Kulturális Örökség Napjai Országház 2021
Tök jó fesztivál Budapesten!
Tök jó fesztivál Budapesten!
Zsolnay Fényfesztivál Pécsen
Zsolnay Fényfesztivál Pécsen
Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár Budapesten.
Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár Budapesten.
Villányi Vörösbor Napok 2021. október 1-3.
Villányi Vörösbor Napok 2021. október 1-3.
Oldtimer Show veteránjármű kiállítás Budapest
Oldtimer Show veteránjármű kiállítás Budapest
Gyulai öszi szüneti wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai öszi szüneti wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Kulturális Örökség Napjai Országház 2021


A Kulturális Örökség Napjai keretein belül idén ősszel is megnyitja kapuit minden érdeklődő előtt városképünk és országimázsunk ma is meghatározó eleme, az 1885 és 1902 között épült Országház. Az Országgyűlés Hivatalának dolgozói szeretettel várnak minden látogatót a 2021. szeptember 18-19-én megrendezésre kerülő programokra. A Kulturális Örökség Napjain vezetett sétáink magyar nyelvűek.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Kulturális Örökség Napjai az Országházban

2021. szeptember 18-19.

A Kulturális Örökség Napjai keretében szeptember 18-án és 19-én megnyitja kapuit az Országház a nagyközönség előtt. Mindkét nap Tér-Zene koncert szórakoztatja a közönséget.

A rendhagyó, kibővített Országház-látogatás során a díszlépcsőház, a kupolacsarnok, a képviselőházi társalgó és ülésterem, valamint a Vadászterem tekinthető meg.

A népművészeti sétán számos olyan hely járható végig az Országházban, amely érintett a magyaros elemek kérdésében, és rácsodálkozhatunk, mennyire áthatják az épület díszítését a népművészeti motívumok.

A gyerekek játékos meseutazáson vehetnek részt a Kossuth téren a Szél hozta rézvitéz című mesekönyv alapján; valamint a kis rézvitéz nyomába szegődve felfedezhetik az Országház rejtett kincseit Ször-nyű, egy barátságos vízköpő társaságában.

A Tér-sétára jelentkezők a Kossuth tér eseményeit, műemlékeinek történetét ismerhetik meg, és megannyi apró, kevéssé ismert részletet hallhatnak, láthatnak a tér titkaiból.

A Merénylet az ülésteremben - Tisza István és az Országház című vezetés a hajdani miniszterelnök életét és személyiségét mutatja be, a főemeleten pedig a hozzá köthető nevezetes termekbe lehet benézni.

Az Országgyűlési Könyvtárban múltidéző kiállítás, különgyűjtemények, illetve a kibővített és felújított olvasóterem várja az érdeklődőket.

A Tér-Zene ez évi utolsó két koncertje a rendezvény részeként került megrendezésre 16 órától a Kossuth téren. Szombaton a Budapest Saxophone Quartet ad koncertet, vasárnap a Budapesti Filharmóniai Társaság vendégjátékaként a Wind+ Együttes lép fel.

Az alagsorba látogatók megnézhetik a szellőzőfolyosókat, a jégaknákat, a keverőtereket, a fűtő- és hűtőberendezéseket. - Betelt

A kupolatúra résztvevői megtekinthetik az épület kupoláját belülről, és felmehetnek a lanternába. -Betelt

A programokon való részvétel ingyenes, de – a Tér-Zene kivételével – regisztrációhoz kötött.

Programok

Kupolatúra

A kupolatúra résztvevői belülről megtekinthetik az Országház kupoláját, és lépcsőn felmehetnek a lanternába is, ahol jó idő esetén gyönyörködhetnek a kilátásban. A másfél órás sétát az Országgyűlés Hivatala Építészeti Osztályának dolgozói vezetik. A kupolatúrán naponta négy alkalommal 4-4 előre regisztrált látogató vehet részt. A séta kb. 90 perces.

Könyvtárséták

Az érdeklődők szervezett séták keretében könyvtárosok vezetésével tekinthetik meg az
Országgyűlési Könyvtárat, ahol múltidéző kiállítás és a különgyűjtemények bemutatása mellett a résztvevők megcsodálhatják a két emelet magas olvasótermet.

Emelett lehetőség van tematikus sétákon való részvételre is.

Alagsori séta

Alagsori sétánkat épületgépész vagy építész vendégeinknek ajánljuk. Az alagsorba látogatók megtekinthetik a szellőzőfolyosókat, a fűtő- és hűtőberendezéseket, a jégaknákat, a keverőtereket is. A sétát az Országház szakértő munkatársai vezetik, mindkét nap két-két alkalommal. A séta előzetes regisztrációval látogatható. A program kb. 75 perces.

Kibővített Országház-séta

A Kulturális Örökség Napjainak 2021-es rendezvényén a látogatók különleges épületvezetés keretében megnézhetik az Országház díszlépcsőházát, kupolacsarnokát, alsóházi társalgóját és üléstermét, valamint a Vadásztermet. A sétákra előzetes regisztráció szükséges. A program kb. 75 perces.

Az eltűnt rézvitéz nyomában - Gyerekvezetés

Vitéz Patinavölgyi Kornél, a kis rézvitéz szőrén-szálán eltűnt. Egyedül Ször-nyű, az Országház egyik barátságos vízköpője tud segíteni. Légy Te is Ször-nyű társa a kalandos utazás során, fedezzétek fel együtt az Országház rejtett kincseit és találjátok meg a kis rézvitézt! Ajánlott korosztály: 6-10 év.

A rézvitéz kalandos útja - Gyerekvezetés

Vitéz Patinavölgyi Kornél, a legkisebb rézvitéz elhatározza, hogy dicső elődei nyomán ő is elfoglalja méltó helyét az Országház tetején. Ám az oda vezető út kalandokkal és nehézségekkel teli: légy az útitársa és segíts neki Te is bejutni az Országházba!   Ajánlott korosztály: 4-8 év.

Térséta

A Kossuth tér az utóbbi évszázadban számtalanszor átalakult, és számos jelentős eseménynek adott helyet. A sétán kiderül, hogy egy-egy időszakban mit is jelentett az Országház és annak tere a korabeli hatalmak és politikai szereplők számára, de fény derül arra is, hogy mire használták a Lipótvárosiak és a környezetében élők. A túrán emellett a Kossuth tér mára emblematikussá vált eseményeit és a tér egyes műemlékeinek történetét is megismerhetjük. A séta 90 perces.

Népművészeti séta

A népi kultúra újrafelfedezésének mozgalmai az Országház építésére is hatással voltak. A 19. század végére jellemző nemzetistílus-kérdés kapcsán magyaros elemek is megjelentek az egyes termek berendezésein, szobrain, bútorain, képein és ezek díszítésein. Népművészeti sétánk keretében végigjárunk számos helyet, mely érintett a népművészeti motívumok kérdésében, néprajzos kollégánk segítségével összehasonlíthatjuk ezeket korabeli tárgyakkal és mintaalbumokkal, valamint rácsodálkozhatunk, hogy mennyire áthatják az Országház díszítését a népművészeti motívumok. A séta 60 perces.

Merénylet az ülésteremben - Tisza István és az Országház

Az Országház megépülte óta három esetben dördült el lövés az épületben. Első alkalommal 1912. június 7-én: egy feldühödött ellenzéki képviselő az éppen felszólaló Tisza István házelnököt próbálta eltalálni, de a lövések szerencsére csak a pulpitust érték. A golyó ütötte nyom a mai napig látszik a képviselőházi ülésterem bútorzatán. Rendhagyó tárlatvezetésünk alkalmával a látogató megismerkedhet Tisza István hajdani miniszterelnök életével és személyiségével (az Új világ hajnalán – Tisza István című időszaki kiállítás megtekintése során), a főemeleten pedig bepillantást nyerhet a hozzá köthető nevezetes termekbe. A séta 60 perces.

Információ
Rendezvényeink ingyenesek, de a sétákon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A csoportok létszáma korlátozott, ezzel kívánjuk az igényes, egyénre szabott idegenvezetést biztosítani.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy hivatalos esemény vagy járványügyi védekezés miatt az Országház látogatását korlátozhatjuk, igény esetén egyes sétákat törölhetünk.

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a belépést megelőzően testhőmérséklet ellenőrzést végzünk. Az Országházban, Országgyűlési Múzeumban és az Országgyűlési Könyvtárban a kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező. Az orrot és szájat eltakaró maszk viselése ajánlott.

Mozgássérült látogatóink számára az épületben való közlekedéshez liftet tudunk biztosítani − ilyen igényüket, kérjük, előre jelezzék  telefonon.

 

Találatok száma: 38

Aria Hotel Budapest*****

Aria Hotel Budapest*****

Aria Hotel Budapest a Library Hotel Collection tagja. A zenei tematikájú luxus butikhotel különböző zenei irányzatokat képviselve négy szárnyra különül – klasszikus, opera, jazz és kortárs –, melynek mindegyike más-más stílusjegyeket visel, mégis egy egészet alkot. A hotel ékessége az egész évben nyitva ... Bővebben


Bohém Art Hotel Budapest

Bohém Art Hotel Budapest

A Bohém Art Hotel Budapest legújabb, különleges szállodája. Kiváló fekvése mellett – a történelmi belvárosban, 50 méterre a Váci utcától és a Dunaparttól – nemcsak egyesíti a legkeresettebb városi szállodák (design és hip hotelek) stílusjegyeit, de jól megkülönböztethető, egyedi tulajdonsággal is ... Bővebben


Budapest Marriott Hotel

Budapest Marriott Hotel

A Budapest Marriott Hotel a főváros szívében, a híres Duna korzón helyezkedik el. Egyedülálló módon a városban - az ötcsillagos luxusszálloda valamennyi szobája a Dunára és a Budai Várra néző kilátást kínál. Bővebben


City Hotel Mátyás Budapest

City Hotel Mátyás Budapest

A City Hotel Ring szálloda Budapest pesti oldalán helyezkedik el, a Szent István körúton. 3 csillagos szálloda, a Nyugati pályaudvar és a Westend City Center közelségében 39 szobával várja vendégeit, melyekben Ingyenes WIFI-t nyújtunk vendégeinknek. A kényelmesen berendezett szobák kilátással az ... Bővebben


City Hotel Pilvax Budapest

City Hotel Pilvax Budapest

A City Hotel Pilvax a belváros szívében, a Váci utca legelőkelőbb üzleteitől és éttermeitől csak néhány perc séta távolságban helyezkedik el. 32 jól felszerelt és ízlésesen berendezett szoba kilátással az utcára vagy a szálloda belső udvarára, egyedi légkondicionálás, telefon, TV műholdas ... Bővebben


Cosmo City Hotel*** Budapest

Cosmo City Hotel*** Budapest

A divatos és ízléses berendezésű hotel Budapest szívében, a Váci utcában, a főváros számos látványosságának közvetlen közelében található. A 36 saját fürdőszobás, kiválóan felszerelt, hangulatos szoba közül választhat igényeinek megfelelően. A szobáinkban klíma, hajszárító, ingyenes WiFi hozzáférés, ... Bővebben


Danubius Hotel Astoria City Center****

Danubius Hotel Astoria City Center****

Tradíció és stílus a főváros szívében 1914 óta. A patinás Danubius Hotel Astoria az évek során megőrizte eredetiségét, különleges hangulatát. Csodálja meg Budapest egyik legszebb patinás épületét, mely a kényelem és az elegancia maximális kombinációját nyújtja. Térjen be a Mirror Kávéház és Étterembe, amely ... Bővebben


Danubius Hotel Erzsébet City Center *** Budapest

Danubius Hotel Erzsébet City Center *** Budapest

Modern szálloda hangulatos légkörrel a nyüzsgő főváros szívében, a belváros új sétáló utcájában, Pest üzleti, kereskedelmi és kulturális negyedében, közel kitűnő éttermekhez és kávézókhoz. 123 klimatizált szoba, WIFI minden szobában, zuhanyzó, hajszárító, telefon, minibár, TV. Összenyitható, dohányzó és ... Bővebben


Elizabeth Apartman Hostel Budapest

Elizabeth Apartman Hostel Budapest

Az Elizabeth Apartman Hostel a város szívében helyezkedik el, az Astoria és a Ferenciek tere közt, a belvároshozban. Várunk diákokat, csoportokat, akik szívesen maradnának itt nálunk pár napra, vagy hosszabb időre. Hostelünk igazán kecsegtető, olcsó árakat biztosít hátizsákos vendégeknek és ... Bővebben


Estilo Fashion Hotel **** Budapest

Estilo Fashion Hotel **** Budapest

Az Estilo Fashion Hotel a Mellow Mood szállodalánc tagja, a Váci utcában, a belváros központjának élettel teli bevásárló utcájában található, a Nagyvásárcsarnok, Budapest jellegzetes építészeti remekműve szomszédságában. A szálloda közvetlen közelében, mindössze pár perces sétával könnyedén elérhetőek ... Bővebben


1 2 3 4   


Találatok száma: 118

Anna Café Budapest

Anna Café Budapest

Kávékülönlegességek széles választékával várja vendégeit az Anna Café a Váci utca forgatagában. Igazi otthon a kávészeretők számára, legyen szó munkáról, randevúról, baráti vagy családi beszélgetésről. Bővebben


Bambuszliget Japán Étterem és Sushi Bár Budapest

Bambuszliget Japán Étterem és Sushi Bár Budapest

Éttermünk a japán hagyományoknak és stílusnak megfelelően lett berendezve, kialakítva. Harmonikus környezet, tiszta letisztult formák, kellemes nyugtató színek jellemzik a belső tereket. Magyarországon egyedülállóan éttermünkben kóstolhatja meg házilag készített, kézzel gyúrt japán tésztakülönlegességeinket. ... Bővebben


Bangkok Thai Étterem Budapest

Bangkok Thai Étterem Budapest

Gazdag ebéd menü kínálatunkból szabadon választhatja ki az előételek és főételek közül az Ön által kívánt ételt déltől egészen délután három óráig. Újításunk, hogy a két főre készült gazdag és ízletes menüsorunkban, mind a vegetáriánusok mind pedig a tengeri ételek szerelmesei is megtalálhatják ... Bővebben


Barsteak Cocktail Bar

Barsteak Cocktail Bar

A kihagyhatatlan klasszikus, század eleji koktélok mellett pár teljesen új, csakis magyar alapanyagokra épülő `hungarikummal” és a barmanager - Tarjányi Zsolt - által kreált, saját signature italaival várja vendégeit a BarSteak. Bővebben


Big Ben Teaház

Big Ben Teaház

A Big Ben Teaház 2000 óta várja vendégeit a belváros szívében, több mint 130 fajta teával és több mint 20 fajta natúr és ízesített kávéval. Bővebben


Boom & Brass Étterem

Boom & Brass Étterem

Késői reggeli, korai ebéd vagy egy jó kávé elegáns környezetben, a város szívében. Esténként koncertek, élőzene. Bővebben


Borssó Bistro

Borssó Bistro

A francia bisztrók hangulatát idézi meg franciás-magyar éttermünk Budapest belvárosában, ahol a magyar konyha klasszikus ízei jelennek meg francia zamatokkal. Évekkel ezelőtt egy magyaros-franciás éttermet álmodtunk meg, mely a francia bisztrók hangulatát idézné meg Budapest belvárosában. Ebbe a ... Bővebben


Budapest Bisztro

Budapest Bisztro

Több mint 120 főt befogadó éttermünk, a Parlament közvetlen szomszédságában található a festői szépségű Vécsey utcában. Legyen szó, családi eseményről, baráti összejövetelekről, modern köntösbe bujtatott, autentikus Csárda hangulatát mégis megőrző éttermünk tökéletes választás. Utcafrontunkon található ... Bővebben


Busó Bistro

Busó Bistro

A Busó Bistro megújult külsővel és belsővel, új különteremmel, remek étlappal, tradicionális magyar ételekkel várja vendégeit. Családi rendezvényeket, céges bulikat és kisebb lakodalmakat is vállalunk. Bővebben


Café Astoria Restaurant Budapest

Café Astoria Restaurant Budapest

A Café Astoria megújult külcsínnel várja az idelátogatókat. Éttermünkben a több évtizedes tradíciót megtartva, a múlt gyökereit ápolva, hozzuk el a jelen kifinomult ízlését, amely hűen tükrözi az Astoria stílusát és fűszerezi meg az ott töltött minden percet. Újra élesztjük a klasszikus értelemben ... Bővebben


1 2 3 4 ... 12   


A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Kiemelt ajánlatok

Parlamentlátogatás idegenvezetéssel 2021
Parlamentlátogatás idegenvezetéssel 2021
  • Budapest
  • V. kerület
2021. szeptember 1 - 30.

Hasonló ajánlatok

Botanikai séták 2021 Fehérvárcsurgó
Botanikai séták 2021 Fehérvárcsurgó
  • Fehérvárcsurgó
2021. október 17.

Figyelmébe ajánljuk!

Országgyűlési Múzeum
Országgyűlési Múzeum
  • Budapest
  • V. kerület

Érdemes felkeresni!

1000 Út Utazási Iroda
1000 Út Utazási Iroda
  • Budapest
  • V. kerület
Ar2day Gallery
Ar2day Gallery
  • Budapest
  • V. kerület

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
1055 Budapest V. kerület, Kossuth Lajos tér 1-3.
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események