengyel János

Séták

Kérjük, figyelmesen olvassa el a sétákon, tárlatvezetéseken és egyéb programon való részvétel feltételeit. Regisztrálni az adott sétánál, programnál megadott e-mail címen vagy regisztrációs linken tud.

A megjelölt gyalogos sétáinkhoz a kulturált, városbarát turizmus előmozdítása érdekében egyszerűen kezelhető audioguide adó-vevő készüléket használunk.

Nincs hangoskodás! Az audioguide készülék segítségével idegenvezetőink normál beszédhangon mutatják be a látványosságokat, és vezetik a csoportot a séták színterén: szabadban, épületbelsőkben. A készülék hatótávolságának köszönhetően nincs lemaradás a sétán! Bátran fényképezhetünk, elidőzhetünk egy-egy szép épületrészleten.

Tourguide készülék használati díja: bruttó 500,- Ft/fő

A készülékeket az Idegenvezetők Világnapja alkalmából partnerünk kedvezményes  áron biztosítja a résztvevőknek, mely összeget a séta helyszínén a jelentkezés során kell kifizetni a szolgáltatónak. Kérjük, hogy előre készítsék ki lehetőleg kis címletben (500) és a helyszínen adják át a társaság munkatársának. A készülékek befizetéséről  a helyszínen egy nyilvántartás készül, amennyiben számlát igényel, úgy kérjük, hogy fáradjon majd be a szolgáltató irodájába munkanapokon.

A program változtatás jogát fenntartjuk!

A csoportos sétákról hang- és képfelvétel is készül, melyet a későbbiekben promóciós jelleggel felhasználunk. Azzal, hogy eljön a sétára, Ön ehhez a felvételhez hozzájárul.

Kérjük, regisztráció után a visszaigazoló e-mailben megküldött aktiválási linken keresztül érvényesítse regisztrációját, ellenkező esetben az 48 óra után törlődik! Ha nem kapta meg a visszaigazoló e-mailt, akkor először nézze meg a Spam (levélszemét) mappában. Kérjük, visszaigazolás hiányában ne regisztráljon többször, mert akkor sem fogja megkapni a visszaigazoló e-mailt, csak lefoglalja a helyeket mások elől!

A központi regisztrációnál egy fő maximum további 4 főt tud regisztrálni. Csoportos regisztrációra nincs lehetőség.

1. Látogatás a Mária Terézia laktanyában
Indulás időpontja: 2024-02-21 09:00

Indulás helyszíne: MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (1118 Budapest, Budaörsi út 49-53.) Töhötöm és Bonc utca sarkán lévő bejáratnál

Látogatás a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál

Fővárosunk kiemelt pontjain „ turisztikai látványosságot ” nyújtó 32. Testőrezred (Lövészzászlóaljnak, Gyalogos Testőrségnek, Koronaőrségnek, Budapest Helyőrség Zenekarnak otthont adó) laktanyáját látogatjuk meg.

A Sas-hegy lábánál, a fővárosból kivezető Budaörsi úton fekvő laktanyát a magyar királyi honvédség 29. és 30. gyalogezredei részére építették 1913–1916 között dr. Lipták Pál tervei szerint. A kezdetben IV. Károly nevét viselő kaszárnya az utóbbi időkig Petőfi Sándor laktanyaként élt a köztudatban. 2023-ban felvette Mária Terézia nevét, aki többek között Buda(-)pest helyőrségét alakította meg.

Hogyan alakult a helyőrség Mária Terézia korától napjainkig? Kik teljesítenek szolgálatot, melyen katonákat képeznek a laktanya falai között? Választ kapunk a kérdésekre, miközben bejárjuk az épületkomplexum tereit. Megismerjük a díszkertet, és megtekinthetjük a Magyar Szentkorona zománcképeit is, melyet Nyáry Éva festőművész adományozott az intézménynek. Alkalmunk nyílik megtekinteni a 2021-ben kialakított Szurmay emlékszobát is, valamint az MH Központi Zenekar próbatermét, hangszereit.

Regisztráció: max. 25 fő

Jelentkezni legkésőbb 2024. február 16. péntek 12 óráig lehetséges.

A katonai objektum látogatásához kérjük, vigye magával fényképes személyi okmányát (személyi igazolvány, útlevél, vezetői engedély), mert a beengedés csak ennek felmutatásával lehetséges! A Mária Terézia laktanyában képi anyag készítése szigorúan tilos! Köszönjük a megértésüket!

Tájékoztatjuk, hogy regisztrációjával hozzájárul a hang- és képfelvételhez, amelyet a helyszínen a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár fotósa készít és megoszt az alakulat honlapján és közösségi média felületein.

2. Tárlatvezetés a „Budapest – a város és hídjai” kiállításon 2024-02-21
Indulás időpontja: 2024-02-21 10:00

Indulás helyszíne: Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3-5.)
Menetidő: 90 perc

Az időszaki tárlatot a főváros egyesítésének 150. évfordulója, illetve a Széchenyi lánchíd felújítása alkalmából rendezte Budapest Főváros Levéltára, melyben a főváros és az azt átszelő Duna-hidak történetét mutatja be.

A mai Budapest története az ősidőktől fogva összekapcsolódott a Duna folyóval, a folyamon való átkeléssel, és a jó átkelési lehetőség miatt távoli vidékek felől itt összefutó utakkal. A kiállítással célunk ennek az összetett kapcsolatnak a bemutatása: a város(ok) növekedése szükségessé tette a hidak építését, ugyanakkor az új átkelőhelyek is erőteljesen meghatározták az egyes városrészek fejlődését és a három település egységes fővárossá válását.

Az építészeti örökség részeként a hidak meghatározzák Budapest arculatát, világvárosi megjelenését, ugyanakkor a hidak építése, lerombolása, felújítása és fenntartása kapcsán fontos társadalmi-gazdasági folyamatok, történelmi események is bemutathatóvá válnak.

Tájékoztatjuk, hogy a kiállítás egyénileg is megtekinthető.

Idegenvezető: László Zsófia, a kiállítás kurátora

3. Tárlatvezetés a Földalatti Vasúti Múzeumban I.
Indulás időpontja: 2024-02-21 11:00

Indulás helyszíne: Deák Ferenc tér, Metróállomás aluljáró; bejutás a BKK ügyfélcentrumon keresztül - Találkozó: min. 10 perccel a tárlatvezetések előtt a Földalatti Vasúti Múzeumban
Útvonal: Gizella tér - Deák Ferenc tér - Váczi körút - Opera - Oktogon - Vörösmarty utca - Körönd-Bajza utca - Aréna út - Állatkert - Artézi fürdő
Menetidő: 30 perc

Balázs Mórnak köszönhető, hogy végül a Sugárúton lóvasút és villamosvasút helyett a kor legkorszerűbb földalatti vasútja épült meg. Méltó egy rohamosan fejlődő világvároshoz, mint amilyenné a millenniumi ünnepségek idejére vált Budapest. Ez a vasút, melyhez mintát Balázs Mór Londonban látott, alkalmasnak tűnt arra, hogy a Városligetbe tervezett nagyszabású kiállításhoz  szállítsa a közönséget. A kivitelezéssel a Siemens és Halske céget bízták meg. A munkálatokban szerepet kapott Wünsch Róbert budapesti vállalkozó, az építésvezető mérnök Vojtek Ödön volt. A villamos berendezéseket a Siemens Halske cég szállította, a kocsikat a Schlick Gyár készítette.

Tárlatvezetés a Földalatti vasút és a metró története az építéstől napjainkig c. állandó kiállításon. Ugyanitt megtekinthető a 150 év – 150 közlekedési esemény c. időszaki kiállítás, mely Budapest közlekedésének legfontosabb állomásait, legérdekesebb pillanatait villantja fel.

Részvétel a helyszínen történő jegyváltással lehetséges.

Belépőjegyek: teljes árú: 900 Ft;  diák- és nyugdíjas jegy: 450 Ft; 6 év alatt, 70 év felett a belépés díjmentes

Létszám: 20 fő / csoport

4. Pesterzsébet 100
Indulás időpontja: 2024-02-21 11:00

Indulás helyszíne: Pesterzsébeti Múzeum (1201 Budapest Baross utca 53.) kertje
Útvonal: Pesterzsébeti Múzeum - Kossuth Lajos utca - Gaál Imre Galéria
Menetidő: kb. 2 óra

A Pesterzsébeti Múzeumban bemutatjuk az Üdvözlet Erzsébetfalváról c. állandó helytörténeti kiállításunkat. Ezt követően a Kossuth Lajos utcán - azaz a sétálóutcán - keresztül elsétálunk a Gaál Imre Galériáig, ahol a Művészet - történelem c. állandó kiállításban tartunk tárlatvezetést.

Az indulás helyszínének megközelítése: a Boráros térről induló 224-es és 224 E busszal a Baross utca vagy a Határ úttól a 66-os busszal a Pesterzsébet Városközpont megállóig.

Maximális létszám: 25 fő

A rendezvény ingyenes, de regisztrációköteles! Regisztrálni a Múzeum honlapján közzétett űrlappal lehet.
Idegenvezető: D. Udvary Ildikó múzeumigazgató főmuzeológus, Tóth Anita és Skaper Brigitta muzeológusok

5. Császártól a Királyig - Városnéző séta a budai fürdőkultúra nyomában
Indulás időpontja: 2024-02-21 11:30

Indulás helyszíne: Császár-Komjádi Uszoda (1023 Budapest, II. ker. Árpád fejedelem útja 8.)
Útvonal: Árpád fejedelem útja - Frankel Leó út - Bem tér - Fő utca
Menetidő: 2:30 óra

Mit jelent Aquincum neve? Mióta léteznek Budán fürdők? Hány forrás fakad a Duna mentén a Budai-hegységben? A török korban mire használták a Császár és Lukács fürdők közelében feltörő források vizét? Mire jók a gyógyvizek? Kik voltak a Lukács Fürdő híres törzsvendégei? Honnan kapta nevét a Lukács és a Király fürdő? Hányféle török fürdő létezik? Milyen szolgáltatást nyújtott egy török fürdő a középkorban? A Fő utca melyik épületét emelték meg sajátos módon a Duna-szabályozást követően?

Sétánkon valamennyi kérdésre választ adunk, míg Felhévíz városrészből Víziváros felé tartunk.

Az indulás helyszínének megközelítése: a Margit híd budai hídfőjétől gyalog északi irányban vagy a 9-es, 109-es busszal, vagy a 17-es, 19-es, 41-es villamossal.

A Veli Bej fürdőbe látogatójegy: 800 Ft/fő

Regisztráció: max. 25 fő

Találkozó: 11:15

A TourGuide készülék használata kötelező, amelynek díja 500 Ft.
Idegenvezető: Kovács Zsuzsanna

Lezárult

6. Tárlatvezetés a „Budapest egyesítése” kamara-kiállításon 2024-02-21
Indulás időpontja: 2024-02-21 12:00

Indulás helyszíne: Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3-5.)
Menetidő: 30 perc

Budapest Főváros Levéltára őrzi az 1873-as városegyesítést megelőző időszak és a városegyesítéssel kapcsolatos iratokat. A kamara-kiállítás ezekből nyújt ízelítőt, bemutatja Pest, Buda és Óbuda egyesítésének előzményeit, a címereket, a zászlókat, a pecséteket és az akkori polgármestereket.

Tájékoztatjuk, hogy a kiállítás egyénileg is megtekinthető.

Budapest Főváros Levéltára több mint 37.000 iratfolyóméter iratanyagot őriz a 14. századtól napjainkig a főváros múltjára vonatkozóan. Építészeti tervek – így Ybl Miklós hagyatéka –, fotók és képeslapok – pl. Klösz György városfotói, ill. a Főfotó-gyűjtemény –, térképek, a Fővárosi Közgyűlés iratai, állami, egyházi és iskolai anyakönyvek, bírósági és közjegyzői iratok, papíralapú és digitalizált állományok, adatbázisok biztosítanak lehetőséget tudományos és magán kutatásokra. Levéltárunk Budapest történelmére fókuszáló időszakos kiállításokat, könyvbemutatókat, levéltár-pedagógiai foglalkozásokat, levéltári sétákat kínál a szakmai és a nagyközönségnek.
Idegenvezető: Ternovácz Bálint tárlatvezető

7. Levéltári séta 2024-02-21
Indulás időpontja: 2024-02-21 12:30

Indulás helyszíne: Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3-5.)
Menetidő: 90 perc

Levéltárunk épületét végigjárva megismerkedünk a levéltár tevékenységével, ki milyen célra tudja igénybe venni a szolgáltatásainkat. Bekukkantunk néhány a nagyközönség elől máskor elzárt iratőrző raktárakba, megnézzük, hogyan és épp min dolgoznak a restaurátorok és a digitalizálást végző kollégák. A séta végén a csoport megismerkedik a kutatás lehetőségeivel, helyszínével.

Idegenvezető: Garami Erika

8. Családfakutató gyorstalpaló 2024-02-21
Indulás időpontja: 2024-02-21 14:15

Indulás helyszíne: Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3-5.)
Útvonal: A Levéltár Gárdonyi-termében.
Menetidő: 90 perc

Szeretné tudni, kik voltak, mivel foglalkoztak, hogyan éltek ősei? Megírná családja történetét, de nem tudja, hogyan kezdjen hozzá? Mindent tudó családfa generátoraink nincsenek, de segítünk eligazodni az anyakönyvek és egyéb elektronikusan és papíralapon elérhető források, illetve levéltári adatbázisok rengetegében. Néhány család példáján keresztül mutatjuk be, hogy milyen előzetes információk birtokában, milyen forráscsoportok megmozgatásával érdemes a felmenők nyomába indulni.

Ha valaki az előadóval együtt szeretne rákeresni a bemutatott példákra, annak érdemes saját eszközt (laptop, okostelefon stb.) magával hoznia. WiFi-t a helyszínen biztosítanak.

Idegenvezető: Garami Erika

9. Látogatás a Sziklakórház Atombunker Múzeumban 2024-02-21
Indulás időpontja: 2024-02-21 16:00

Indulás helyszíne: 15 perccel az indulások előtt a Múzeum előtt vagy előcsarnokában (1012 Budapest, Lovas út 4/c.)
Menetidő: 90 perc

A Várhegy mélyén a mintegy 10 km hosszan nyúló barlang- és pincerendszer Úri utcai szakaszát 1939-től óvóhelynek alakítják ki. 1944-ben már kibővítve a Székesfőváros Sebészeti Szükségkórházaként szolgál a Szent János Kórház felügyelete alatt. A 2002-ig „szigorúan titkos”-nak minősített objektum 2008. március 11-től folyamatosan látogatható. A kórház, a bunker terei, felszerelési tárgyai a sziklafalak közé szorult 80 évnyi történelmet idézik - Budapest ostromát, a hidegháború időszakát, az ’ 56 –os forradalmat- a közelmúltunkat - megdöbbentő valóságukban.

A Sziklakórház bejárata a várfal tövében található, a Szentháromság utca - Tóth Árpád sétány alatt a Lovas úton. A budavári Mátyás-templomtól a Gránit lépcsőn haladva a kórház Lovas úti bejárata 2 perc séta.

A tárlatvezetés pontban 16 órakor indul!

A szakvezetést a Sziklakórház helyi vezetője tartja.

Létszám turnusonként: max.25 fő

Kedvezményes belépőjegy: 4.500 Ft-os (Kedvezmény I. kategória) alapítványi támogatás formájában.

A jelentkezéseket érkezési sorrendben dolgozzuk fel, és csak akkor érvényes, ha kapnak visszaigazoló e-mailt. Egy ember maximum 4 főt regisztrálhat.

Fizetni a helyszínen tudnak a pénztárban a nevük bemondása után.

A LÁTOGATÁS FELTÉTELEI:

    ÉRKEZÉS: kérjük, érkezzenek meg legkésőbb 15 perccel a program előtt!
    KÉSÉS esetén nem garantáljuk a programot, illetve annak hosszát a késés időtartamával csökkentjük.
    KORHATÁR: a látogatás 6 éves kor alatt nem lehetséges, 6-12 éves kor között szülői/gondviselői beleegyezéssel és felügyelettel engedélyezett.
    BEFIZETÉS: a látogatás napján, egy összegben, készpénzzel vagy bankkártyával.
    LEMONDÁS: legkésőbb 2 nappal a túra előtt kérjük e-mailben vagy telefonon jelezni.
    HŐMÉRSÉKLET: a múzeumban 15-18 °C van, meleg pulóver viselése ajánlott.

10. Vigadó - A hely, ahol megszületett Budapest 2024-02-21
Indulás időpontja: 2024-02-21 17:00

Indulás helyszíne: Vigadó előcsarnoka (1051 Budapest, Vigadó tér 2.)
Menetidő: 60 perc

A hely, ahol megszületett Budapest - Tematikus épülettörténeti séták

A Pesti Vigadó a pesti Duna-part máig meghatározó eleme, világörökségi helyszín. Számos történelmi eseménynek adott helyet.

150 évvel ezelőtt, a Pesti Vigadó falai között született meg Magyarország új fővárosa Budapest Pest, Buda és Óbuda egyesítésével. Az 1867-es kiegyezést követően a vezetők 1872 decemberében fogadták el a három városrész egyesítését. A hivatalos alapító okiratot 1873-ban írták alá a Pesti Vigadó Déli termében...

Az épülettörténeti sétákon megtekinthető a Pesti Vigadó Idővonal című állandó épülettörténeti fotókiállítása, amely nem csak az épület, hanem azon keresztül a magyar és egyetemes történelem, kultúra egy-egy jelentős eseményét eleveníti fel. A séta a Pesti Vigadó 6. emeleti Panoráma Teraszán ér véget, ahol a látogatót páratlan kilátás és lenyűgöző panoráma fogadja

A Pesti Vigadó történetéről többet Holló Szilvia Andrea könyvéből ismerhetnek meg. A könyv bővített kiadása megvásárolható a Vigadó Pontban.

17:00 A sétát tartja: Tábi Márta idegenvezető, a Pesti Vigadó idegenvezetője

18:00 A sétát tartja: Pancsik Károly idegenvezető, a Pesti Vigadó idegenvezetője

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából meghirdetett sétákra a látogatók FÉLÁRON válthatnak jegyet, azaz egységesen 1.450 Ft/fő áron.

A csoport létszáma: max. 35 fő
Idegenvezető: Tábi Márta és Pancsik Károly

11. Conti+ „Az én fegyházam”- Börtönséta I.
Indulás időpontja: 2024-02-22 09:30

Indulás helyszíne: Budapest VIII. kerület, Mindszenty József tér, Mindszenty-szobor előtt
Útvonal: Mindszenty József tér - Tolnai Lajos u. – volt börtönépület
Menetidő: 1 óra

A körúttól alig pár percnyi sétára, József és a Tolnai Lajos utcák találkozásánál egy névtelen közterület 2015 óta viseli Mindszenty József bíboros nevét, 2017 óta pedig a főpap szobra is ott áll a téren. A szobor mögött a bíboros rabságban töltött éveinek színhelye, az egykori Conti utcai ávós börtön falai magasodnak, ahová évente csupán három alkalommal van lehetőség belépni az érdeklődők számára a Magyarországi Mindszenty Alapítvány által szervezett börtönséták keretében. A XIX. század végén épült hírhedt fegyház falai között raboskodott többek között Szenes Hanna, innen indították a Gulagra Placid atyát és társait, Mindszenty bíboros mellett titkos rab volt Endrédy Vendel és Kéthly Anna is. A sétákon az ő történeteikkel ismerkedhetünk meg az eredeti cellasort és a kazamatákat bejárva.

A program négy időpontban indul: 09.30, 10.30, 12.30, 13.30

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációköteles.
Idegenvezető: Kovács Gergely, Nagy Brigitta

12. Külső-Ferencváros 120 percben
Indulás időpontja: 2024-02-22 10:00

Indulás helyszíne: Szent Kereszt templom (1091 Budapest, Üllői út 145.)
Útvonal: Szent Kereszt templom, József Attila lakótelep, Gundel iskola
Menetidő: 2 óra

A Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum idegenvezető szakvizsga előtt álló tanulóival 120 perces, magyar nyelvű vezetett séta során felfedezhetjük a József Attila lakótelep rejtett kincseit. Kideríthetjük, honnan származik a Szent Kereszt Plébániatemplom nevét adó ereklye, és beleshetünk az ország legrégebbi és legeredményesebb vendéglátó iskolájának falai mögé.

A sétára a tanulókat Gálné Országh Mária és Stumpf Ágnes szaktanárok, idegenvezetők készítették fel.

Létszám: max 30 fő

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

13. Családfa-kutató gyorstalpaló 2024-02-22
Indulás időpontja: 2024-02-22 10:00

Indulás helyszíne: Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3-5.)
Útvonal: A Levéltár V. emeleti tárgyalójában.
Menetidő: 90 perc

Szeretné tudni, kik voltak, mivel foglalkoztak, hogyan éltek ősei? Megírná családja történetét, de nem tudja, hogyan kezdjen hozzá? Mindent tudó családfa generátoraink nincsenek, de segítünk eligazodni az anyakönyvek és egyéb elektronikusan és papíralapon elérhető források, illetve levéltári adatbázisok rengetegében. Néhány család példáján keresztül mutatjuk be, hogy milyen előzetes információk birtokában, milyen forráscsoportok megmozgatásával érdemes a felmenők nyomába indulni.

Ha valaki az előadóval együtt szeretne rákeresni a bemutatott példákra, annak érdemes saját eszközt (laptop, okostelefon stb.) magával hoznia. WiFi-t a helyszínen biztosítanak.

Idegenvezető: Garami Erika

14. Tárlatvezetés a Földalatti Vasúti Múzeumban II.
Indulás időpontja: 2024-02-22 11:00

Indulás helyszíne: Földalatti Vasúti Múzeum (Deák Ferenc tér, Metróállomás aluljáró) - Találkozó: min. 10 perccel a tárlatvezetések előtt a Földalatti Vasúti Múzeumban
Útvonal: Gizella tér - Deák Ferenc tér - Váczi körút - Opera - Oktogon - Vörösmarty utca - Körönd-Bajza utca - Aréna út - Állatkert - Artézi fürdő
Menetidő: 30 perc

Tárlatvezetések a Földalatti Vasúti Múzeumban II.

1896. május 2-án megindult az európai kontinens első, villamos motorkocsikkal működő földalatti vasútja, Teljes hossza 3688,76 m, ebből alagút 3225,56 m, a felszíni szakasz 463,20 m, az állomások átlagos távolsága 375 m volt. Az Ezredévi Kiállítás megnyitója alkalmával Budapesten tartózkodó Ferenc Józsefnek is bemutatták az új közlekedési eszközt. Az uralkodó átvette a díszalbumot, és megengedte, hogy a vasút felvegye a nevét. Majd beszállt a számára készült díszes 20- as pályaszámú kocsiba szállt, és az Állatkert állomásig utazott.

Tárlatvezetés a Földalatti vasút és a metró története az építéstől napjainkig c. állandó kiállításon. Ugyanitt megtekinthető a 150 év – 150 közlekedési esemény c. időszaki kiállítás, mely Budapest közlekedésének legfontosabb állomásait, legérdekesebb pillanatait villantja fel.

Részvétel a helyszínen történő jegyváltással lehetséges.

Belépőjegyek: teljes árú: 900 Ft;  diák- és nyugdíjas jegy: 450 Ft; 6 év alatt, 70 év felett a belépés díjmentes

Létszám: 20 fő / csoport

15. Tárlatvezetés a Budapest egyesítését bemutató kamara-kiállításon 2024-02-22
Indulás időpontja: 2024-02-22 12:00

Indulás helyszíne: Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3-5.)
Menetidő: 30 perc

Budapest Főváros Levéltára őrzi az 1873-as városegyesítést megelőző időszak és a városegyesítéssel kapcsolatos iratokat. A kamara-kiállítás ezekből nyújt ízelítőt, bemutatja Pest, Buda és Óbuda egyesítésének előzményeit, a címereket, a zászlókat, a pecséteket és az akkori polgármestereket.

Tájékoztatjuk, hogy a kiállítás egyénileg is megtekinthető.

Idegenvezető: Ternovácz Bálint tárlatvezető

16. Levéltári séta 2024-02-22
Indulás időpontja: 2024-02-22 12:30

Indulás helyszíne: Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3-5.)
Menetidő: 90 perc

Levéltárunk épületét végigjárva megismerkedünk a levéltár tevékenységével, ki milyen célra tudja igénybe venni a szolgáltatásainkat. Bekukkantunk néhány a nagyközönség elől máskor elzárt iratőrző raktárakba, megnézzük, hogyan és épp min dolgoznak a restaurátorok és a digitalizálást végző kollégák. A séta végén a csoport megismerkedik a kutatás lehetőségeivel, helyszínével.

18. Mitológiai séta a Belvárosban
Indulás időpontja: 2024-02-22 15:00

Indulás helyszíne: Találkozó 14:50-kor az Egyetemi Könyvtár előtt (1053 Budapest, Ferenciek tere 6.)
Végzés helyszíne: Vörösmarty tér
Menetidő: kb. 2 óra

Gondolták volna, hány Hermész-figura számolható meg Pest Belvárosában? Talán nem meglepő, hogy a nagyrészt kereskedők, iparosok, polgári mesterségeket űzők lakta Pest városa önképét látta az olümposzi istenek hírnökében, aki egyben a pásztorok, utazók, kereskedők, súly- és hosszmértékek istene, az ékesszólás, irodalom, az atlétika és a tolvajok védelmezője. Aki elhíresült furfangjáról és ravaszságáról is, de Apollón (a költészet) kedvelt barátja is. Ha mostantól fogva megakad a szemük egy-egy szárnyas csizmát, karimás kalapot, arany kardot viselő figurán, aki netán pásztorsípot tart kezében, vagy pálcát, melyen kígyó tekereg – Hermész kacsint vissza Önökre.

Kevés egyetlen séta, hogy megszólítsanak minket a görög-latin mitológia kelléktárából ismert istenek, félistenek, lények, akik benépesítik a belváros tereit, lakóházak homlokzatát, kapualját, közintézményeink belső falait, homlokzatát.

A sétánkat ajánljuk iskolásoknak, akik most ismerkednek a görög mitológiával, de azoknak is, akik érdeklődnek Pest belvárosának története iránt.

A séta útvonala: Egyetemi Könyvár - Ferenciek tere: Néreidák kútja - Párisi udvar - Petőfi Sándor utca 3. (Károlyi-Trattner-ház) - 5. sz. Hermes-udvar, ma FUGA - Kossuth Lajos utca 4. Dreher-palota - Semmelweis utca sarka: Egyetem, Kóroda - Vármegyeháza - Városháza, volt Invalidus palota - Szervita –tér: volt Török-bankház - Kristóf tér - Váci utca - Türr István utca - Apáczai Csere János u. 3. Szemerédy-ház; 5. Gyürky-ház; 7. sz: Kardetter-ház, Zenit Hotel - Vörösmarty tér

A Tourguide készülék használati díja: 500 Ft.
Idegenvezető: Dr. Szabó Mária PhD

19. Vigadó - A hely, ahol megszületett Budapest 2024-02-22
Indulás időpontja: 2024-02-22 16:00

Indulás helyszíne: Vigadó előcsarnoka (1051 Budapest, Vigadó tér 2.)
Végzés helyszíne:
Menetidő: 60 perc

A hely, ahol megszületett Budapest - Tematikus épülettörténeti séta

A Pesti Vigadó a pesti Duna-part máig meghatározó eleme, világörökségi helyszín. Számos történelmi eseménynek adott helyet.

150 évvel ezelőtt, a Pesti Vigadó falai között született meg Magyarország új fővárosa Budapest Pest, Buda és Óbuda egyesítésével. Az 1867-es kiegyezést követően a vezetők 1872 decemberében fogadták el a három városrész egyesítését. A hivatalos alapító okiratot 1873-ban írták alá a Pesti Vigadó Déli termében...

Az épülettörténeti sétákon megtekinthető a Pesti Vigadó Idővonal című állandó épülettörténeti fotókiállítása, amely nem csak az épület, hanem azon keresztül a magyar és egyetemes történelem, kultúra egy-egy jelentős eseményét eleveníti fel.

A séta a Pesti Vigadó 6. emeleti Panoráma Teraszán ér véget, ahol a látogatót páratlan kilátás és lenyűgöző panoráma fogadja

A Pesti Vigadó történetéről többet Holló Szilvia Andrea könyvéből ismerhetnek meg. A könyv bővített kiadása megvásárolható a Vigadó Pontban.

16:00 A sétát tartja: Tolnai Szilvia idegenvezető, a Pesti Vigadó idegenvezetője

16.30  A sétát tartja: Aradi Péter idegenvezető, a Pesti Vigadó idegenvezetője

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából meghirdetett sétákra a látogatók FÉLÁRON válthatnak jegyet, azaz egységesen 1.450 Ft/fő áron.

A csoport létszáma: max. 35 fő
Idegenvezető: Tolnai Szilvia és Aradi Péter

20. Séta az Országgyűlési Könyvtárban 2024-02-22
Indulás időpontja: 2024-02-22 16:00

Indulás helyszíne: Találkozó 15 perccel a sétakezdés előtt az Országház 2-es Metró kijárathoz legközelebb eső sarkánál (Bp. V., Kossuth Lajos tér 1-3.)
Útvonal: az Országház árkádsora, az Országgyűlési Könyvtár termei
Menetidő: 60 perc

Az Országgyűlési Könyvtár

Az Országházban található - Steindl Imre tervezte - könyvtár napjainkban is csodálatot ébreszt a látogatóban, ha belép két emelet magas olvasótermébe. A vezetés alkalmával megtapasztaljuk e belső tér varázslatos hangulatát. Megismerjük a könyvtár múltját, gyűjteményeit, a mai modern könyvtár működését. Megtekintünk régi könyvkötészeti gépeket. A könyvtár ablakából kitekintve a Duna-partra, a Várhegyre - világörökségi színhelyeinkre nyíló városképben gyönyörködhetünk.

A látogatást követően lehetőség van megvásárolni az Országház Kiadó kiadványait.

A látogatáskor kérjük, azt az okmányt hozza magával, amivel regisztrált a programra!

Létszám: csoportonként max. 25 fő
Idegenvezető: az Országgyűlési Könyvtár munkatársai

21. Séta a megújult Operaház tereiben 2024-02-22
Indulás időpontja: 2024-02-22 16:00

Indulás helyszíne: Magyar Állami Operaház (1061 Budapest, Andrássy út 22.)
Menetidő: 60 perc

Az Andrássy úton 1884-ban átadott Operaház Ybl Miklós tervei szerint épült a korszak kiváló magyar képzőművészeinek és mesterembereinek a közreműködésével, a legkorszerűbb műszaki megoldásokkal. Pazar belső tereit egy átgondolt ikonográfiai program szerint díszítették. Sétánkon megismerkedünk az Operaháznak, opera- és balett-játszásunk fellegvárának az építéstörténetével. Megtekintjük, hogyan nyerték vissza eredeti fényüket az épület csodás terei, és milyen korszerű újítások várják 2022. tavasza óta az előadásokra érkező közönséget, az operarajongókat.

Találkozó: 15:45 -kor az Operaház fogadócsarnokában, jegypénztárban

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából az Operaház kedvezményt nyújt a regisztrált látogatóknak.

Részvételi díj: 1500 Ft/fő (kedvezményes jegy).
Idegenvezető: Pancsik Károly

22. Budai Vár-barlang átmenő túra 2024-02-22
Indulás időpontja: 2024-02-22 17:00

Indulás helyszíne: Találkozó 5 perccel a kezdés előtt a barlang Dárda utcai bejáratánál (1014 Budapest, Dárda u. 2.)
Menetidő: 40 perc

A Budai Vár alatt húzódó, több mint 3 kilométer hosszú barlangrendszernek a Dárda utcától a Lovas útig húzódó szakaszát járjuk be. Kb. 40 perces túránkon betekintést nyerünk abba, hogyan alakult ki a barlangrendszer, és hogyan hasznosították az évszázadok során.

Megközelítés: BudapestGO Utazástervező

Részvételi díj: 2.700 Ft/fő - kedvezményes díj az Idegenvezetők Világnapja alkalmából.

A túrára a regisztráció és a jegyvásárlás kizárólag online lehetséges.

Kérjük, érkezzen időben, a túra pontosan indul - a késve érkezők nem tudnak csatlakozni a csoporthoz, a jegyek értéke nem visszatéríthető. Az online megvásárolt jegyeket NEM SZÜKSÉGES KINYOMTATNI, erre alkalmas okostelefonon is be lehet mutatni!

Létszám: 20 fő.

A barlang hőmérséklete kb. 12 °C-os, ennek megfelelő öltözet és kényelmes túracipő ajánlott!
Idegenvezető: a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa

23. Conti+ „ Az én fegyházam” - Börtönséta II.
Indulás időpontja: 2024-02-23 09:30

Indulás helyszíne: Budapest VIII. kerület, Mindszenty József tér, Mindszenty-szobor előtt
Útvonal: Mindszenty József tér - Tolnai Lajos u. – volt börtönépület
Menetidő: 1 óra

A körúttól alig pár percnyi sétára, József és a Tolnai Lajos utcák találkozásánál egy névtelen közterület 2015 óta viseli Mindszenty József bíboros nevét, 2017 óta pedig a főpap szobra is ott áll a téren. A szobor mögött a bíboros rabságban töltött éveinek színhelye, az egykori Conti utcai ávós börtön falai magasodnak, ahová évente csupán három alkalommal van lehetőség belépni az érdeklődők számára a Magyarországi Mindszenty Alapítvány által szervezett börtönséták keretében. A XIX. század végén épült hírhedt fegyház falai között raboskodott többek között Szenes Hanna, innen indították a Gulagra Placid atyát és társait, Mindszenty bíboros mellett titkos rab volt Endrédy Vendel és Kéthly Anna is. A sétákon az ő történeteikkel ismerkedhetünk meg az eredeti cellasort és a kazamatákat bejárva.

A program három időpontban indul: 09.30, 12.30, 14.30

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációköteles.
Idegenvezető: Kovács Gergely, Nagy Brigitta

24. Tárlatvezetés a Budapest egyesítését bemutató kamara-kiállításon 2024-02-23
Indulás időpontja: 2024-02-23 10:00

Indulás helyszíne: Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3-5.)
Menetidő: 30 perc

Budapest Főváros Levéltára őrzi az 1873-as városegyesítést megelőző időszak és a városegyesítéssel kapcsolatos iratokat. A kamara-kiállítás ezekből nyújt ízelítőt, bemutatja Pest, Buda és Óbuda egyesítésének előzményeit, a címereket, a zászlókat, a pecséteket és az akkori polgármestereket.

Tájékoztatjuk, hogy a kiállítás egyénileg is megtekinthető.
Idegenvezető: Simon Katalin tárlatvezető

25. Séta az Országgyűlési Könyvtárban 2024-02-23 (két időpontban)
Indulás időpontja: 2024-02-23 10:00

Indulás helyszíne: Találkozó 15 perccel a sétakezdés előtt az Országház 2-es Metró kijárathoz legközelebb eső sarkánál (Bp. V., Kossuth Lajos tér 1-3.)
Útvonal: az Országház árkádsora, az Országgyűlési Könyvtár termei
Menetidő: 60 perc

Az Országgyűlési Könyvtár

Az Országházban található - Steindl Imre tervezte - könyvtár napjainkban is csodálatot ébreszt a látogatóban, ha belép két emelet magas olvasótermébe. A vezetés alkalmával megtapasztaljuk e belső tér varázslatos hangulatát. Megismerjük a könyvtár múltját, gyűjteményeit, a mai modern könyvtár működését. Megtekintünk régi könyvkötészeti gépeket. A könyvtár ablakából kitekintve a Duna-partra, a Várhegyre - világörökségi színhelyeinkre nyíló városképben gyönyörködhetünk.

A látogatást követően lehetőség van megvásárolni az Országház Kiadó kiadványait

Regisztrálni két időpontra lehetséges:

2024. február 23., péntek 10 óra
2024. február 23., péntek 14 óra

A látogatáskor kérjük, azt az okmányt hozza magával, amivel regisztrált a programra!

Létszám: csoportonként max. 25 fő
Idegenvezető: az Országgyűlési Könyvtár munkatársai

26. Duna-menti ókori birodalmi város –Séta az Aquincumi Régészeti Parkban 2024-02-23
Indulás időpontja: 2024-02-23 10:00

Indulás helyszíne: Találkozó 10 órakor az Aquincumi Múzeum és Régészeti Park bejáratánál (1031 Budapest, Szentendrei út 135.)
Útvonal: Festőház - Mithrasz-szentély - Nagy lakóház, magánfürdővel, atriummal és perystilummal - Marcus Antonius Victorinus lakóháza és Mithraeuma - Kettős fürdő - Macellum - Nagy közfürdő - Kőtár - Múzeum
Menetidő: 2-2,5 óra

Sétánkon e Duna-parti városrész, Aquincum történetét, kultúrtörténeti értékeit mutatjuk be. Megismerkedünk a máig feltárt romokból kirajzolódó polgárváros szerkezetével, közműveivel, középületeivel, templomaival, lakóházainak berendezéseivel. Szembesülünk a római kor mérnökeinek tudásával, technológiai ismereteivel. Megtekintjük a világhírű aquincumi víziorgonát, Aquincum első helytartójának, a későbbi Hadrianus császár palotájának az emlékeit.

Megfejtjük, mit üzennek az utókornak a síremlékek, szarkofágok faragványai. A lároknak is megtudjuk az értelmét. Azt is látni fogjuk, milyen állatok hagyták itt lábnyomukat közel 2000 ével ezelőtt.

Az Aquincumi Múzeum díjtalan belépést engedélyez azoknak, akik a sétára az Idegenvezetők Világnapja hivatalos honlapján regisztrálnak.

Ellenkező esetben múzeumi belépői díj megfizetése mellett vehetnek részt a sétán.

Tourguide készülék használata: 500Ft/fő
Idegenvezető: Dr. Szabó Mária PHD

27. Duna-parti városrészek – egykori ipari körzetek
Indulás időpontja: 2024-02-23 10:00

Indulás helyszíne: Találkozó 10 órakor a Boráros téri CSEPELI HÉV (H7) végállomáson, a vágányok végén
Végzés helyszíne: Boráros tér, HÉV- végállomás
Menetidő: 3,5 óra

Utazás Ferencvárosból Csepelig és vissza a MÁV-HÉV H7-es vonalán

Miközben a Boráros tértől eljutunk a HÉV-szerelvényeket javító, karbantartó telephelyre, átutazunk képzeletben a Gründerzeit (1870–1880-as évek) időszakán, amikor a nagy léptékű ipar-, kereskedelem- és közlekedésfejlesztés Budapestet világvárossá növesztette. Elképzeljük, milyen volt a ferencvárosi Duna-part; a gyárak között milyen rangja volt a Csepeli Weiss Manfréd Műveknek, és az aranykorszakot váltó Csepel Művek, a „Vörös Csepel ” évtizedei, milyen változást hoztak a gyárvárosban.

Sétánkon ellátogatunk a Csepel Kerékpárgyártó és Forgalmazó Zrt. üzemébe, ahol a városképünkhöz immár hozzátartozó MOL Bubi bicikliket gyártják, javítják. Nem hagyjuk el Csepelt anélkül, hogy meg ne tekintsünk két, a maga nemében páratlan alkotást a Csepel Művekre néző főtér közelében. Végül a MÁV-HÉV Zrt. Csepel Járműtelepre látogatunk. Elképzelhető az is, hogy az oda-vissza utunkon egy MIX/A – járművön utazunk!

Útvonal: Boráros tér - Szent Imre tér 21: Csepeli 1 Posta (1951, Nyíri István és Félix Vilmos tervei, 1955, postatörténeti secco, Szőnyi István) - Árpád utca 1. Csepeli Munkásotthon – Művelődési Ház (1920, Diebold Herman, Maróti Géza pannói; 1968, BUVÁTI) – MÁV-HÉV H7 végállomás: 1212 Csepel, II. Rákóczi Ferenc út 174. - MÁV-HÉV Zrt. Csepel Járműtelep - Boráros tér, HÉV- végállomás

A TourGuide készülék használata kötelező, amelynek díja 500 Ft.

A közlekedéshez érvényes utazási bérlet vagy 3-4 jegy szükséges. 

Köszönjük - a MÁV- HÉV Zrt. Csepel Járműtelep, a Csepel Kerékpárgyártó Zrt., a Csepeli 1.sz. Posta és a Csepeli Munkásotthon – Művelődési Ház -  intézményeknek, hogy lehetővé tették a látogatást.
Idegenvezető: Sípos István

28. A gödöllői mester, Nagy Sándor alkotásai Pestszenterzsébeten
Indulás időpontja: 2024-02-23 10:00

Indulás helyszíne: Pacsirtatelepi Magyarok Nagyasszonya templom (1201 Budapest, Magyarok Nagyasszonya tér 12.)
Menetidő: 2,5 óra

„A XX. sz. elején neogótikus stílusban épült Szent Erzsébet templom Nagy Sándor által (1937 és 41 között) festett freskói az európai szecesszió hosszú utóéletének egyedülálló példái. Nagyszerűsége az 1900 és 1914 között fénykorát élő gödöllői művésztelep vezető mesterének, Nagy Sándornak köszönhető. (...) Nagy Sándor Székely Bertalan tanítványa volt (..).Alkotásaiban ötvözte az itáliai mesterek (Giottótól Raffellóig) művészetét (...) és a modern Párizs szimbolista festőinek látásmódját. Megérintette a preraffaelita mozgalom (különösen Dante Gabriel Rossetti művészete). Hazatérve mindezeket a hatásokat egyesítette a magyar és az ősi népművészet formakultúrájával, ezzel különös, egyedi stílust teremtve. Décsei Géza, a Szent Erzsébet templom prelátusa megrendelésére Nagy Sándor 68 évesen fogott hozzá a templom kifestéséhez. Egyedül dolgozott, gyorsan és pontosan, szinte javítás nélkül, ahogy ezt a freskótechnika megkívánta. Nagy Sándor tanítványa, Iván Szilárd véleménye szerint: „A Szent Erzsébet templom Nagy Sándor Sixtusi kápolnája.”

Program:

    A templom üvegablakainak megtekintése.
    11.30 kor Nagy Sándor (1869- 1950) életműve az Árpád-házi Szent Erzsébet templomban. Vetítéses előadás a templom főhajójában.
    12.30 ismerkedés a templombelső klasszikus freskóival és a freskótechnikával.

A két templom között az utat tömegközlekedéssel teszik meg, ezért érvényes utazási bérlet vagy vonaljegy szükséges.

Kriesch György a sétáján 1 500Ft/fő részvételi díjat kér. A résztvevők egy Nagy Sándor művésztükör kiadványt kapnak.

Regisztráció köteles.

A TourGuide készülék használata kötelező, amelynek díja 500 Ft.

29. Tárlatvezetés a „Budapest – a város és hídjai” kiállításon 2024-02-23

Indulás időpontja: 2024-02-23 10:30
Indulás helyszíne: Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3-5.)
Menetidő: 90 perc

Az időszaki tárlatot a főváros egyesítésének 150. évfordulója, illetve a Széchenyi lánchíd felújítása alkalmából rendezte Budapest Főváros Levéltára, melyben a főváros és az azt átszelő Duna-hidak történetét mutatja be.

A mai Budapest története az ősidőktől fogva összekapcsolódott a Duna folyóval, a folyamon való átkeléssel, és a jó átkelési lehetőség miatt távoli vidékek felől itt összefutó utakkal. A kiállítással célunk ennek az összetett kapcsolatnak a bemutatása: a város(ok) növekedése szükségessé tette a hidak építését, ugyanakkor az új átkelőhelyek is erőteljesen meghatározták az egyes városrészek fejlődését és a három település egységes fővárossá válását.

Az építészeti örökség részeként a hidak meghatározzák Budapest arculatát, világvárosi megjelenését, ugyanakkor a hidak építése, lerombolása, felújítása és fenntartása kapcsán fontos társadalmi-gazdasági folyamatok, történelmi események is bemutathatóvá válnak.

Tájékoztatjuk, hogy a kiállítás egyénileg is megtekinthető.
Idegenvezető: László Zsófia, a kiállítás kurátora

30. Tárlatvezetés a Földalatti Vasúti Múzeumban III.
Indulás időpontja: 2024-02-23 11:00

Indulás helyszíne: Deák Ferenc tér, Metróállomás aluljáró; bejutás a BKK ügyfélcentrumon keresztül - Találkozó: min. 10 perccel a tárlatvezetések előtt a Földalatti Vasúti Múzeumban
Útvonal: Gizella tér - Deák Ferenc tér - Váczi körút - Opera - Oktogon - Vörösmarty utca - Körönd-Bajza utca - Aréna út - Állatkert - Artézi fürdő
Menetidő: 30 perc

Tárlatvezetések a Földalatti Vasúti Múzeumban III.

A Ferenc József Földalatti Villamos Vasút túlélte névadóját, a világháborúkat. Eredeti utcabútoraitól idővel megvált: a vasút állomásaihoz vezető lépcsők fölé épített lejárócsarnokokat, köztük az impozáns Deák térit lebontották, helyükbe kőkorlátokat emeltek. A huzat ellen szélfogó ajtókat szereltek, és az állomásokra a peronőrők, jegykezelők számára fülkéket helyeztek el. Máig megmaradt a Schlick-gyárban készült vas tartószerkezet, a Zsolnay gyár készítette fehér- barna csempeburkolat, rajta a finoman keretezett állomásnév.

Tárlatvezetés a Földalatti vasút és a metró története az építéstől napjainkig c. állandó kiállításon. Ugyanitt megtekinthető a 150 év – 150 közlekedési esemény c. időszaki kiállítás, mely Budapest közlekedésének legfontosabb állomásait, legérdekesebb pillanatait villantja fel.

Részvétel a helyszínen történő jegyváltással lehetséges.

Belépőjegyek: teljes árú: 900 Ft;  diák- és nyugdíjas jegy: 450 Ft; 6 év alatt, 70 év felett a belépés díjmentes

Létszám: 20 fő / csoport

31. Vigadó - A hely, ahol megszületett Budapest 2024-02-23
Indulás időpontja: 2024-02-23 11:00

Indulás helyszíne: Vigadó előcsarnoka (1051 Budapest, Vigadó tér 2.)
Menetidő: 60 perc

A hely, ahol megszületett Budapest - Tematikus épülettörténeti séta

A Pesti Vigadó a pesti Duna-part máig meghatározó eleme, világörökségi helyszín. Számos történelmi eseménynek adott helyet.

150 évvel ezelőtt, a Pesti Vigadó falai között született meg Magyarország új fővárosa Budapest Pest, Buda és Óbuda egyesítésével. Az 1867-es kiegyezést követően a vezetők 1872 decemberében fogadták el a három városrész egyesítését. A hivatalos alapító okiratot 1873-ban írták alá a Pesti Vigadó Déli termében...

Az épülettörténeti sétákon megtekinthető a Pesti Vigadó Idővonal című állandó épülettörténeti fotókiállítása, amely nem csak az épület, hanem azon keresztül a magyar és egyetemes történelem, kultúra egy-egy jelentős eseményét eleveníti fel.

A séta a Pesti Vigadó 6. emeleti Panoráma Teraszán ér véget, ahol a látogatót páratlan kilátás és lenyűgöző panoráma fogadja

A Pesti Vigadó történetéről többet Holló Szilvia Andrea könyvéből ismerhetnek meg. A könyv bővített kiadása megvásárolható a Vigadó Pontban.

A sétát tartja: Badacsonyi Anna idegenvezető, a Pesti Vigadó idegenvezetője

Regisztráció köteles.

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából meghirdetett sétákra a látogatók FÉLÁRON válthatnak jegyet, azaz egységesen 1.450 Ft/fő áron.

A csoport létszáma: max. 35 fő
Idegenvezető: Badacsonyi Anna

32. A Ferenciek Bazárától a Károlyi-kertig - Városi séta kisiskolásoknak és szüleiknek
Indulás időpontja: 2024-02-23 14:30

Indulás helyszíne: Ferenciek tere
Útvonal: Ferenciek tere – Károlyi utca - Egyetem tér - a Károlyi kert
Menetidő: 1-1,5 óra

    Tudod-e, hogy mi a különbség a macskakaparás, graffiti és a sgrafitto között?
    Miért „zümmögnek” a banképületek?
    Mit látunk a Károlyi-palota kapuja, erkélye felett?
    Megmérted már, meddig ért volna neked a víz, amikor a Duna elöntötte Pestet?

Tarts velem, és sok mindent meglátsz a városban. Anya is megtudja, hogy hol „shoppingoltak” a huszadik század elején, és az is kiderül, hogy apa hol sörözhetett ezalatt. A séta végén még kincset is keresünk!

Létszám: max 30 fő (kisiskolás és kísérője)
Idegenvezető: Horváth Eszter

34. Kána – középkori falu Újbudán
Indulás időpontja: 2024-02-23 15:30

Indulás helyszíne: Magyar Labdarúgó Szövetség Székháza (1112 Budapest, Kánai út 2.)
Útvonal: Kána templomromjai - Kánai út 2. sz. MLSZ Székház
Menetidő: kb. 2 óra

A Kőérberek-Tóvárosi lakópark egy középkori falu fölé épült a Kőérbereki, Balatoni út és a Hosszúréti-patak által alkotott háromszögben. A területen 7000 éve kisebb-nagyobb megszakítással különböző civilizációk éltek. Az Árpád-kori település, Kána romjaira a Lakópark építkezését megelőző régészeti feltárás nyomán bukkantak a Budapesti Történeti Múzeum régészei. Már a 80-as években a közelben rátaláltak egy bencés apátság romjaira. Feltételezhető volt, hogy a templomhoz egy világi település tartozik, de akkor a munkák abbamaradtak. A 2003.évi ásatáson már kirajzolódott az Árpád-kori falu területe. A felszínre került templom, temető, házak, árkok, tároló gödrök, használati tárgyak, ékszerek, pénzérmék, üveg és vastárgyak mind Kána lakóiról mesélnek.

A méretek, az objektumok száma és a gazdag leletanyag alapján Kána a Kárpát-medence eddig feltárt egyik legnagyobb és leggazdagabb Árpád-kori településének tekinthető.

Sétánkon megnézzük a falu templomának a romjait, melyek - korunk építészeti közegében-egy közösség 800 évnyi titkát őrzik. A sétát követő előadás pedig azért lesz különleges, mert 2022-ben újraindultak a régészeti munkák a terület nyugati részén. Így a 20 évvel ezelőtti ásatásról, a leletanyagról, a középkori falu és lakosainak életmódjáról, szokásairól Terei György, a jelenlegi munkáktól Mészáros Boglárka régészek tartanak előadást a Magyar Labdarúgó Szövetség Székházában.

Az indulás helyszínének megközelítése: a Kelenföldi pályaudvarnál lévő buszvégállomástól induló 187-es busszal a Tippan utcai megállóig, onnan rövid  gyaloglással.

Köszönjük a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, hogy az Idegenvezetők Világnapja alkalmából térítésmentesen biztosította a technikai eszközöket Kána régészeti feltárásáról készített anyag bemutatásához, és fogadta Székházában a program iránt érdeklődőket.
Idegenvezető: Terei György és Mészáros Boglárka, a Budapesti Történeti Múzeum régészei

35. Budai Vár-barlang átmenő túra 2024-02-23
Indulás időpontja: 2024-02-23 17:00

Indulás helyszíne: Találkozó 5 perccel a kezdés előtt a barlang Dárda utcai bejáratánál (1014 Budapest, Dárda u. 2.)
Menetidő: 40 perc

A Budai Vár alatt húzódó, több mint 3 kilométer hosszú barlangrendszernek a Dárda utcától a Lovas útig húzódó szakaszát járjuk be. Kb. 40 perces túránkon betekintést nyerünk abba, hogyan alakult ki a barlangrendszer, és hogyan hasznosították az évszázadok során.

Részvételi díj: 2.700 Ft/fő - kedvezményes díj az Idegenvezetők Világnapja alkalmából.

A túrára a regisztráció és a jegyvásárlás kizárólag online lehetséges, ezen a linken: Jegyvásárlás

Kérjük, érkezzen időben, a túra pontosan indul - a késve érkezők nem tudnak csatlakozni a csoporthoz, a jegyek értéke nem visszatéríthető. Az online megvásárolt jegyeket NEM SZÜKSÉGES KINYOMTATNI, erre alkalmas okostelefonon is be lehet mutatni!

Létszám: 20 fő.

A barlang hőmérséklete kb. 12 °C-os, ennek megfelelő öltözet és kényelmes túracipő ajánlott!
Idegenvezető: a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa

37. Budafoki történetek és látogatás a szecessziós Városházán
Indulás időpontja: 2024-02-24 10:00

Indulás helyszíne: Találkozó 9:45-től a Savoyai Jenő téren, a Szent Lipót plébániatemplom előtt
Útvonal: Savoyai Jenő tér – Takács Pál tér – Hosszúhegy tér – Városház tér
Menetidő: 90 perc

Hogyan lett egy puszta szőlővidék előbb önálló város, majd Budapest része? Hogyan és miért népesült be ez a hegyfok, és vajon miért döntöttek úgy a századforduló „italosai”, hogy itt vetik meg üzleti lábukat? Megtudunk mindent. Azt is, kik, hogyan és miből éltek ezen a borgőzös vidéken évszázadokon át.

Sétánk második felében lehetőségünk nyílik megtekinteni az idén 95 éves szecessziós műemlék Városházát, annak belső tereit, felújított Dísztermét.

Az indulás helyszínének megközelítése:

    villamos (Savoyai Jenő tér megálló): 47, 56
    busz (Savoyai Jenő tér megálló): 33, 58, 114, 133E, 141, 158, 213, 214, 250, 251
    vonat: Budafok megállóhely, és 7 perc séta

A vezetés időtartama: 90 perc (60 perc szabadtéri séta, 30 perc Városháza)

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges ezen a felületen.

A TourGuide készülék használata kötelező, amelynek díja 500 Ft.
Idegenvezető: Vágvölgyi Anikó

40. Vízivárosi séták I. A Clark Ádám tértől a Corvin térig
Indulás időpontja: 2024-02-24 10:00

Indulás helyszíne: Találkozó 9:45-kor a Bp. I. Clark Ádám tér, 0 kilométerkőnél
Útvonal: Clark Ádám tér - Bem rakpart - Pala utca - Boutique Hotel Victoria - Fő utca - Corvin tér
Végzés helyszíne: Corvin tér
Menetidő: 120 perc

Első vízivárosi sétánkon megismerkedünk a Lánchíd, az Alagút és a Sikló kulisszatitkaival, egy rejtőző középkori házzal, a rakparton sorakozó arisztokrata paloták történetével, lakóival, így az Andrássy családdal is.

Történelmi távolságunk háromezer év: a legtávolabbit egy ősanya lábnyoma jelzi. Majd az ókor emlékei. Itt, a limes mentén vonultak a Római Birodalom katonái. A valamikori Országúton haladt a középkori királyi udvar Visegrádról a budai királyi palotába. Kereskedők telepedtek ide, a Duna közelségébe. Vendégfogadók nyíltak. Minden egyházi felekezet megépítette itt a maga templomát, s még a török korból is maradt ránk töredékeiben egy dzsámi.

A sétánk igazi fénypontja, hogy látogatást tehetünk Hubay Jenő hegedűművész otthonában. A meghitt Fehér Zeneszalonban szó lesz emlékezetes koncertekről, melyek díszvendégei a Habsburg királyi és a Horthy család voltak, és mesélünk egy örök szerelemről.

A Tourguide készülék használati díja: 500 Ft.
Idegenvezető: Selmeczi Andrea

44. Törökök Budán: a Gül baba türbe és múzeum bejárása
Indulás időpontja: 2024-02-24 11:00

Indulás helyszíne: Találkozó 10:50- kor Gül baba szobránál, a Gül baba türbe és múzeum bejárata előtt Gül baba szobránál, a Gül baba türbe és múzeum bejárata előtt (Budapest II. ker. Mecset utca 14.)
Menetidő: 60 perc

Gül Baba türbéje Törökország Isztambultól legtávolabb eső történelmi síremléke Európában. Vajon ki volt ez a rejtélyes szent, akit 1541-ben ide temettek? És mi köze volt Szulejmán szultánhoz és az országot leigázó félelmetes janicsár sereghez? Vajon tényleg voltak rózsái? Egyáltalán: milyenek voltak az ő korában a rózsadombi hétköznapok?

Múltidéző látogatásunk során ilyen kérdésekre keressük a választ. Közben besétáljuk a türbét, a kertet és a teraszokat, majd alaposan szétnézünk a türbe mellett kialakított, pazar földalatti múzeumban, ahol sok meglepetés várja a látogatót!

Belépőjegy: nincs

Idegenvezető: Dr. Csomós Nikolett idegenvezető, történész

45. Tárlatvezetés a Földalatti Vasúti Múzeumban IV.
Indulás időpontja: 2024-02-24 11:00

Indulás helyszíne: Deák Ferenc tér, Metróállomás aluljáró; bejutás a BKK ügyfélcentrumon keresztül - Találkozó: min. 10 perccel a tárlatvezetések előtt a Földalatti Vasúti Múzeumban
Útvonal: Vörösmarty tér - Deák Ferenc tér - Bajcsy-Zsilinszky út - Opera - Oktogon - Vörösmarty utca - Kodály körönd - Bajza utca - Hősök tere - Széchenyi fürdő - Mexikói út
Menetidő: 30 perc

Tárlatvezetések a Földalatti Vasúti Múzeumban IV.

A Földalatti vonalát Buda-Óbuda-Pest egyesítésének centenáriumára (1973) a Mexikói útig meghosszabbították. A teljes 4,4 km-es vonal föld alá került. Az átépítés alkalmával kicserélték a biztosító berendezéseket is. Ekkor tért át a Földalatti a „jobbra hajts” közlekedésre.

1975 óta a földalatti Deák téri alagút szakaszában működő Múzeumban kiállított számos ipari műtárgy a világ második, villamos berendezése okán a világ első földalatti vasútjának történetéről mesél.

Tárlatvezetés a Földalatti vasút és a metró története az építéstől napjainkig c. állandó kiállításon. Ugyanitt megtekinthető a 150 év – 150 közlekedési esemény c. időszaki kiállítás, mely Budapest közlekedésének legfontosabb állomásait, legérdekesebb pillanatait villantja fel.

Részvétel a helyszínen történő jegyváltással lehetséges.

Belépőjegyek: teljes árú: 900 Ft;  diák- és nyugdíjas jegy: 450 Ft; 6 év alatt, 70 év felett a belépés díjmentes

Létszám: 20 fő / csoport

46. Bolgárok nyomán a Ferencvárosban
Indulás időpontja: 2024-02-24 11:30

Indulás helyszíne: IX. kerület Budapest, Vágóhíd u. 15. előtt
Útvonal: Látogatás a Szt. Cirill és Szt. Metód Bolgár Pravoszláv Templomban és kápolnában

Az Árkay Aladár tervezte bolgárok temploma (1931) Budapest egyetlen bizánci stílusú, kereszt alaprajzú, háromhajós, kupolás építménye. A híres szófiai Alekszander Nevszki székegyház és a bacskovói kolostortemplom mintáját követi. A bolgár ortodox egyház Közép- és Nyugat Európai egyházmegyéjének központja. Szent Cirill és Metód nevét viseli, akik a bolgár egyház szentjei, a szláv írásbeliség megteremtői. Európa védőszentjei.

Az építészeti megjelenésében és egyházi rangjában kiemelkedő templom és kápolna a bolgár híveknek épült, akik a XIX. század elején letelepedtek Magyarországon. A főváros piacára termesztettek zöldséget kemény munkával, sajátos technikával. Központi intézményeiket itt, az élelmiszeriparáról, mezőgazdaságáról híres Ferencvárosban alakították ki. Itt szentelték fel első, hitük szerint ortodox kápolnájukat. Templomépítésre a Vágóhíd utcában kaptak telket a fővárostól. A tervezéshez a kor legrangosabb építészét kérték fel. Az építkezés költségeit a magyarországi bolgárok fedezték.

Napjainkban a Vágóhíd utcában formálódik a bolgárok kulturális, oktató bázisa. A templom környezetében épül az új Bolgár Oktatási és Kulturális Központ, amely, a 2024. májusban tervezett átadása után, otthont ad az összes bolgár közoktatási intézménynek.

A templomban Otec Tancsó „beavatja” az érdeklődőket az ortodox szentély szimbolikájába.

A programon a részvétel terítésmentes, de regisztrációhoz kötött.

47. Látogatás a Sziklakórház Atombunker Múzeumban
Indulás időpontja: 2024-02-24 13:00

Indulás helyszíne: Találkozó: 15 perccel az indulás előtt a Múzeum előtt vagy előcsarnokában (1012 Budapest, Lovas út 4/c.)
Menetidő: 90 perc

A Várhegy mélyén a mintegy 10 km hosszan nyúló barlang- és pincerendszer Úri utcai szakaszát 1939-től óvóhelynek alakítják ki. 1944-ben már kibővítve a Székesfőváros Sebészeti Szükségkórházaként szolgál a Szent János Kórház felügyelete alatt. A 2002-ig „szigorúan titkos”-nak minősített objektum 2008. március 11-től folyamatosan látogatható. A kórház, a bunker terei, felszerelési tárgyai a sziklafalak közé szorult 80 évnyi történelmet idézik - Budapest ostromát, a hidegháború időszakát, az ’ 56 –os forradalmat- a közelmúltunkat - megdöbbentő valóságukban.

A Sziklakórház bejárata a várfal tövében található, a Szentháromság utca - Tóth Árpád sétány alatt a Lovas úton. A budavári Mátyás-templomtól a Gránit lépcsőn haladva a kórház Lovas úti bejárata 2 perc séta.

A tárlatvezetés pontban 13 órakor indul!

A szakvezetést a Sziklakórház helyi vezetője tartja.

Létszám: max.25 fő

Kedvezményes belépőjegy: 4.500 Ft-os (Kedvezmény I. kategória) alapítványi támogatás formájában.

A jelentkezéseket érkezési sorrendben dolgozzuk fel, és csak akkor érvényes, ha kapnak visszaigazoló e-mailt. Egy ember maximum 4 főt regisztrálhat.

Fizetni a helyszínen tudnak a pénztárban a nevük bemondása után.

LÁTOGATÁS FELTÉTELEI:

    ÉRKEZÉS: kérjük, érkezzenek meg legkésőbb 15 perccel a program előtt!
    KÉSÉS esetén nem garantáljuk a programot, illetve annak hosszát a késés időtartamával csökkentjük.
    KORHATÁR: a látogatás 6 éves kor alatt nem lehetséges, 6-12 éves kor között szülői/gondviselői beleegyezéssel és felügyelettel engedélyezett.
    BEFIZETÉS: a látogatás napján, egy összegben, készpénzzel vagy bankkártyával.
    LEMONDÁS: legkésőbb 2 nappal a túra előtt kérjük e-mailben vagy telefonon jelezni.
    HŐMÉRSÉKLET: a múzeumban 15-18 °C van, meleg pulóver viselése ajánlott.

48. Erzsébetvárosi tűzfalképek és az utca művészete
Indulás időpontja: 2024-02-24 13:30

Indulás helyszíne: 13:20- kor az V. ker. Gerlóczy utca és Károly körút kereszteződésében (a Merlin Színház Károly körútra néző tűzfalánál)
Útvonal: Károly körút – Madách tér – Rumbach Sebestyén utca – Dob utca – Gozsdu udvar – Király utca – Kazinczy utca – Klauzál tér – Akácfa utca – Wesselényi utca – Kertész utca – Kürt utca
Menetidő: 90 perc

A street art a kortárs művészet olyan jellemzően városi megnyilvánulása, amely mára Budapest hétköznapjainak szerves része lett. Távol áll a vandál graffitizés világától. A város utcáit és házfalait magyar és külföldi alkotóművészek rehabilitálják és gondolják újra; bizonyítva, hogy az utca is lehet kiállítótér, és e művészetnek is van létjogosultsága, értéket képvisel. E köztéri művek ingyen elérhetők, mindenki számára van üzenetük.

A séta során azért keressük fel Belső-Erzsébetváros legismertebb tűzfalképeit, mozaikjait, köztéri szobrait, átalakított járdáit, hogy megértsük, hogyan tükrözi a budapesti street art a város történelmét, hagyományait, társadalmi jelenségeit és a hétköznapok folyamatosan változó eseményeit.

Regisztráció: A sétán csak visszaigazolt regisztrációval lehet részt venni.

A TourGuide készülék használata kötelező, amelynek díja 500 Ft.
Idegenvezető: Dr. Csomós Nikolett idegenvezető, történész

49. Séta az egykori Haggenmacher Sörgyárban
Indulás időpontja: 2024-02-24 14:00

Indulás helyszíne: ART Quarter parkoló (1222 Budapest, Nagytétényi út 48-50.)

Sétánkon a hagyomány és modernitás találkozik. 100 éve, hogy megszűnt a sörgyártás Budafok első gyárában, a Haggenmacher Sörgyárban. Az egykori gyár épületeiben azonban ma is élénken folyik a munka, az alkotói tevékenység jelenléte új életet vitt a monumentális épületekbe. Sétánk során megismerkedünk a svájci Haggenmacher család ipari és üzleti tevékenységével, a sörgyár működésével, a gyárépületekkel, és lehetőség nyílik arra, hogy az épületekben zajló kortárs művészeti életbe is betekintsünk.

Látogatóinknak ajánljuk a réteges öltözködést, hiszen bel- és kültéren is sok időt töltünk majd el. Felhívjuk figyelmüket, hogy sétánk kedvezőtlen időjárás esetén is elindul.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

50. Új-Pest gróf Károlyi István birtokán
Indulás időpontja: 2024-02-25 09:45

Indulás helyszíne: Találkozó: 9.45 órakor az M3-as Metró Újpest- Városkapu megállójában az Árpád út felőli kijáratnál
Menetidő: 3 óra

1840-ben gróf Károlyi István alapítólevelet ad a Duna-menti községnek, amelyet Új-Pest–nek nevez el a térség első bírója, Lőwy Izsák tímármester. A földesúr bérlői gyárak sorát alapítják a folyam közelében… A sétán bemutatjuk a haladó szellemű gróf Károlyi István alakját, megidézzük az Új-Pesten letelepedett zsidó családok közösségét, sorsát. Megismerjük Újpest rejtett dimenzióit, XXI. századi tájékozódását.

A sétánkon meglátogatjuk az Öreg halász éttermet, Újpest zsinagógáját, a felújított újpesti piacot, megnézzük a Városháza környezetét, és az Újpesti Főposta épülettömbjét, Sándy Gyula alkotását.

Útvonal: Újpest – Városkapu – Bocskai utca – Árpád út – József Attila utca – Attila utca – Berzeviczy utca – Liszt Ferenc utca – Szent István tér – István út – Árpád út – Újpest - Városközpont M3 metróvégállomás

Maximális létszám: 30 fő

A tiszteletadás jeleként kérjük, a férfiak a zsinagógába fedett fejjel sapkában, kalapban lépjenek!

Újpest megismeréséhez ajánljuk a Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény (Bp. IV., Berda József u. 48) valamint az Újpest- Rácz Gyöngyi Közösségi Központ  (Bp.IV. Tél utca 52.) Magyarország első cigány helytörténeti gyűjteményének megtekintését.
Idegenvezető: dr. Lengyel János

51. Duna-menti ókori birodalmi város – Séta az Aquincumi Régészeti Parkban
Indulás időpontja: 2024-02-25 10:00

Indulás helyszíne: Találkozó 10 órakor az Aquincumi Múzeum és Régészeti Park bejáratánál (1031 Budapest, Szentendrei út 135.)
Útvonal: Festőház - Mithrasz-szentély - Nagy lakóház, magánfürdővel, atriummal és peristylummal - Marcus Antonius Victorinus lakóháza és Mithraeuma - Kettős fürdő - Macellum- Nagy közfürdő- Kőtár- Múzeum
Menetidő: 2-2, 5 óra

Sétánkon e Duna-parti városrész, Aquincum történetét, kultúrtörténeti értékeit mutatjuk be. Megismerkedünk a máig feltárt romokból kirajzolódó polgárváros szerkezetével, közműveivel, középületeivel, templomaival, lakóházainak berendezéseivel. Szembesülünk a római kor mérnökeinek tudásával, technológiai ismereteivel. Megtekintjük a világhírű aquincumi víziorgonát, Aquincum első helytartója palotájának az emlékeit.

Megfejtjük, mit üzennek az utókornak a síremlékek, szarkofágok faragványai. A lároknak is megtudjuk az értelmét. Azt is látni fogjuk, milyen állatok hagyták itt lábnyomukat közel 2000 évvel ezelőtt.

Az Aquincumi Múzeum díjtalan belépést engedélyez azoknak, akik a sétára az Idegenvezetők Világnapja hivatalos honlapján regisztrálnak.

Tourguide készülék használata: 500Ft/fő
Idegenvezető: Decsényi Katalin

52. Tárlatvezetések a Földalatti Vasúti Múzeumban V.
Indulás időpontja: 2024-02-25 11:00

Indulás helyszíne: ​​​​​​​Találkozó: min. 10 perccel a tárlatvezetések előtt a Földalatti Vasúti Múzeumban (Deák Ferenc tér, Metróállomás aluljáró; bejutás a BKK ügyfélcentrumon keresztül)
Menetidő: 30 perc

A kontinens első -1896. május 2-án átadott- földalattijának állít emléket a Földalatti Vasúti Múzeum, amely 1975-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A millenniumi földalatti vasút egyik eredeti alagútszakaszát, melyet 1955-ben a kelet-nyugati metró építésekor iktattak ki a forgalomból, alakították ki muzeális térnek. A kiállított három vasúti kocsit 1975-ben a nyitott födémrészen keresztül, daruval emelték be a vágányokra. A vasúti kocsik, makettek, iratok (tervrajzok, térképek, építési napló stb.) fényképek, tárgyi emlékek hiteles környezetben mutatják be a millenniumi földalatti vasút és a budapesti metró történetét.

Tárlatvezetés a Földalatti vasút és a metró története az építéstől napjainkig c. állandó kiállításon. Ugyanitt megtekinthető a 150 év – 150 közlekedési esemény c. időszaki kiállítás, mely Budapest közlekedésének legfontosabb állomásait, legérdekesebb pillanatait villantja fel.

Részvétel a helyszínen történő jegyváltással lehetséges.

Belépőjegyek: teljes árú: 900 Ft;  diák- és nyugdíjas jegy: 450 Ft;

                      6 év alatt, 70 év felett a belépés díjmentes

53. Az első görög diaszpóra emlékei a mai pesti belvárosban, avagy hogyan vált Pest a török kiűzetése után virágzó kereskedelmi központtá?
Indulás időpontja: 2024-02-25 11:00

Indulás helyszíne: Találkozó: 11 órakor a Magyar Tudományos Akadémia előtt. (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)
Menetidő: 3 óra

Szeretnéd megtudni, hogy:

    Hány náció kellett ahhoz, hogy a Lánchíd-projekt létrejöhessen?
    Kinek a pénzéből épült fel a híd?
    A XIX. században ki volt a legnagyobb mecénás az országban?
    A Váci utca melyik mellékutcája volt magánkézben?
    Kinek köszönhetjük a Városligetet?
    Miért galamb a Galamb utca?
    Kik voltak a Sinák, Nákók, Lykák, Borárosok, Harisok, Szacelláriak, Murátiak, Derrák, stb?

A válaszokat megtudhatod egy belvárosi séta keretében a Lánchídtól az Erzsébet téren és a József nádor téren át, végig a Váci utca északi szakaszán a Petőfi téri Görög templomig.

Követjük az ókori görögök példáját, sétálva beszélgetünk, beszélgetve sétálunk, és közben a megmaradt klasszicista házak (és persze a meg nem maradottak hűlt helye) kirajzolja a XVIII-XIX. századi pesti görög kereskedők életrevaló és gazdag közösségét, családjait, terveit és csalódásait, és azt, hogyan járultak hozzá eme csodás város kialakulásához.

Idegenvezető: A sétát Bakirdzi Kalliopé, a második görög diaszpóra tagja vezeti.

54. Természetjárás, történelmi séta a gercsei templom környékén
Indulás időpontja: 2024-02-25 12:00

Útvonal: Pesthidegkút- Ófalu temploma - Gercsei templom - Hangár - Vöröskő-vár kilátóhely – Pesthidegkút
Végzés helyszíne:
Menetidő: 3 óra

Buda ● Pesthidegkút - Széphalom● Vöröskő-vár

Túránkat Pesthidegkútról kezdjük. Megtekintjük Pesthidegkút-Ófalu templomát Julián Atya vezetésével.

Hidegkút házait elhagyva felkeressük az Árpád-kori Gercsepusztai Boldogasszony templomot, amely arról híres, hogy itt őrizték a csodatevő máriaremetei kegyképet. Itt Gábor Atya fogja ismertetni a templom történetét. 

Tovább sétálunk a mezőn, és a siklóernyősök hangárának megtekintése után a Vöröskő-vár kilátópont felé folytatjuk utunkat, ahonnan csodás panoráma nyílik a környező hegyekre és a Hidegkúti medencére. Ezután visszatérünk körtúránk kiindulási pontjára. 

Találkozó: 12:00-kor a Klebelsberg Kultúrkúria parkolójában, Pesthidegkút-Széphalom  (1028. Budapest, Templom u. 1.)   ( 47°33'54.4"N 18°57'34.2"E )

Megközelítés: Hűvösvölgy villamos végállomástól  64/64A/164/264/257 busszal a “Templom utca -Kultúrkúria” megállóig 

Táv: kb. 8 km körtúra Nehézségi fok: könnyű 

Előzetes regisztráció szükséges

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt. 
Idegenvezető: Borzáné Géczy Magdolna

55. A pesti Szabadság tér titkai
Indulás időpontja: 2024-02-25 12:30

Indulás helyszíne: ​​​​​​​Találkozó: 12.20- kor az Unicredit Bank előtt, Széchenyi István mellszobránál (V. ker. Október 6. utca 23.)
Menetidő: 70 perc

Egy rossz emlékű osztrák kaszárnya lebontását követően 1905-re született meg a pesti Szabadság tér. Az első katonai térfoglalástól számított 250 év alatt a tér nem mindennapi dolgok színhelyéül szolgált. Itt jött létre Pest első közparkja, itt nyitotta meg kapuit az első magyar nyelvű leánynevelő intézet, itt rendezték a főváros első szabadtéri atlétikai versenyét, itt született meg az első köztéri szoborpark, a felszín alatt pedig az első atombunker is.

Alig ismertek a teret övező épületekhez és az egykori lakóikhoz köthető sztorik, ezért sétánkon a történelemidézés mellett sok izgalmas, pikáns vagy egyenesen botrányos történetről hallhatnak.

Belépő: nincs

Regisztráció: A sétán csak visszaigazolt regisztrációval lehet részt venni.
Idegenvezető: Dr. Csomós Nikolett idegenvezető, történész

56. Budai Vár-barlang teljes túra
Indulás időpontja: 2024-02-25 15:00

Indulás helyszíne: Találkozó: 15-kor a Bp. I. Szentháromság téren, a Szentháromság-szobor talapzatánál
Menetidő: 90 perc

A Budai Vár alatt húzódó, több mint 3 kilométer hosszú barlangrendszerben egy körtúrát teszünk, bejárva annak minden izgalmas részét.

Kb. 1,5 órás túránkon megtudjuk, hogyan alakult ki a barlangrendszer, hogyan váltak a természetes eredetű barlangüregek labirintus jellegű pincejáratokká, hogyan hasznosították őket a Várhegy mindenkori lakói – borospinceként, börtönként, óvóhelyként vagy épp underground party-helyként.

Megközelítés: BudapestGO Utazástervező

Kérjük, érkezzék időben, a túra pontosan indul - a késve érkezők nem tudnak csatlakozni a csoporthoz, a jegyek értéke nem visszatéríthető.

Ajánlott életkor: 12 év felett

A barlangtúrát vezeti: a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa

Részvételi díj: 3.800 Ft /fő kedvezményes díj az Idegenvezetők Világnapja alkalmából

A túrára a regisztráció ( max. 25 fő ) és a jegyvásárlás kizárólag online lehetséges!

Találatok száma: 273

Budapest Hotel**** Budapest - Körszálló

Budapest Hotel**** Budapest - Körszálló

Budapest Hotel**** Budapest - Az 1970-es években épült szálloda különleges a maga nemében: kör alakjával 15 emelet magasan emelkedik a város fölé, így páratlan panorámát biztosít valamennyi szobájából. Szálljon meg az emblematikus Hotel Budapest-ben és a főváros látnivalói elérhető közelségbe kerülnek: a ...

Szállásfoglalási lehetőség
Kiemelt partner
Expo Congress Hotel**** Budapest

Expo Congress Hotel**** Budapest

A négycsillagos Expo Congress Hotel 50 méter magasan emelkedik Budapest fölé. A Hungexpo közvetlen szomszédságában található szállodánkból kiváló kilátás nyílik a fővárosra, legfőképpen a legfelső emeleten található Sky Barból, amely minőségi italaival nyújt tökéletes kikapcsolódási lehetőséget a nap ...

Szállásfoglalási lehetőség
Kiemelt partner
Continental Hotel Budapest**** Superior

Continental Hotel Budapest**** Superior

CONTINENTAL HOTEL BUDAPEST**** SUPERIOR - A négycsillagos design hotel Budapest történelmi belvárosában a szecesszió és a modern belsőépítészet elemeiből kialakított egyedi saját stílust sugároz. A szálloda 272 szobája - ebből 13 lakosztály - szélessávú internet elérhetőséggel, személyre szabott és business ...

Kiemelt partner
12 Revay Hotel Budapest

12 Revay Hotel Budapest

Az újonnan nyílt 12 Revay Hotel Budapest szívében helyezkedik el a főbb nevezetességek gyűrűjének ölelésében. Az Oktogon, Deák Ferenc tér, Parlament, Opera, Szent István Bazilika, Andrássy út és a Király utcai pezsgés mindössze néhány perc sétával elérhető.

22 Rendezvényközpont és Boutique Hotel Budapest

22 Rendezvényközpont és Boutique Hotel Budapest

A Rendezvényközpont Budafok központi részén, a Törley Kastély és Törley Hungarikum Múzeum tőszomszédságában helyezkedik el. A rendezvényközpont négy teremből, azok kiszolgáló egységeiből, egy kültéri rendezvényhelyszínből és a 27 szobás Boutique Hotelből áll. Termeink minden típusú rendezvényhez ...

ARCadia Hotel Budapest****

ARCadia Hotel Budapest****

Az ARCadia Hotel Budapest**** szállodának helyet adó történelmi épület a 20. század elején épült, az adott kor építészeti divatját, stílusirányzatát követve, mely vonzó választást jelenthet a fővárosba látogatók számára. 6 emeleten 113 szobával (economy, standard, superior, lakosztály) és egy kellemes ...

Adina Apartment Hotel Budapest

Adina Apartment Hotel Budapest

A budapesti Adina Apartment Hotel pár percnyi távolságra található Budapest üzleti, szórakozó, bevásárló - és éttermi központjától.

Alice Hotel Budapest

Alice Hotel Budapest

A negyvenegy szobás Alice Hotel otthona az az 1800-as évek második felében épült Kallina Mór által megálmodott villa, amely eleganciájával tökéletesen illeszkedik az UNESCO által védett Andrássy út varázsához, miközben modern felszereltségének köszönhetően korunk minden elvárásának megfelel.

Alta Moda Fashion Hotel**** Budapest

Alta Moda Fashion Hotel**** Budapest

Szállodánk a divatos elegancia képviselője, a közösségi terek letisztult stílusát élénk sárgák, visszafogott kékek, kényelmes bútorok jellemzik. A szállodai szolgáltatások között olyan újítások is megtalálhatók, mint az élő, kontaktus nélküli chat a recepcióval, vagy a vezeték nélküli készüléktöltés a ...

Ambra Hotel**** Budapest

Ambra Hotel**** Budapest

Szállodánk 37 egyedi tervezésű szobával várja vendégeit a város szívében, csak néhány lépésre a legfontosabb turisztikai látnivalóktól, helyi éttermektől, bároktól. Élvezze széles választékú büfé reggelinket egy tartalmas városnézés előtt. A nap további részében snack és ingyenes kávé fogyasztható lobby ...

1 2 3 4 ... 28   
Találatok száma: 912

Budapest Jazz Club Bistro & Kávézó

Budapest Jazz Club Bistro & Kávézó

Ha könnyed, mégis nívós zenei élményre vágyik, ha a jazz elkötelezett híve, vagy épp most barátkozik a műfajjal, látogasson el a főváros jazzéletének központjába, a Budapest Jazz Clubba! A különleges atmoszféra és kiváló hangminőség mellett, barátságos hangulatú jazzkávézóval és bisztró-fogásokat ...

Jegyvásárlás
Asztalfoglalás
Kiemelt partner
Stifler Ház Music Klub & Sport Pub & Játékterem Budapest

Stifler Ház Music Klub & Sport Pub & Játékterem Budapest

A Stifler Ház egy igazi partyközpont, ahol 4 külön tánctérrel, ingyenes bulikkal és élő zenével várjuk a mulatni vágyókat minden egyes nap, egészen reggelig. A hatalmas, fedhető, fűthető és légkondicionálható kert tökéletes helyszín a felejthetetlen bulikhoz, koncertekhez és közös meccsnézésekhez ...

Asztalfoglalás
Ajánlatkérés
Kiemelt partner
Stifler32 Bar & Club Budapest

Stifler32 Bar & Club Budapest

A Stifler 32-ben rengeteg játék várja a vendégeket, péntekenként és szombatonként pedig hajnalig tartó bulik, karaoke estek, házibulik és retro partik szórakoztatják a közönséget. Kalandozz be az éjszaka rejtelmeibe, és légy részese egy felejthetetlen élménynek! 21 db TV, privát boxok, biliárd, ...

Asztalfoglalás
Ajánlatkérés
Kiemelt partner
Budapest Retro Bisztró

Budapest Retro Bisztró

Ülj be hozzánk egy igazi retro hot dogra, vagy egy pohár Bambira, és hagyd hogy átjárjon a nosztalgikus érzés: ráadásul, ha rákaptál az múlt ízére, jó hír, hogy napi menüvel (leves + főétel) is várunk hétfőtől péntekig! Hangulatos bisztrónk számos retró étellel és itallal várja a látogatókat. ...

Kiemelt partner
Budapest Hotel Étterem

Budapest Hotel Étterem

A Hotel Budapest étterme bőséges büféreggelivel és igény esetén vacsorával várja kedves vendégeit. A lobbyban található Budapest Presso egy ideális hely, hogy lazítson egy ital mellett.

Kiemelt partner
Aranybástya Étterem - Kávéház Budapest

Aranybástya Étterem - Kávéház Budapest

Szeretettel várjuk önt és kedves vendégeit elegáns környezetben, történelmi helyszínen, Budapest egyik legszebb panorámájával. Tőlünk nem mehet el éhesen! Páratlan ízű finom ételekkel, desszertekkel és hozzájuk illő, különleges italokkal várjuk.

Asztalfoglalás
Kiemelt partner
Bártfai Vendéglő Budapest

Bártfai Vendéglő Budapest

Régi magyar ételek újragondolva Buda szívében, a Móricz Zsigmond körtérhez közel! A magyar konyha ízei a XXI. század igényeihez igazítva. A hét minden napján várunk Benneteket, ha ennétek valami igazán különlegeset! Lehet ebéd, vagy vacsora, nálunk biztos, hogy találtok kedvetekre valót!

Asztalfoglalás
Kiemelt partner
Kemenes Cukrászda és Bisztró Vámház körút

Kemenes Cukrászda és Bisztró Vámház körút

Az otthon ízei. A Kálvin és a Fővám tér között félúton található a Kemenes legnagyobb és legimpozánsabb cukrászdája. Jelenleg több mint százharminc féle terméket kínálunk vásárlóinknak és partnereinknek, édes és sós változatban, saját receptúra alapján, kiváló minőségű természetes alapanyagokból. Egy ...

Kiemelt partner
ARAZ Étterem Budapest

ARAZ Étterem Budapest

Változatos, ízletes heti menüvel, sunday brunch ajánlattal, szezonális gasztronómiai különlegességekkel, egyedülálló borvacsorákkal és sok más érdekességgel várja vendégeit az ARAZ Étterem! Budapest bohémnegyedében olyan gasztronómiai kalandra hívja vendégeit, mely páratlan és intenzív, melyben a régi és az új ...

Hírlevél feliratkozás
Asztalfoglalás
Kiemelt partner
Galéria Kávézó Budapest - Continental Hotel

Galéria Kávézó Budapest - Continental Hotel

Szállodánk gasztronómiai kínálatának másik fontos láncszeme a korhűen helyreállított, a legkönnyebben a főbejárattól megközelíthető Galéria Kávézó. A századforduló polgári gasztronómiai kínálatának igen meghatározó jelentőségű szegmense volt a „Pesti Kávéházak” világa. A korabeli Continental Szálló egykori ...

Kiemelt partner
1 2 3 4 ... 92   

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Szeretne nálunk megjelenni ajánlatával? ÚJ PROGRAMOK HIRDETÉSE
Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Hasonló ajánlatok

Csoportos idegenvezetés a Pesti Vigadóban 2024 Csoportos idegenvezetés a Pesti Vigadóban 2024
  • Budapest
  • V. kerület
2024. április 27. (szombat)

Foglaljon asztalt!

Kapcsolat, elérhetőség
Szeretné aktiválni elérhetőségeit az oldalon? Partner információ

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megadott intervallumban:
-tól
-ig

Prémium program

Érdekelnek a hirdetési lehetőségeink ?
Kérlek, küldj e-mailt az info@programturizmus.hu címre!