Időszaki kiállítás Budapest 2024. A Vasarely Múzeum időszaki tárlatai

Kiemelt ajánlat
2024.05.10. (péntek) - 2024.09.01. (vasárnap)

A Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeuma gyűjteményét Victor Vasarely a nyolcvanas évek elején adományozta a magyar államnak. A saját maga válogatta művek állandó bemutatására az óbudai barokk Zichy-kastély egyik szárnyépülete került átalakításra.

MAURER DÓRA „FÉNYELVTAN”-MŰHELYE, 1987-1988

2024. 05. 10. – 2024. 09. 01.

Maurer Dóra életművében igen fontos szerepet játszott pedagógiai tevékenysége. Tanítványaival számos alkotótechnikával kísérletezett, köztük fotogram-kurzust is vezetett 1987-1988 között, melyen Czeizel Balázs, Eperjesi Ágnes, Hübner Teodóra, Jederán György és Zsuffa Csaba vettek részt. A „Vizuális kísérletek“ című, az Iparművészeti Főiskolán tartott órákon együtt dolgozva, sokszor egymás műveire reflektálva hozták létre fotogramjaikat, mely képek a kiállítás fókuszában állnak. Maurer tanári koncepciója az volt, hogy „a fotogram ábécéjének, enciklopédiájának” kidolgozásával foglalkozzanak, szisztematikusan fókuszálva a kép előállításának alkotóelemeire. A tárlat a különböző kísérletezési módok szerint mutatja be a Maurer-tanítványok, Czeizel, Eperjesi, Hübner és Jederán munkáit: a fény, a tárgy, a fényérzékeny felületek, a vegyszerek hatásait, a mozgás és a szín fotogramokká vált aktusait. A technikai eljárásokat gyakran kombinálták, így születtek műfaji találmányaik, mint a „kemofotogram”, vagy a „fotofrottázs”, melyekre a tárlat számos példát bemutat.

„A fotogram ereje a hitelesség, hogy a tárgyak eredeti méretükben hagynak nyomot.” – foglalja egy mondatba Eperjesi Ágnes a technika egyedülálló értékét Beke Lászlónak, a kiállítás egyik főfalán is olvasható 1988-as Fotogrammatika-katalógusukban megjelent, műhelytársaival közös interjúban. Százkettő év telt el azóta, hogy Moholy-Nagy László vagy Man Ray fény-modulálásainak vívmányaival útjára indult a fotográfia legnépszerűbb kísérleti ágának története, melynek kiemelkedő előnye, hogy az alkotó nem igényel fényképezőgépet, csupán egy érzékeny fotópapírlapot. A fotogram, a fény lenyomata, egy kémiai és optikai jelenség egyesüléséből keletkező kép, ahol „a fényforrás és a nézőpont azonosak” (Maurer).

Maurer Dóra „Fotogrammatika” – vagy ahogy Forgách András elnevezte – „Fényelvtan” műhelye mindmáig meghatározó tapasztalatokhoz vezette egykori tanítványait, akik ma is figyelnek Mesterük szavára.

Tárlatunk célja tisztelet- és köszönetnyilvánítás az idén júniusban nyolcvanhetedik születésnapját ünneplő Maurer Dórának, Múzeumunk legfontosabb partnerének, az OSAS művészcsoport alapítójának. A kiállított fotói és fotogramjai az életmű fontos, a festményeinél, grafikáinál jelentősen kisebb számban fellelhető remekei, a kurzusán tanított kísérletezések előzményei.

Kiállító művészek: Maurer Dóra, Czeizel Balázs, Eperjesi Ágnes, Hübner Teodóra és  Jederán György

Kurátor: Czeizel Balázs és Pócs Veronika

GEOMETRIA MOST

2024. 05. 10. – 2024. 09. 01.

Az elemek, rendszerek, vagy más szinteken megnyilvánuló, mérhető, számokkal és formai jellemzőkkel kifejezhető szabályozottság vagy szerveződés közös alapot biztosíthat a különböző jelenségek és dolgok számára. Közös halmazt von az egymással ellentétes absztrakt és a konkrét művészet közé, összekapcsolja az újragondolt konstruktív irányokat, konceptuális, progresszív megnyilvánulásokat. A kiállítás olyan alkotók műveiből válogat, akiknél a mértani struktúra vagy formarend döntően meghatározó, az alkotói stratégia állandósult része, vagy annak szándékolt vagy nem szándékolt, de elkerülhetetlen következménye.

Kiállító művészek:

Bálványos Levente (HU) | Beti Bricelj (SI) | Bullás József (HU) | Georgi Dimitrov (BG) | Olena Dombrovska (UA) | Rita Ernst (CH) | Forgó Árpád (HU) | Fülöp Tünde (HU) | Gáspár György (HU) | Getto József (HU) | Esther Hagenmaier (DE) | Jovanovics Tamás (HU/I) | Kelle Antal ArtFormer (HU) | Haász István (HU) | Halmi-Horváth István (HU) | Christian Hutzinger (AT) | Kovács A. Gyula (HU) | Körösi Viktória (HU/AT) | Josef Linschinger (AT) | Manfred Makra (AT) | Marafkó Bence (HU) | Mengyán András (HU) | Nagy Barbara (HU) | Nem’s Judit (HU) | Ulrich Nausner (AT) | Ottó László (HU/DE) | Pál Katja (SI/HU) | Plesznivy Ákos (HU) | Claus Prokop (AT) | Esther Stocker (AT) | Szíj Kamilla (HU) | Tihanyi Áron (HU) | Varga Bertalan (HU) | Varga György (HU) | Vilim Kati (HU/US) | Viktor Vlaesku (BG) | Wolsky András (HU)

Kurátor: Benedek Barna


2024.05.10. - 2024.09.01.
Találatok száma: 14

Aquamarina Hotel - Rendezvényhajó & Étterem Budapest

Aquamarina Hotel - Rendezvényhajó & Étterem Budapest

Budapest legszebb zöldövezetében, a Római parton található az 1900-as évek elején épült orosz lapátkerekes gőzhajóból átalakított 40 szobás szállodánk. A szállodahajón, amely Budapest szinte egyetlen természetes dunaparti részén van kikötve, a pihenés mellett étterem is várja kedves vendégeinket. Szobáink ...

Aquincum Hotel Budapest

Aquincum Hotel Budapest

Az Aquincum Hotel Budapest a város egyik legrégibb részén, Óbudán található, a Duna-parton, a Margitszigettel szemben, az Árpád-híd lábánál. A szálloda hatalmas saját parkkal rendelkezik, mely kiváló helyszíne lehet kültéri rendezvényeknek is. A környékén hangulatos utcákat, borozókat és éttermeket ...

Crazy Club Római. Római Apartmanház és Szabadidő Központ

Crazy Club Római. Római Apartmanház és Szabadidő Központ

Nálunk a Római part csodálatos vízparti környezetében pihenhet. Lehetőséget biztosítunk számos nagyszabású szabadtéri rendezvény megszervezésére vagy a helyszín biztosítására, igény esetén a kivitelezésben teljeskörű szakmai segítséget biztosítva. Működtetjük a Civil Torna Clubot. Várjuk sok szeretettel ...

Holiday Beach Budapest Wellness & Conference Hotel****

Holiday Beach Budapest Wellness & Conference Hotel****

Magyarország egyetlen hajó formájú szállodája, a Holiday Beach Budapest Wellness Hotel with Sauna Park közvetlenül a Duna-parton, zöldellő környezetben helyezkedik el. A szálloda nagyszerű medencékkel és díjmentes Wi-Fi-hozzáféréssel is várja vendégeit. A városközpont könnyedén megközelíthető ...

Alfréd Panzió Budapest

Alfréd Panzió Budapest

Családias panzió 20 szobával, Budapest két legszebb strandjának szomszédságában a Csillaghegyi strandfürdő és Római élményfürdő szomszédságában található.

Bed-Breakfast Hotel Budapest

Bed-Breakfast Hotel Budapest

A hangulatos hotel kellemes kertvárosi negyedben, Budapest belvárosától északra található. Kényelmes kétágyas szobák és két apartman várja vendégeinket. A szobák felszereltsége: saját fürdőszoba zuhanyfülkével/káddal, színes TV műholdas programokkal, mini hűtőszekrény.

Duna - Party Panzió Budapest

Duna - Party Panzió Budapest

Panziónk Budapest északi részén, a Római-parton, üdülő-övezetben, csendes, nyugodt, családias környezetben, a Flórián tértől kb. 5 km-re, a városközponttól 8 km-re található. Szobáink kétágyasak, zuhanyzóval, mosdóval, mellékhelyiséggel és légkondicionálóval felszereltek; ezen felül Internet-hozzáférés, ...

Erdőajándéka Erdei Iskola Budapest

Erdőajándéka Erdei Iskola Budapest

A hely különlegessége, hogy az erdei iskola fönn a hegytető (495 m) közelében helyezkedik el az öreg tölgyek és feketefenyők ligetében, ahol a tábor megrendezésre kerül. Az hegytető és az erdei iskolát körülölelő ligetes erdő biztosítják a nyári melegben is a különleges erdei klímát és friss ...

Hotel Noé Budapest

Hotel Noé Budapest

A fővárosban, mégis nyugodt, tiszta levegőjű, kellemes környezetben, távol a nagyváros zajától, a Duna partján várja vendégeit egész évben a Hotel Noé. A háromszintes épület és a 6 teljesen komfortos faház közel egyhektáros, szépen parkosított területen fekszik, ahol napozásra, pihenésre, ...

Külker Hotel Munkásszálló

Külker Hotel Munkásszálló

Csillaghegyen, a 3. kerület kertvárosi környezetében igényes munkásszállással várjuk a nyugodt pihenésre vágyó budapesti és vidéki munkavállalókat.

1 2   
Találatok száma: 49

36 Bisztró Budapest

36 Bisztró Budapest

Reggelitől a vacsoráig várjuk a környéken élőket és dolgozókat egészséges és természetes alapanyagokból készült friss és finom ételekkel.

Anytime Étterem és Kávézó Budapest

Anytime Étterem és Kávézó Budapest

Valószínűleg előfordult már Veled is, hogy “csak úgy” ennél valami finomat. Valami olyat, ami bármikor jól esne…Nem kell alkalmat keresned ahhoz, hogy nálunk ebédelj, vagy vacsorázz. Hozzánk bármikor betérhetsz.

Cziniel Cukrászda és Kávéház Budapest

Cziniel Cukrászda és Kávéház Budapest

A nagyi sütijeinek hagyományos ízei és a modern cukrászat remekei a helyi szokásokhoz finomítva. Édes csábítás nyugodt környezetben, ez a Cziniel, ahogy a Rómain szeretjük!

Fellini Római Kultúrbisztró Budapest

Fellini Római Kultúrbisztró Budapest

Mi egy bisztró vagyunk a Duna- parton. Tényleg a parton, nálunk a nyugágyról a lábad vízbe lóghat. Van sok enni és innivaló, például belga csapolt meggyes sör, mentás limonádé, olasz grill szendvics, házisüti.

Gyradiko Görög Étterem Budapest

Gyradiko Görög Étterem Budapest

Célunk, hogy az eredeti görög gasztronómiai értékek eljuthassanak mindenkihez. Ehhez természetesen igyekszünk alapvetően görög alapanyagokat, fűszereket használni. Eredeti alapanyagokból, eredeti receptek alapján készítjük ételeinket. A görög származású tulajdonosok, a görög és magyar kollégák mindegyike ...

Lady Lavender Csokoládé Manufaktúra

Lady Lavender Csokoládé Manufaktúra

Különleges kézműves bonbonok prémium minőségű csokoládéból természetes alapanyagok felhasználásával.

Maharaja Indiai Étterem Budapest

Maharaja Indiai Étterem Budapest

Magyarország egyik legautentikusabb, és első indiai étterme 1994 óta büszkén ajánlja Önnek a világ legnépszerűbb étkeit. A Maharaja étekműhely egzotikus és érdekes fogásokat kínál vendégeinek, a világ legjobb indiai mesterszakácsaitól, elérhető áron.

Mókus Bisztró Budapest

Mókus Bisztró Budapest

Fesztelen bár és étterem, mini művház a Krúdy negyedben. Tágas terek, ősfás kert, príma cseh sörök, finom konyha, és a Séf ebédmenüje hétköznap. Gyerekkel, családdal, kutyával, baráttal, kollegával enni-inni, lenni.

Pannónia Női Borrend

Pannónia Női Borrend

Tizenkét hölgy 2004 nyarán úgy döntött, hogy a leghatékonyabban akkor tehet valamit a magyar borkultúráért, ha borrendet alapít. Így 2004 nyarán létrehozták a Pannónia Női Borrendet, amelynek fő célja a minőségi magyar borok értékesítésének segítése és megismertetése a nagyközönséggel.

Pikáns Ételbár Budapest

Pikáns Ételbár Budapest

Csapatunk hosszú évek óta tevékenykedik az irodai vendéglátásban. Hagyományos és újragondolt receptjeink garantálják a változatos ételkínálatot, melyből mindenki kedvére válogathat. Éttermünk kialakításakor különös figyelmet fordítottunk arra, hogy vendégeink stílusos környezetben, teljes kényelemben és ...

1 2 3 4 5   

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Múzeumok Éjszakája Vasarely Múzeum 2024 Múzeumok Éjszakája Vasarely Múzeum 2024
  • Budapest
  • III. kerület - Óbuda
2024. június 22. (szombat)
Vasarely Múzeum Budapest programok 2024 Vasarely Múzeum Budapest programok 2024
  • Budapest
  • III. kerület - Óbuda
2024. június 22. (szombat)
Vasarely Gyűjtemény, állandó kiállítás a Vasarely Múzeumban Vasarely Gyűjtemény, állandó kiállítás a Vasarely Múzeumban
  • Budapest
  • III. kerület - Óbuda
2024.01.01. (hétfő) - 2024.12.31. (kedd)

Figyelmébe ajánljuk!

Vasarely Múzeum Budapest Vasarely Múzeum Budapest
  • Budapest
  • III. kerület - Óbuda

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Megadott intervallumban:
-tól
-ig