Debreceni rendezvényhelyszín: Hotel Lycium - Kölcsey Központ
Debreceni rendezvényhelyszín: Hotel Lycium - Kölcsey Központ
Különleges esküvői helyszín és ajánlat a debreceni Hotel Lycium**** - Kölcsey Központban
Különleges esküvői helyszín és ajánlat a debreceni Hotel Lycium**** - Kölcsey Központban
Tavaszi feltöltődésre hívjuk, várjuk!
Tavaszi feltöltődésre hívjuk, várjuk!

Komolyzenei koncertek, előadások Debrecen 2019. Online jegyvásárlás

2019. április 30.

Komolyzenei előadások, koncert programok Debrecenben.

Komolyzenei koncertek, előadások Debrecen 2019. Online jegyvásárlás

Koncertajánló

B-BETŰS ÓRIÁSOK: Bartók, Johann Sebastian Bach, Beethoven
MÁJUS 14. KEDD, 19:30
Kölcsey Központ

Műsor:

  • Bartók Béla: Román népi táncok
  • Johann Sebastian Bach: V. (D-dúr) Brandenburgi verseny BWV 1050
  • Ludwig van Beethoven: VII. (A-dúr) szimfónia, Op. 92.

„Az én igazi vezéreszmém (…) a népek testvérré-válásának eszméje, a testvérré-válásé minden háborúság és minden viszály ellenére.” Idézett gondolatainak jegyében Bartók 1909 nyarán kezdte meg a román folklór gyűjtését, amit már megelőztek magyarlakta vidékeken végzett útjai is. Kilenc év alatt – 1918 őszéig – mintegy 3500 román népdalt gyűjtött tizenhárom megyében járva, közben a nyelvet is elsajátítva. A dallamok – melyek között népdalok, hangszeres táncdallamok és kolindák (karácsonyi énekek) is szerepeltek – aztán Bartók különböző műveiben is megjelentek. Ezek közül a legnépszerűbb a Román népi táncok című sorozat, mely 1915-ben született, eredetileg zongorára. Bartók 1917-ben kamarazenekari hangszerelést készített a műből, melynek hét rövid tételében – a két utolsó megállás nélkül, attacca követi egymást – egy-egy hangszeres (hegedű, furulya) táncdallam szólal meg, egyre fokozódó tempóban, hangszínek tekintetében is folyamatosan gazdagodva.

Johann Sebastian Bach hat Brandenburgi versenye egy szerencsés véletlennek köszönheti fennmaradását. Az 1721-ben Christian Ludwig brandenburgi őrgrófnak ajánlott concerto sorozat kottáit ugyanis utóbb csomagolópapírként árusították, de végül a berlini Királyi Könytárban sikerült megőrizni.

A koncertünkön megszólaló ötödik, D-dúr hangnemű darab tulajdonképpen három szólóhangszerre – fuvolára, hegedűre, csembalóra – és vonósokra írott versenymű. Mégis ezúttal a billentyűs szólam szerepe a legfontosabb, mert Bach a zenetörténészek állítása szerint először használja szólóhangszerként a csembalót. Ennek magyarázata lehet, hogy a kötheni őrgrófi udvar ekkor jutott egy Berlinben épített új hangszerhez, mely már a continuó játékon túlnövő feladatokra is alkalmas volt. A darab szélső Allegro tételei között Affettuoso feliratú, bensőséges középrészt hallunk. A nyitótétel különlegessége az a nagyszabású csembaló kadencia, mellyel Bach új perspektívát nyitott a hangszer számára.

Megérne egy alapos elemzést, hogy Beethoven szimfóniái közül miért a páratlan sorszámúak váltak igazán népszerűvé. Addig is, amíg választ kapnánk a kérdésre, leszögezhetjük, hogy a VII. A-dúr szimfónia kivételes darabja a beethoveni életműnek. Az 1813-ban közönség elé került – a csehországi Teplicén papírra vetett – kompozíciót maga a szerző is egyik legsikerültebb opuszának tartotta, nem csoda, hogy már a bemutatón is nagy sikert aratott. Egyik érdekessége, hogy bár első tétele egy Poco sostenuto bevezetővel indul, nincs igazán lassú tétele a darabnak, helyén egy megragadó, variációs Allegretto hangzik el. A szimfónia négy tételében a legfontosabb kohéziós erőt a témák erőteljes ritmikus karaktere jelenti, mely aztán a Scherzo és a záró – szonátaformájú –  Allegro con briosorán egészen extatikussá teszi a darabot. Nem véletlenül nevezte Richard Wagner a VII. szimfóniát „a tánc apoteózisának”.

Hollywood és a magyarok
MÁJUS 30. CSÜTÖRTÖK, 19:30
Kölcsey Központ

„Nem elég magyarnak lenni, tehetségesnek is kell lenned.” Megoszlanak a vélemények, hogy ki mondta/mondhatta a hollywoodi magyar filmesek közül. Mert voltak ott néhányan bő évszázada, a kezdet kezdetén. Az 1910-es években az „alapító atyák”: Adolph Zukor és Fried (Fox) Vilmos.

Aztán jöttek a rendezők: Kertész (Curtiz) Mihály, George Cukor. Bekukkantottak a Korda fivérek. A huszadik század közepének egyik legkeresettebb és legsikeresebb filmzene komponistája Rózsa Miklós volt. Na és Benedek László, George Pal? És hogy állunk az operatőrökkel? Ernest Laszlo, Kovács László, Zsigmond Vilmos. Vagy itt van Trauner Sándor, aki öt tucat film díszlettervezője volt. És mi a helyzet a színészekkel? Köteteket lehetne írni róluk. Írtak is. Ráadásul a képet tovább bonyolítja, hogy ki, mikor, melyik bevándorlási hullámmal érkezett Amerikába. És akkor még nem is szóltunk arról, hogyan követték egymást a generációk. A bevándorlók, a már ott születettek, és azok, akik kötődtek/kötődnek magyar gyökereikhez. Nem is próbálom kurtán-furcsán összefoglalni. Néha édes, olykor keserű történetük kedves nekünk, és még a keblünket is dagasztja: magyarok nélkül nem lett volna Hollywood.

De hát ez csupán emlékezés. És jóval ritkábban beszélünk arról, hogy mit adnak ma a magyarok Hollywoodnak, a világ mozgókép kultúrájának. (Már a magyar operatőrök – Ragályi Elemér, Koltai Lajos, Dávid Zoltán, Erdély Mátyás, Pados Gyula, Rév Marcell és mások – is megérnének egy külön fejezetet.) Idén januárban temették Andy Vajnát, a producert, akinek a négy évtizedes munkásságához több mint negyven film kötődik. És temérdek olyan produkció, amelyet nem ő jegyzett, mégis komoly szerepe volt abban, hogy Magyarországra jöttek forgatni. És nem csupán az általa is alapított Korda Filmstúdióba, Etyekwoodba. Nem is olyan régen erre – kicsit lekezelően – azt mondtuk, „bérmunka”. Ez már csak így van. A néző, de még a kritikus is főként a sztárokra, a sztorira figyel, és csak az elszántabbak várják ki a film végén a stáblistát. De ha valaki kivárja, azt látja, hogy a nagy nemzetközi mozgóképes – filmes és televíziós – produkciókban sok-sok magyar szakember dolgozott. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ezek a produkciók csupán a különleges helyszínek kedvéért jönnek Magyarországra. De szögezzük le, egyetlen producer sem kockáztatna dollármilliókat, ha nem tudná, hogy bízhat a magyar filmcsinálók felkészültségében. És ezekben a filmekben ott vannak a magyar színészek, honi szakemberek adják hozzá a trükköket, maszkokat, díszletépítészetet, a néző számára láthatatlan háttérmunkát, amely nélkül ezek a filmek nem születhetnének meg.

A magyar és magyar származású hollywoodi filmesek leghíresebb műveit idézi fel a Kodály Filharmónia Debrecen 2018/2019-es bérletsorozatának záró eseménye. Egy évszázad filmtörténete szólal meg a némafilmek kísérőzenéjétől a Ben Huron át a Die Hardig. Kivételes alkalom ez, hiszen a moziban ülve gyakran fel sem figyelünk a filmzenére. Elválaszthatatlan része az élménynek. Most azonban a filmzene a főszereplő, és megérthetjük, milyen fontos alkotóeleme a film stílusának, a történetmesélésnek, hogyan pendít meg bennünk érzelmeket, hangulatokat. Péter Bence zongoraművész, zeneszerző különleges feldolgozásai ráadásul azt is megmutatják, mennyire élő és inspiráló ez a zenei világ. És nem is kell Hollywoodba mennünk érte. Ez alkalommal a Kodály Filharmónia Debrecen produkciójában Hollywood jön el hozzánk.
– Réz András –

RÉZ ANDRÁS

Neve után rendszerint az áll: filmesztéta. Beszél és beszélget filmekről. Írt már temérdek cikket, tanulmányt, filmet, reklámot, színdarabot, humoros írásokat, regényeket. Gyerekkönyveket fordít. Szerkesztett designnal, divattal, kortárs művészettel foglalkozó lapokat, mindenféle műsorokat, köteteket. A legkülönbözőbb oktatási intézményekben tart előadásokat a kultúra, a kommunikáció és a mozgókép kérdéseiről. A Werk Akadémia művészeti vezetője. És szívesen lát el házigazdai, moderátori teendőket számára kedves eseményeken, számára kedves emberek körében.

PÉTER BENCE

Debreceni születésű virtuóz zongorista, zeneszerző, producer. A „leggyorsabb zongorista” címet birtokló Guinness-rekorder. Az interneten – többek közt Michael Jackson, Queen és Sia dalaira készített – zongora-adaptációit több mint 800 millióan látták. Művészete a klasszikus és populáris zene közötti határok lebontását célozza. Hangszerhasználatával fiatalok tömegeit és az idősebb generációkat is inspirálja a világ minden táján. Az elmúlt két évben 4 kontinensen, több mint 40 országban adott koncertet. 2017-ben ő nyitotta meg a BBC Proms In The Parkot a londoni Hyde Parkban, 50 ezer ember előtt.


2019.04.30.
2019.05.02.
2019.05.14.
2019.05.18.
2019.05.30. - 2019.05.31.
2019.10.06.
Találatok száma: 2

Hotel Lycium****

Hotel Lycium****

A Hotel Lycium**** Debrecen igazi belvárosi szálloda, amely a Kölcsey Központ épületegyüttesében található Debrecen főtere és a Református Nagytemplom szomszédságában. A város kiemelt múzeumai, a főtéri korzó, a hangulatos belvárosi teraszok szállodánktól karnyújtásnyira helyezkednek el. Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda

Erdőspuszta Club Hotel****

Erdőspuszta Club Hotel****

Erdőspuszta Club Hotel****. Debrecentől alig 6 kilométerre, vadregényes fenyőerdő közepén, festői szépségű természeti környezetben fekszik. A club hotel és annak környezete a passzív és az aktív pihenésre egyaránt alkalmas. A város zajától távol, mégis a látnivalóktól és a színes programoktól alig ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazdaTalálatok száma: 2

Barabás Étterem Debrecen

Barabás Étterem Debrecen

A Barabás Étteremben a magyar vendéglátás és az angol kultúra jegyében, exkluzív környezetben várjuk vendégeinket. Az étteremben egyszerre van otthon a hagyomány és az újítás. A tradíciók megtartásán túl, a húsimádók mellett a zöldségimádók, a liszt a tej és a tojásra érzékenyek is választhatnak az ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda

Fenyves Vendéglő és Rendezvényterem

Fenyves Vendéglő és Rendezvényterem

Az Erdőspuszta Club Hotel**** 100 férőhelyes a`la carte Fenyves Vendéglőjének étlapján elsősorban a hagyományos, magyaros ízek dominálnak, de a kínálatban szép számban megtalálhatóak az európai konyha remekei is. A palettánkon szereplő ételeket az esetek túlnyomó többségében a szálloda tanyáján ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazdaA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Lap tetejére
Ár: 1 200 Ft -tól 3 900 Ft -ig Online jegyvásárlás

Kiemelt ajánlatok

Sportprogramok Debrecenben 2019
Sportprogramok Debrecenben 2019
  • Debrecen
2019.02.01. - 05.09.
Debreceni gyerekprogramok 2019
Debreceni gyerekprogramok 2019
  • Debrecen
2019.01.01. - 12.31.

Ez is érdekelheti!

Aréna Savaria
Aréna Savaria
  • Szombathely
Budapest Jazz Club
Budapest Jazz Club
  • Budapest
  • XIII. kerület
Budapest Music Center
Budapest Music Center
  • Budapest
  • IX. kerület

Jegyet online? Gyorsan és egyszerűen!
Ár: 1 200 Ft -tól 3 900 Ft -ig Online jegyvásárlás
Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
Debrecen , Több helyszínen
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Legjobb élmények

Eros Ramazzotti újra Magyarországon! Online jegyek!
Andrea Bocelli koncert Budapesten 2019-ben! Online jegyek!
Omega Tűzvihar koncertsorozat 2019. Online jegyek!
13.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket