Magyar Természettudományi Múzeum látogatás
Magyar Természettudományi Múzeum látogatás

A Bakonyi Természettudományi Múzeumot - hazánk első vidéki természetrajzi szakmúzeumát - 1972-ben alapították, de gyűjteményei évszázados múltra tekintenek vissza. A múzeum a Bakonnyal kapcsolatos évtizedek alatt összegyűlt geológiai, botanikai és zoológiai ismeretanyagot állandó kiállításon mutatja be. 2018. október 1-november 11. között a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében várják az érdeklődőket!

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Múzeumok Őszi Fesztiválja programjai

Múzeumi Őszbúcsúztató - A 2018-AS ÉV NÖVÉNYEI, ÁLLATAI - ASZFALTRAJZ-VERSENY ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK
2018. OKTÓBER 04. 14:30 - 16:00

1931 óta világszerte október 4-én ünnepeljük az állatok világnapját. Ennek alkalmából aszfaltrajz-versenyt szervezünk általános iskolások számára. Téma: a 2018-as év állatai, növényei (vándorsólyom, balin, földikutya, kornistárnics, elevenszülő gyík, levendula...)
Október 4. Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének ünnepe. A világnapon eredetileg a vadon élő állatok védelmére figyelmeztettek és pusztításuk ellen tiltakoztak, ma már minden védtelen élőlényre felhívjuk a figyelmet.Idén már 6. alkalommal színesaedik ki a múzeum előtti zsákutca a gyerekek keze nyomán. A témát évről-évre úgy választjuk ki, hogy a gyerekeknek és a pedagógusoknak fel kell készülni, utánanézni a kiválasztott élőlényeknek, hogy helyesen tudják lerajzolni azokat. A verseny során nem csak a technikai, művészi kivitelezést díjazzuk, hanem azt is, hogy mennyire van benne a természet ismerete az elkészült alkotásban. A versenyt megelőzően megfelelő szakirodalom ajánlásával segítjük a regisztrált csapatok felkészülését. A gyerekek háromfős csapatokban dolgozhatnak, a feladat a rendelkezésre álló egy óra alatt a kiválasztott téma minél esztétikusabb, kreatívabb és szakmailag is helytálló aszfaltra varázsolása. A műveket zsűrizzük és oklevéllel, emléklappal, apró ajándékokkal díjazzuk is.

Regisztráció szükséges! Ingyenes program!

Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! – Örökségi barangolás - 2,5! - PINTÉR-HEGYI TÚRA A PARKERDŐN ÁT A FIATALÍTÓ-FORRÁSIG
2018. OKTÓBER 07. 08:30 - 17:00

2,5 km-es túránk a Zirc határában található Pintér-hegyi Parkerdő bejáratától indul és oda is érkezik vissza. A túrán résztvevők aznap ingyen tekinthetik meg a múzeumot annak nyitvatartási idejében, 17 óráig. Rossz idő esetén a túra elmarad, helyette délelőtt 9 és 12 óra között interaktív tárlatvezetést tartunk a múzeum állandó kiállításában.
Múzeumunk a Bakony hegység múzeuma. „A Bakony természeti képe” című állandó kiállításunk enteriőr formában, tárlókban jelenít meg pillanatképeket a Bakony élővilágából. A hegység kincseinek felfedezését azonban folytathatjuk akár közvetlenül Zirc város határában, a Pintér-hegyi Parkerdőben is. A 2005-ben kialakított parkerdő zegzugos tanösvénye a Bakony geológiájához, ősi kismesterségeihez és erdőgazdálkodásához kötődő érdekességekre hívja fel a figyelmünket, játszótere, erdei tornapályája pedig aktív kikapcsolódásra csábít. 2,5 km-es sétánk során a hegy legszebb részein vezet utunk, gyertyános tölgyesek és bükkösök őszi lombsátra alatt pillantunk be a növények és állatok titokzatos világába, végül pedig a Fiatalító-forrás tiszta vizét kortyolva olthatjuk szomjunkat. A túra befejeztével a gyerekes családok élvezetesen tölthetik még idejüket a Pintér-hegyi játszótéren. Az otthon vagy. a belváros vendéglátóhelyein elfogyasztott ebéd után délelőtti túrázóink a Pintér-hegyen kapott pecsét birtokában ingyenesen tekinthetik meg múzeumunk kiállítását 17 óráig, az apátsági épület első emeletén.

Ingyenes program!

Múzeumi Őszbúcsúztató - RAJZOLJ ÉS MESÉLJ! - FEJEZETEK A ZIRCI ARBORÉTUM LAKÓINAK ÉLETÉBŐL (KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ)
2018. OKTÓBER 12. 16:30 - 17:00

A "Rajzolj és mesélj! - Fejezetek az arborétum lakóinak életéből" című képregény-készítő pályázatunkra beérkezett alkotásokból készített időszaki kiállítás megnyitója, egyúttal a pályázat eredményhirdetése és díjátadó ünnepsége.
A pályaműveknek a Zirci Ciszterci Arborétumban előforduló, tetszőlegesen kiválasztott élőlény/élőlények egy napját és tevékenységét kellett bemutatniuk képregény formájában. A művek A/3-as méretű, 4, 6 vagy  maximum 9 részre felosztott papírlapra, tetszőleges technikával készülhettek. A szöveg rajzba illesztésének technikáját a pályázókra bíztuk. A pályázatok elbírálásánál előnyt élveztek a környezettudatosságra, valamint a természet- és környezetvédelemre utaló alkotások.
A kiállítás előreláthatólag jövő év februárjáig lesz látogatható.

A zirci III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és AMI zeneiskolás diákjainak produkciója is emeli az ünnepség hangulatát.

Ingyenes program!

Irodalmi találkozások a múzeumban - AZ ÍRÓ TALÁLKOZÁSA FÖLDÜNK ÓRIÁSBOGARÁVAL - AVAGY A KAPOCS SZÉPIRODALOM ÉS TERMÉSZETTUDOMÁNYOS MÚZEUMI GYŰJTEMÉNY KÖZÖTT
2018. OKTÓBER 17. 16:30 - 17:30

A 110 éve született Molnár Gáborra, a 20. század egyik legnépszerűbb magyar vadász- és útleírás-írójára emlékezünk a magunk szokatlan, természettudományos módján. A résztvevők testközelből ismerkedhetnek meg az írót múzeumunkhoz kötő "láncszemmel", a Titanus giganteussal.
Molnár Gábor nem csak közkedvelt író, hanem szenvedélyes vadász és gyűjtő is volt. Budapesti gyerek létére megadatott neki az a lehetőség, hogy nagyszüleinél, a bakonyi nyaralások idején közelebbről is megismerkedjék a természettel. Nagyapja ismertette meg az erdők titkaival, olyan tudnivalókkal, amelyek felnőtt korában – az őserdei életben – is hasznára váltak. 1930-ban tagja lehetett a Nemzeti Múzeum rovargyűjteményét gyarapítani hivatott Brazíliába induló expedíciónak. Csak nemrég tudták bizonyítani, hogy tőle származik a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményében található két óriáscincér közül a közel 14 cm-es, nagyobbik példány. A Dél-Amerikában élő óriáscincér (Titanus giganteus) a Föld legnagyobb bogárfaja. A közelmúltban múzeumunk rovargyűjteményébe bekerült példányt a gyűjtő, Sághy Zsolt Bakony-kutató mutatja be. Az „irodalmi találkozás” keretében a résztvevők megismerkednek még az író életével, munkásságával, az író művein keresztül az expedíción átélt élménnyel is, amely az írót legsikeresebb regényei megírására ösztönözte.

Ingyenes program!

Múzeumi Őszbúcsúztató - A MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI MÚZEUM NAPJA
2018. OKTÓBER 26. 10:00 - 11:00

Anyaintézményünk "születésnapját" ünnepeljük zirci óvodásokkal egy játékos foglalkozás keretében.
2013-ban a Bakonyi Természettudományi Múzeum a Magyar Természettudományi Múzeum tagintézménye lett. Azóta együtt ünnepeljük a Magyar Természettudományi Múzeum Napját (okt. 29.). Ezen a napon a kicsik, az óvodások számára készülünk egy játékos programmal a kiállítás épületében. Állatos történetek, versikék, mondókák segítségével ismerkedünk a körülöttünk élő állatvilággal. Felhívjuk a figyelmet a természet védelmének fontosságára. A résztvevő óvodások egy kis ajándéktárgyat is vihetnek haza emlékül.

Regisztráció szükséges! Ingyenes program!

Múzeumi szünetelő - CSALÁDI DÉLELŐTT
2018. OKTÓBER 27. 09:00 - 12:00

2018 a Családok éve Magyarországon. Az iskolai őszi szünet elején, szombat délelőtt várjuk elsősorban a családokat, kicsiket és nagyokat, a szünetelő gyerekeket. Programunk témája, feladatai is a család fogalmához kapcsolódnak, az állatvilágban létező "családokhoz".
Az iskolai őszi szünet elejére szerveztük Családi délelőttünket, amelyre különböző érdekes programokkal várjuk a családokat és a szünetelő gyermekeket. Tartalmas, minőségi időt tölthetnek el egymással a programon résztvevők a közös játék, móka, mesélés és játékos feladatok közös erővel történő megoldása során.
Hasznos ismeretekre tehetnek szert az állatvilágban létező „családokról”, természetes anyagokból tárgyakat is készíthetnek a témához kapcsolódóan, amelyeket magukkal is vihetnek emlékül a minden résztvevőnek járó apró ajándékkal együtt.

Ingyenes program!

Múzeumi Őszbúcsúztató - Természetismereti vetélkedő
2018. NOVEMBER 08. 14:30 - 16:30

Idén 14. alkalommal rendezzük meg hagyományosnak számító, népszerű természetismereti vetélkedőnket Zirc és környéke iskoláinak felső tagozatos tanulóiból álló, 5 fős csapatok részvételével.
A sikeres felkészüléshez az előzetesen jelentkező csapatok ingyenes tárlatvezetésen vehetnek részt kiállításunkban, valamint megkapják a saját kiadványainkból készült, a felkészüléshez szükséges irodalomjegyzéket is. Facebook-oldalunkon folyamatosan közlünk hasznos és érdekes tudnivalókat. A feladatok változatosak, hagyományos, teszt jellegű éppúgy akad közöttük, mint gyakorlatias jellegű, az ismeretek kreatív alkalmazását igénylő feladattípus. A gyerekek kézbe vehetik a Bakonyból származó botanikai, zoológiai érdekességeket, valamint kőzeteket, ásványokat, ősmaradványokat, amelyek ismeretéről aztán számot adnak a feladatmegoldás során. A tárgyak felismerése, csoportosítása kissé hasonlít a muzeológusok munkájához. A megoldásokat feladattípusonként pontozzuk, majd összesítés után alakul ki a csapatok végső sorrendje. Minden résztvevő csapat díjazásban részesül, a helyezettek oklevelet is kapnak.

Regisztráció szükséges! Ingyenes program!

Pincétől a padlásig - GYŰJTEMÉNYEK REJTETT KINCSEI
Mi rejtőzik a színfalak mögött? A múzeum tudományos munkájával ismerkednek a helyi általános iskola hatodikosai. Bemutatkozik a gerinces és gerinctelen zoológiai, a botanikai és a geológiai gyűjtemény.

Gyűjteményeink bemutatása a helyi általános iskola 2018/19. tanév júniusában erdei iskolába menő 6. osztályos tanulóinak. A cél a múzeum tudományos munkájának megismertetése a gyűjteményeken keresztül. A gyűjtemények felépítése, fontossága. A pedagógusokkal előre egyeztetett időpontokban, tanítási időben kerül bemutatásra a gerinces és gerinctelen zoológiai gyűjtemény, a botanikai és a geológiai gyűjtemény.  Összesen 4 alkalommal, kb. 80 tanuló és 3 pedagógus vesz részt a programon. Rövid feladatlapot is készítünk a programhoz.

Regisztráció szükséges! Ingyenes program!


2018.10.04. - 2018.11.08.
Kapcsolódó időpontok

2018.01.01. - 2018.12.31. Zirc kistérség programok 2018
Programok Zircen

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG
MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma programok 2018. Múzeumok Őszi Fesztiválja

Programajánlat

Zirc kistérség programok 2018
Zirc kistérség programok 2018
  • Zirc
2018.01.01. - 12.31.

Könyvtár

Legjobb élmények

Egész évben, minden évszakban szeretettel várjuk tófürdőzésre Hévízen.
Behajtási ünnep a Hortobágyon
Bivalyrezervátum a Kis-Balatonnál! Hívjuk, várjuk!
Hajókirándulások Budapesten minden napszakban minden korosztálynak!
Vigyázz, mert jövök és lövök. Próbáld ki milyen!
Fedezze fel Gyulát, Magyarország történelmi fürdővárosát!
Nézze meg Budapestet az Óriáskerékről! Felejthetetlen látvány, kihagyhatatlan élmény!
Darufesztivál a Hortobágyon
11468
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
7798
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1009
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket