Kutatók Éjszakája online 2020 Magyar Nemzeti Múzeum

Kutatók Éjszakája online 2020 Magyar Nemzeti Múzeum


A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén, a koronavírus miatt a megszokott szeptember végi időponttól eltérően november 27-én és 28-án kerül megrendezésre - a virtuális térben. Milyen programokkal kapcsolódik a Magyar Nemzeti Múzeum az eseménysorozatba?

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén, a koronavírus miatt a megszokott szeptember végi időponttól eltérően november 27-én és 28-án kerül megrendezésre - a virtuális térben.

A Magyar Nemzeti Múzeum a következő programokkal kapcsolódik az eseménysorozatba:

Fotográfusnők. Kutatási tervtől a kiállítási gyakorlatig
2017-ben a Magyar Fotótörténeti Társaság közös gondolkodásra hívta a fotótörténettel foglalkozó kutatókat. Fotográfusnők című konferenciájának előadói alkotónőket, egyéni pályákat, az érvényesülés változó lehetőségeit, műkedvelő és hivatásos fényképésznőket, irodalom és fotó, valamint nemek és fotográfiai diskurzusok viszonyát vizsgálták a kezdetektől napjainkig.
Előadó: Fisli Éva PhD

Archeozoológia, avagy miért érdemes rágódni a csontokon
Az archaeozoológia a régészeti ásatások során előkerült állati maradványokkal foglalkozó tudományág. Módszereit a biológia és a régészet eszköztárából meríti, vizsgálatának legfőbb tárgya az állatcsont, mely szakértő kezekben sok mindent elárulhat nem csak magáról az egyedről, hanem az őt körülvevő emberi környezetről is. Az előadás során a hallgatók bepillantást nyerhetnek az archaeozoológia módszereibe és kutatási eredményeibe.
Előadó: Bárány Annamária

Az Üveghegy kincse - Egy piacképes ásvány a kora Árpád-kori Magyarországról
A fluoritból csiszolt gyöngyök a Kárpát-medence 11–12. századi sírleletei között gyakoriak, de felbukkannak morva és lengyel területeken is. Eredetük a közép-európai kutatás számára rejtélyesnek tűnt. A gyöngyszemeket követve azonban pontosan meg lehet határozni a nyersanyag lelőhelyét, és kirajzolódnak a korszak főbb bel- és külkereskedelmi útvonalai.
Előadó: Ritoók Ágnes

Orrszarvúvadászat Pécelen
A Pécel mellett néhány éve feltárt csontok Magyarországon a legteljesebb és legkésőbbi gyapjas orrszarvú maradványt képviselik. A feltárás során gyűjtött kőeszközök szerencsésen kiegészítik a leletet és bepillantást engednek a 18 ezer évvel ezelőtt élt vadászok életébe.
Előadó: Markó András

Karriertörténetek. Fiatal kutatók a régészettudományban
Az interaktív beszélgetés során fiatal kutatóink mesélnek arról, hogy miért döntöttek a régészet, mint hivatás mellett, továbbá mi volt az, ami felkeltette érdeklődésüket a választott korszakuk iránt. Az egyéni életutak mellett szó lesz a régészettudomány jelen kutatásairól, interdiszciplinaritásról, valamint a hallgatóság megismerkedhet a legfrissebb kutatási irányzatokkal.
Kerekasztal résztvevők: Anderkó Anna, Balogh-Bodor Tekla, Balogh Árpád, Berente Zoltán, Jablonkai Dávid, Laczkó Virág, Sörös Zsófia, Szűcs Melinda, Vass Bíborka ​
Kinek szól: Középiskolásoknak, pályaválasztás előtt állóknak és mindenkinek – kicsiknek- nagyoknak egyaránt - akiket érdekel a régészet világa.

Kalandozás a középkorban
interaktív, online játék
A játék a középkor világába repíti vissza a résztvevőket, ahol a döntéseik határozzák meg, mivé válnak. Lehetnek hős lovagok, gazdag kereskedők, céhes mesterek, de akár szegény parasztok is, mindeközben pedig megismerhetik a középkori mindennapi élet egy-egy kisebb szeletét.
Kinek szól? Kisiskolás kortól bárkinek. Ideálisan 4-5 fős csoportok / családok jelentkezését várjuk a játékra.
A játék időtartama kb. 30 perc.
Előadó: Anderkó Anna, Rácz-Schliszka Borbála, Takács Richárd

"Critical Mass" - Egy késő rézkori tömegsír régészeti és embertani elemzése
A deviáns vagy nem szokványos rítusú temetkezések mindig különös figyelmet kapnak, mind a régészet, mind az embertan oldaláról. Deviáns alatt, az olyan temetkezéseket értjük korszaktól függetlenül, melyek egy adott korszak, földrajzi régió, temető jellemző általánosan megfigyelt szabályos rítusaitól eltér, sajátos embertani jellegekkel párosulhat. Azok a temetkezések, régészeti jelenségek, melyek egynél több egyént maradványát tartalmazzák, specifikus esetei a nem szokványos temetkezéseknek. Gyakran igen nehéz kialakulásuk okát megfejteni. Ezért régészeti értelmezésük egy igen összetett folyamat, mely csak akkor lehetséges, ha ezeket a jelenségeket saját közvetlen környezetükön kívül és tágabb értelemben is elhelyezzük, számos módszertani eszköz alkalmazásával.
Az előadásban Balatonszentgyörgyön feltárt késő rézkori (i.e. 3790-3643) lelőhelyről származó tömegsír vizsgálatát mutatjuk be, egyúttal egy olyan régészeti korba adva betekintést, melyben a jelenségek értelmezése sokszor nem hagyhatja figyelmen kívül az egykori ember túlvilággal, a transzcendenssel kapcsolatos hiedelmeit sem.
Kinek szól? Bárkinek, akit érdekel a régészetkutatás és antropológia
Előadó: Mateovics-László Orsolya

Drón-alapú 3D modellezés a régészet szolgálatában (DAEL-PROJEKT)
Napjainkban a drón és a 3D technológiai is rohamosan fejlődik és az élet egyre több területén jelenik meg. Nem kivétel ez alól a régészeti kutatások világa sem. Akár egy sarki boltban megvásárolt egyszerű kamerás drónnal is létre tudunk hozni olyan fényképeket, amiket aztán megfelelő szoftveres környezetben feldolgozva 3D-s modelleket tudunk generálni. Természetesen mi a munkánk során ennél jóval kifinomultabb eszközökkel dolgozva tudjuk támogatni a régészek munkáját, legyen szó lelet modellezésről, ásatás térképezéséről, felszín- és táj-, vagy akár épületrekonstrukcióról. Az előadás során ennek a munkafolyamatban a lépéseit követhetjük nyomon. ​
Előadó: Látos Tamás

Régészeti leletek utóélete. Barangolás az MNM RÖG restaurátor műhelyében
Mi történik a régészeti tárgyakkal az előkerülésük után? Mivel foglalkoznak a restaurátorok? A rövid film bemutatja a leletek útját a múzeumba kerüléstől a kiállításukig, valamint a restaurátor kollégák változatos munkáját a múzeumban.
Előadó: Balogh-Bodor Tekla, Pálfalvi Zsuzsanna, Kazsóki Ágnes

Hegyekbe zárt történelem
A Duna partján álló Sánc-hegy északnyugati meredek lejtője átlagosan 46 méterrel emelkedik ki a tájból. A folyó kanyarulatában elhelyezkedő, stratégiai jelentőségű terület előterében az őskortól kezdődően átkelőhely lehetett. A megtelepedés legkorábbi nyomai a bronzkorból származnak. Kutatásaink során elsősorban roncsolásmentes módszerek alkalmazásával gyűjtünk adatokat azért, hogy a Sánc-hegy természeti és régészeti-történeti értékeit az utókor számára eredeti formájában őrizzük meg.
Előadó: Schilling László

Iron-Age-Danube - A Duna medence monumentalizált kora vaskori tájai I.
A vaskori elit öröksége
A Közép-Duna medence a kora vaskorban (Kr.e. 9-5. században) a Loire völgyétől a Dunáig terjedő kulturális koiné keleti regionális részéhez, az úgynevezett keleti-Hallstatt-kultúrához tartozott. A vaskori elit hatalmát jól érzékeltetik a föld, fa és kő felhasználásával emelt erődített magaslati földvárak. A vezetőréteg elhunyt tagjai részére emelt sírhalmok mérete legalább oly mértékű gazdagságról árulkodik, mint a halottakkal eltemetett fegyverek, ékszerek, használati tárgyak és luxuscikkek.

Iron-Age-Danube - A Duna medence monumentalizált kora vaskori tájai II.
A projekt kilenc kiemelt helyszínének (Strettweg, Großklein, Poštela, Dolenjske Toplice, Jalžabet, Kaptol, Sopron, Süttő, Százhalombatta) kutatása már a 19. században megindult, s kisebb-nagyobb megszakításokkal a 20. században folytatódott. A tradicionális lelőhely-központú megközelítést felváltó, széleskörű tudományos együttműködésen alapuló interdiszciplináris kutatási módszerek forradalmi változást idéztek elő a régészetben.

Minden további információ a Kutatók Éjszakája hivatalos honlapján, illetve az programok címére kattintva érhető el.

További ajánlataink

2021.01.22. Magyar Kultúra Napja online 2021 Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum
2021.01.22. 20:00 Magyar Nemzeti Múzeum online programok 2021 Budapest
Könyvajánló: Az amerikai grófné. Szápáryak és Széchényiek emlékei – a könyvet ismerteti a szerző, Orgona Angelika történész
2021.01.22. 20:00 Könyvbemutató a Magyar Nemzeti Múzeumban, online könyvajánló a Magyar Kultúra Napja alkalmából
2021.01.23. 18:00 Magyar Nemzeti Múzeum online programok 2021 Budapest
Exkluzív online tárlatvezetés az Ars et virtus. Horvátország és Magyarország. 800 év közös kulturális öröksége című virtuális kiállításban M. Lovas Krisztina és Szende László kurátori tolmácsolásában
2021.01.23. 18:00 Rendhagyó tárlatvezetés a Magyar Nemzeti Múzeumban - Online 3D tárlatvezetés élőben!
2021.01.12. - 2021.12.31. Múzeumi könyvvásár Budapesten, könyvek, ajándéktárgyak a Magyar Nemzeti Múzeum boltjában
2021.01.01. - 2021.01.31. Közös időnk`89-90 virtuális közösségi kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.02.01. Online múzeumlátogatás - Zárt ajtók mögött is aktív a Nemzeti Múzeum!
2021.02.08. - 2021.03.15. Időszaki kiállítás Budapesten, Ars et virtus - Horvátország – Magyarország. 800 év közös öröksége
2021.01.01. - 2021.06.04. Fotókiállítás Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum kerítésén - Összetartozás Éve | Kerti Galéria
2021.01.01. - 2021.12.31. Sajtótájékoztató helyszín Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Terembérlés Budapesten, a belvároshoz közeli Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Különterem Budapesten, terembérlési lehetőség a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Kávézó különterem bérlés Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Rendezvényterem Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Múzeumi órák 7. osztályosoknak a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Ősemberek élete, múzeumi foglalkozás óvodástól 6. osztályos korig a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Interaktív múzeum Budapesten, interaktív múzeumi órák a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Élet az Árpád-kori Magyarországon, múzeumi csoportos foglalkozás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Magyar lovagkor múzeumi foglalkozás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Nagy Lajos korabeli fegyverek, múzeumi foglalkozás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Mátyás király kora, múzeumi foglalkozás Mátyás király országáról a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Török hódoltság Magyarországon, múzeumi foglalkozás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. 19. századi Magyarország, múzeumi foglalkozás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Boldog Békeidők és Erzsébet királyné kora, múzeumi foglalkozás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Milyen a katonaélet a II. világháborúban, múzeumi foglalkozás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Szerelem - férfi és női szerepek a középkorban, múzeumi foglalkozás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Várháborúk kora Magyarországon, múzeumi foglalkozás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Török magyar várháborúk, múzeumi foglalkozás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Polgárosodás kora Magyarországon, csoportos múzeumi foglalkozás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Budapest a dualizmus korában, múzeumi foglalkozás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Etikett a 19. század végén, csoportos múzeumi foglalkozás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Honfoglaló mesék, múzeumi foglalkozás óvodásoknak a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Lovagmesék, múzeumi foglalkozás óvodásoknak a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Dráma foglalkozások felső tagozatosoknak, csoportos múzeumi foglalkozás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. 1848. március 15. állandó kiállítás és múzeumi foglalkozás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. A két világháború között, Horthy korszak - múzeumi foglalkozás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Élet a török uralom alatt, múzeumi témahét a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Mindennapi élet a török korban, múzeumi foglalkozás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Végvári élet a török hódoltságban, múzeumi témahét a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Hogyan éltek a honfoglaló magyarok, múzeumi foglalkozás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Múzeumpedagógiai foglalkozások 1-12. osztályos gyerekeknek Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. 19. század végi kultúrát bemutató állandó kiállítás látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Állandó kiállítás a 20. század eleji Magyarországról a Magyar Nemzeti Múzeumban, Boldog békeidők
2021.01.01. - 2021.12.31. A Rákóczi szabadságharc korát bemutató állandó kiállítás tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Állandó kiállítás a törökök kiűzéséről a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Erdélyt és a királyi Magyarországot bemutató állandó kiállítás látogatható a Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Hunyadi Mátyás korát bemutató állandó kiállítás tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Középkori városok és falvak mindennapi tárgyai tekinthetőek meg a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. A Koronzási Palást tekinthető meg állandó kiállítás keretében a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. A magyar nép történetét bemutató állandó kiállítás látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Középkori és kora újkori kőtár látogatható állandó kiállítás keretében a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Lapidárium, római kőtár a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Széchenyi Istvánt és korát bemutató kiállítás tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Zsigmond és a Hunyadiak korát bemutató kiállítás tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Állandó kiállítás a II. világháborúról a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Állandó kiállítás az Árpád-korról a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Szülinapi buli Budapesten minden korosztálynak, születésnapi helyszín a Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Török kor törtélmét bemutató kiállítás látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Őskori ember élete, múzeumi foglalkozás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Egyéni idegenvezetés angol, német, olasz és francia nyelven a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Múzeumi tárlatvezetés egyéni és iskolai csoportoknak a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Boszorkányok és kirakatperek: Báthory Erzsébet az ördög asszonya? Élő múzeumi program Budapesten
2021.01.01. - 2021.12.31. Ókori római istenek, múzeumi csoportos foglalkozás a Magyar Nemzeti Múzeum római kőtárában
2021.01.01. - 2021.12.31. Reformkori eszmék, múzeumi foglalkozás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Fényességes padisah árnyékában - megelevenedik a török világ, élő interpretáció a Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Időutazó mese, időutazó múzeumi mesék óvodás csoportoknak a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. 16-17. századi élet Magyarországon, múzeumi nap a Városi kultúráról és kézművességről az MNM-ben
2021.01.01. - 2021.12.31. Múzeumi szakkör a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Mária Terézia kora, állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Lapidáriumi tárlatvezetés a Magyar Nemzeti Múzeum Római Kőtárában
2021.01.01. - 2021.12.31. Múzeumi tárlatvezetés Budapesten, az MNM MÁLENKIJ ROBOT Emlékhelyén
2021.01.01. - 2021.12.31. Élő múzeum, interaktív tárlatvezetések a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Kényszermunka a Szovjetunióban című kiállítás az MNM Malenkij Robot Emlékhelyen
2021.01.01. - 2021.12.31. A Seuso-kincs. Pannonia fénye virtuális kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Felfedező hátizsák - Izgalmas családi program a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Ismerje meg Magyarország történetét, állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.02.24. 17:00 Kalandozás a múzeumban, zárás utáni tárlatvezetés a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.02.24. 17:00 Szerda esti programok Budapesten, száz év száz percben a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.02.27. Magyar Nemzeti Múzeum koncertek 2021
MÁV Unokák/3.
2021.03.15. Ingyenes múzeumlátogatás a nemzeti ünnepeken a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.04.10. Magyar Nemzeti Múzeum koncertek 2021
MÁV Unokák/4.
2021.08.20. Ingyenes múzeumlátogatás a nemzeti ünnepeken a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021.10.23. Ingyenes múzeumlátogatás a nemzeti ünnepeken a Magyar Nemzeti Múzeumban
Találatok száma: 3

Continental Hotel Budapest**** Superior

Continental Hotel Budapest**** Superior

CONTINENTAL HOTEL BUDAPEST**** SUPERIOR - A négycsillagos design hotel Budapest történelmi belvárosában a szecesszió és a modern belsőépítészet elemeiből kialakított egyedi saját stílust sugároz. A szálloda 272 szobája - ebből 13 lakosztály - szélessávú internet elérhetőséggel, személyre szabott és business ... Bővebben

Kiemelt partner

Anna Hotel**** Budapest

Anna Hotel**** Budapest

Az Anna Hotel Budapest a XI. kerületében, idilli környezetben helyezkedik el. A hotelt körülölelő gyönyörű kertnek köszönhetően vendégeink a béke szigetén érezhetik magukat, a főváros hangos forgatagától néhány perc távolságban. A hotel a főváros egyik legújabb szállodája és nyitása óta célja, hogy ... Bővebben

Kiemelt partner

Danubius Hotel Gellért

Danubius Hotel Gellért

Budapest egyik legszebb szecessziós épülete a Duna-parton, a Gellért-hegy lábánál. A híres Gellért Fürdőhöz közvetlenül csatlakozó patinás szálloda hangulatos belső terekkel nyújt kényelmet és kikapcsolódást. Ki sem kell tennie a lábát a szállodából, hogy megtapasztalja a világhírű Gellért fürdő jótékony ... Bővebben

Kiemelt partnerTalálatok száma: 1

Magyar Nemzeti Múzeum Kávéház

Magyar Nemzeti Múzeum Kávéház

A kávézó hétfő kivételével, nyitvatartási időben, gazdag étel-ital kínálattal várja a múzeumba látogatókat a középkori kőemlékeket bemutató hangulatos térben. Bővebben

Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kiemelt ajánlatok

Figyelmébe ajánljuk!

Magyar Nemzeti Múzeum
Magyar Nemzeti Múzeum
  • Budapest
  • VIII. kerület

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG