Magyar Széppróza Napja 2022. Irodalmi programok Balatonfüreden

Magyar Széppróza Napja 2022. Irodalmi programok Balatonfüreden


A Magyar Széppróza Napja rendezvénysorozat Balatonfüreden. Programok, amelyek alkalmat adnak arra is, hogy a hazai kortárs szerzők a figyelem központjába kerüljenek. Balatonfüred megadja a módját és Jókai Mór születésnapján, a Magyar Széppróza Napján méltón ünnepli meg a magyar gondolatot, a magyar betűvetők csúcsteljesítményeit. Rangos, izgalmas irodalmi programok részesei lehetünk. Minden érdeklődő irodalombarátot szeretettel elvárnak az eseményekre.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

A Magyar Széppróza Napja Balatonfüreden 

2022. február 18 – 28.

Irodalmi beszélgetéssel és kötetbemutatóval, Füst Milán megidézésével, rendhagyó gimnáziumi órákkal valamint filmvetítéssel ünneplik meg a városban a magyar széppróza napját. A Jókai Mór születésnapjához kötődő programok ezúttal is alkalmat adnak arra, hogy az irodalom közelebb kerülhessen a közönséghez.

A Magyar Írószövetség 2018-ban kezdeményezte, hogy minden évben Jókai Mór születésnapján, február 18-án ünnepeljük a magyar széppróza napját. Azért esett Jókaira a választás, mert írói életműve máig a magyar irodalom egyik legnagyobb, megkerülhetetlen teljesítménye, regényíróként megőrizte jelentőségét. Jókai volt az első, modern értelemben vett hivatásos prózaírónk, aki írói és szerkesztői munkásságából élt, közéleti szerepeit is íróként viselte.

Balatonfüred különleges helyzetben van, hiszen Jókai Mór második otthonának tekintette településünket. Ennek bizonyítékául Jókay Jolán szavait idézzük, aki gyakran követte Jókait és Laborfalvi Rózát, hogy együtt élvezhessék a Balaton csodáját, adományait.
„Mikor elkészültünk a toalettekkel, június végén elindultunk. Sok mindenféle ládák, skatulyák és ágyneműk, konyhaszerekkel együtt, mert Róza néni Füreden is odahaza főzetett. Mikor a Kisfaludy gőzössel megérkeztünk, Écsy László akkori fürdőigazgató fogadott és Dr. Huray István. Móric bácsi fel is kérte Hurayt, hogy legyen szíves az ő öccsét, Petit kezelése alá venni. Écsy az igazgató felkísért a lakásunkra, az ó-fürdőházban a patika felett volt két kis szobánk, azon túl a konyha és a folyosó végébe Petiék szobája. A konyhában semmi sem volt, mint egy nagy szabad tűzhely, amin a pesti szakácsné nem tudott főzni, míg végre hoztak egy rozoga takaréktűzhelyt, ami úgy füstölt, hogy még a sétatér is tele lett füsttel, ha Jókaiéknál főztek, mert a konyha ablaka is a sétatérre nézett.
Mikor Füredről hazajöttünk Pestre, még több bagázsiánk volt, mert Róza néni nem állhatta meg, hogy azokból a pompás füredi meggyekből be ne főzessen, meg a szép sárgabarackból lekvárt ne készítsen, meg fügét el ne tegyen télire. Azt mind maga főzögette reggelenként, azon frissen, amint a kofák hozták. Róza néni szobája tele volt gyümölccsel, reggel pedig ép oly tele volt a folyosó kofákkal, mert Róza nénit nagyon szerették a falusi asszonyok és amijük volt, mindent elébb neki hozták el. Móric bácsi rendesen szombaton jött Füredre és hétfőn visszament Pestre. Mikor őt vártuk, volt nagy sütés-főzés, minden, ami kedvenc étele volt Móric bácsinak, azt mind elkészítette Róza néni, de ha Móric bácsi Füredre jött, ő is mindig hozott magával valami meglepetést Róza néni számára. Sohasem láttam házasfelek között azt a gyengéd figyelmet, amellyel ők egymás iránt voltak.”

PROGRAMOK

Február 18. péntek 17.30
A tenyérjós - könyvbemutató Géczi János József Attila-, Quasimodo-díjas és Baumgarten-emlékdíjas íróval (Szőcs Géza Irodalmi Szalon)
Könyvbemutató: A tenyérjós
Közreműködik: Kovács Attila zeneszerző-zongoraművész, Oravecz Edit színművész

Géczi János, József Attila-díjas író néhány hete vehette át a Baumgarten-emlékdíjat. Az alkotó A tenyérjós című filozofikus kalandregényéből olvas fel részleteket, majd beszélget a közönséggel.  Az esten Kovács Attila zeneszerző-zongoraművész és Oravecz Edit színművész is társául szegődik.

A programon való részvétel regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát, kérjük jelezze, legkésőbb 2022. február 16-ig. A program védettségi igazolvánnyal látogatható.
Maszk viselése kötelező. A részvétel ingyenes

Február 25. péntek 
Rendhagyó irodalomóra (Lóczy Lajos Gimnázium)
A Nyugat prózaírói – Előadó Kovács Krisztina egyetemi tanárral (Szegedi Tudományegyetem BTK Magyar Irodalmi Tanszék)

A rendezvénysorozat részeként, február 25-én, a Nyugat prózaíróiról tart rendhagyó irodalmi órát a Lóczy Lajos Gimnáziumban Kovács Krisztina, egyetemi tanár,

Február 26. szombat

13.00 Füst Milán 55 (Balaton Mozi)
Filmvetítés: A felségem története

.A Balaton Moziban levetítik az író remekművéből, a szokásos féltékenységi sztori mennyei magasságait és pokoli mélységeit ábrázoló A feleségem története című regényéből készült Enyedi Ildikó filmet.

17.00 Beszélgetés Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas filmrendezővel és Schein Gábor író, költő, műfordítóval (Szőcs Géza Irodalmi Szalon)

A Szőcs Géza Irodalmi Szalonban Enyedi Ildikó filmrendező és Schein Gábor író, költő, irodalomtörténész közösen gondolkodnak majd az író műveiről. Füst Milán- Adyval, Móriczcal, Babitscsal, Kosztolányival, Karinthyval együtt – a Nyugat első nemzedékének legkiemelkedőbb alkotói közé tartozott, a magyar irodalom egyik legszerteágazóbb, az összes irodalmi műnemre kiterjedő életművét hozta létre. Eredetisége ellenére azonban csekély hatással volt kortársaira, elismertsége is felemás. A rendkívüli életműben segít eligazodni majd Schein Gábor, aki Füst Milán eddigi legalaposabb monográfiáját jegyzi.

A beszélgetést követően megalakul a Szőcs Géza Irodalmi Szalon Baráti Kör.

Belépőjegy ára: 2.000 Ft. A belépőjegy tartalmazza a mozijegy árát, a beszélgetésen való részvételt, valamint minden kedves vendégünket egy fogadó itallal és egy szendviccsel várjuk a Szalonban.

A program védettségi igazolvánnyal látogatható. Maszk viselése kötelező

Február 28. hétfő 9.30
 Rendhagyó irodalomóra Száraz Miklós György, József Attila-díjas íróval (Lóczy Lajos Gimnázium)

Záró rendezvényként február 28-án, Száraz Miklós György, József Attila-díjas, Bertha Bulcsu emlékdíjas és Prima díjas író találkozik a diákokkal.

Találatok száma: 57

Astoria Hotel*** Balatonfüred

Astoria Hotel*** Balatonfüred

Az Astoria Hotel a Balaton északi partján, Balatonfüred központjában - a Balaton parttól 150 méterre -, a Reformkori városrészben található. A hotel épülete műemlék jellegű. A patinás megjelenés Balatonfüred egyik jellegzetes épületei közé emeli. A szálloda épületét a Dőry család építette – romantikus ... Bővebben

Szállásfoglalási lehetőség
Kiemelt partner

Gold Haus Panzió Balatonfüred

Gold Haus Panzió Balatonfüred

Panziónk Balatonfüreden, a Móricz Zsigmond utcában található, ahonnan a strand közel 15, a Tagore sétány pedig nagyjából 10 perces sétával közelíthető meg. Klímás kétágyas (franciaággyal, külön ággyal), családi és földszinti superior szobáink vannak. A kétágyas szobákhoz erkély, míg a földszinti superior ... Bővebben

Szállásfoglalási lehetőség
Kiemelt partner

Apartman Mógor Balatonfüred

Apartman Mógor Balatonfüred

Apartmanunk a Balaton parthoz közel, a 71-es főúttól délre, az Állami Szívkórház közelében található. Családi vezetésű házunk 2-3-4 ágyas szobái, valamint 2+2 fős apartmanja áll a vendégek rendelkezésére. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény, és TV tartozik. A parkosított, zárt udvarban parkírozási ... Bővebben

TOP 10-es programgazda
Kiemelt partner

Academy Dog Kennels Kutyaiskola és Panzió Balatonfüred

Academy Dog Kennels Kutyaiskola és Panzió Balatonfüred

A családokkal élő kutyáknak sok mindent meg kell tanulniuk, hogy családtagként békésen, kiegyensúlyozottan tudjanak élni. A kutyák az életük kezdeti szakaszában, amikor a környezetükkel ismerkednek, mindenképpen tanulnak, és ha ezt a tanulási folyamatot a gazda irányítja, akkor a kutya hasznos, ... Bővebben


Akadémia Hotel**** Balatonfüred

Akadémia Hotel**** Balatonfüred

Az Akadémia Hotel a Balaton északi partjának fővárosában Balatonfüreden a Tihanyi Apátságra lenyűgöző kilátással rendelkező szállodánk csendes környezetben, közvetlen az uszoda mellett a városközponttól csupán 10 perc sétára található. A szálloda 50 szobája, mintegy 120 fő elhelyezését teszi lehetővé. ... Bővebben


Anna Grand Hotel Wine & Vital

Anna Grand Hotel Wine & Vital

Az Anna Grand Hotel Wine & Vital Közép-Európa legnagyobb édesvízi tavának északi partján, Balatonfüred történelmi belvárosában helyezkedik el. Az Anna Grand Hotel Wine & Vital régmúltat idéző patinájával tökéletes választás konferenciája számára is. Vállalati rendezvény, partnertalálkozó vagy ... Bővebben


Anna Villa Vendégház Balatonfüred

Anna Villa Vendégház Balatonfüred

A Balatonfüred szívében található, egyedülálló Anna Villa Füred tökéletes egy pihentető nyaraláshoz pár percre a Balatontól, mégis csendes, nyugodt környezetben. A szállás üzleti filozófiája és adottságai okán felnőttbarát hely, ahol elsődleges a csend és nyugalom biztosítása a felnőtt vendégek ... Bővebben


Apartman Bruckner Villa

Apartman Bruckner Villa

A 2004-ben épült Bruckner Villa Apartman-ház Balatonfüred-Arácson, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park határában a Péter-hegyen, az erdő közelségében helyezkedik el. Gyönyörű körpanoráma nyílik a tóra és a Tihanyi-félszigetre. A tágas, ápolt kert napozásra és sportolásra is lehetőséget nyújt kedves ... Bővebben


Apartmanházak Balatonfüred

Apartmanházak Balatonfüred

Családunk három házat üzemeltet, amelyeknek mindegyike különféle szolgáltatásokkal várja vendégeit. A házainkban két-három és négyágyas elhelyezésre van lehetőség, amelyekhez saját konyhát, illetve svédasztalos reggelit biztosítunk. Bővebben


Aqua Ház Balatonfüred

Aqua Ház Balatonfüred

Az Aqua Ház Balatonfüred üdülőcentrumában, zöldövezetben, nyugodt környezetben fekszik. A házban 2-3-4 ágyas szobák állnak a vendégek rendelkezésére. A szobák modern berendezésűek, teraszosak, színes TV-vel felszereltek. Bővebben


1 2 3 4 ... 6   


Találatok száma: 38

Astoria Étterem Balatonfüred

Astoria Étterem Balatonfüred

Konyhaművészeti remekek a reformkortól napjainkig. Éttermünk nemzetközi és hazai ételkínálattal várja kedves vendégeit, külön kívánságra vegetáriánus és diétás ételeket is készítünk. Jó idő esetén a mediterrán hangulatú, leanderekkel díszített 100 fős kerthelyiségünk nyújt kellemes felüdülést egy frissítő ital ... Bővebben

Asztalfoglalás
Kiemelt partner

Anna Grand Hotel Étterem és Kávéház

Anna Grand Hotel Étterem és Kávéház

Az Anna Grand Hotel 180 fős étterme, a balatonfüredi Anna-bálok helyszíne, egyszerre otthona a tradicionális magyar konyha különlegességeinek a svédasztalos étkezések keretén belül, valamint kreatív, ínyenc konyhát mutat meg az a’la carte étkezések esetében. Balatonfüred reformkori belvárosában, az ... Bővebben


Bella Porto Ristorante Balatonfüred

Bella Porto Ristorante Balatonfüred

Az elfogyasztott menü egy jól sikerült vitorlázást követően megkoronázza a napot, valódi gasztronómiai élményt nyújt. A házilag készített tészták és kenyerek, egészséges ételek és finom italok teszik teljessé egy tökéletes nap élményét. Vendégeinket naponta színvonalas reggeli, ebéd, vacsora ... Bővebben


Bergmann Cukrászda Balatonfüred

Bergmann Cukrászda Balatonfüred

Balatonfüred egyik gasztronómiai nevezetességévé nőtte ki magát az 1992-ben megnyitott Petőfi Sándor u. 64. szám alatti Bergmann Cukrászda. Az igényesség és a békebeli elegancia ölt testet a kedves Vendég előtt, mikor ide belép. A tradicionális hagyományok ápolása és megőrzése mögött egy valóban XXI. századi ... Bővebben


Bistro Sparhelt Balatonfüred

Bistro Sparhelt Balatonfüred

Gondosan válogatott borlappal és az évszaknak megfelelő ételkínálattal várunk Benneteket! A chef, Elek Balázs havonta változó étlappal örvendezteti meg vendégeinket. A nagy körültekintéssel válogatott alapanyagok, a szakma mély ismerete, konyhai fortélyok sora és a főzés szeretete teszik felejthetetlenné a ... Bővebben


Blaha Lujza Hotel és Étterem Balatonfüred

Blaha Lujza Hotel és Étterem Balatonfüred

Balatonfüred a tó északi partjának legrégebbi gyógy- és üdülővárosa. Szerencsés földrajzi és éghajlati adottságai miatt kedvelt üdülőhely. A Hotel Blaha Lujza a Balatontól 200 m-re, a reformkori Füred belvárosában található. A klasszicista stílusú épületrészből alakítottuk ki az éttermet, a hozzá csatlakozó ... Bővebben


Borcsa Étterem

Borcsa Étterem

Balatonfüreden, a Balaton legszebb sétánya, a romantikus és egyben idilli Tagore-sétány keleti végénél található a népszerű vendéglátó komplexum: a Borcsa Étterem. Működését 1984-ben kezdte meg, 2000. augusztusától pedig teljesen megújulva, töretlen és egyre nagyobb népszerűséggel várja vendégeit: a sétányról ... Bővebben


Brada Faloda Balatonfüred

Brada Faloda Balatonfüred

Éttermünk tálcás rendszerű, önkiszolgáló jellegű, ahol a választott ételt kényelmes barátságos környezetben fogyaszthatják el. Amennyiben vendégeink nem a helyszínen kívánnak ebédelni, lehetőség van a választott ételt jól zárható műanyag edényben elvinni. Az étlapon változatos, a tradicionális , és a reform ... Bővebben


Bökő Pince

Bökő Pince

Pincénk Balatonfüreden, a Bocsár dűlőn található. Minden borunk tartályos és reduktív kivéve a vörösek, melyek spontán, fahordóban erjednek, valamint szűretlenül, derítetlenül kerülnek a palackokba. A többi bornál bentonitos derítést és szűrést alkalmazunk, más beavatkozás nincs a borokba. Bővebben


Cafe Amaryllis és Prosecco Bar

Cafe Amaryllis és Prosecco Bar

Exkluzív kávézó a sétányon. Cafe Amaryllis! `A sokszínű fekete`. Dallmayr kávé és teakülönlegességekkel, a Szamos Marcipán házi süteményeivel, és hűsítő-frissítő koktélokkal várjuk kedves vendégeinket! Bővebben


1 2 3 4   


A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG