Egyedülálló élmények, különleges fény-és hanghatások!
Egyedülálló élmények, különleges fény-és hanghatások!
Várjuk Zalában!
Várjuk Zalában!

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete vándorgyűlés sorozata 2018-ban 50. vándorgyűlését tartja Keszthelyen. A Vándorgyűlés az Magyar Könyvtárosok Egyesülete központi rendezvénye. Az első Vándorgyűlésre 1969-ben, Tatán került sor. Az egyesület 1969 óta évente hirdeti meg, más-más helyszínnel, az immár önálló fogalommá vált szakmai napokat. A helyszín változtatás tudatos politika. Alkalmat nyújt a házigazdáknak arra, hogy új, vagy átépített könyvtárukat, vagy “csak egyszerűen” a tevékenységüket, értékeiket az ország távolabbi pontjain élő kollégáik számára is bemutathassák. Látunk és tanulunk.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Vándorgyűlésünk címe: „Értékeink a jövőt formálják – Vándorgyűléseink öröksége”

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Zala Megyei Szervezete, a Pannon Egyetem és a Fejér György Városi Könyvtár munkatársai szeretettel hívja Önt a Magyar Könyvtárosok Egyesülete jubileumi, 50. vándorgyűlésére, Keszthelyre!
A kultúra magyar városa, oktatási és közművelődési intézményei szorgalmasan készülnek arra, hogy Ön jól érezze magát nálunk, és szívébe zárja Keszthelyt, a „várost, ahol jó lenni”.
Jöjjön el, ismerje meg Keszthely múltját, jelenét, hagyományait, a Balatont és annak szépségeit, kiránduljon környékünkön!

Mi azon dolgozunk, hogy ne csak új ismeretekkel felvértezve, hanem elégedetten és élményekkel gazdagon távozzon, s minél előbb visszatérjen szeretett városunkba!

Kulturális események

Musica Antiqua Együttes
A koncert helyszíne: Magyarok Nagyasszonya-templom, Keszthely, Fő tér
Időpontja: 2018. július 3. 19.30 órától

„Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be.”
Kodály Zoltán

A Hévízen 1977-ben, Adorján József karnagy vezetésével megalakult kamarazenekar repertoárjában elsősorban reneszánsz és barokk zene szerepel, de emellett klasszikus és a zenekar számára íródott XX. századi zenét is játszanak. A kamarazenekar egyediségét elsősorban hangzásvilága, emellett pedig a korhű, reneszánsz kosztümökben való fellépés adja, ami vizuálisan gazdagítja a zenei élményt.
A zenekar több mint 40 éves fennállása óta rengeteg sikeres hazai és külföldi bemutatkozást, fellépést tudhat maga mögött, magas színvonalú munkásságukat számos díjjal és elismeréssel jutalmazták. A Fő téri templom csendes nyugalma, akusztikája, igazi elmélyülést, harmóniát tartogat a koncertre ellátogatók számára.

Happy Dixiland Band
A koncert helyszíne: Balaton Kongresszusi Központ és Színház, Színházterem
Időpontja: 2018. július 4. 20.30 órától

„A koncerthez nem csak a zene, hanem egyfajta, a zenével való együttélésnek a produkciója is hozzátartozik.”
Devich János

2011 tavaszán alakult ez a hét tagból álló zenekar, akik mindannyian profi zenészek.
A formáció repertoárjával az 1920-as évek világába röpíti a hallgatóságot. Rendkívül színes és zeneileg igen változatos műsorukkal igazi kikapcsolódást, felüdülést nyújtanak mind azok számára, akik kedvelik a swing műfaját, a nosztalgikus, örökzöld dallamokat és egy igazán vidám, minőségi szórakozásra, feltöltődésre vágynak.

Szabadidős programok

Jóga a Balaton parton
Helyszín: Balaton part, Halászcsárda előtti zöld terület
Időpont: 2018. július 5. 7.00–8.00 óráig

„A jóga nem azt mutatja meg, hogy milyen a világ, hanem azt, hogy hogyan lehet megismerni”
A vándorgyűlés második napjának reggelén lehetőséget kínálunk arra, hogy igazi testi-lelki felfrissüléssel kezdhesse el a napot Balaton parti környezetben, amely a kollégiumi szállástól alig pár perc alatt elérhető.

A jóga kortól, nemtől, társadalmi helyzettől, környezettől és a legnagyobb részben egészségi állapottól is független, fizikai és mentális síkon is végezhető. Egy olyan út, mely belső békéhez, boldogsághoz, önvalónk megismeréséhez és egy tudatosabb élethez, ezáltal az életminőség javulásához vezethet. Ez a komplex rendszer lehetőséget biztosít, hogy erősebb, egészségesebb, rugalmasabb testben, kiegyensúlyozottabb lélekkel, tiszta elmével élhessünk. Hatékony a stressz és a betegségek kezelésében is, testi és lelki energiával tölt fel. Segítségével nemcsak a fizikai test lesz egészségesebb és energikusabb, hanem számos pszichés jótékony hatással is bír. A gyakorlatok és a relaxáció oldják a feszültségeket, erősítik a figyelmet, a gondolkodást, növelik a koncentrációs képességet, változik a gondolkodásmódunk, másokhoz és különböző élethelyzetekhez való viszonyunk. Szemléletmódunk pozitív irányba történő változásával pedig igazi békét és nyugalmat tudunk vinni életünkbe.
A foglalkozást kollégánk, a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár gyermekkönyvtárosa, Magyar Szilvia jógaoktató vezeti.
Mivel a program füves területen lesz megtartva, ezért kérjük, hogy jógamatracot, plédet vagy törölközőt hozzon magával!
A program külső helyszínhez kötött, bízunk a szép és kedvező időjárásban, azonban eső esetén elmarad.

Gólyalábasok bemutatója
Helyszín: Keszthely, Fő tér
Időpont: 2018. július 4. – 17.00–19.00 óráig

A program Czupi Gyula, a nagykanizsai városi könyvtár igazgatója vezetésével és kollégáinak segítségével kerül megrendezésre. A gólyalábazás, vagyis a falábon való járás tudománya a nagykanizsaiak számára helyi hagyományt, játékot jelent. Nemcsak látványosság, hanem utcai és színpadi produkció is egyben, minden korosztály számára. Három fajta gólyalábat használnak. A vállalkozó szelleműek saját maguk is lehetőséget kaphatnak arra, hogy személyesen is kipróbálják, illetve elsajátíthassák a technikát.
A gólyalábazás kitűnő alkalmat ad az örömteli és vidám együttjátszásra, együttlétre és kikapcsolódásra.
A program külső helyszínhez kötött, bízunk a szép és kedvező időjárásban, azonban eső esetén elmarad.

Kézműveskedés és társasjáték
Helyszín: Konferenciaközpont (egyetem D épülete)
Időpont: 2018. július 4. 10.00–12.00 óráig

„A komfortzóna a kreativitás ellensége. A kilépés belőle megdolgoztatja az intuíciót. Cserébe új perspektívákat kapsz, és legyőzheted a félelmeidet.”
Dan Stevens

A vándorgyűlés alatt lehetőséget szeretnénk teremteni Önnek arra, hogy próbára tegye kézügyességét, tered adjon kreativitásának és saját maga által elkészített kézműves alkotásával, személyes tárgyi emlékkel térhessen haza.
A foglalkozás alatt a „meglepetés tárgyak” elkészítéséhez minden szükséges eszközt és anyagot biztosítunk. Mindezek mellett érdekes társasjátékokat is kipróbálhat.
Ez a kreatív időtöltés nagyszerű lehetőséget nyújt találkozásokra, beszélgetésekre, valamint arra, hogy könnyedén ráhangolódjunk a szakmai programokra.

Forrás: Szervezők


2018.07.03. - 2018.07.06.