Intercisa Múzeum programok 2022 Dunaújváros
Csabai Kolbászfesztivál programok
Csabai Kolbászfesztivál programok
Budapest Varieté 2022 Dinner & Show
Budapest Varieté 2022 Dinner & Show
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertj
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertj
Ismét az ősz egyik legnagyobb balatoni gasztrorendezvénye, a siófoki Halfesztivál!
Ismét az ősz egyik legnagyobb balatoni gasztrorendezvénye, a siófoki Halfesztivál!
Jön a Tuning és Retró Fesztivál! Egy vadonatúj autós fesztivál vár rád Budapesten!
Jön a Tuning és Retró Fesztivál! Egy vadonatúj autós fesztivál vár rád Budapesten!
Őszi programajánló
Őszi programajánló

Intercisa Múzeum programok 2022 Dunaújváros

Népszerűség
2022.10.01. - 11.11.

Az In­ter­ci­sa Mú­ze­um hónapról-hónapra változatos programokkal és kiállításokkal várja látogatóit.

Programajánló

Díjtalan múzeumlátogatás
2022. október 2-án, vasárnap 14-18 óra között

  • Megtekinthető kiállítások:
  • Hét évtized kincsei - Válogatás az Intercisa Múzeum Történeti Gyűjteményéből
  • Látványtár
  • Dunaújváros története az őskortól az 1970-es évek közepéig

Szeretettel várjuk Önöket!


INTERCISA MÚZEUM – MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA 2022

PROGRAMOK:

ISMERJÜK MEG DUNAPENTELÉT!

1950 tavaszán Dunapentele falu mellett elkezdődött a város építése, amelyet egy egész ország figyelemmel követett. Azonban a falunak is megvan a maga története. A séta során bejárjuk az egykori kis temetőt és megismerkedünk számos jeles pentelei életével, pl. Rosti Pál sírjához is ellátogatunk. Ezt követően a Magyar út felé vesszük az irányt, hogy a régi épületek történetét tárjuk fel. Megnézzük az egykori főteret, majd a túrát az iskola és a templom érintésével zárjuk. A Múzeumok Őszi Fesztiválja idején, minden héten keddenként 14 órai kezdettel indul a pentelei túra Kronászt Margit történész vezetésével. A programon való részvétel ingyenes. Előzetes bejelentkezés és regisztráció szükséges.

A mai Dunaújváros építése 1950-ben a gazdag múltra visszatekintő Dunapentele falu mellett kezdődött meg. A séta előtt a találkozó az 1848-as emlékműnél lesz, ahol egy rövid településtörténeti és temetőtörténeti ismertetéssel kezdődik a program. Ezután elindulunk és a temetőben elsőként Rosti Pál sírjánál állunk meg. Rosti Pál életrajza mellett bemutatásra kerül a család pentelei kötődése és Rosti Pál munkássága is. Az útvonalon tovább haladva meglátogatjuk több, Dunapentele életében fontos szerepet betöltött személy sírját (pl. Babanits sír, Janitsáry sír, Szitányi kápolna, Lukács sír, Zalay sírok, Dékány sír, Leitner sír, temetőkereszt stb.) Ahol lehetséges, ott egy rövid családtörténet bemutatás is lesz. A sírok meglátogatása után a Kistemető utcán lesétálva a Magyar úton megtekintjük a házakat. (Pl. a Pentelei Klubházat, az egykori "kastélysor" épületeit stb.) ahol megismerjük az egyes családok történetét, illetve, hogy  hogyan nézett ki a Fő utca az 1930-as, 1940-es években.

Részletes bemutatásra kerül a Mondbach kúria és lakóinak története. Majd tovább haladunk a Szentháromság templomig, közben beszélgetünk a pentelei családokról, üzletekről, a falu történetéről. Az iskolánál a helyi oktatás történetét ismerhetik meg az érdeklődők, illetve az I. világháborús emlékművet. Továbbá megismerhetik a zsidó egyházközségnek, valamint a zsinagógának a sorsát is. A túra zárása a római katolikus templom építéstörténetének az ismertetése után történik.
Időtartama: körülbelül 90 perc.

Programidőpontok:

  • 2022.október 4-én, 14:00 óra
  • 2022. október 7-én 15:00 óra
  • 2022. október 11-én, 14:00 óra
  • 2022. október 18-án, 14:00 óra
  • 2022. október 25-én, 14:00 óra
  • 2022. november 8-án, 14:00 óra

Rossz idő, esős nap esetén vetített, képes előadást tart Kronászt Margit történész az Intercisa Múzeum előadótermében.

Várjuk felnőtt csoportok és iskolás osztályok jelentkezését is.

SÉTA, VEZETÉSSEL A DUNAÚJVÁROSI ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK SZOCREÁL TANÖSVÉNYÉN

Dunaújvárosban van egy út, melyen végigsétálva visszamehetünk az időben, egészen az 1950-es évekig, a városépítés korai időszakáig. Az akkor uralkodó szocreál stílus, mely a képzőművészeteken át az építészetig mindent áthatott, Dunaújvárosban különösen nagy szerepet kapott. A szocreál a mindennapjaink része, úgy, hogy közben sokan nem is tudnak róla. Fedezzük fel együtt a várost, annak értékeit, ismerjük meg korai történetét!

Akit érdekel mi a különbség a modern és a szocreál között, egyáltalán mi is az a szocreál és a városban hol találhatók ilyen jellegű épületek, az tartson velünk egy sétára, barangoljuk be az utcákat, tereket, nézzünk szét alaposan. A Múzeumok Őszi Fesztiválja idején, minden héten szerdánként indul a vezetett városi túra 10 órai kezdettel. A programon való részvétel ingyenes. Előzetes bejelentkezés és regisztráció szükséges, a program minimum 3 fő részvételével indul!

A Szocreál tanösvény

„Dunapentele – Sztálinváros – Dunaújváros. A három név a Duna menti település három korszakát jelenti, amelyet Intercisa, a római határtelepülés helyén „acélvárosként" építtetett fel a politikai akaratnak nyomán is születhet élhető, barátságos, sok zöldterülettel, fákkal, szobrokkal tarkított város. Az 1950-es évek építészei, képzőművészei a politikai megrendelések nyomán is képesek voltak emberi léptékű és értéket képviselő művet alkotni." – írta a városról egy cikkben Kirschner Péter újságíró.

Az 1950-es évek elején az építészetben uralkodó modern stílust felváltotta a szocialista realista irányzat, a közhasználatban csak szocreálként emlegetett, „tartalmában szocialista, formájában nemzeti" művészet. Dunaújváros egyedülálló módon, egységében képes bemutatni ezt az időszakot. A városnak az 50-es évek végéig megvalósult része mintegy élő szabadtéri múzeum, átfogó képet nyújt a korszak építészeti, képzőművészeti törekvéseiről.

2004-ben jött létre a Dunaújvárosi Építészeti Emlékek Tanútja, mely az építkezés kezdetétől mutatja be a várostörténeti jelentőségű épületeket. Ennek a 33 állomásból álló tanútnak egy része a Szocreál Tanösvény. Az épületek 3 építészeti korszakba sorolható: 1. modern, 2. „átmeneti időszak" a modern és a szocreál között és 3. szocreál. A pályázaton elnyert összegből az épületek falára útbaigazító és ismeretterjesztő táblákat készítettek, színes térképeket és prospektusokat nyomtattak ki.

Weiner Tibornak, a város első főépítészének köszönhető, hogy egy igazán szellős, élhető, parkosított város jött létre. Ő volt az, aki 1950-től 1965-ben bekövetkezett haláláig bábáskodott a születőben lévő város felett. Egy új, szocialista város „létrehozása" rendkívül nagy feladatnak számított, óriási felelősséggel járt, ugyanakkor tele volt rengeteg lehetőséggel.

Az elsőként felépült házak még a világháború előtti időkre jellemző modern stílust tükrözik, mely a Bauhaus szellemiségét vitte tovább. Ha végig sétálunk a város első végleges utcáján, a Schall József tervezte Május 1. utcán vagy a szomszédos utcákon, akkor láthatjuk milyennek is képzelte el Weiner Tibor a várost, melynek tervezésekor több változat is született. Ahogyan a politikai széljárás változott, úgy változtak a tervek, mely a főtérre különösen jellemző volt. Az Ivánka András nevéhez köthető rendelőintézet az odacsempészett egyiptomi építészet stílusjegyeivel, a Szrogh György tervezte mozi a hatalmas üvegfelületével és a bejárat felett meander mintával, Vági Oszkár egykori üzletháza és étterme a kalocsai virágokat és a munkásokat, parasztokat ábrázoló mozaikképeivel egészen különleges színfoltjai a városnak. Mindhárom épület az átmeneti időszakban született, modern és szocreál határán. A tervezők a modern épületeket díszítették fel szocreál elemekkel. A védett épületekre és védelem alatt álló városrészekre az volt a jellemző, hogy a régebbi korok stíluselemeit (egyiptomi, görög, római, reneszánsz, klasszicista) ötvözték a modern építészet korabeli irányzataival. A tervezők előszeretettel használták különféle díszítőelemeket: oszlopokat, timpanonokat, mozaikokat, freskókat vagy domborműveket. Többször visszatérő elem a munkásparaszt összefogás, a növényi motívumok mozaikokon, a tulipán mintás ablakrácsok, és amit kevesen tudnak, annak idején a főút erkélyeit is tulipánmintás kerámialapok díszítették. Igazi szocreál épületnek számít az egykori pártház (ma múzeum), mely belső udvarával, árkádjaival, timpanonos homlokzatával a klasszicista kúriákra emlékeztet. A másik tipikusan szocreál épület a színház domborműves ereklyével, bordázott oszlopaival, timpanonjával, üvegkupolájában Z. Gács György János vitézével.

Aki eljön és bejárja velünk a várost, sok érdekességet láthat, hallhat. A túra során az „idegenvezetők" mesélnek a város kialakulásáról, a kezdeti nehézségekről, a beteljesült és a be nem teljesült álmokról. A nagyjából 2 órás séta során visszarepülhetünk az időben az 50-es, 60-as évekbe. Megtudhatjuk hogyan kezdődött minden, hogyan is született néhány év alatt a kukorica -és a búzatáblák helyén egy új város egy új gyár.

Időtartama: kb. 120 perc.

Programidőpontok:

2022. október 5-én 10:00-12:00 óra
2022. október 12-én 10:00-12:00 óra
2022. október 19-én 10:00-12:00 óra
2022. október 26-án 10:00-12:00 óra
2022. november 2-án 10:00-12:00 óra
2022. november 9-én 10:00-12:00 óra

Rossz idő, esős nap esetén vetített, képes előadást tart Nagyné Hodik Mónika történész az Intercisa Múzeum előadótermében.

Várjuk felnőtt csoportok és iskolás osztályok jelentkezését is.


IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS

Hét évtized kincsei – Válogatás az Intercisa Múzeum Történeti Gyűjteményéből
A tárlat megtekinthető: 2022. szeptember 30 - november 11. között hétköznap keddtől-péntekig 10 - 16 óráig.

Forrás: Szervezők


2022.10.01. - 2022.11.11.
További ajánlataink

2022.10.02. Dunaújvárosi programok 2022. Események, rendezvények, fesztiválok Dunaújvárosban
Országos és Nemzetközi Éremgyűjtő Találkozó / Munkásművelődési Központ
2022.10.05. Dunaújvárosi programok 2022. Események, rendezvények, fesztiválok Dunaújvárosban
Mocskos nyelvvel feleselek - Pottyondy Edina felnövéstörténete Mosonmagyaróvártól a szülőszobáig
2022.10.14. - 2022.10.15. Dunaújvárosi programok 2022. Események, rendezvények, fesztiválok Dunaújvárosban
Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza előadások októberben
2022.10.19. Dunaújvárosi programok 2022. Események, rendezvények, fesztiválok Dunaújvárosban
Ray Cooney: Páratlan Páros
2022.10.26. - 2022.10.31. Dunaújvárosi programok 2022. Események, rendezvények, fesztiválok Dunaújvárosban
Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza előadások októberben
2022.11.05. - 2022.11.10. Dunaújvárosi programok 2022. Események, rendezvények, fesztiválok Dunaújvárosban
Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza előadások novemberben
2022.11.24. - 2022.11.27. Dunaújvárosi programok 2022. Események, rendezvények, fesztiválok Dunaújvárosban
Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza előadások novemberben
2022.11.25. Dunaújvárosi programok 2022. Események, rendezvények, fesztiválok Dunaújvárosban
Prof. Dr. Bagdy Emőke előadása Dunaújvárosban
Találatok száma: 4

Corner Hotel & Kávéház Dunaújváros

Corner Hotel & Kávéház Dunaújváros

A Corner Hotel & Kávéház Dunaújváros központjában, kiváló konyhával, nyugodt-barátságos környezetben várja Vendégeit! Bővebben


Klub Hotel Dunaújváros***

Klub Hotel Dunaújváros***

A Klub Hotel a fővárostól 70 km-re délre, a Duna partján fekvő Dunaújváros belvárosában várja vendégeit. Bővebben


Szalki-sziget Dunaújváros

Szalki-sziget Dunaújváros

Szalki-sziget - a zöld oázis. A kikötőtől néhány percnyi sétára terül el a Szalki-sziget, amely lassanként visszanyeri méltó helyét a dunaújvárosiak szívében, és pihenésre, kikapcsolódásra csábítja az ide látogatókat is. Szaunázzon frissen felújított szaunaparkunkban, vegye igénybe szálláslehetőségeinket, ... Bővebben


Motel 24 Dunaújváros

Motel 24 Dunaújváros

Dunaújvárosban páratlan motel, ami a nap 24 órájában rendelkezésükre áll. Nyugodt, zöld területtel ölelt szálláshelyünkkel ki tudja pihenni magát egy nehéz nap után. 2-3-5 ágyas komfortos szobáinkban élvezheti a TV adta örömöket. Ha megéhezne, akkor kedvezményesen tudunk biztosítani ételt. Áraink magukban ... Bővebben
Találatok száma: 8

Corner Hotel & Kávéház Dunaújváros

Corner Hotel & Kávéház Dunaújváros

A Corner Hotel & Kávéház Dunaújváros központjában, kiváló konyhával, nyugodt-barátságos környezetben várja Vendégeit! Bővebben


CsoKiss Manufaktúra Dunaújváros

CsoKiss Manufaktúra Dunaújváros

Az általunk készített csokoládé termékek a legkiválóbb, kézzel válogatott kakaóbabokból készülnek, az állandó prémium minőségre pedig a világhírű belga Callebaut cég neve jelenti a garanciát. Kézműves desszertjeinkhez belga, francia és magyar alapanyagokat, természetes összetevőket használunk, ... Bővebben


Duna Gyöngye Halászcsárda

Duna Gyöngye Halászcsárda

A Dunagyöngye Halászcsárda 1956. augusztus 2-án nyitott, azóta várja vendégeit a Szalki-szigeten, gyönyörű vízparti környezetben. A méltán híres, különlegesen sűrű és ízletes filézett halászlét a legendás Paczolay Benő tradicionális receptje alapján készíti a jelenlegi séf, Juhász Gábor és szakácsai. ... Bővebben


Marcipán Süteménybolt Dunaújváros

Marcipán Süteménybolt Dunaújváros

Dunaújvárosban A piactéren Marcipán süteménybolt néven nyitottuk meg a következő üzletünk, mely szintén a város egyik kedvenc sütemény lelőhelye lett. Bővebben


Gourmand Kávéház

Gourmand Kávéház

Dunaújváros belvárosában, az Intercisa Múzeummal szemben találjuk a Gourmand Kávéházat. Bővebben


Jakó Cukrászda

Jakó Cukrászda

Termékeinkkel és kínálatunkkal igyekszünk vendégeink igényét kielégíteni. Célunk, hogy mindig kiváló minőségű cukrásztermékeket gyártsunk, és üzleteinkbe jól érezzék magukat vendégeink. Bővebben


Kiskohász Vendéglő

Kiskohász Vendéglő

Éttermünk egyike Dunaújváros elsőként nyitott vendéglátó helyeinek. Múltja van. Ott él számtalan városlakó emlékében, történetében, hisz megannyi családi ünnep, baráti összejövetel, jeles esemény emlékezetes pillanatát őrzik falai. Legyen ez az első, vagy talán már a sokadik találkozónk, számunkra mindenképp ... Bővebben


Motel 24 Dunaújváros

Motel 24 Dunaújváros

Dunaújvárosban páratlan motel, ami a nap 24 órájában rendelkezésükre áll. Nyugodt, zöld területtel ölelt szálláshelyünkkel ki tudja pihenni magát egy nehéz nap után. 2-3-5 ágyas komfortos szobáinkban élvezheti a TV adta örömöket. Ha megéhezne, akkor kedvezményesen tudunk biztosítani ételt. Áraink magukban ... Bővebben
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Figyelmébe ajánljuk!


Pontos cím, geokód, térkép
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Kiemelt ajánlatok

Kiemelt események