MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma programok 2018. Múzeumok Őszi Fesztiválja


A Bakonyi Természettudományi Múzeumot - hazánk első vidéki természetrajzi szakmúzeumát - 1972-ben alapították, de gyűjteményei évszázados múltra tekintenek vissza. A múzeum a Bakonnyal kapcsolatos évtizedek alatt összegyűlt geológiai, botanikai és zoológiai ismeretanyagot állandó kiállításon mutatja be. 2018. október 1-november 11. között a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében várják az érdeklődőket!

MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma programok 2018. Múzeumok Őszi Fesztiválja

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

Múzeumok Őszi Fesztiválja programjai

Múzeumi Őszbúcsúztató - A 2018-AS ÉV NÖVÉNYEI, ÁLLATAI - ASZFALTRAJZ-VERSENY ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK
2018. OKTÓBER 04. 14:30 - 16:00

1931 óta világszerte október 4-én ünnepeljük az állatok világnapját. Ennek alkalmából aszfaltrajz-versenyt szervezünk általános iskolások számára. Téma: a 2018-as év állatai, növényei (vándorsólyom, balin, földikutya, kornistárnics, elevenszülő gyík, levendula...)
Október 4. Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének ünnepe. A világnapon eredetileg a vadon élő állatok védelmére figyelmeztettek és pusztításuk ellen tiltakoztak, ma már minden védtelen élőlényre felhívjuk a figyelmet.Idén már 6. alkalommal színesaedik ki a múzeum előtti zsákutca a gyerekek keze nyomán. A témát évről-évre úgy választjuk ki, hogy a gyerekeknek és a pedagógusoknak fel kell készülni, utánanézni a kiválasztott élőlényeknek, hogy helyesen tudják lerajzolni azokat. A verseny során nem csak a technikai, művészi kivitelezést díjazzuk, hanem azt is, hogy mennyire van benne a természet ismerete az elkészült alkotásban. A versenyt megelőzően megfelelő szakirodalom ajánlásával segítjük a regisztrált csapatok felkészülését. A gyerekek háromfős csapatokban dolgozhatnak, a feladat a rendelkezésre álló egy óra alatt a kiválasztott téma minél esztétikusabb, kreatívabb és szakmailag is helytálló aszfaltra varázsolása. A műveket zsűrizzük és oklevéllel, emléklappal, apró ajándékokkal díjazzuk is.

Regisztráció szükséges! Ingyenes program!

Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! – Örökségi barangolás - 2,5! - PINTÉR-HEGYI TÚRA A PARKERDŐN ÁT A FIATALÍTÓ-FORRÁSIG
2018. OKTÓBER 07. 08:30 - 17:00

2,5 km-es túránk a Zirc határában található Pintér-hegyi Parkerdő bejáratától indul és oda is érkezik vissza. A túrán résztvevők aznap ingyen tekinthetik meg a múzeumot annak nyitvatartási idejében, 17 óráig. Rossz idő esetén a túra elmarad, helyette délelőtt 9 és 12 óra között interaktív tárlatvezetést tartunk a múzeum állandó kiállításában.
Múzeumunk a Bakony hegység múzeuma. „A Bakony természeti képe” című állandó kiállításunk enteriőr formában, tárlókban jelenít meg pillanatképeket a Bakony élővilágából. A hegység kincseinek felfedezését azonban folytathatjuk akár közvetlenül Zirc város határában, a Pintér-hegyi Parkerdőben is. A 2005-ben kialakított parkerdő zegzugos tanösvénye a Bakony geológiájához, ősi kismesterségeihez és erdőgazdálkodásához kötődő érdekességekre hívja fel a figyelmünket, játszótere, erdei tornapályája pedig aktív kikapcsolódásra csábít. 2,5 km-es sétánk során a hegy legszebb részein vezet utunk, gyertyános tölgyesek és bükkösök őszi lombsátra alatt pillantunk be a növények és állatok titokzatos világába, végül pedig a Fiatalító-forrás tiszta vizét kortyolva olthatjuk szomjunkat. A túra befejeztével a gyerekes családok élvezetesen tölthetik még idejüket a Pintér-hegyi játszótéren. Az otthon vagy. a belváros vendéglátóhelyein elfogyasztott ebéd után délelőtti túrázóink a Pintér-hegyen kapott pecsét birtokában ingyenesen tekinthetik meg múzeumunk kiállítását 17 óráig, az apátsági épület első emeletén.

Ingyenes program!

Múzeumi Őszbúcsúztató - RAJZOLJ ÉS MESÉLJ! - FEJEZETEK A ZIRCI ARBORÉTUM LAKÓINAK ÉLETÉBŐL (KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ)
2018. OKTÓBER 12. 16:30 - 17:00

A "Rajzolj és mesélj! - Fejezetek az arborétum lakóinak életéből" című képregény-készítő pályázatunkra beérkezett alkotásokból készített időszaki kiállítás megnyitója, egyúttal a pályázat eredményhirdetése és díjátadó ünnepsége.
A pályaműveknek a Zirci Ciszterci Arborétumban előforduló, tetszőlegesen kiválasztott élőlény/élőlények egy napját és tevékenységét kellett bemutatniuk képregény formájában. A művek A/3-as méretű, 4, 6 vagy  maximum 9 részre felosztott papírlapra, tetszőleges technikával készülhettek. A szöveg rajzba illesztésének technikáját a pályázókra bíztuk. A pályázatok elbírálásánál előnyt élveztek a környezettudatosságra, valamint a természet- és környezetvédelemre utaló alkotások.
A kiállítás előreláthatólag jövő év februárjáig lesz látogatható.

A zirci III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és AMI zeneiskolás diákjainak produkciója is emeli az ünnepség hangulatát.

Ingyenes program!

Irodalmi találkozások a múzeumban - AZ ÍRÓ TALÁLKOZÁSA FÖLDÜNK ÓRIÁSBOGARÁVAL - AVAGY A KAPOCS SZÉPIRODALOM ÉS TERMÉSZETTUDOMÁNYOS MÚZEUMI GYŰJTEMÉNY KÖZÖTT
2018. OKTÓBER 17. 16:30 - 17:30

A 110 éve született Molnár Gáborra, a 20. század egyik legnépszerűbb magyar vadász- és útleírás-írójára emlékezünk a magunk szokatlan, természettudományos módján. A résztvevők testközelből ismerkedhetnek meg az írót múzeumunkhoz kötő "láncszemmel", a Titanus giganteussal.
Molnár Gábor nem csak közkedvelt író, hanem szenvedélyes vadász és gyűjtő is volt. Budapesti gyerek létére megadatott neki az a lehetőség, hogy nagyszüleinél, a bakonyi nyaralások idején közelebbről is megismerkedjék a természettel. Nagyapja ismertette meg az erdők titkaival, olyan tudnivalókkal, amelyek felnőtt korában – az őserdei életben – is hasznára váltak. 1930-ban tagja lehetett a Nemzeti Múzeum rovargyűjteményét gyarapítani hivatott Brazíliába induló expedíciónak. Csak nemrég tudták bizonyítani, hogy tőle származik a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményében található két óriáscincér közül a közel 14 cm-es, nagyobbik példány. A Dél-Amerikában élő óriáscincér (Titanus giganteus) a Föld legnagyobb bogárfaja. A közelmúltban múzeumunk rovargyűjteményébe bekerült példányt a gyűjtő, Sághy Zsolt Bakony-kutató mutatja be. Az „irodalmi találkozás” keretében a résztvevők megismerkednek még az író életével, munkásságával, az író művein keresztül az expedíción átélt élménnyel is, amely az írót legsikeresebb regényei megírására ösztönözte.

Ingyenes program!

Múzeumi Őszbúcsúztató - A MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI MÚZEUM NAPJA
2018. OKTÓBER 26. 10:00 - 11:00

Anyaintézményünk "születésnapját" ünnepeljük zirci óvodásokkal egy játékos foglalkozás keretében.
2013-ban a Bakonyi Természettudományi Múzeum a Magyar Természettudományi Múzeum tagintézménye lett. Azóta együtt ünnepeljük a Magyar Természettudományi Múzeum Napját (okt. 29.). Ezen a napon a kicsik, az óvodások számára készülünk egy játékos programmal a kiállítás épületében. Állatos történetek, versikék, mondókák segítségével ismerkedünk a körülöttünk élő állatvilággal. Felhívjuk a figyelmet a természet védelmének fontosságára. A résztvevő óvodások egy kis ajándéktárgyat is vihetnek haza emlékül.

Regisztráció szükséges! Ingyenes program!

Múzeumi szünetelő - CSALÁDI DÉLELŐTT
2018. OKTÓBER 27. 09:00 - 12:00

2018 a Családok éve Magyarországon. Az iskolai őszi szünet elején, szombat délelőtt várjuk elsősorban a családokat, kicsiket és nagyokat, a szünetelő gyerekeket. Programunk témája, feladatai is a család fogalmához kapcsolódnak, az állatvilágban létező "családokhoz".
Az iskolai őszi szünet elejére szerveztük Családi délelőttünket, amelyre különböző érdekes programokkal várjuk a családokat és a szünetelő gyermekeket. Tartalmas, minőségi időt tölthetnek el egymással a programon résztvevők a közös játék, móka, mesélés és játékos feladatok közös erővel történő megoldása során.
Hasznos ismeretekre tehetnek szert az állatvilágban létező „családokról”, természetes anyagokból tárgyakat is készíthetnek a témához kapcsolódóan, amelyeket magukkal is vihetnek emlékül a minden résztvevőnek járó apró ajándékkal együtt.

Ingyenes program!

Múzeumi Őszbúcsúztató - Természetismereti vetélkedő
2018. NOVEMBER 08. 14:30 - 16:30

Idén 14. alkalommal rendezzük meg hagyományosnak számító, népszerű természetismereti vetélkedőnket Zirc és környéke iskoláinak felső tagozatos tanulóiból álló, 5 fős csapatok részvételével.
A sikeres felkészüléshez az előzetesen jelentkező csapatok ingyenes tárlatvezetésen vehetnek részt kiállításunkban, valamint megkapják a saját kiadványainkból készült, a felkészüléshez szükséges irodalomjegyzéket is. Facebook-oldalunkon folyamatosan közlünk hasznos és érdekes tudnivalókat. A feladatok változatosak, hagyományos, teszt jellegű éppúgy akad közöttük, mint gyakorlatias jellegű, az ismeretek kreatív alkalmazását igénylő feladattípus. A gyerekek kézbe vehetik a Bakonyból származó botanikai, zoológiai érdekességeket, valamint kőzeteket, ásványokat, ősmaradványokat, amelyek ismeretéről aztán számot adnak a feladatmegoldás során. A tárgyak felismerése, csoportosítása kissé hasonlít a muzeológusok munkájához. A megoldásokat feladattípusonként pontozzuk, majd összesítés után alakul ki a csapatok végső sorrendje. Minden résztvevő csapat díjazásban részesül, a helyezettek oklevelet is kapnak.

Regisztráció szükséges! Ingyenes program!

Pincétől a padlásig - GYŰJTEMÉNYEK REJTETT KINCSEI
Mi rejtőzik a színfalak mögött? A múzeum tudományos munkájával ismerkednek a helyi általános iskola hatodikosai. Bemutatkozik a gerinces és gerinctelen zoológiai, a botanikai és a geológiai gyűjtemény.

Gyűjteményeink bemutatása a helyi általános iskola 2018/19. tanév júniusában erdei iskolába menő 6. osztályos tanulóinak. A cél a múzeum tudományos munkájának megismertetése a gyűjteményeken keresztül. A gyűjtemények felépítése, fontossága. A pedagógusokkal előre egyeztetett időpontokban, tanítási időben kerül bemutatásra a gerinces és gerinctelen zoológiai gyűjtemény, a botanikai és a geológiai gyűjtemény.  Összesen 4 alkalommal, kb. 80 tanuló és 3 pedagógus vesz részt a programon. Rövid feladatlapot is készítünk a programhoz.

Regisztráció szükséges! Ingyenes program!

Kapcsolódó időpontok

2019.01.01. - 2019.12.31. Zirc kistérség programok 2019
Programok Zircen
Találatok száma: 3

Bakonybél Vadszőlő Szálló és Étterem

Bakonybél Vadszőlő Szálló és Étterem

Panziónk és éttermünk a Bakonyban, Bakonybélben, Bakonyváriéknál az erdő szélén,a Gerence patak partján fogadja vendégeit. Szállásunk egyéni vendégek, és csoportok részére is ideális. Szállás, étterem, wellness, masszázs, sétavonat, kerékpárkölcsönző, trófeakiállítás tartozik szolgáltatásaink közé. Bővebben


Gerence Fogadó

Gerence Fogadó

Fedezzék fel a Magas Bakony vadregényes tájainak szépségeit, geológiai értékeit! Családias hangulatú fogadónk a páratlan mikroklímájú Bakonybél tájvédelmi körzetében, erdővel övezett környezetben, a Gerence-patak partján helyezkedik el. A házhoz tartozó parkosított kert közösségi játékokra és egyéb ... Bővebben


Erdőismereti Oktatóbázis és Kismesterségek Háza

Erdőismereti Oktatóbázis és Kismesterségek Háza

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szálláshelye Bakonybélben. Szállásunk és egyben bázisunk a falu központjában található, az egykori apátsági majorság felújított pajtaépületében, összesen 29 férőhellyel. Erdei iskola, nyári tábor a Bakonyban. Bővebben
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Programajánlat

Zirc kistérség programok 2019
Zirc kistérség programok 2019
  • Zirc
2019.01.01. - 12.31.

Országos Széchenyi Könyvtár


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK
Gyors választ szeretne? Telefonáljon!
További információt kér? Írjon levelet!
Pontos cím, geokód, térkép
További információra lenne szüksége?
Szívesen segítünk, forduljon szerkesztőségünkhöz!
Információkérés a szerkesztőségtől itt
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Legjobb élmények

Lélegzetelállító élmény! Az óriáskerékről Budapest összes nevezetessége látható teljes panorámában.
Várjuk a kultúra fellegvárában Budapesten. Irány a Várkert Bazár!
Élményvacsora sztárséfekkel Hévízen
Egész évben, minden évszakban szeretettel várjuk tófürdőzésre Hévízen.
Hajókirándulások Budapesten minden napszakban minden korosztálynak!
Corvinák - Szenzációs kiállítás a Budai Várban
12.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket