Turizmus Program

Kastély élmények

Vénasszonyok nyara a Balatonnál

Hévízi luxus pihenés

Hajókirándulások

TOP 100 úticél

Hirdetőknek

Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál Nagykanizsa 2025

Kiemelt ajánlat

2025.09.12. (péntek) - 2025.09.13. (szombat)

A Bor- és Dödölle Fesztivál Nagykanizsa hagyományőrző gasztronómiai rendezvénye 2025. szeptember 12-13. között. A fesztiválon a zalai népi ételt, a dödöllét igyekszünk népszerűsíteni. A kétnapos rendezvény kiemelt programja a dödölle és egyéb tájjellegű ételek főzőversenye. A fesztivál ideje alatt kulturális programokkal, koncertekkel, kiváló borokkal, ingyenes népi játszótérrel, és gasztronómiai kínálattal várjuk a látogatókat. Jöjjön el Ön is Nagykanizsára és kóstolja meg az eredeti kanizsai dödöllét! A programok ingyenesen látogathatók!
Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál Nagykanizsa 2025

Kapcsolat, elérhetőség

Kanizsai Bor-és Dödölle Fesztivál

2025. SZEPTEMBER 12-13.

Program

2025. szeptember 12. (péntek)

Nagyszínpad- Erzsébet tér
14.00 A 19. Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál megnyitója
Közreműködik: Gyuri Bíró
14.15 Népi játékok – a Piarista Óvoda nagycsoportos gyermekeinek műsora
15.00 Kanizsa Táncegyüttes
15.30 Kredenc Együttes
16.30 Dávid énekes
18.00 Your Last Steps
19.45 Polgármesteri köszöntő
20.00 4S STREET
21.30 DJ Bony
23.00 Hamvai PG

Népdalkörök pódiuma – ’56 -os Emlékkert
11.00 Tunsgram Nyugdíjas Dalkör
11.30 Csillag Citera Együttes és Fürge Lábak Néptánccsoport
12.00 Bajcsai Rezedák
12.30 A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház Mamik Hagyományőrző Dalköre
13.00 Árvácska Dalkör
13.30 Gyöngyvirág Néptánccsoport
14.00 A Honvéd Kaszinó Énekkara
14.30 Zalaszentbalázsi Népdalkör
15.00 Őszirózsa Dalkör-Eszteregnye
15.30 Palini Nyugdíjas Dalkör
16.00 Miklósfai szirének
16.30 Ritmus Kórus-Nagyrécse
17.00 Nagyrécse-Szellőrózsa Népdalkör
17.30 Liszói Viola Népdalkör
18.00 Pántlika Néptánccsoport
18.30 A Honvéd Kaszinó Hölgyklubja
19.00 Tüttő János Nótaklub

2025. szeptember 13. (szombat)

Nagyszínpad – Erzsébet tér
11.00 A főzőverseny megnyitója
Közreműködik: Gyuri Bíró és a Gyöngyszemek Néptáncegyüttes
12.00 Zalagyöngye Művészeti Műhely
13.00 Kanizsai Fiatalok Közössége
15.00 Kanizsa Big Band
16.00 Népszerű operett slágerek a Hevesi Sándor Színház színészeinek előadásában
17.00 A főzőverseny eredményhirdetése
18.00 AB/CD TRIBUTE ZENEKAR
21.00 PUNNANY MASSIF
22.30 Lézershow
23.30 MIDLIFE CRISIS ZENEKAR

Gesztenyepalota – ’56 -os Emlékkert
11.00 Marica Produkció
14.00 A Thúry Vitéző Oskola hagyományőrző vitézi foglalkoztatója
15.00 A Kanizsai Fiatalok Közösségének gyermekműsora
16.00 Koncert és táncház a Téboly Bandával

Kísérő programok: "Gyermekliget", vásári forgatag, kézműves piac, ételkínálat, bor-mustra

A PROGRAMOK INGYENESEN LÁTOGATHATÓK!

A kétnapos esemény egyik kiemelt programja a dödölle és egyéb tájjellegű ételek főzőversenye. A fesztivál és a főzőverseny megrendezésének célja a térség gasztronómiai hagyományainak felelevenítése és átörökítése, valamint Nagykanizsa város idegenforgalmi vonzerejének növelése.

Tisztelt Versenyzők!

2025-ben 19. alkalommal – szeptember 12-13-án Nagykanizsa szívében, az Erzsébet téren és annak környékén – várja a látogatókat a Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál.

A Kanizsai Kulturális Központ szervezésében megvalósuló kétnapos esemény egyik kiemelt programja a dödölle és egyéb tájjellegű ételek főzőversenye. A gasztronómiai szakmai munkát a Szabadtűzi Lovagrend támogatja.

A fesztivál és a főzőverseny megrendezésének célja a térség gasztronómiai hagyományainak felelevenítése és átörökítése, valamint Nagykanizsa város idegenforgalmi vonzerejének növelése.


A főzőverseny időpontja: 2025. szeptember 13. (szombat) 8–17 óra között

A rendezvény helyszíne: Nagykanizsa, Fő út és Erzsébet tér


A főzőverseny kategóriái:

  1. Dödöllekészítés: minimum 3 adag dödöllét kell elkészíteni

  2. Tájjellegű ételkészítés: minimum 3 adag főételt (körettel) vagy egytálételt (bográcsban, roston, grillen, főzve, stb.), valamint
    desszertet kell elkészíteni


Részvételi feltételek:

  • 3–5 fős csapatok jelentkezését várjuk, a díjazáskor is ezt a létszámot vesszük figyelembe

  • Nevezési díj: NINCS!

  • A versenyen való részvétel feltétele a versenykiírás elfogadása, a kitöltött és aláírt jelentkezési lap határidőben történő leadása

  • Csapatonkénti alapterület: 5 m széles útszakasz, ahol a főzőhelynek, szükség szerint sátornak el kell férni

  • Az ételek otthon és a helyszínen is elkészíthetők, de szeretnénk, ha minél többen a verseny helyszínén főznék vagy fejeznék be az ételeket

  • Minden tájjellegű ételről és különlegesen elkészített dödölléről a helyszínen fotó készülhet

  • Főző- és sütőedényekről, alapanyagokról, tálalóedényekről, dekorációról a résztvevőknek kell gondoskodniuk


Kérjük, hogy a versenyző csapatok esztétikus környezetet alakítsanak ki standjaikon, ezzel is emelve a rendezvény színvonalát!


Amit a szervezők biztosítanak:

  • Csapatonként 1 db asztalt (kb. 2 m²)

  • Csapatonként 1 db 3×3 m-es sátrat

  • Csapatonként 10 kg burgonyát

  • Területet, a területen ivóvíz vételi lehetőséget

  • A rendezvény általános biztosítását

  • A központi hulladékszállítás megszervezését


FONTOS INFORMÁCIÓK:

  • Versenyen kívüli főzés TILOS!

  • Az elkészült étkeket TILOS értékesíteni!

  • Egy csapat több kategóriában is indulhat, ebben az esetben több nevezési lap leadása
    szükséges

  • Főzéshez szükséges biztonsági gázpalackról és porral oltó készülék beszerzéséről a csapatok önállóan
    gondoskodnak, egyéb melegítési mód (fa, villany, szén stb.) nem megengedett

  • Felhívjuk a főzőcsapatok figyelmét, hogy a főzés során felhasználandó, személyesen beszerzett hús- és romlandó áruról a vásárláskor kapott számlát, bizonylatot hozzák magukkal, mivel azt az élelmiszerbiztonsági szervek és a fogyasztóvédelem kérhetik

  • A csapatoknak a helyszínen 9:30-kor baleset- és tűzvédelmi oktatást tartunk, melyen a csapatkapitányok részvétele kötelező

  • A résztvevő csapatok saját felelősségükre vesznek részt a versenyen

  • A szervezők a bekövetkezett balesetekért nem vállalnak felelősséget

  • A versenyen résztvevők kötelesek betartani az alapvető baleset- és tűzvédelmi előírásokat

  • A részvételt és az elhangzottak megismerését aláírással igazolni szükséges

  • A csapatok a rendezvény területén gondatlanságból okozott károkért felelősséggel tartoznak

  • Áramvételezést és hűtőt a szervezők nem tudnak biztosítani

  • Az eredményhirdetés után a csapatoknak a helyszínt 18 óráig el kell hagyniuk

  • A rendezvény teljes időtartama alatt tilos hang és zaj keltésére alkalmas eszközöket üzemeltetni

  • A rendezvény pártpolitikától mentes, Nagykanizsa város lakosságának kikapcsolódását, szórakozását szolgálja

  • A nevezési lap beküldésével a csapat minden tagja elfogadja a feltételeket

  • A rendezvényen keletkező hulladékot – zárt hulladékgyűjtő zacskóban – a területen rendelkezésre álló hulladékgyűjtőkbe kell elhelyezni

  • A területet tisztán kérjük a rendezvény végén visszaadni

  • A rendezvény során nem engedélyezett a főzőhely melletti/mögötti területen gépjármű parkolása – kipakolás után a járművet el kell vinni

  • A szabályok betartását a szervezők folyamatosan ellenőrzik


Nevezési határidő: 2025. szeptember 1. (hétfő) 16 óra

  • Határidő után, illetve a helyszínen nevezni nem lehet

  • A versenyben kizárólag a nevezett csapatok vehetnek részt


A versenynap várható menete – 2025. szeptember 13.
(szombat):

  • 7:30–9:00 – Jelentkezés

  • 9:30 – Eligazítás, oktatás a zsűri sátránál (csapatonként 1 fő kötelező!)

  • 11:00 – Ünnepélyes megnyitó

  • 12:00 – A zsűri megkezdi az értékelést

  • 16:30 – A főzőverseny vége

  • 17:00 – Ünnepélyes eredményhirdetés


Zsűrizés:

A zsűri neves hazai gasztronómiai szakemberekből áll, akik a versenykiírásnak megfelelően, pontrendszerben értékelnek. A főzőverseny fővédnöke Prikryl József Venesz-díjas mesterszakács, a „Zalai, vasi paraszti ételek – A búbos túrótól a fumuig” és „A dödölle” című könyvek szerzője. A mozgó zsűrizés során a zsűritagok a verseny egész ideje alatt a résztvevők között tevékenykednek, ezzel is közvetlenebbé téve a versenyzőkkel való kapcsolatot. A zsűri döntése megfellebbezhetetlen!

Értékelési szempontok:

  • Elkészített étel íze

  • Tálalás

  • Elkészítés menete

  • Csapat megjelenése

  • Főzőhely hangulata

  • Hagyománytisztelet

  • Egyediség

Az értékeléshez szükséges 1 adag ételt 15.00 óráig a zsűrizés helyszínén kell leadni.

A tálaláshoz szükséges eszközöket minden résztvevő csapat egyénileg biztosítja! A tálalás

külleme is pontot érhet. (Az egyszer használatos papír / műanyag tányérokat és evőeszközöket

a zsűri nem fogadja el!)

A zsűrit alkoholos italokkal kínálni szigorúan tilos!


Díjazás:

• Minden résztvevő csapat emléklapot vehet át

• Az 1-3. helyezett csapatok oklevelet és serleget kapnak, valamint tárgyjutalomban részesülnek.

• A csapatoknál az egységes megjelenés külön pontot ér. A zsűrinek jogában áll különdíjjal és tárgyjutalommal értékelni a csapatokat. Az eredményhirdetés idején legalább 1 csapattagnak az eredményhirdetés helyszínén kell tartózkodnia.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Megosztás

Kapcsolódó témák:

Kapcsolat, elérhetőség