Magyar Természettudományi Múzeum - SZIGET Fesztivál 2017. augusztus 9-16.

MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma programok, kiállítások 2017

2017. július 30. 8420 Zirc, Rákóczi tér 1.

A Bakonyi Természettudományi Múzeumot - hazánk első vidéki természetrajzi szakmúzeumát - 1972-ben alapították, de gyűjteményei évszázados múltra tekintenek vissza. A múzeum a Bakonnyal kapcsolatos évtizedek alatt összegyűlt geológiai, botanikai és zoológiai ismeretanyagot állandó kiállításon mutatja be.


Programok

Június 24. Múzeumok Éjszakája

MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma, a Ciszterci Apátság épületében

17 órától:  Dinoszauruszok a Bakonyban
Az iharkúti leletekből készült kiállítás megnyitása a zeneiskola növendékeinek közreműködésével.
19-től 22 óráig: Mókás, hangulatos, színes átváltozás – Arcfestés kicsiknek 

MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma,  Saroképület

18 órától: Időutazás, Élet a dinók korában című rajz - és Források a Bakonyban című fotópályázatra beérkezett alkotásokból készült kiállítás megnyitása és a pályázatok eredményének kihirdetése.
19-től 19:30-ig: Tücskök a múzeumban – A Zirci Tücsök zenekar műsora
19-től 22 óráig: Dinógyár – Kézműves foglalkozás kicsiknek és nagyoknak.
19-től 21 óráig: Szörnyhorgászat – ügyességi játék gyerekeknek a múzeum udvarán.
19:30-tól 22:30-ig:
Virágillatos, madárdalos esti séta az Arborétumban Sinigla Mónika botanikus és Kovács Attila ornitológus kíséretében. A séta 19.30-kor indul, találkozó Zirc, Rákóczi tér 3-5. épület előtt, visszaérkezés 20.30-kor.
Éjszakai denevérles – Mészáros József Bakony-kutató közreműködésével. A séta 21.00-kor indul, találkozó Zirc, Rákóczi tér 3-5. épület előtt, visszaindulás 22.00-kor.
20-tól 23 óráig: A mikrovilág nagyban – Mikroszkóp segítségével bemutatjuk a természet apróságait.
20-tól 24 óráig: Egzotikus kedvencek – Élőállat-bemutató (Black Molly díszállat-szaküzlet, Veszprém).

Kiállítások

Sokszínű élővilág a Bakony fővárosában című időszaki kiállítás a Magas-Bakony élővilágának egy szeletét jeleníti meg, melynek célja a környék lakói figyelmének felkeltése szűkebb környezetük változatos élővilága iránt. A kiállítás megtekinthető június 20-ig: Zirc Városi Önkormányzat (8420 Zirc, Március 15. tér 1.)

Művészeti szakgimnázium kiállítása
A Víz Világnapja alkalmával nyílt kiállítás a zirci III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak munkáiból a múzeum SarokGalériájában június 20-ig tekinthető meg.


Családi kedvezmény

Minden hónap utolsó vasárnapján családi kedvezmény várja a Látogatókat! A 18 éven aluli gyermekekkel érkező két kísérő részére ingyenes a látogatás.

Állandó kiállítás

A Bakony természeti képe
A kiállítótér folyosóján a hegységben leggyakoribb három erdőtípus egy-egy képviselője látható. A folyosó végén kétoldalt eredeti törzsrészleteken tanulmányozhatjuk a hegység őshonos és telepített fatermetű növényfajait. A folyosó jobb oldalán a tölgyesek és a bükkösök rovarvilágába nyerhetünk betekintést.

Az 1. terem bejáratánál két ritka, egyedi botanikai értéket láthatunk. Az első diorámában egy tőzegmohás úszóláp rejtett világába pillanthatunk be. A következő vitrin a védett Fenyőfői Ősfenyves világával ismertet meg. Mindig vannak a környéken aktuálisan megtalálható, virágzó élőnövények is. A kétéltűeket és a hüllőket jellegzetes élőhelyeiken mutatjuk be, láthatók a vízi-mocsári környezet fajai (tavi béka, zöld levelibéka, kockás- és vízisikló), a nyirkos erdők (erdei béka, barna varangy, törékeny gyík, erdei sikló) és a száraz dolomitkopárok (fali gyík, rézsikló. zöld gyík) állatai.

A Bakony sokszínű madárvilágát különféle élőhelyek és évszakok szerint mutatjuk be. A téli madáretetés során olyan fajokkal is találkozhatunk, melyek az év többi időszakában nem láthatók hazánkban. Az ún. „Vörös könyves” tárló a hegységből már kipusztult vagy különösebb védelemre szoruló madarakat mutatja be, főleg ragadozókat, sasokat, baglyokat. 

A következő terem elsősorban a Bakony nagyvadjairól és a vadászatukról szól. A nagyvadak legszebbje a gímszarvas, melynek hímje (bika) és nősténye (tehén) mellette a dámszarvas, a muflon és a vaddisznó is látható a kiállításban, a falakat őz, muflon és gímszarvas trófeák díszítik.  Itt láthatók a valaha vadászható vízi és szárazföldi madarak is, de tanulmányozhatók a különféle állatok lábnyomai is. A barlangban denevérek láthatók és gyönyörű fotókon a denevérek mellett más barlangban élő állatok (bogarak, lepkék) is megjelennek.

A következő terembe lépve négy diorámában - jellegzetes élőhelyeiken - kisemlősöket láthatunk: a rovarevő sünt, a vakondot, a különféle cickányfajokat, denevéreket, a mókust, peléket, egereket és kisragadozókat is. Olyan szem elé ritkán kerülő állatok is helyet kaptak itt, mint a vidra és a vadmacska. A terem másik oldalán három dioráma mutatja be évszakok szerinti bontásban a hegység nagygombáit.

Jégkorszaki óriások a Bakonyban
A kiállítás felsorakoztatja a jégkorszak óriásait, melyek közül a legnagyobbak a mamutok. Két gyapjas mamut csontváza látható, egy fiatal nőstényé és egy kölyöké. Mindkettő Csajág határában került elő egy útépítés során 2006-ban. Mellettük még néhány óriás, a barlangi medve teljes csontváza, a gyapjas orrszarvú, az óriás szarvas, a barlangi hiéna, az őstulok, az ősló és az ősbölény koponyája látható.

A természet ékszerei – a Kárpát-medence ásványai
Még a természetet rendszeresen járó ember is ritkán találkozik az élettelen világ e különleges képviselőivel, hiszen a kőzetek üregeiben, sziklarepedésekben megbúvó kristályok, ásványok legtöbbször a bányászat során tárulnak csak fel, illetve kerülnek napvilágra. Sajátos mértani alakzataikkal vagy éppen szabálytalan formáikkal, érdekes fényükkel és színükkel szinte ékszernek látszanak. A hazai föld mélyének kincseiből, illetve a határainkon túli ásványcsodákból láthatnak Kedves Vendégeink egy néhány száz darabos válogatást.

Dr. Bativai-Schüle Imre János trófeakiállítása
Az ifjúság tudásának és természetszeretetének gyarapítása céljából dr. Bativai-Schüle Imre János 2006-ban a Bakonyi Természettudományi Múzeumnak adományozta bakonybéli vadászházának trófeagyűjteményét. A kiállításban látható preparátumok és trófeák Kamcsatka, Ausztria és Magyarország állatvilágából adnak ízelítőt. A kamcsatkai medvepár mellett hatalmas jávorszarvas látható, de sok egzotikus fajt is rejt ez a kis kiállítás.

Nyitva tartás

Egész évben 9:00-17:00 óráig (hétfő kivételével)
A hétfői napokon egész évben szünetel a látogatás, előzetes bejelentkezés esetén azonban ekkor is biztosítjuk a kiállítások megtekintését.

Kérjük a nagyobb csoportok is jelentkezzenek be, mert ellenkező esetben nem tudjuk garantálni a várakozásmentes bejutást a múzeumba.

Belépőjegy árak:

Teljes áru: 500,- Ft
Kedvezményes: 250,- Ft
Kedvezményes éves bérlet: 1 500,- Ft/fő (a megvételtől számított 1 évig érvényes).

Tárlatvezetés*: 3 000,- Ft/csoport (max. 25 fő).

*A tárlatvezetéshez előzetes bejelentkezés szükséges.

A kiállítási termekben csak fotó, illetve videójegy megváltása esetén készíthetők felvételek:
Egyéni fotójegy: 300,-Ft
Csoportos fotójegy (25 fő részére): 1 200,-Ft
Videójegy: 600,-Ft

Minden hónap utolsó vasárnapján családi kedvezmény várja a Látogatókat
(a 18 éven aluli gyermekekkel érkező két kísérő részére ingyenes a látogatás).

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma programok, kiállítások 2017