Magyar Könyvtárosok Egyesülete Vándorgyűlés 2021 ONLINE
Ingyenes családi napra hívjuk és várjuk sok-sok érdekes programmal!
Ingyenes családi napra hívjuk és várjuk sok-sok érdekes programmal!
Tök jó fesztivál Budapesten!
Tök jó fesztivál Budapesten!
Zsolnay Fényfesztivál Pécsen
Zsolnay Fényfesztivál Pécsen
Villányi Vörösbor Napok 2021. október 1-3.
Villányi Vörösbor Napok 2021. október 1-3.
Oldtimer Show veteránjármű kiállítás Budapest
Oldtimer Show veteránjármű kiállítás Budapest
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Magyar Könyvtárosok Egyesülete Vándorgyűlés 2021 ONLINE


A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Pest Megyei Szervezet partnerségével Nemzedékek szolgálatában: 2020–2021. Kihívás, kreativitás, könyvtár címmel 2021. július 8–9-én Budapesten rendezi meg 52. Vándorgyűlését. Az idei vándorgyűlés, tekintettel a komoly kihívásokat jelentő járványügyi helyzetre – újszerű, innovatív módon, követve a hazai és nemzetközi rendezvényszervezési módszereket –, az online térbe költözik; kétnapos rendezvényünk minden eseménye követhető lesz a virtuális térben a Microsoft Teams program, illetve az MKE Youtube-csatornája segítségével.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Nemzedékek szolgálatában - A Magyar Könyvtárosok Egyesülete 52. vándorgyűlése

Budapest, Országos Széchényi Könyvtár 2021. július 8-9.

Az idei vándorgyűlésen közel 80 szakmai előadással, workshoppal várjuk a résztvevőket a legaktuálisabb és legfontosabb könyvtárszakmai kérdéskörökben. Készülünk érdekes kulturális és szabadidős programokkal, illetve meglepetésekkel is.

A honlap folyamatosan bővül az újabb információkkal, illetve a rendezvényhez való csatlakozás és a részvétel részleteiről minden jelentkezőt külön is tájékoztatunk majd.

Mindannyian azon dolgozunk, hogy ne csak új ismereteket, tapasztalatokat, ún. jógyakorlatokat, hanem élményekben gazdag programot nyújtsunk résztvevőink számára az online térben.

A vándorgyűlés témájának meghatározását sajátos módon indokolja, hogy a könyvtárak a legteljesebb mértékben közszolgáltatást nyújtó intézmények, legmagasabb szinten igyekeznek kielégíteni az állampolgárok igényeit. Korábbi vándorgyűléseinken megfogalmazott témaválasztásaink is ebbe az irányba mutattak, 2017-ben a könyvtáros kompetenciák folyamatos fejlesztését, a megszerzett tudás továbbadását tettük központi témává, a 2019. évi vándorgyűlés címében is a hitelesség és a mindenhol, mindenkinek megfogalmazás szerepel, amely jelzi, hogy a 21. századi könyvtár és könyvtáros a közvetlen környezetében és a virtuális térben egyaránt a legszélesebb társadalmi kapcsolatokra törekszik és mindezek figyelembevételével készül fel a legmagasabb minőségű szolgáltatás nyújtására.

A témaválasztás kettős értelemben is jellemző a könyvtárakra: egyrészt jelzi, hogy a könyvtárak és a könyvtárosok jelentős értékeket őriznek, mondhatni az emberi kultúra összességére kiterjedő érvényességgel, melyeket a változó időben változó módon, a technikai lehetőségeket kihasználva igyekeznek megtartani és rendelkezésre bocsátani. Ez korunk egyik legnagyobb kihívása, hiszen a könyvtárak eredetileg a kézzel írt, majd nyomtatott művek beszerzésére és rendelkezésre bocsátására szerveződtek, helyi érvényességgel – ma viszont a fizikai megőrzésnek számos formája él együtt az elektronikus formátumokkal, különböző adatbázisokban, elektronikus felületeken válik lehetővé a könyvtári dokumentumok igénybevétele; ám ezek a technikai lehetőségek rendkívül gyorsan változnak, átalakulnak, újabb és újabb gépi hátteret, informatikai kompetenciákat igényelnek a rendelkezésre bocsátótól és az igénybevevőtől egyaránt. A könyvtárak tehát akkor szolgálják jól az egymást követő nemzedékeket, ha megbízhatóan tudják őrizni a folyamatosan keletkező, könyvtárakban igénybe vehető dokumentumokat és egyúttal megbízhatóan, sikeresen, a használók érdeklődését és kompetenciáit figyelembe véve, a hozzáférési feltételeket tudatosan fejlesztve tudják az információk legteljesebb és legváltozatosabb körét a használó közönség rendelkezésére bocsátani. Az IFLA 2019-es athéni konferenciájának megnyitójában Loukas Tsoukalis is ezt emelte ki, megerősítve, hogy környezetünk megóvása érdekében a könyvtárak, könyvtárosok igen sokat tehetnek azáltal, hogy a világ emlékezetének őrzői és a tudás birtokosai, és ezzel segítik a közösségi szabályozást.

PROGRAMOK

2021. július 9. péntek 9.00-12.00
Nemzedékek szolgálatában – felsőfokon

Szekcióülések

Levezető elnök: Szőnyi Éva (elnök, MKE Bibliográfiai Szekció)

9:00 – 9:15 Szponzori előadás

9:15 – 9:40 Megemlékezés a 100 esztendős Bibliofil Társaságról
Előadó: Pogány György (ny. könyvtárigazgató, Kármán József Városi Könyvtár, Pilis)

9:40 – 10:05 Szolgáltatás felsőfokon: Az ELTE könyvtára az egyetemi polgárok szolgálatában.
Előadó: Székelyné Török Tünde (osztályvezető, ELTE Egyetemi Könyvtár, Budapest)

10:05 – 10:30 Generációk – felhasználók és könyvtárosok : Könyvtárosi szerepek és szerepfelfogások (Könyvtárosok a Covid alatt/után)
Előadó: Nagy Zsuzsanna (főigazgató, Budapesti Corvinus Egyetem Egyetemi Könyvtár)

10:30 – 10:55 A katalógustól a Discoveryig : Információkereső szolgáltatások a DEENK-ben
Előadó: Takácsné Bubnó Katalin (osztályvezető, Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár)

10:55 – 11:20 Vérré vált irodalom: Tíz év, tíz érv a biblioterápia és a könyvtár kapcsolódása terén
Előadó: Sóron Ildikó (régióigazgató, FSZEK)

SZAKMAI PROGRAMOK

1. NAP – 2021. JÚLIUS 8.
Nyitó plenáris ülés - Nemzedékek szolgálatában: 2020-2021. Kihívás, kreativitás, könyvtár

10.00-10.30
Köszöntők

Barátné Prof. Dr. Hajdu Ágnes, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnöke
Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója

10:30-12:00
Szakmai előadások

Glória Pérez-Salmerón, az IFLA elnöke 2017-2019
Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója

12.00 – 13.00 Ebédszünet

13.00 – 14.30 Díjak, kitüntetések átadása
MKE Emlékérem

Év fiatal könyvtárosa díj és különdíj
14.30 – 15.00

Szünet

15.00-16.00 Díjak, kitüntetések átadása
Fitz József díj
Füzéki István emlékérem
Kertész Gyula díj

2. NAP – 2021. JÚLIUS 9.
Szekcióülések és záró plenáris ülés - Nemzedékek szolgálatában: 2020-2021. Kihívás, kreativitás, könyvtár

 • 9.00 – 12.00 Szekcióülések – délelőtti ülésszak
 • 12.00 – 13.00 Ebédszünet
 • 13:00 – 16:00 Szekcióülések – délutáni ülésszak
 • 16:00 – 16:30 Szünet
 • 16:30 – 18:00 Záró plenáris ülés

KULTURÁLIS PROGRAMOK

Helyismereti séták az OPKM kollégáival - 0. nap: 2021. július 7. szerda
A Könyvtárostanárok Egyesülete a Helyismeret és oktatás c. szekció témájához kapcsolódva jelenléti helyismereti sétákat szervez az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeummal (OPKM) együttműködve.

Két témában és 3 időpontban várjuk az érdeklődő kollégákat:

 •     1. A Pál utcai fiúk. A regény és Molnár Ferenc nyomában, ferencvárosi, józsefvárosi kalandozás a múltban
 •     2. Sétáljanak velünk a tisztviselőtelepen! Ismerjék meg a „legintelligensebb falu” történetét!

Virtuális Országház séta – 0. nap: 2021. július 7. szerda

Az 52. budapesti virtuális Vándorgyűlésen különleges élményben lehet részük azoknak, akik szeretnének betekintést nyerni az Országház nevezetes termeibe.

Idegenvezetőnk nem az épületből, hanem egy online felület segítségével, élőszavas vezetéssel kalauzolja el a látogatókat a díszlépcsőházba, a kupolacsarnokba, valamint a képviselőházi társalgóba és ülésterembe. Lehetőség nyílik közelebbről is megtekinteni a szobrokat, festményeket, díszítéseket, illetve a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket. Emellett számos fotó és érdekes történet idézi fel a magyar törvényhozás otthonához kötődő eseményeket. A 45 perces online sétára a Zoom felületen kerül sor 2021. július 7-én 11.00, 12.30 és 13.00 órai kezdéssel. Egy időpontra maximum 40 fő jelentkezhet.

2021. július 8. 18 óra
Apák és Fiúk - irodalom és jazz párbeszéde -
Dés László, Dés András és Grecsó Krisztián estje

Grecsó Krisztián történeteiben mindig ott van a velünk élő múlt, ezekre az ódon és mégis mai mesékre reagál, improvizál a híres zenészcsalád két tagja, apa és fia.

Minden este egyedi, megismételhetetlen, az író a Harminc év napsütés című friss kötetéből válogat, Dés László szaxofonja és Dés András ütőhangszerei válaszolnak rá, festik meg a zene nyelvén a „csendes kalendárium” világát.

2021. július 8. kerül sor a Vándorgyűlés fő kulturális programjaként az “Apák és fiúk” irodalom és jazz párbeszéde – Dés László, Dés András és Grecsó Krisztián irodalmi estre az MKE Youtube csatornáján keresztül.

SZABADIDŐS PROGRAMOK
Tekerjünk együtt az 52. Vándorgyűlésre!

Regisztrálni a Vándorgyűlés jelentkezési lapján lehet.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete, az Országos Széchényi Könyvtár és a Pest Megyei Könyvtáros Szervezet 52 km-es kerékpártúrát szervez a Vándorgyűlés alkalmából. Közös utunk a községi könyvtárból (Kismaros) az ország nemzeti könyvtárába (Budai Vár) vezet. A túra nem megerőltető, hiszen útba ejtünk néhány könyvtárat, kultikus helyet, ahol megpihenünk és feltöltődünk.

Ha van egy jó biciklid és kedved egy igazi könyvtári szabadidős programhoz, akkor ne habozz, tarts velünk.

Regisztrálj a kerékpártúrára a Vándorgyűlés jelentkezési lapján.
A távolság nem választhat el minket – jelentkezz megyei kerékpártúrára és részvételeddel erősítd a közösségünket, fejezd ki összetartozásunkat.

A központi túra útvonala: Kismaros – Verőce – Vác – Tahitótfalu – Leányfalu – Szentendre – Budapest
Időpont: 2021.06.18 (péntek) 10.00 óra

Regisztráció – gyülekezés 9.30 – 10.00 Kismarosi könyvtár (Kismaros, Kossuth Lajos u. 5.)

A program egész napos. Költsége : Vác – Tahi kompjegy

A helyszínre utazásról és a hazautazásról mindenki maga gondoskodik.

Forrás: Szervezők

Találatok száma: 12

Boutique Hotel Victoria Budapest****

Boutique Hotel Victoria Budapest****

A Budai Vár lábánál, közvetlenül a Duna partján fekvő, 4 csillagos butikhotel 27 panorámás szobát kínál Budapest szívében. A szálloda mindössze 10 perces sétára található a Budai Vártól, a Mátyás-templomtól és a Halászbástyától, melyek nem csak a város legnépszerűbb látványosságai, hanem az UNESCO ... Bővebben


Buda Castle Hotel****

Buda Castle Hotel****

A Buda Castle Hotel a Duna budai oldalán található gyönyörű Várnegyedben helyezkedik el közel a turisztikai látnivalókhoz, egy mégis csendes mellékutcában. A csodálatos helyszín amellett, hogy a Világörökség része 1987 óta, számos érdekességgel, gasztronómiai különlegességgel, kulturális élménnyel és ... Bővebben


Budavár Panzió

Budavár Panzió

A Budavár Panzió Buda szívében, a történelmi Várnegyedben fekszik exkluzív, csendes, de központi helyen. Panziónkban Ön az UNESCO világörökség területén lakik a Halászbástya lábánál, csak néhány lépésre a Mátyás templomtól. Bővebben


Exe Carlton Budapest

Exe Carlton Budapest

A Budapest szívében helyet kapott Exe Carlton Budapest barátságos és békés szállást biztosít a vendégek számára – ideális választás kikapcsolódni vágyók és üzleti úton lévők számára egyaránt. Bővebben


Gold Hotel Budapest

Gold Hotel Budapest

Ha Ön kedvező ár-érték arányú szállás ajánlatot keres Budapest centrumában, akkor a legjobb helyen jár. A Gold Hotel Budapest otthonos, elegáns, minőségi szobái klímával, LCD TV-vel, minibárral, hajszárítóval és ingyenes WiFi internet kapcsolattal felszereltek. Bővebben


Hotel Castle Garden**** Budapest

Hotel Castle Garden**** Budapest

Szállodánk nyugodt pihenést és aktív kikapcsolódást biztosít a turistáknak és az üzletembereknek egyaránt. A Hotel Castle Garden**** az UNESCO Világörökség listájára felkerült Budai Várnegyed bejáratánál helyezkedik el, a páratlan szépségű látnivalók (mint a Mátyás templom, Halászbástya, Budavári Palota) ... Bővebben


Hotel Charles*** Budapest

Hotel Charles*** Budapest

Ha egy kis kikapcsolódásra vágyik, kedveli a zöld környezetet, az ízletes ételeket és a kényelmes szobákat, a legmegfelelőbb választás az Ön számára a Hotel Charles. Bővebben


Hotel Orion Várkert Budapest

Hotel Orion Várkert Budapest

Családias hangulatú szállodánk Budapest belvárosában, az Erzsébet -híd budai hídfőjénél található, egy saroknyira a Dunától. Kényelmes szobáink légkondicionáltak, ingyenes WIFI-vel, síkképernyős Tv-vel, telefonnal, minibárral és hajszárítóval felszereltek. Bővebben


Lánchíd 19 Design Hotel**** Budapest

Lánchíd 19 Design Hotel**** Budapest

Többszörösen díjnyertes design hotel Budapest belvárosában, a Duna-parton; gyönyörű panorámával a pesti Duna-partra és a Budai Várra, Budapest UNESCO Világörökségeire! A Lánchíd 19-ben nincs két egyforma szoba, a modern design székek által ’inspirált’ kreatív megoldások minden szobába egyedi hangulatot ... Bővebben


St. George Residence & Hotel Budapest

St. George Residence & Hotel Budapest

St. George Residence & Hotel***** All Suite Hotel Deluxe Budapest. A budai Királyi Várnegyedben 2007 áprilisában nyitotta meg kapuit a St. George Residence Hotel, Budapest első luxus apartman szállodája. A szálloda egy XIV. századi épületben található, mely épület már a XVIII. században fogadóként ... Bővebben


1 2   


Találatok száma: 38

21 Magyar Vendéglő

21 Magyar Vendéglő

A 21 A Magyar Vendéglő tulajdonosainak célja volt egy olyan magyar éttermet létrehozása, mely visszaadja a rég elfeledett és hiányzó Szindbádos gasztronómiai élményt. Békebeli magyar konyha 21. századi módon, minden eredeti hagyományos ízt koncentráltan megőrizve, ételeik mégis könnyebbek a régimódi ... Bővebben


Alabárdos Étterem

Alabárdos Étterem

Hagyományos magyar ételek újragondolt formában, minőségi borok kíséretében. Ezt kínáljuk Önnek történelmi falak között a Budai Várnegyed szívében. Legyen a vendégünk! Bővebben


Arany Hordó Étterem

Arany Hordó Étterem

Az Arany Hordó Étterem egykor a király főpohárnokának rezidenciája volt a Budai Várnegyed szívében. Terméskövekből kirakott pinceborozónkat a már 500 éves épület alatt húzódó Budai Labirintus egyik ágából alakítottuk ki, ahol borbemutatókkal, vacsorákkal és kóstolókkal várjuk Vendégeinket. A ... Bővebben


Arany Kaviár Étterem

Arany Kaviár Étterem

Az Arany Kaviár több mint húsz éve van jelen a magyar gasztronómia palettáján. A legjobb fine dining éttermek között tartanak minket számon, a robosztus cári pompát ötvözzük a modern elegancia könnyedségével. A Gault Millau Étteremkalauz 2010 óta egy szakács sapkával jutalmazza az Arany Kaviárt, a ... Bővebben


Arriba Taqueria Széna tér

Arriba Taqueria Széna tér

Az Arriba Taqueria egy ínyenc mexikói étteremlánc Budapesten, friss, gyorsan elkészülő ételekkel. Az amerikai-magyar alapítók elkötelezettek az udvarias ügyfélkiszolgálás iránt, és célunk, hogy a fenséges mexikói ételeinket családias, barátságos környezetben szolgáljuk fel vendégeinknek. Mi lehet ... Bővebben


Corvin Kávézó Budapest

Corvin Kávézó Budapest

A Budai Vigadó és a Kapucinus-templom között fekvő hangulatos kis tér Budapest legrégebben lakott városrésze címet is elnyerhetné. Ezen a gyönyörű helyen, a tér közepén nyitotta meg kapuit a Corvin Kávézó 2006-ban. Kávézónk belső kialakítása a klasszikus kávéházi vonalat képviseli, összhangban a tér ... Bővebben


Csészényi Kávézó Budapest

Csészényi Kávézó Budapest

Kávézónk 2005. decembere óta várja kedves vendégeit Buda szívében, a Krisztinavárosban, a régi Rill órásműhely helyén. Bővebben


Déryné Bisztró Budapest

Déryné Bisztró Budapest

Sikkes, szexi, kozmopolita. Ilyennek szeretik a lokálpatrióta budaiak a Dérynét. Az ikonikus kávéház az Auguszt család gondozásában az 1910-es évek idusán nyitott és azóta írók, celebritások, balerinák, politikusok, könnyűvérű hölgyek és fess urak ezreit szórakoztatta dekadens varázsával egy évszázadon át. ... Bővebben


Halászbástya Étterem

Halászbástya Étterem

A Halászbástya Étterem egész évben várja kedves vendégeit változatos szolgáltatásaival. Asztalaink mellől jól látható a méltán híres budapesti panoráma. Bővebben


Horgásztanya Vendéglő Budapest

Horgásztanya Vendéglő Budapest

Horgásztanya, kisvendéglő. Étkező, söröző, pihenő és találkozóhely. Egy kikerülhetetlen pont a Fő utca és a Halász utca sarkán! Bővebben


1 2 3 4   


A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Közeli ajánlatok

Budapest Borfesztivál 2021 Budavári Palota
Budapest Borfesztivál 2021 Budavári Palota
 • Budapest
 • I. kerület
2021. szeptember 23 - 26.
Várkert Bazár idegenvezetés programok 2021
Várkert Bazár idegenvezetés programok 2021
 • Budapest
 • I. kerület
2021. szeptember 23 - 25.

Érdemes felkeresni!

Arany Hordó Étterem
Arany Hordó Étterem
 • Budapest
 • I. kerület

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
1013 Budapest I. kerület, Országos Széchényi Könyvtár
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események