Turizmus Program

Zsolnay Fényfesztivál

Strandok éjszakája

Utcazene Kavalkád

Balatonalmádi Nyár

Sissi operett

Mézesvölgyi nyár

Hajókirándulások

Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál Nagykanizsa 2025

Kiemelt ajánlat

2025.09.12. (péntek) - 2025.09.13. (szombat)

A Bor- és Dödölle Fesztivál Nagykanizsa hagyományőrző gasztronómiai rendezvénye 2025. szeptember 12-13. között. A fesztiválon a zalai népi ételt, a dödöllét igyekszünk népszerűsíteni. A kétnapos rendezvény kiemelt programja a dödölle és egyéb tájjellegű ételek főzőversenye. A fesztivál ideje alatt kulturális programokkal, koncertekkel, kiváló borokkal, ingyenes népi játszótérrel, és gasztronómiai kínálattal várjuk a látogatókat. Jöjjön el Ön is Nagykanizsára és kóstolja meg az eredeti kanizsai dödöllét! Tervezett dátum: 2024. szeptember 13-14. A programok ingyenesen látogathatók!
Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál Nagykanizsa 2025

Kapcsolat, elérhetőség

Kanizsai Bor és Dödölle Fesztivál

2025. SZEPTEMBER 12-13.

A kétnapos esemény egyik kiemelt programja a dödölle és egyéb tájjellegű ételek főzőversenye. A fesztivál és a főzőverseny megrendezésének célja a térség gasztronómiai hagyományainak felelevenítése és átörökítése, valamint Nagykanizsa város idegenforgalmi vonzerejének növelése.

Tisztelt Versenyzők!

2025-ben 19. alkalommal – szeptember 12-13-án Nagykanizsa szívében, az Erzsébet téren és annak környékén – várja a látogatókat a Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál.

A Kanizsai Kulturális Központ szervezésében megvalósuló kétnapos esemény egyik kiemelt programja a dödölle és egyéb tájjellegű ételek főzőversenye. A gasztronómiai szakmai munkát a Szabadtűzi Lovagrend támogatja.

A fesztivál és a főzőverseny megrendezésének célja a térség gasztronómiai hagyományainak felelevenítése és átörökítése, valamint Nagykanizsa város idegenforgalmi vonzerejének növelése.


A főzőverseny időpontja: 2025. szeptember 13. (szombat) 8–17 óra között

A rendezvény helyszíne: Nagykanizsa, Fő út és Erzsébet tér


A főzőverseny kategóriái:

  1. Dödöllekészítés: minimum 3 adag dödöllét kell elkészíteni

  2. Tájjellegű ételkészítés: minimum 3 adag főételt (körettel) vagy egytálételt (bográcsban, roston, grillen, főzve, stb.), valamint
    desszertet kell elkészíteni


Részvételi feltételek:

  • 3–5 fős csapatok jelentkezését várjuk, a díjazáskor is ezt a létszámot vesszük figyelembe

  • Nevezési díj: NINCS!

  • A versenyen való részvétel feltétele a versenykiírás elfogadása, a kitöltött és aláírt jelentkezési lap határidőben történő leadása

  • Csapatonkénti alapterület: 5 m széles útszakasz, ahol a főzőhelynek, szükség szerint sátornak el kell férni

  • Az ételek otthon és a helyszínen is elkészíthetők, de szeretnénk, ha minél többen a verseny helyszínén főznék vagy fejeznék be az ételeket

  • Minden tájjellegű ételről és különlegesen elkészített dödölléről a helyszínen fotó készülhet

  • Főző- és sütőedényekről, alapanyagokról, tálalóedényekről, dekorációról a résztvevőknek kell gondoskodniuk


Kérjük, hogy a versenyző csapatok esztétikus környezetet alakítsanak ki standjaikon, ezzel is emelve a rendezvény színvonalát!


Amit a szervezők biztosítanak:

  • Csapatonként 1 db asztalt (kb. 2 m²)

  • Csapatonként 1 db 3×3 m-es sátrat

  • Csapatonként 10 kg burgonyát

  • Területet, a területen ivóvíz vételi lehetőséget

  • A rendezvény általános biztosítását

  • A központi hulladékszállítás megszervezését


FONTOS INFORMÁCIÓK:

  • Versenyen kívüli főzés TILOS!

  • Az elkészült étkeket TILOS értékesíteni!

  • Egy csapat több kategóriában is indulhat, ebben az esetben több nevezési lap leadása
    szükséges

  • Főzéshez szükséges biztonsági gázpalackról és porral oltó készülék beszerzéséről a csapatok önállóan
    gondoskodnak, egyéb melegítési mód (fa, villany, szén stb.) nem megengedett

  • Felhívjuk a főzőcsapatok figyelmét, hogy a főzés során felhasználandó, személyesen beszerzett hús- és romlandó áruról a vásárláskor kapott számlát, bizonylatot hozzák magukkal, mivel azt az élelmiszerbiztonsági szervek és a fogyasztóvédelem kérhetik

  • A csapatoknak a helyszínen 9:30-kor baleset- és tűzvédelmi oktatást tartunk, melyen a csapatkapitányok részvétele kötelező

  • A résztvevő csapatok saját felelősségükre vesznek részt a versenyen

  • A szervezők a bekövetkezett balesetekért nem vállalnak felelősséget

  • A versenyen résztvevők kötelesek betartani az alapvető baleset- és tűzvédelmi előírásokat

  • A részvételt és az elhangzottak megismerését aláírással igazolni szükséges

  • A csapatok a rendezvény területén gondatlanságból okozott károkért felelősséggel tartoznak

  • Áramvételezést és hűtőt a szervezők nem tudnak biztosítani

  • Az eredményhirdetés után a csapatoknak a helyszínt 18 óráig el kell hagyniuk

  • A rendezvény teljes időtartama alatt tilos hang és zaj keltésére alkalmas eszközöket üzemeltetni

  • A rendezvény pártpolitikától mentes, Nagykanizsa város lakosságának kikapcsolódását, szórakozását szolgálja

  • A nevezési lap beküldésével a csapat minden tagja elfogadja a feltételeket

  • A rendezvényen keletkező hulladékot – zárt hulladékgyűjtő zacskóban – a területen rendelkezésre álló hulladékgyűjtőkbe kell elhelyezni

  • A területet tisztán kérjük a rendezvény végén visszaadni

  • A rendezvény során nem engedélyezett a főzőhely melletti/mögötti területen gépjármű parkolása – kipakolás után a járművet el kell vinni

  • A szabályok betartását a szervezők folyamatosan ellenőrzik


Nevezési határidő: 2025. szeptember 1. (hétfő) 16 óra

  • Határidő után, illetve a helyszínen nevezni nem lehet

  • A versenyben kizárólag a nevezett csapatok vehetnek részt


A versenynap várható menete – 2025. szeptember 13.
(szombat):

  • 7:30–9:00 – Jelentkezés

  • 9:30 – Eligazítás, oktatás a zsűri sátránál (csapatonként 1 fő kötelező!)

  • 11:00 – Ünnepélyes megnyitó

  • 12:00 – A zsűri megkezdi az értékelést

  • 16:30 – A főzőverseny vége

  • 17:00 – Ünnepélyes eredményhirdetés


Zsűrizés:

A zsűri neves hazai gasztronómiai szakemberekből áll, akik a versenykiírásnak megfelelően, pontrendszerben értékelnek. A főzőverseny fővédnöke Prikryl József Venesz-díjas mesterszakács, a „Zalai, vasi paraszti ételek – A búbos túrótól a fumuig” és „A dödölle” című könyvek szerzője. A mozgó zsűrizés során a zsűritagok a verseny egész ideje alatt a résztvevők között tevékenykednek, ezzel is közvetlenebbé téve a versenyzőkkel való kapcsolatot. A zsűri döntése megfellebbezhetetlen!

Értékelési szempontok:

  • Elkészített étel íze

  • Tálalás

  • Elkészítés menete

  • Csapat megjelenése

  • Főzőhely hangulata

  • Hagyománytisztelet

  • Egyediség

Az értékeléshez szükséges 1 adag ételt 15.00 óráig a zsűrizés helyszínén kell leadni.

A tálaláshoz szükséges eszközöket minden résztvevő csapat egyénileg biztosítja! A tálalás

külleme is pontot érhet. (Az egyszer használatos papír / műanyag tányérokat és evőeszközöket

a zsűri nem fogadja el!)

A zsűrit alkoholos italokkal kínálni szigorúan tilos!


Díjazás:

• Minden résztvevő csapat emléklapot vehet át

• Az 1-3. helyezett csapatok oklevelet és serleget kapnak, valamint tárgyjutalomban részesülnek.

• A csapatoknál az egységes megjelenés külön pontot ér. A zsűrinek jogában áll különdíjjal és tárgyjutalommal értékelni a csapatokat. Az eredményhirdetés idején legalább 1 csapattagnak az eredményhirdetés helyszínén kell tartózkodnia.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Megosztás

Kapcsolódó témák:

Kapcsolat, elérhetőség